3D-mallinnus on svingivalmennuksen täsmäase - Golfpiste.com

17.12.–23.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[3][9]
KilpailuaSuomalaista
Oma peli - Opetus

3D-mallinnus on svingivalmennuksen täsmäase

Jussi Pitkänen ja Mark Bull kertovat, mistä 3D-analyysissä on kyse. Vuoden 2021 Golflehdissä nautitaan kaksikon osaamisesta opetusjuttujen muodossa.

”Olen puoliksi shokissa ja puoliksi tyytyväinen siitä, mitä kuulin. Tämän ikäisenä ei oikein olisi aikaa sählätä väärien juttujen parissa. Nyt näin, etten ole saanut harjoituksella toivottua lopputulosta aikaan.”

”Olimme viisi viikkoa harjoittelemassa Jenkeissä, jossa keskityin svingissä tiettyihin juttuihin. Mutta nyt näen, etten ole täysin saanut siirrettyä svingiajatusta kehon liikkeeseen”, Minea Blomqvist-Kakko sanoo kuultuaan Mark Bullilta tulokset 3D-analyysistä.

Bull on golfin 3D-mallintamisen johtavia asiantuntijoita. Urheiluvalmennuksen- ja kuntoutuksen tohtoriksi Birminghamin yliopistossa väitellyt Bull on erikoistunut biomekaniikan tutkimukseen ja analysointiin.

Hän on ollut kehittämässä laitteistoa, joka kuvaa tarkasti sen, mitä kehossa golflyönnin aikana tapahtuu, eli miten keho liikkuu. Laitteisto ei kuitenkaan tarjoa suoria vastauksia mihinkään, vaan olennaista on kyky tulkita tuloksia. Siinä Mark Bull on maailman johtavia osaajia, jonka asiantuntemukseen tukeutuvat muun muassa Justin Rose, Danny Willett ja Francesco Molinari.

”Tietotaito on tiedettä tärkeämpää, eli kyky tulkita tuloksia”, Bull sanoo.

”Ei ole olemassa yhtä ideaalia golfsvingiä, joka sopii kaikille. 3D-analyysin avulla pystymme kuitenkin näkemään, miten vaikkapa liikerajoitus jossain osassa kehoa heijastuu lyöntiin tai vaikuttaa jonkin toisen kehonosan toimintaan. Voidaankin sanoa, että tavoitteena on löytää kyseiselle yksilölle ideaali tapa svingata golfmailaa”, hän sanoo.

3D-analyysi saattaa kuulostaa pitkälle viedyltä teknologialta golfista puhuttaessa, mutta maailman huippupelaajat hyödyntävät sitä lähes poikkeuksetta. Nyrkkisääntönä voi pitää, että mitä parempi pelaaja, sitä spesifimpi kysymys, johon mallinnuksen avulla etsitään ratkaisua.

Bull on Suomessa Suomen Golfliiton konsulttina kolmen päivän ajan testaamassa maajoukkuepelaajia ja ammattilaisia. 3D-analyysin lisäksi pelaajille tehdään liikkuvuutta, tasapainoa ja kehonhallintaa mittaavat FAS-testit sekä fyysisen suorituskyvyn testit, joissa keskitytään räjähtävään voimantuottoon. Testipatteristo muodostaa kattavan kokonaiskuvan pelaajan ominaisuuksista, joiden pohjalta harjoitusohjelma on hyvä suunnitella.

Minea Blomqvist-Kakko astelemassa voimatesteisin hyvillä mielin.

Minea Blomqvist-Kakon mielestä olisi ollut hölmöä jättää käyttämättä tällainen mahdollisuus.

”Haen täältä selkeytystä omalle valmennusprosessille ja vahvistuksia omiin tuntemuksiin. Keskiössä ovat taaksevienti, painonsiirto ja liikejärjestys”, hän summaa.

Minnin mukaan hänen oma ymmärryksensä golfsvingistä on kehittynyt vuosien varrella valtavasti. Tieto voi lisätä tuskaa, jolloin haasteeksi muodostuu se, että harjoituksissa keskitytään tekemään oikeita asioita riittävän laadukkaasti eikä sorruta ylianalysointiin. Myös kehonhuolto vaatii paljon enemmän aikaa ja panostusta kuin uran alkupuolella.

3D-analyysin tavoitteet voivat olla yksilöllisiä, mutta yleisellä tasolla voidaan sanoa, että kyse on tehon ja terveyden tasapainosta. Analyysi voi antaa kuvan siitä, miten svingiin saa enemmän tehoa ja lyöntiin mittaa. Tätäkin tärkeämpää on selvittää, millainen svingi sopii analysoitavalle pelaajalle parhaalla mahdollisella tavalla.

Golf lajina mahdollistaa ja myös vaatii suuria harjoitus- ja toistomääriä. Sen seurauksena on mahdollisuus astua sudenkuoppaan, jossa keho rasittuu liikaa ja hajoaa. Kaikkein tyypillisimpiä ovat niskan, selän ja ranteiden kiputilat.

Maajoukkuevalmentaja Jussi Pitkänen hyödynsi 3D-analyysiä toimiessaan Islannin golfmaajoukkueen päävalmentajana. Tätä kautta hän tutustui Bulliin ja sen seurauksena mies lopulta päätyi Vierumäelle.

”Islannissa huomasimme, että pelaajien rannekivut aiheutuivat tosi usein virheellisestä alkuasennosta, jonka seurauksena koko liike rakentui väärin”, Pitkänen kertoo.

Esimerkki on hyvin kuvaava. Svingi on äärimmäisen monimutkainen palapeli, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Jotta svingiä voisi ymmärtää ja analysoida, on kehitetty erilaisia apuvälineitä, joista 3D-analyysi on yksi edistyksellisimmistä.

Samanaikaisesti 3D-analyysin kanssa käytetään TrackMan-lyöntitutkaa, jonka lisäksi svingi myös videoidaan.

Laitteiston antamaa tietoa on kuitenkin osattava tulkita ja jäsennellä, jotta se muuttuisi hyödylliseksi. Paras lopputulos saadaan, kun analyysin tuottama tieto käsitellään pelaajan valmentajan kanssa, sillä tulosten siirtäminen harjoitteluun ja vieminen käytäntöön on pelaajien henkilökohtaisten valmentajien vastuulla.

Vierumäellä paikalla on 13 kaikkiaan 21 henkilökohtaisesta valmentajasta. Toivottavaa tietenkin olisi, että kaikki valmentajat olisivat mukana ja tarttuisivat mahdollisuuteen. Toisaalta osallistumisprosenttia voi pitää hyvänä, sillä keskellä viikkoa kaikkien ei ole mahdollista olla paikalla.

Golfliiton kilpaurheilupäällikkö Juha Juvosen mukaan testit on tarkoitus tehdä jatkossakin pari kertaa vuodessa. Tavoitteena on kehittää samalla suomalaista osaamista ja tietotaitoa, ja niin sanotusti valuttaa tietoa koko ajan myös ruohonjuuritasolle.

Hyvä esimerkki on FAS-testaaminen, jossa konsulttina on käytetty itävaltalaista ortopedia Dr. Ernst Zwickiä. Hän on erikoistunut urheilijoiden testaamiseen alppimaassa. Enää Zwickin läsnäolo ei ole välttämätöntä, vaan testaamisesta vastaavat Suomessa Matti Lindholm ja Ville Vaimala, joille on kerääntynyt vahva tietotaito aiheesta.

Blomqvist-Kakko on tyytyväinen päivän antiin ja siihen, miten selkeästi ja ymmärrettävästi Mark Bull kykenee avaamaan analyysinsä tuloksia sortumatta minkäänlaiseen tärkeilyyn tai liian tieteelliseen kielenkäyttöön. Tavoitteena on selkeästi pelaajan auttaminen ja vaikeaselkoisen tieteellisen tiedon purkaminen helposti ymmärrettävään ja käyttökelpoiseen muotoon.

”Sain tunteen siitä, mitä ajan svingissä takaa. Ja lisäksi nämä fysiikkatestit auttavat valitsemaan treeniohjelmaan oikeita liikkeitä, jotka tukevat svingin kehittämistä”, Minni sanoo.

Artikkeli on julkaistu maaliskuussa 2020.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)

    Bryson says:

    Uskoisin, että on valtavasti vuosia pelanneita harrastajia, joilla on myrkyllinen oppi jäänyt korvien väliin eli oikein olkavarren pito kyljessä kiinni.

    Ei enää huonompaa vinkkiä voi pelaajalle antaa kuin että pidä olkavarsi kyljessä kiinni.

    Silloin swingaat kuin kahleissa ja pallo ei lennä.

    Poisoppiminen ottaa aikansa mutta palkkio on makea kun odottelen pallon laskeutumista paljon pidemmälle kuin aikaisemmin.