Sateita ja ukkosia havainnoivat erikoissääpalvelut auttavat ennakoimaan lähituntien säätä.
Golf on ulkoilmapelinä säiden armoilla. Vaikka golfarit eivät terassitarinoiden mukaan vettä tai tuulta pelkää, todellisuudessa tilanne on vähän toinen. Huono sää karkottaa nopeasti pelaajat kentältä ja tyhjentää varauskalenterin. Usein pelkkä huonon sään ennustekin riittää.
Sää on paitsi mukavuus- myös turvallisuustekijä. Avoimesta golfkentästä tulee nopeasti vaarallinen paikka, kun raju ukonilma iskee ylle. Siksi säitä ei kannata myöskään suotta uhmata.
Peliolosuhteita ennakoidakseen golfarit käyttävät hanakasti erilaisia sääpalveluita. Suosituimpiin kuuluvat muun muassa Ilmatieteen laitoksen, Forecan sekä norjalaisen Yrin palvelut. Niiden lisäksi on olemassa joukko muita apuvälineitä, joista nostamme seuraavassa esiin kaksi golfarille erityisen hyödyllistä ja tarkkaa sääpalvelua.
Sataako.fi
Heikki Poran kehittämä ja Ilmatieteen laitoksen avointa dataa käyttävä sataako.fi. paikantaa sijaintisi ja näyttää paikkakunnan reaaliaikaisen sadetilanteen viimeisen tunnin ajalta. Palvelun tutkakuva päivittyy automaattisesti ja jatkuvasti. Sade on sitä kovempaa, mitä punaisempi on sadealueen väri kartalla. Sataako.fi näyttää myös mahdolliset salamaniskut. Palvelun ennustavuus ei ulotu kovin pitkälle, mutta paikalliset sadekuurot ja lähestyvät ukkosrintamat palvelu mallintaa erittäin tarkasti. Sataako.fi-palvelua käytetään useilla Suomen golfkentillä lähihetken sadetilanteen arvioimiseen
Lightningmaps.org
Blitzortung.com-projekti on vapaaehtoisten ylläpitämä salamoiden havaitsemisen verkosto. Projektin lisäpalveluna julkaistaan salamakarttaa osoitteessa lightningmaps.org. Verkostoon kuuluu tällä hetkellä yli 500 havaintoasemaa, jotka rekisteröivät kaikki havaitut salamaniskut. Palveluun salamaniskut ilmestyvät 3–20 sekunnin viiveellä.
Vapaasti zoomattavan kartan avulla voi tutkia, missä salamat ovat viimeksi kuluneen tunnin aikana iskeneet ja mihin päin ukkosrintamat ovat liikkumassa. Uuden salamaniskun ympärillä on punainen ympyrä, joka pienenee vähitellen ja katoaa 60 sekunnin kuluttua. Sen jälkeen salamasta jää kartalle keltainen jälki, jonka väri muuttuu vähitellen tummemmaksi ennen kuin jälki 60 minuutin kuluttua katoaa kartalta. Vanhimmat salamaniskut ovat väriltään tummanoransseja.
Lue seuraavaksi: Ota myrskyn merkit vakavasti – näin suojaudut ukkoselta golfkentällä