Finnairin aamulento saapuu sopivasti Prahaan. Noin 130 kilometrin matka kumpuilevien maisemien halki, ohi vanhojen linnojen, pikkukylien ja humalaviljelmien sujuu kahdessa tunnissa, sillä moottoritien jälkeen tie kapenee ja loppumatka kierrellään hitaasti kiiruhtaen ylös alas kukkuloiden rinteitä ja jokien penkkoja.
Matkan voi taittaa myös bussilla tai junalla, mutta silloin ei voi pysähtyä kahvilaan, pikkupanimoon lasillisille tuoretta suodattamatonta olutta tai lukuisiin lasi- ja posliinitehtaisiin.
Oma auto on muutenkin välttämätön kenttien, kaupunkien, kylien, linnojen, luostareiden ja muiden historiallisten paikkojen kiertelyyn. Läntisessä Böömissä ei taatusti synny ongelmaa, mitä tekisi golfkierroksen jälkeen.
Venäläisin kaupunki
Marienbad ja Karlovy Vary lepäävät laaksossa, vihreiden vuorten sylissä. Marienbadia halkoo huolella hoidettu pitkä puisto kukkaistutuksineen, 655 vuotiaan Karlovy Varyn pääkatujen välissä virtaa pieni Tepla-joki.
Karlovy Vary on varmasti Tsekin venäläisin kaupunki. Venäjää kuulee puhuttavan yhtä paljon kuin muita kieliä. Venäläiset ovat ostaneet, kylpylöitä, hotelleja ja kauppoja. Kaupunkiin on suorat lennot Pietarista ja Moskovasta. Tilanne on sama kuin Suomen itärajalla, jossa jotkut pitävät venäläisten läsnäolosta, jotkut eivät.
Majoitumme Marienbadin eli Marianzke Laznen kentän 13. väylän tuntumassa sijaitsevaan uuteen Rezidence Golf Hotelliin. Jos ei halua asua kaupungissa, vaan omissa oloissaan metsämaiseman keskellä, valinta on oiva.
Henkilökunta tekee olon heti kotoisaksi. Erityisesti jäi mieleen heleästi naurava omistajarouva. Pienehkössä majapaikassa oli loistava ruoka, suomalaisittain kelpo sauna ja kuntosali. Tarvittaessa saa myös hierontaa.
Majapaikasta ei kannata huolehtia, sillä niitä riittää täyttämään aivan jokaisen mieltymykset, toiveet ja lompakon asettamat rajoitukset. Upeita ruokapaikkoja aivan huippugourmeetasoon saakka löytyy joka paikassa.
Heti alkuun tsekinmatkaajalle hyvä neuvo: Jos osaat sanoa Dobry den, hyvää päivää, voitat jo tällä tsekin sydämen. Mutta älä yritä sanoa Strc prst skrz krk, koska se tarkoittaa Työnnä sormi kurkun läpi.
Marskin jalan jäljillä
Läntisen Böömin vanhimmat kentät olivat yli satavuotias Marianzke Lazne ja 30 -luvulla rakennettu Karlovy Vary, jossa Mannerheiminkin kerrotaan pelanneen.
Täytyy heti oikaista tämä tieto.
Mannerheim kyllä pelasi golfia 1920 -luvun alkuvuosina silloisessa Karlsbadin eli nykyisessä Karlovy Varyn kaupungissa. Silloin käytössä oli pieni 9 -reikäinen, Tepla -joen molemmin puolin risteillyt vuonna 1904 rakennettu kenttä. Se hävisi maailmansotien melskeissä niin perusteellisesti, ettei siitä löydy enää jälkeäkään.
Mannerheim hoiti tässä kuuluisassa kylpyläkaupungissa terveyttään myös muilla tavoin. Hän oli noihin aikoihin jo pitkälti yli viisikymppinen.
Onko muuten sinulla esimerkiksi liikunta- tai hermosairauksia, ihotauteja, osteoporoosia, ummetusta, temppuileva vatsa, astma, diabetes, kihti, vaihdevuosivaivoja tai impotenssia?
Kun elämässä takuuajat ovat ummessa, voi kroppaa muutenkin virkistää ylellisissä kylpylöissä, sillä parantavien luonnonlähteiden siunaamalla alueella elpyy niin nainen kuin mies
Jo yksin tämän vuoksi kannattaa suunnata golfmatka Tsekin kauneimpiin kylpyläkaupunkeihin.
Eri kylpylät ovat aikoinaan erikoistuneet eri sairauksiin sen mukaan, millaista vettä niiden alueen syvistä mineraalilähteistä pulppuaa.
Tosi urheilijan kannattaa juoda ”Rudolfquellen” vettä, jossa on paljon magnesiumia ja kalsiumia.
Eikä kannata hosua, terveyskuurille viikko on lyhyt aika, mieluummin aikaa on varattava kaksi viikkoa tai jopa useita viikkoja kuten entisaikojen herrasväet tekivät.
Kymmenen kenttää
Olen käynyt Marienbadissa ja Karlovy Varyssa parikin kertaa jo silloin, kun alueella ei ollut kuin kaksi kenttää.
Nyt Saksan rajan läheisyys on synnyttänyt alueelle kymmenen kentän keskittymän. Paikalliset kehuvatkin, että asukaslukuun suhteutettuna kenttiä on eniten Tsekeissä.
Viikon reissulla kannattaa mielestäni keskittyä kuuden kentän rypäkseen: Royal Golf Club Marianske Lazne, Golf Resort Karlovy Vary, Golf Club Kynzvart, Astoria Golf Resort Cihelny, Golf Sokolev ja Golf Resort Franzenbad.
Kaikki kuusi kenttää sijaitsevat muutaman kymmenen kilometrin säteellä. Kätevintä on hankkia noin 220 euroa maksava golfpassi, jolla voi valita näistä kuudesta kentästä viisi. Passin voi hankkia osoitteesta: www.golf-pass.cz
Olen pelannut näistä kentistä neljä, vain Sokolev ja Franzenbad ovat jääneet väliin. Eipä paljon jää toivomisen varaa, sillä ympäristö on hieno, kentät mielenkiintoisia, osin niin sanotusti haastavia, klubitalot erinomaisia ja ihmiset ystävällisiä.
Länsi-Böömin kruunu
Mutta aloitetaan kierros kuninkaallisesta Marianske Laznesta. Tai voisihan Länsi-Böömin kierroksen kruunata lopuksi Englannin kuningas Edward VII:n aloitteesta elokuussa 1905 avatulta kentältä. Tuohon aikaan Marianske Lazne oli kuninkaan suosikkikylpyläkaupunki.
Vuonna 2003 kuningatar Elisabeth II myösi kentälle – ainoana kenttänä brittiläisen imperiumin ulkopuolella – Royal Club etuliitteen. Kuningattaren poika prinssi Albert osallistui sittemmin kentän satavuotisjuhliin. Tosin Albert ei harrasta golfia, mutta toi juhliin kuninkaallista arvovaltaa.
Puistomainen, mutta ei suinkaan helppo, Marianske Laznen kenttä sijaitsee nimensä mukaisesti kaupungin läheisyydessä ylätasangolla ja kuuluu ehdottomasti Tsekin parhaimpiin. Ainoa ongelma on meikäläisittäin kauden lyhyys. Noin 800 metrin korkeudella merenpinnasta sijaitsevan kentän pelikausi on lähes sama kuin Suomessa.
Kentän klubitalo on nimensä mukainen historiaa huokuva rakennus, jossa on tietenkin vain jäsenille tarkoitettu oma klubitila.
Golf Digestin palkitsema
Karlovy Varyn läheisyydessä on vuonna 2005 valmistunut 18 -reikäinen huippukenttä
Astoria Golf Club Cihelny.
Kenttä on Gary Player Design Companyn käsialaa. Väittävät, että jos on kerran pelannut Gary Playerin kentällä, niin tietää mitä on odotettavissa.
Astoria on rakennuttu osittain melkoisen mäkiseen metsäiseen maastoon ja osittain paikallisen joen laaksoon.
Ykköstiiltä avautuu hieno maisema ja kenttä oli loistavassa kunnossa. Pelaajia ei ollut meidän lisäksemme kuin muutama, joten kierros sujui omaan tahtiin. Kenttä on suhteellisen lyhyt ja sen takia lyhytlyöntiselle seniorille nautittava pelattava.
Joen uomaa on taidokkaasti käytetty hyväksi vesiesteiden sijoittelussa. Vaikka vettä on paljon, niin se ei häiritse kunhan malttaa mielensä ja pelaa järkevästi – jos pystyy.
Astorialla on yksi arkkitehtonisesti mielenkiintoisimmista klubirakennuksista, jonka sisätilojen kalustossa ja kuvituksessa on käytetty rohkeasti mielikuvitusta.
Klubitalon läheisyydessä on kaunis kukkaistutuksin koristeltu 9-reiän lyhytpelikenttä, ”Honeycourse”
Muuten: vuonna 2005 Tsekin Golf Digest palkitsi Astorian vuoden kenttänä.
Pelimiehen Karlovy Vary
Viitisen kilometriä kaupungista sijaitseva Karlovy Varyn kenttä on mielestäni yksi alueen parhaimmista, ellei paras kenttä. Ainakin se vaatii jo pelitaitoja. Olen pelannut sen kaksi kertaa – paremmin ja huonommin.
Kentän historia on mielenkiintoinen. Kun vanha, Mannerheiminkin pelaama kenttä tuhoutui, herätettiin vuonna 1928 suunnitelmat uudesta 18-reikäisestä kentästä. Siihen aikaan tunnettu huippusuunnittelija, pariisilainen arkkitehti C.Noskowski palkattiin suunnittelijaksi.
Uusi kenttä valmistui 1933, mutta toinen maailmansota pysäytti kentän kehittämisen. Kommunismin aikana golf oli julistettu pannaan ja vasta 1990 -luvun lopussa oli suosiollinen aika kentän jälleenrakentamiseen.
Nyt Karlovy Vary on massiivisten rakentamis- ja uudistustöiden jälkeen upea kokonaisuus klubitaloineen ja majoituspaikkoineen.
Kentän väylät puikkelehtivat vanhassa sekametsässä, väylillä on ilmettä. Kenttä henkii vanhan historiallisen puistokentän sielunmaisemaa, joka on osattu säilyttää uudistustenkin myötä.
Karlovy Vary on ehdottomasti yksi Tsekin huippukentistä ja monen suomalaisen golfarin suosikki.
Silmä lepää, tilaa hengittää
Oli sääli, että Kynzvartin kentän griinit olivat alkukesästä lähes tuhoutuneet. Oli tapahtunut jotain mystistä. Ehkä kenttämestarin arviointivirhe säiden suhteen tai väärä nurmiseos. Ehkäpä loppukesästä ruoho jo on kasvanut.
Väylät olivat puolestaan hyvässä kunnossa.
Kynzvartin kentän ulosmeno kiertelee puistomaisessa ympäristössä ikivanhojen puiden, lampien ja purojen keskellä. Jokainen väylä on erilainen, uusi kokemus. Viimeinen, vajaan 150 metrin parkolmonen, lyödään ylhäältä kohti linnaa. Greeniä vartio lampi, jonka pohjalla on taatusti tuhat palloa. Tosi komea väylä.
Sisääntulossa maisemat muuttuvat. Puistomaisuus häipyy väylä väylältä ja pikku hiljaa noustaan korkealle mäelle, josta aukeaa suomalaisittain vaaramaiset maisemat. On rauhallista, silmä lepää, on tilaa lyödä ja hengittää.
Harvoin näkee niin upeaa päätösreikää kuin Kynzvartin parnelonen, jonka avauslyönti keltaisilta lyödään osittain lammen poikki ja jonka griinin takana on wieniläis-klassista tyyliä edustava linna. Valkoisilta pelatessa avauslyönnin on oltava lähes 200 metriä, jotta yltää lammen yli väylälle.
Kynzvart on loistava kenttä. Ehdottomasti yksi alueen suosikeistani – kun se on kunnossa.
Pelin jälkeen voi klubitalolta mennä kadun yli vanhaan tallimaisessa rakennuksessa sijaitsevaan ravintolaan syömään tsekkiläisen tuhdin aterian ja nauttimaan kyytipojaksi erinomaista olutta.
Testattavaa riittää
Olin Tsekin matkailutoimiston järjestämällä golfmatkalla. Ohjelmassa oli vain kolme pelikierrosta. Jos luoja vain antaa elinvuosia, seuraavan kerran vuokraan auton ja varaan riittävästi aikaa, sillä läntisessä Böömissä on lyhyiden etäisyyksien sisällä bongattavaa vielä riittää.
Tällä reissulla emme valitettavasti ehtineet testaamaanSokolevia ja Franzensbadia.
Sokolevia luonnehditaan melko mäkiseksi links-tyyppiseksi kentäksi. Se sijaitsee noin 20 ajomatkan päässä Karlovy Varyn kaupungista. Sokolov oli avattu 2006.
Kentän erikoisuutena on, että se rakennettiin entisen avolouhoksen päälle. Nettiarvioiden mukaan Sokolovilla on kaikki mahdollisuudet kehittyä miellyttäväksi links-kentäksi, kunhan sen istutukset ovat saaneet varttua rauhassa.
Franzensbad sijaitsee Saksan rajan tuntumassa ja on ehkä sen takia jäänyt vähemmälle huomiolle. Arvostelujen mukaan se on hienoissa maisemissa sijaitseva vuonna 2002 avattu kenttä, joka ei kuitenkaan pelaaja-arvioiden mukaan yllä tasoltaan aivan alueen muiden kenttien tasolle.
Jos haluaa vielä lisämausteeksi pelata pari ysireikäistä, Karlovy Varyn kaupungin keskustassa on laukkaradan sisällä Golf&Racing Club Karlovy Vary, jossa on kaksoisgriinit eli kenttä on tavallaan 18 -reikäinen. Sisääntulo pelataan samoilta tiiauspaikoilta, mutta eri griineille. Toinen mielenkiintoinen ysi on GolfklubKlaster Tepla, joka nimensä mukaisesti sijaitsee Tepla-luostarin läheisyydessä.
Teksti Jouni Flinkkilä / Kuvat Ulf Berglund
Parhaat kentät
Royal Golf Club Marianske Lazne
Tätä kenttä ei voi jättää väliin. Tsekin ensimmäinen, yli 100 -vuotias kenttä. Puistomainen helposti käveltävä kenttä. Historiaa huokuva klubitalo. Sijainti erinomainen aivan kylpykaupunki Marienbadin läheisyydessä.
www. golfml.cz
E-mail: office@golfml.cz
Golf Resort Karlovy Vary
Yksi Tsekin parhaimmista ja tunnetuimmista kentistä, jonka juuret ulottuvat 1930 -luvulle. Monipuolinen todellisen pelimiehen kenttä, joka sopii hyvin myös klubipelaajalle. Erinomainen ravintola.
E-mail recepce@golfresort.cz
Astoria Golf Resort Cihelny
Lyhyehkö, vaihteleva ja mielenkiintoinen kenttä. Ulosmeno kumpuilevassa maastossa ja sisääntulossa paljon vettä. Klubitalo sisutettu modernilla taiteella. Loistava lyhytpelikenttä.
E-mail: reception@astoria-golf.com
Golf Club Kynzvart
Vaatimattoman oloinen klubitalo antaa väärän mielikuvan kentästä. Kun uudehko kenttä kypsyy vuosien saatossa, siitä tulee upea kokonaisuus. Hulppeita maisemia ja hienot päätösreiät ulos- ja sisäämenossa.
E-mail:recepce@golfkynzvart
Golf Sokolov
Links-tyyppinen ja se on rakennettu entisen avolouhoksen päälle. Suuria korkeuseroja, mutta suurin osa väylistä suhteellisen tasaisella maalla. Tuuli voi olla haasteena. Tylsähkön oloinen.
E-mail:recepce@golf-sokolov.cz
Golf Resort Franzensbad
Alueen kentistä tasoltaan heikoin. Klubitalo on laatikkomainen suuria tunteita herättämätön rakennus. Kenttää ympäröivät kauniit maisemat ja läheisessä Franzensbadin kaupungissa on useita kylpylöitä.
E-mail: recepce.golf@gr-fl.cz
Kuka tämän matkailumainoksen kirjoittaja on? Yleisen tavan mukaan se kait pitäisi julkaista. Pikaisella silmäilyllä (en viitsinyt lukea sanasta sanaan…) kirjoittaja näyttäisi olevan joku seniori… Nimeä en ihan heti vaan löytänyt.
Kävin viime kesänä lomailemassa myös Tsekeissä. Samassa hotellissa. No joo… Ovat kovasti mainostaneet Suomessa. Jos juttu onkin sieltä Kentistä Royal Marianske Lazne. Sateiden jäljiltä bunkkerit tuhoutuneet monella väylällä. Tunnelma oli hyvä. Ihmettelen vaan kuinka kauan korjaamisen aloittaminen kestää… Kynzvaert ihan katastrofi. Greenit upottivat kuin suot. Olivat kovin pahoillaan. Ei näkynyt pelaajiakaan. Astoriassa huonointa palvelua ever. Jopa Prahasta pelaamaan tullut tsekki ihmetteli huonoa palvelua. Ettei ollut minusta tai kielestä kiinni. Meidät oli laitettu peräkkäin yksin lähtijöiksi. Ja tälle kaverille oli ensin sanottu että kentälle ei mahdu… Tsekkiin en enää golfaamaan lähde. Muutenkin jäi Tsekistä paskat fiilikset. Jatkossa ennemmin Saksaan.
Tiedä kehen tässä artikkelissa luottaisi??? ”Mainosmieheen” joka tämän artikkelin on kirjoittanut vaiko koko Tzekin golfin tyrmänneeseen? Joista kumpikaan ei nimeään arvosteluihin laittanut! Itse olen pelannut golfia v. -71 lähtien ja nykyinen tasoituksena on 15,8 . Minua kyllä kiinnostaisi keski-euroopan golf, mutta koska kumpikaan kirjoittajista ei maininnut mitään golf-taustastaan, täytynee ottaa muuta kautta selvää millaista Tzekin golf-tarjonta on. Seppo Pyrhönen
Teksti Jouni Flinkkilä / Kuvat Ulf Berglund – nämä nimet löytyivät tekstiosan lopusta
– pyydän anteeksi edellisen kommentin otsikkoa, ’ie has a problem and is closing down’ sai aikaan heittomerkit väärällä koodilla, yritän uudestaan…
no ei onnistu, otsikko on siis ’joku seniori’ – ’joku kysyjä’, siltä varalta, että joku ottaa erikoismerkit kiroiluna… nyt ei ollut ie syynä.