Syöpädiagnoosi ei pysäyttänyt Mika Piltziä: ”Olen kiitollinen siitä, että oikeilla hoitovalinnoilla voidaan vaikuttaa elämänlaatuun” - Golfpiste.com

31.1.–7.2. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][8]
KilpailuaSuomalaista
mainos DOCRATES - MAINOS

Syöpädiagnoosi ei pysäyttänyt Mika Piltziä: ”Olen kiitollinen siitä, että oikeilla hoitovalinnoilla voidaan vaikuttaa elämänlaatuun”

Eturauhassyöpädiagnoosi syksyllä 2021 pisti 54-vuotiaan Mika Piltzin kuviot hetkeksi uusiksi. Kalenteri täyttyi lukuisilla sädehoitokerroilla ja lääkärikäynneillä, mutta moni asia säilyi onneksi myös ennallaan. Positiivisella asenteella omaan syöpätaisteluunsa lähtenyt Piltz on kiitollinen siitä, että hänen eturauhassyöpänsä löytyi ajoissa. Erityisen kiitollinen entinen golfammattilainen, nykyään omaa yritystä pyörittävä ja valmentajana toimiva Piltz on siitä, että oikeilla hoitovalinnoilla on mahdollista vaikuttaa elämänlaatuun myös sairauden jälkeen. 

”Nopea hoitoon pääsy, perusteellinen diagnoosi ja yhdessä laadittu hoitosuunnitelma helpottivat minun taivaltani syöpädiagnoosin kanssa”, pohtii Piltz, joka päätyi hoidattamaan eturauhassyöpänsä Docrates Syöpäsairaalassa.

”Täällä potilas on aina etusijalla, ihan kaikessa”, kiteyttää Piltz.

Tunne, että kaikki ei ollut hyvin, olikin syöpä

Lokakuussa 2021 Mika Piltzillä oli vahva epäilys siitä, että kaikki ei ollut kunnossa.

”Mitään varsinaisia oireita ei ollut, mutta minulla oli kummallinen olo ja tunne, että kaikki ei ole hyvin”, kuvailee Mika Piltz hetkeä, jolloin hänen tuleva taistelunsa oli vasta aavistus.

Piltz ei aikaillut omien epäilystensä kanssa, vaan varasi saman tien lääkäriajan yksityiseltä lääkäriasemalta. Lukuisien verikokeiden joukosta yksi näytti punaista: alhainen PSA suhdeluku matalasta kokonais-PSA-arvosta huolimatta paljasti, että jatkotutkimuksia tarvittiin.

Päätös syntyi 27 sekunnissa

Yksityisen lääkäriaseman lääkärin suosituksesta Mika varasi ajan Docrateen syöpätautien ja sädehoidon erikoislääkäri Timo Joensuun vastaanotolle, jossa Piltzille valkeni lopullinen totuus hänen omasta tilanteestaan.

”Magneettitutkimuksissa paljastunut löydös selitti verikokeen huolestuttavan tuloksen ja vahvisti myös omat epäilykseni: kaikki ei ollut kunnossa, olin sairastunut eturauhassyöpään”, muistelee Piltz.

”Kun palasin kotiin, juttelimme vaimon kanssa vaihtoehdoista, laskimme rahat ja loppujen lopuksi päätös oli helppo, se taisi syntyä 27 sekunnissa,” kuvailee Piltz päätöstään aloittaa hoidot yksityisessä syöpäsairaalassa. 

Vauhti oli kuin Monzassa

”Uskomatonta, miten nopeasti kaikki eteni diagnoosin jälkeen, vauhti oli kuin Monzassa”, kuvailee Piltz urheilumiehenä tahtia, jolla hoidot saatiin käyntiin. ”Ja tämähän sopi minun luonteelleni paremmin kuin hyvin, en ehtinyt murehtia ja miettiä, vaan heti ryhdyttiin toimiin”, hän lisää tyytyväisenä.

Hän on kiitollinen siitä, että huolellisen diagnostiikan jälkeen hoitosuunnitelma laadittiin saman tien ja hoidot päästiin aloittamaan viiveettä.

”Seuranta olisi ollut minulle kirosana tässä tilanteessa, en olisi voinut kuvitellakaan itseäni jonkinlaiseen odotustilaan, jossa vaan seurattaisiin, että kuinkahan tilanne mahdollisesti etenee”, pohtii Piltz helpottuneena.

Piltz arvostaa hoidoissaan yksilöllistä otetta, ja sitä, että kaikki hoito- ja vastaanottokäynnit räätälöitiin hänen omien aikataulujensa mukaan.

”Ilmoitin heti alkuun, että perjantaisin en millään pääsisi paikalle, ja pian olikin ajat maanantaista torstaille jo kalenterissa, minun toiveitteni mukaisesti. Yrittäjänä minulle on ollut tärkeää, että olen pystynyt hoitamaan 85 % prosenttia suunnitelluista töistä, se on taloudellisestikin todella iso asia. Ja työni on intohimoni, onneksi olen voinut jatkaa sitä hoitojenkin aikana. Aivan uskomatonta, miten potilasta täällä kuunnellaan, eikä vaan lyödä ajanvarauslappua käteen”, kertoo omaa yritystään Piltz Golf Schoolia pyörittävä Piltz.

”Tämä on minun henkilökohtainen talvisotani”

Kun hoitosuunnitelma oli laadittu ja ajat kalenterissa, tiesi Mika edessään olevan noin kolmen kuukauden pituisen hoitojakson.

”Tämä on minun henkilökohtainen talvisotani, minun 90 päivää pitkä taisteluni,” kuvailee Piltz omaa asennoitumistaan sairauden edessä.

Piltzin talvisodassa lähtökohdat olivat onneksi suotuisat: syöpä oli hyvissä ajoin paikallistettu ja suunniteltu hoito kuratiivinen. Hän kehottaakin kaikki miehiä huolehtimaan omasta hyvinvoinnistaan.

”Laiskuuttaan ei pidä jättää menemättä lääkäriin tai verikokeisiin.  Se on todella pieni vaiva, mutta iso teko oman terveytensä eteen. Osa pelkää, osa häpeää, ja onhan syöpä sananakin melko raju. Mutta sitä ei pidä missään nimessä hävetä, kun ei se ole itse aiheutettua. Koskaan ei voi tietää, kenellä se vakava sairaus osuu tuulettimeen,” pohtii Piltz.

PGA Tour – se suurin ja kaunein

Mika Piltz on Suomen ensimmäisiä golfin Euroopan Tourin pelaajia. Entinen golfammattilainen vertaakin Docrateella saamaansa hoitoa ja palvelua PGA Touriin, siihen golfareiden kaikkein suurimpaan.

”PGA Tour on se suurin ja kaunein, limusiinillä kuljetetaan paikasta toiseen ja eteen tuodaan mitä pyydetään”, kuvailee Piltz tunnelmiaan ammattilaisuralta. ”Olen saanut ensiluokkaista kohtelua ja palvelua myös Docrateella,” hän jatkaa.

Kun tänne tullaan melko haavoittuneessa tilassa, niin on mahtavaa, että henkilökunta osaa kohdata sinut ihmisenä, omana itsenäsi, sinun tavallasi.

”Täällä on henkilökunnalla aivan uskomaton pelinlukutaito. Kun tänne tullaan melko haavoittuneessa tilassa, niin on mahtavaa, että henkilökunta osaa kohdata sinut ihmisenä, omana itsenäsi, sinun tavallasi. He tuntevat ja tietävät täällä jo minun höpinätkin ja sen, että minulle ei tarvitse asioita kaunistella. Kohtaaminen on aidompaa ja turvallisempaa, kun on tuttu hoitotiimi aina vastassa.”

”Mika tietää mistä puhuu, sillä samaa periaatetta hän noudattaa myös omien oppilaidensa ja valmennettaviensa kanssa. Me olemme yksilöitä joka ikinen, syövän kanssa tai ilman.”

Priceless – elämänlaadulla ei ole hintalappua

Docrateella Piltzin eturauhassyöpää hoidettiin sekä ulkoisella että kudoksensisäisellä sädehoidolla, HDR brakyterapialla.

”Olen ollut ammattilaisten käsissä ja voinut luottaa heihin täysin. Ihan tarkalleen en ole aina edes halunnut tietää, mitä kaikkea on tehty. Minulle riittää, että hoidot tehoavat ja taistelulla on onnellinen loppu. Epätietoisuus tilanteestani hälveni saman tien, kun pääsin täällä hoitoihin.”

Mika Piltzin eturauhassyöpä oli paikallinen, mutta syövän ärhäkän luonteen takia oli todennäköistä, että kasvain oli jo ehtinyt lähettää yksittäisiä syöpäsoluja myös ympäröivään kudokseen. Tästä syystä ja Mikan nuori ikä huomioiden hänen hoitomuodokseen valikoitui kudoksensisäinen HDR-brakyhoito, jossa tuhottiin varsinainen eturauhasen sisällä oleva syöpäkasvain, sekä ulkoinen sädehoito, jonka avulla pyrittiin tuhoamaan eturauhasen ulkopuolelle ehtineet yksittäiset syöpäsolut.

”On tärkeää hoitaa koko syöpä, eikä vain sitä osaa, joka on näkyvillä”, toteaa Mika Piltziä hoitanut syöpätautien erikoislääkäri Timo Joensuu.

Piltz pitää erityisen tärkeänä sitä, että hoitojen suhteen on tarjolla vaihtoehtoja, joissa huomioidaan elämä myös sairauden jälkeen, ennen kaikkea laadukas sellainen.

”Diagnoosin saatuani mietin, että elämme 2020-lukua, joten kyllä löytyy varmasti vaihtoehtoja, joilla voidaan vaikuttaa elämänlaatuun myös sairauden jälkeen”, toteaa Piltz.

”Olen työnarkomaani, työ on intohimoni. Kun elämänlaatu säilyy sairauden jälkeenkin, saan tehdä sitä, mitä rakastan, terveenä ja toimintakykyisenä. Minulla oli koko ajan luotto siihen, että olen hyvissä käsissä. Ja vaikka hoidot ovat tehneet loven omaan talouteen, on se pieni hinta siitä, että saa jatkossakin elää laadukasta täyttä elämää.”

”Priceless”, kuvaa Piltz Docrates Syöpäsairaalaa. 

Ammattilaisuran opit uusiokäyttöön

Mika kokee, että omasta ammattilaisurasta on ollut hyötyä myös sairastumisen aikana, etenkin henkisellä puolella. Kilpauralta tutut toimintamallit on otettu jälleen käyttöön: matka omaan itseensä oli tehtävä uudestaan.

”Kyllä sitä on tullut nyt käytyä uudestaan samanlaista prosessointia oman pään sisällä, kuin mitä kilpauran aikana. Opin jo silloin aikanaan, että tiettyjä asioita on vaan käytävä omassa päässään läpi, tunnistettava omat voimavaransa ja otettava ne parhaalla mahdollisella tavalla hyötykäyttöön”, pohtii Piltz.

Ne tuottivat tuloksia kilpauralla ja tässäkin kilpajuoksussa Piltz on päättänyt tulla voittajana maaliin. Myös lähipiirillä on ollut iso merkitys sairauden keskellä.

”Vertaistukea on löytynyt yllättävistäkin paikoista, jopa täällä sairaalan käytävillä olen törmännyt tuttuihin. Kun olen itse avoimesti puhunut tilanteestani, olen saanut huomata, että todella moni muukin on tai on ollut kanssani samassa tilanteessa”, kertoo Piltz.

”Ainutlaatuinen en siis tässä asiassa ole, vaikka kuinka haluaisin. Läheisten ja vertaistuen merkitys on ollut korvaamaton. On ollut oman jaksamisen kannalta todella tärkeää, että olen voinut jutella sairaudesta muiden kanssa”, pohtii Piltz kiitollisena.

Kalenterissa tärkeä merkintä

Piltzillä oli hyvissä ajoin kalenterissaan jo merkintä, milloin taistelu päättyy: ”Joensuun kanssa sovittiin, että minulla on sotilaspassin luovutus keskiviikkona 9. maaliskuuta”, sanoo Piltz pilke silmäkulmassaan.

Vaikka intensiivinen hoitojakso päättyy, jatkuvat seurannat siitä eteenpäin.

”Kaiken kaikkiaan koko tämä prosessi on mennyt mulla vähän liiankin sujuvasti. Ja tiedän erittäin hyvin, että kaikilla ei niin ole, mutta minun taisteluni on mennyt suunnitelmien mukaan”, pohtii Piltz kuluneita viikkoja, joihin on kuulunut lukuisia hoitokertoja toisensa perään.

Piltz uskoo, että elämä jatkuu tästä eteenpäin melko samalaisena kuin ennen.

”Töitä tehden, nautin siitä, että saan tehdä sitä, mitä rakastan”, hän summaa. ”Ja kuulostaa se miten kliseiseltä hyvänsä, niin kyllähän perspektiivi elämään on jollakin tavalla muuttunut. Ensi kesälle on perhokalastuspäiviäkin varattu enemmän kuin aikaisempina kesinä”, kertoo Mika hymyssä suin.

Docrates Syöpäsairaala on suomalaisessa omistuksessa oleva, kansainvälisesti toimiva, syöpään erikoistunut sairaala Helsingissä. Palvelemme syöpään sairastuneita yksilöllisesti koko hoitoketjun ajan, syövän diagnostiikasta hoidon jälkeiseen seurantaan. Diagnoosin ja kuvantamisen jälkeen hoito voidaan suunnitella ja aloittaa viiveettä. Ainutlaatuinen konseptimme tuo potilaita joka puolelta maailmaa. Potilaita olemme hoitaneet yli 60 maasta. Huippuosaajista kootun yhteistyöverkostomme kanssa tarjoamme aidosti yksilöllistä syövänhoitoa uusimpia hoitomuotoja hyödyntäen – ihmisenä ihmisen rinnalla. .

www.docrates.com

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje