Tiesitkö, että kolme neljästä miesten majorista voitettiin tänä vuonna mallet-putterilla? Ainoa poikkeus oli Bryson DeChambeau, joka käytti SIK Pro C-series Armlockia. Toinen mielenkiintoinen fakta on, että PGA Tourin strokes gained -tilaston mukaan maailmanlistan top 50 -pelaajista 56% käytti malletia vuonna 2018, kun neljä vuotta myöhemmin luku oli 70%.
Jos maailman parhaat pelaajat valitsevat suuressa määrin malletin, niin pitäisikö se olla myös harrastajien bägissä? Yhtä kaikki, avain huippukierroksiin ei ole sensaatiomaisissa lyönneissä, vaan isojen virheiden välttämisessä. Ja tässä asiassa mallet osoittaa vahvuutensa. Monien mailojen lapojen koko on kasvanut vuosien saatossa, jolloin huonommat osumat eivät maksa niin paljoa kuin aiemmin.
Monesti on todettu, että putterin valinnassa pätevät henkilökohtaiset mieltymykset. Mikäli pidät blade-putterin ulkonäöstä ja tuntumasta sekä luotat siihen griineillä, niin silloin bladen pitääkin olla sinun valintasi!
BLADE
Blade-putterit ovat olleet osa golfia heti koko pelin keksimisestä lähtien. Yleisesti ottaen blade-putterissa on enemmän painoa lavan kärjessä, joka auttaa kaarevalla puttiliikkeellä pelaavia saamaan lavan suoraan osumahetkellä. Bladella saa usein paremman tuntuman palloon, ennen muuta pidemmissä puteissa.
MALLET
Joskus ennen ”kaikki” pelasivat blade-raudoilla, mutta eivät enää nykyään. Sama trendi on jatkunut puttereihinkin, niin ammattilaisilla kuin klubipelaajilla. Mallet-putteri on suurempi ja anteeksiantavampi kuin blade. Sweet spotin ulkopuolelle kohdistuvissa osumissa mallet ei kierry niin paljoa kuin blade. Mallet on todella vakaa lyhyissä puteissa ja isomman lavan ansiosta tähtääminen voi olla helpompaa. Jos puttiliike on suora, mallet sopii todennäköisesti bladea paremmin pelaajan kulmaraudaksi. Aloittelijoilla kannattaa harkita bladea ensimmäiseksi putteriksi.
MIDMALLET
Mitä saat, jos yhdistät bladen ja malletin? Nimenomaan, midmalletin! Bladeen verrattuna midmalletissa on hieman isompi lapa, jolloin siinä voi jakaa painoa enemmän. Siksi midmalletit ovat neutraalipainoisia tai kärkipainoisia. Pelaan itse midmalletilla, koska haluan anteeksiantavan vaihtoehdon menettämättä tuntumaa pituuskontrolliin.
PS:
Viime vuosina armlock-putteri on yleistynyt. Armlockit ovat pidempiä kuin normaalit putterit, ja ne tulevat kyynärvarteen kiinni, jolloin puttiliikkeestä saadaan vakaampi. Armlockeissa on myös enemmän loftia, mikä auttaa varren asettamisessa eteenpäin. Will Zalatoris ja Bryson DeChambeau käyttävät muun muassa tätä tekniikkaa.
PAINO
Yleisesti ottaen on kaksi erilaista tapaa, miten paino on jakautunut putterin lavassa.
- Toe weighting (kärkipainoinen). Nimensä mukaisesti putterin kärjen alueella on enemmän painoa. Sen määrä vaihtelee mallista toiseen, mutta yleistettynä, mitä kaarevampi puttiliike on sitä enemmän lavan kärjessä tulisi olla painoa.
- Face balanced (neutraalipainoinen). Tässä paino on jakaantunut enemmän koko lavan osalta, mikä suosii suoralla puttiliikkeellä pelaavia. Jos puhutaan putterin kokonaispainosta, blade on kevyempi kuin mallet. Kevyempi putteri antaa paremman tuntuman ja pituuskontrollin sopien mahdollisesti liukkaille griineille. Hieman painavampi mallet auttaa saamaan tasaisen liikkeen ja tuo vakautta lyhyisiin putteihin.
HOSEL
Varren ja lavan välistä liitoskohtaa sanotaan hoseliksi. Hoseleita on erilaisia, joten omaan puttiliikkeeseen parhaiten balanssissa oleva kannattaa tarkistaa. Hosel vaikuttaa putterin lavan painotukseen (aiemmin mainittu toe-weighting ja face-balanced). Esimerkkejä hoseleista ovat centre, small slant, single bend, double bend ja plumber neck.
PITUUS
Miesten yleisin putterin pituus on 34” ja naisten 33”. Armlock-putterit ovat 40-42”, jolloin ne ylettävät kyynärvarteen, johon putterin grippi tulee kiinni. Monesti luullaan, että pelaajan pituus ratkaisee putterin pituuden, mutta siihen vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa alkuasento ja puttityyli, käsien pituus ja ehkäpä tärkeimpänä oma tuntuma. Kokeile erilaisia ja katso minkä pituinen putteri sopii sinulle parhaiten.
LOFT & LIE
Puttereissa täytyy olla kaikkien muiden mailojen tavoin nostokulmaa, että pallo lähtee rullaamaan griinillä johdonmukaisesti. Yleensä putterin loft on 3–4 astetta. Lie-kulma vaihtelee mallin mukaan, mutta noin 70 astetta on melko perinteinen. Ammattilaisten puttereiden loft- ja lie-kulmat ovat mitoitettu sopimaan optimaalisesti heidän vartaloonsa ja puttityyleihin. Puttereiden mitoitus on kasvanut amatöörien keskuudessa ja niitä fitataan siinä missä draivereita ja rautamailoja.
Lopuksi toivon, että olet saanut paremman käsityksen siitä, millainen voisi olla seuraava putterisi. Kaikista tärkein asia on, että löydät putterin, josta pidät ja johon voit luottaa joka tilanteessa viheriöillä. Sillä ilman näitä lyöntien säästäminen griineillä on mahdotonta, oli kädessäsi millainen putteri hyvänsä.