16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[9][10]
KilpailuaSuomalaista

16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[9][10]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf

Woodsin esimerkki lisännyt nuorten menestyjien määrää huippugolfissa

Golfin universaalista asemasta hyvillään olevien kannattaisi heikkonakin hetkenä olla iloisia että Tiger Woods on olemassa. © Getty Images

Huippugolfia ympäri maailman mullistanutta Tiger Woodsia on kiittäminen lajin nykyisestä nuorekkaammasta ilmeestä. Tuskin kukaan aavisti, minkälainen menestysvyöry Woodsia saattoi odottaa hänen voittaessaan ensimmäisen major-turnauksensa Augustassa vuonna 1997. Tuskin kukaan aavisti myöskään sitä, että reilun kymmenen vuoden kuluttua parikymppiset nuoret kisaavat täysillä ja lähes tottuneesti isojen turnausten voitoista merkittävillä kiertueilla.

Tästäkin on kiittäminen Woodsia. Urheilullisesti lahjakkaat lapset ja teini-ikäiset ovat yhä useammin alkaneet valita golfin ykköslajikseen: Woodsin esimerkin avulla lajista on tullut ”cool”.

Atleettisen olemuksen ja dynaamisen näköisen lyöntityylin omaava Woods on saanut golfin näyttämään nuorista todelliselta urheilulta ja mahdollisesti jopa lajilta, jossa voisi ansaita hyvällä kilpailumenestyksellä itselleen hulppean toimeentulon. Ajoitus oli loistava. Golfia oli jo pitkään pidetty muun huippu-urheilun rinnalla tukevasti ukkoutuneena, mutta tämän myytin Tiger mursi armotta.

Mikä parasta, Woodsin kypsyttämä hedelmä näyttää tuottavan vuosi vuodelta uutta satoa ja sen laajuus alkaa olla luettavissa nykypäivän tilastoista.

Jos joskus on mainittu huippupelaajan olevan parhaimmillaan 35-40-vuotiaana, ei tätä väittämää tarvitse edelleenkään kiistää. Mutta yhä useammin 35-40-vuotias pelaaja on vastaanottavana osapuolena alle 30-vuotiaan taiturin käsittelyssä.

Esimerkiksi edellisviikonlopun Memorial Tournamentissä uusin amerikkalaistähti, 21-vuotias Rickie Fowler määräsi kisan tahdin alusta saakka, kunnes 29-vuotias ”veteraani” Justin Rose nousi lopussa voittoon. Rosesta tuli tässä vaiheessa kautta jo kymmenes alle kolmekymppinen voittaja PGA Tourilla, kun koko viime kaudella luku oli yhdeksän.

Tiger

Tiger Woodsin jalanjäljillä: Rory McIlroy. &copy Getty Images

Katsoessa Memorialin tuloslistaa eteenpäin, selviää, että kymmenen parhaan joukkoon sijoittuneista viisi on syntynyt vuonna 1980 tai sen jälkeen. Kisan 12 parhaan joukossa entisajan arvioiden mukaan menestyjiksi liian nuoria pelaajia eli alle kolmekymppisiä oli vielä kolme lisää. Jokainen kilpagolfia seuraava tietää, ettei kyseessä ole yhden tai kahden viikon ilmiö.

”Se mitä golfissa tapahtuu juuri nyt on mahtavaa. Ehdimme jo odottaa nuorten pelaajien murtautumista huipulle jonkun aikaa. Tätä golf tarvitsee”, Jack Nicklaus sanoi nimikkokisansa yhteydessä.

FedExCupin tämänhetkinen pistetilasto kertoo asian todenperäisyyden laajemmalla ajanjaksolla. 30 eniten pisteitä keränneiden pelaajien joukossa alle kolmekymppisiä on kaikkiaan 12. Viime vuonna FedExCupin lopullisen pistetilaston 30 parhaan joukossa oli vain seitsemän alle 30-vuotiasta pelaajaa.

Eurooppalaisesta näkökulmasta katsoen trendi on samanhenkinen, kuten Rory McIlroyn, Martin Kaymerin, Alvaro Quirosin, Rhys Daviesin ja Molinarin veljesten edesottamukset ovat osoittaneet. Taustalla väijyvät lisäksi omaa vuoroaan mm. Chris Wood, Alexander Norén, Shane Lowry, Matteo Manassero ym.

Aasialaisilla on omat nuoret valttikorttinsa kuten Japanin Tourin kisassa tällä kaudella tuloksen 58 pelannut Ryo Ishikawa sekä Malesian Openin 18-vuotiaana voittanut Seung-yul Noh. Ja miksei eteläkorealaisten naispelaajien uskomattoman laajan tason taustalla olisi annos Tigeriakin, virtaahan hänessä sentään kosolti aasialaista verta.

Kommentti:

Vaikka Tigerin maailmanvalloitus on puskenut yhä itsevarmemmin menestykseensä uskovia nuoria pelaajia huippugolfin terävään kärkeen, on hänen merkityksensä lajin kannalta isommassa kuvassa merkittävämpi. Maailma tarvitsee esikuvia ja tässä mielessä Tigerin lanseeraus golfin ylimpänä jumalana on puraissut kaikkialla siellä missä golfia pelataan. Superlatiivien perusilmentymä, sporttinen kivikasvo, joka on syntynyt rikkomaan ennätyksiä. Kuka ei haluaisi kokeilla lajia, jonka numero ykkönen saa näyttämään sen niin helpolta ja autuaalta. Suurimman osan niistä, jotka ansaitsevat elantonsa golfilla, on kiittäminen tavalla tai toisella Tigeria. Entäpä mahtaisitko sinä pelata golfia, jos Tiger olisi sittenkin valinnut vaikka baseballin?

Marko Kuivasaari

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje