23.7.–30.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[16][25]
KilpailuaSuomalaista

23.7.–30.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[16][25]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf

Ruotsin huippugolf notkahti, mutta vain tilapäisesti – nyt menestystä tulee taas laajalla rintamalla

Vincent Norrman otti nopeaan tahtiin kaksi ensimmäistä pääkiertuevoittoaan. Kuva: Getty Images

Muutaman vuoden notkahdus miesten puolella näyttäisi menneen kausivaihtelun piikkiin.

Uutisoimme vuosikymmenen alussa pariinkin otteeseen Ruotsin huippugolfin ahdingosta. Syystäkin, sillä onhan länsinaapurimme kuulunut lajissa vuosikymmenet Euroopan ehdottomien kärkimaiden joukkoon.

Huhtikuussa 2021 viimeinenkin ruotsalaispelaaja putosi rankingin top-satasesta. Näin ei ollut käynyt kertaakaan sitten vuoden 1986, jolloin virallinen maailmanlista perustettiin. Kolmen edellisen kauden aikana ruotsalaiset onnistuivat kokoamaan pääkiertueilla vain yhden voiton. Se on poikkeuksellisen vähän maalta, jolle on tilastoitu DP World Tourilla ja PGA Tourilla yli 140 ykköstilaa.

Ruotsissa ei hälyttävästä tilanteesta huolimatta ole painettu paniikkinappulaa eikä pohjakosketusta ole edes käsitelty maan golfmediassa. Usko omaan tekemiseen ja järjestelmään on ollut horjumaton. Ruotsin golfliiton junioripolku on tuottanut jatkuvasti erinomaisia kilpapelaajia, ja sinikeltaiset ovat entiseen tapaan taistelleet arvoturnauksissa isosta menestyksestä ja muista korkeista sijoista.

On jaksettu kärsivällisesti odottaa uutta sukupolvea.

Alex Norén, David Lingmerth, LIV-kiertueelle väistynyt Henrik Stenson ja kumppanit ovat nyt saamassa kaivattuja manttelinperijöitä, jotka tuntuvat tekevän nousua lajin terävimpään eliittiin vakuuttavalla tavalla.

Paras kausi seitsemään vuoteen

Vincent Norrman voitti kesällä Kentuckyssa PGA Tourin ja DP World Tourin yhteiskilpailun ja Ludvig Åberg sinetöi toissa viikolla Sveitsin kisan ykköstilallaan paikkansa Euroopan Ryder Cup -joukkueessa. Syyskuun alku on ollut ruotsalaisille täydellinen, sillä Norrman otti viime sunnuntaina kauden toisen voittonsa perinteisessä Irish Openissa.

Ykköspelaajana jatkaa konkari Alex Norén, joskin ryminällä esiin nousseet nuoret pelaajat ovat jo hänen kannoillaan.

Kun myös Simon Forsström avasi voittotilinsä keväällä Belgiassa, pelaavat ruotsalaiset pelkät voitot huomioiden parasta kauttaan DP World Tourilla seitsemään vuoteen.

Ryhdistäytyminen näkyy luonnollisesti myös maailmanlistalla. Aivan terävimmässä kärjessä ei ole sinikeltaisia lippuja, mutta sadan parhaan joukosta löytyy nyt viisi ruotsalaista. Ykköspelaajana jatkaa konkari Alex Norén, joskin ryminällä esiin nousseet nuoret pelaajat ovat jo hänen kannoillaan.

Linn Grant tähyilee jo paikkaa maailmanlistan top 10:een. Kuva: Getty Images

Näyttäisi siltä, että Ruotsin huippugolfin muutaman kauden hiljaiselossa on ollut kysymys puhtaasti kausivaihtelusta, vaikka villeimpiin vuosiin on vielä matkaa.

Tämän kauden tulokasvoittajista Simon Forsström ei poikkeuksellisesti ole pelannut yliopistogolfia, jolle ruotsalaiset ovat olleet jo kauan uskollisia. Lupaavat pelaajat sijoittuvat juniori-iässä golf- ja urheilulukioihin, joissa kiinnostuneita aletaan valmistella college-golfuralle. Se on ollut monelle pelaajalle toimiva reitti USA:n isoille kiertueille.

Uusista huippupelaajista Vincent Norrman ja salamannopeasti Ryder Cup -joukkueeseen noussut maailman amatöörilistan entinen ykkönen Ludvig Åberg ovat edellä mainitun junioripolun mallioppilaita. He ovat hankkineet kannuksiaan yliopistogolfissa, jossa molempien iso potentiaali noteerattiin jo ensimmäisenä opiskeluvuotena.

Grantilla ja Starkilla kova voittotahti

Naisten puolella ruotsalaiset ovat porskuttaneet vahvasti silloinkin, kun miehillä on ollut tyhjäkäyntiä. Maailmanlistan etusivulla on jatkuvasti riittänyt ruotsalaisia, ja nytkin top 50:stä löytyy neljä pelaajaa. Tuoreimmista huippupelaajista Linn Grant ja Maja Stark omaksuivat Norrmanin sekä Åbergin tavoin voittamisen kulttuurin college-kilpailuissa, ja sama trendi näyttäisi jatkuvan ammattilaiskentillä.

Ruotsin naispelaajat saavuttivat kausilla 2020–2022 pääkiertueilla yhteensä 18 ykköstilaa, kun miehet joutuivat vastaavana ajankohtana tyytymään yhteen voittoon. Voitoista yli puolet meni Grantin ja Starkin tiliin.

Kaksikko on tänäkin vuonna yltänyt voittoihin Ladies European Tourilla, vaikka pääasiallisena työpaikkana toimii LPGA Tour. Siellä Stark avasi voittosarakkeensa viime kaudella ja Grant tämän vuoden heinäkuussa. Ruotsin naisten huippugolfin tilannetta kuvastaa hyvin ensi viikolla Espanjassa käytävän Solheim Cupin kokoonpano. Euroopan joukkueessa on peräti kuusi ruotsalaispelaajaa.

Ruotsalaispelaajien pääkiertuevoitot vuosina 2020–2023

NimiIkäVoitot DPWTVoitot PGAVoitot LETVoitot LPGARanking
Kristoffer Broberg371662.
Julia Engström222892.
Simon Forsström341242.
Linn Grant245115.
Carolina Hedwall341122
Anna Nordqvist361 (major)39.
Vincent Norrman251176.
Lisa Pettersson281245.
Madelene Sagström30145.
Maja Stark235140.
Ludvig Åberg23191.

Ruotsalaiset ovat voittaneet pääkiertueilla vuodesta 1980 lähtien yhteensä 395 turnausta.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje