2.–9.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[3][6]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf

USGA haluaa lämmitellä välejään pelaajiin uuden johtajan Michael Whanin johdolla

Näitä kuvia USGA haluaa nähdä, johtaja Michael Whan vieressään hymyilevä pelaaja (Caroline Masson). Kuva: Getty Images.

LPGA Tourin kukoistukseen nostanut Mike Whan luotsaa jatkossa USGA:ta, joka haluaa parantaa välejään pelaajien suuntaan.

LPGA Touria vuodesta 2010 johtanut Michael Whan on United States Golf Associationin (USGA) uusi johtaja. Nimellisesti hän astuu toimeen nykyisen johtajan Mike Davisin siirtyessä eläkkeelle toukokussa, mutta aloittaa käytännössä työnsä heti.  Whan ilmoitti tammikuussa olevansa valmis uusiin haasteisiin, jonka jälkeen häntä on houkuteltu USGA:n ruoriin.

USGA:lle keskeistä on parantaa keskusteluyhteyttä PGA Tourin pelaajien ja muiden maailmanhuippujen kanssa, ja tässä Whanilla on avainrooli. Pelaajat eivät ole viime vuosina juurikaan ylistäneet USGA:n päätöksiä. Erityistä närää ovat herättäneet mm. putterin ankkuroimiseen liittyvät säännöt, uudet droppisäännöt sekä järjestön isännöimän mestaruusturnauksen US Openin kentän viritys, joka tuntuu olevan jonkinlainen ikuisuusongelma.

Whan on saanut kiitosta erityisesti esiintymis- ja kommunikaatiokyvyistään. Hän on onnistunut luomaan keskustelevan ja luottavaisen ilmapiirin LPGA Tourin organisaation ja pelaajien välille ennen kaikkea antamalla pelaajien mielipiteille entistä enemmän painoarvoa päätöksenteossa. Keskusteleva johtamisote on ollut pelaajien mieleen ja sitä Whanin uskotaan tuovan myös USGA:n puolelle.

Mutta on Whanilla näyttöjä myös lukujen valossa. LPGA Tour nousi tuotteena täysin uudelle tasolle hänen kaudellaan. Whanin 11-vuotisen johtajakauden aikana LPGA Tourin kilpailumäärän on kasvanut 24:stä 34:ään ja palkintorahojen määrä lähes kaksinkertaistunut 41,5 miljoonasta dollarista 76,5 miljoonaan. Suurin tekijä on televisionäkyvyys, joka on noussut 125 tunnista 500 tuntiin kaudessa.

”En ole loistava missään, mutta osaan aika hyvin rakentaa strategisia suhteita. LPGA Tourilla kaikki asiat, joista voin sanoa olevani ylpeä saatiin aikaan niin, että joku muu tarttui köyteen ja veti sitä kovempaa kuin minä olisin pystynyt vetämään. Minä vain sain heidät kiinnostumaan siitä köydestä”, Whan sanoi vertauskuvallisesti.

USGA ei ole pitänyt vakan alla tahtotilaansa näkyvämmästä roolista lajin ja johtajana ja kehittäjänä. Yksi kuuma peruna on USGA:n ja R&A:n julkaisema Distance Insight Project eli suunnitelma rajoittaa lyöntipituuksien kasvua. Monet huippupelaajat ovat käyttäneet puheenvuoron suunnitelmien kritisoimiseksi. Whan otti heti tuoreeltaan asiaan kantaa huomattavan sovittelevassa sävyssä.

”Viimeinen asia, jonka aion tehdä, on yritysten innovatiivisuuden rajoittaminen. Uskon, että välinevalmistajien innovaatiot ja investoinnit ovat yksi niistä asioista, jotka tekevät lajistamme paremman kuin monesta muusta lajista… Me emme aio rajoittaa pelin hauskuutta, emmekä me aio rajoittaa innovatiivisuutta… mutta myönnän, ettei se tule olemaan helppoa”, Whan sanoi viitaten pituuskeskusteluun.

Kommentti antaa hyvän kuvan Whanin keskustelevasta tavasta suhtautua asioihin. Hän ei sanele norsunluutornista käskyjä vaan laskeutuu pelaajien ja kumppaneiden tasolle. Juuri sitä häneltä johtajana halutaan, unohtamatta kuitenkaan USGA:n tahtoa olla golfin merkittävä auktoriteetti.

Linkiksi järjestön ja pelaajien väliin USGA on palkkasi jo entisen ammattilaisen Jason Goren. Pelaajat ovat monella tavalla avainroolissa ja jatkossa heidän ääntään käyttää PGA Tourin pelaajien edustajana Rory McIlroy.

”Yllätyin kun kuulin valinnasta. Odotin heidän valitsevan jonkun järjestön sisältä. Se, että he eivät niin tehneet, on hyvä asia”, McIlroy kommentoi Whanin valintaa paljon puhuvasti.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje