3.10.–10.10. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][20]
KilpailuaSuomalaista

3.10.–10.10. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][20]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Solheim Cup

USA väänsi voiton Solheim Cupissa

USA voitti Saksan St. Leon-Rotissa pelatun Solheim Cupin jännittävien vaiheiden jälkeen. Kuva: Getty Images

Juli Inksterin luotsaama USA:n joukkue esitti näyttävän loppukirin Solheim Cupin singeleissä, kun se nousi neljän pisteen tappioasemasta haasteottelun voittoon. Amerikkalaiset veivät kaksinpelit pistein 8,5-3.5 ja koko ottelun lukemin 14,5-13,5. Eurooppa oli voittanut kaksi edellistä Solheim Cupia, joten USA palasi pokaalin haltijaksi kuuden vuoden tauon jälkeen.

”Aamun jälkeen kaikki pelaajamme olivat erittäin latautuneita”, Inkster sanoi. ”Tytöt olivat uskomattomia. Kaikki tekivät työnsä. En voisi olla ylpeämpi heistä.”

Euroopan joukkueen apulaiskapteeni Annika Sörenstam antoi tunnustusta USA:n upealle venymiselle.

”USA tuli singeleihin erittäin vahvasti ja oli vakuuttava. He käänsivät lopussa muutaman elintärkeän matsin edukseen. Me janoamme revanssia kahden vuoden kuluttua”, hän sanoi.

Solheim Cup näytti kallistuvan hiljalleen Euroopalle, joka lisäsi sunnuntaiaamuna loppuun saakka pelattujen nelipallo-ottelujen jälkeen pistejohtonsa lukemiin 10-6. USA oli kuitenkin päättänyt toisin.

Se löi St. Leon-Rotissa ratkaisevat voitontahdit, kun Michelle Wie otti 6/4-rökälevoiton CarolineHedwallista, ja Gerina Piller upotti vajaan kolmemetrisen putin 18. viheriöllä, estäen CarolineMassonia tuomasta elintärkeää puolta pistettä joukkueelleen.

Eurooppa olisi tasatuloksella saanut pitää tittelin hallussaan puolustavana mestarina…

Vieraiden muita kaksinpelivoittajia olivat Alison Lee, Morgan Pressel, Lizette Salas, Angela Stanford, CristieKerr ja Paula Creamer, joka sai kunnian lyödä viimeisen naulan Euroopan arkkuun Sandra Galin kustannuksella.

Karine Icher, Melissa Reid ja Anna Nordqvist olivat ainoat eurooppalaiset singelivoittajat. Carlota Ciganda tasasi ottelunsa Lexi Thompsonia.

Lauantaina kesken jäänyt nelipallo-ottelu Suzann Pettersen-Charley Hull vs.Alison Lee-BrittanyLincicome saattoi olla yksi USA:n joukkueen loppukirin käynnistävä voima, vaikka eurooppalaiset tästä pisteen itselleen ottivatkin.

Lee missasi 17. reiällä birdieputin, matsitilanteen oltua tasan. Kun Hull käveli tämän jälkeen pois viheriöltä, Lee oletti saaneensa automaattisesti jäljelle jääneen alle puolimetrisen (45 senttiä) putin, ja nosti pallon ylös.

Samalla Pettersen viittoili tuomarin suuntaan, ja ilmoitti, etteivät he antaneet Lee’lle par-puttia. Tuomarin ainoa tehtävä oli antaa amerikkalaisille rangaistus, ja tuomita heille siten myös reiän menetys.

Tapahtuma aiheutti oitis valtavan polemiikin. Euroopan tulkittiin rikkovan Solheim Cupiin liittyvää yleistä pelimoraalia, kun se ei antanut vastustajalle yleisen käsityksen mukaan annettavan pituiseksi määriteltyä puttia.

Eurooppalaisen naisgolfin grand old lady Laura Davies oli pahoillaan Pettersenin menettelystä. Hän myös totesi, että syy ei ollut viheriöltä pois kävelleessä Hullissa.

”Minua iljettää. Suzann (Pettersen) petti itsensä ja joukkueensa”, Davies sanoi.

USA:n kapteenin Juli Inksterin mielestä eurooppalaisten menettely oli vastustajaa epäkunnioittava: ”Näin kuinka myös Suzann käveli poispäin. Tuollaista ei voi tehdä toiselle pelaajalle”, hän sanoi.

”Odotin, että Carin (Koch, Euroopan kapteeni) olisi tehnyt jotain jälkeenpäin, mutta näin ei käynyt.”

Carin Koch sanoi, että syy oli Leessä, koska hän ei saanut puttia. ”Hän nosti pallon ylös, ja rikkoi siten sääntöjä.”

Jälkipyykkiä pestäneen tämänkin osalta vielä pitkään. Reaktiostaan Suzann Pettersen ei kuitenkaan ansaitse sulkaa hattuunsa. Episodista ylimääräistä latinkia saanut USA:n joukkue olisi saattanut olla toisessa tapauksessa paljon säyseämpi vastustaja kaksinpeleissä.

Marko Kuivasaari

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (9 kpl)

 • Kari Lahtinen says:

  Juu, kyllä nyt itketään, kun jenkit kärsivät eurooppalaisten sääntöjen mukaisesta menettelystä. Unhoon on sujuvasti jäänyt Annikan väärällä vuorolla upottama chippi, jonka jenkit vaativat uusittavaksi. Pelin henki voidaan käsittää monella tavalla…

 • EP says:

  Eurooppa hävisi ja Pettersenin käytös aivan pohjanoteeraus. Ei tule tyttö kauaa keikkumaan USA:n kiertueella tuolla asenteella. Kari L., et näytä sisäistävän golfin henkeä.

 • Ansaittu voitto says:

  Euroopan kannattajana olen kuitenkin tyytyväinen USA:n voittoon. Huonoa käytöstä Petterseniltä varsenkin. Muutenkin mitä neitoa nähnyt pelaavaan, niin aina varsin tiukan näköinen ja oloinen. Meni kyllä yli tuossa tilanteessa. Hyvä USA

 • LPGA fani says:

  Norski on kiertueen tunnetuimpia k**päitä. Naisten Phil Mickelson.

 • YPJ says:

  Muistettakoon, että kyseistä pelaajaa oli huomautettu edellisenä päivänä kahdesti samasta toiminnasta ja ei ollut näköjään oppi mennyt perille… Oliko kyseinen tapahtuma kyseisen tapahtuman hengen mukaista vai ei on toinen asia…

 • Player says:

  Olen lukuisia kertoja pässyt seuraamaan ruotsalaisten peliä reikäpeleissä ja siltä pohjalta Koch’in ja Pettersenin (Nor) käytös ei yllätä millään tavalla. Heillä on nimenomaan tapana yrittää juuri tuonkaltaisia jujutuksi ja epäurheilijamaisia temppuja. Jos se joskus menee toisinpäin, kuten Sörenstamin tapauksessa, niin siitä itketään sitten vuosikymmeniä. Täysin pelin henkeen kuulumattomia ja halveksittavia tapauksia kaikki tuollaiset. Dame Laura on tarkalleen oikeassa. Uskon, että pettersen kaivoi itselleen niin ison kuopan, että sieltä ei pääse pois.

 • Kari Lahtinen says:

  Niin, reikäpelin henki on vaikea asia, näköjään jopa ammattituomarille. Kas kun tuo kyseinen tuomarihan olisi voinut tuomita tilanteen siitäkin näkökulmasta, että Hullin käveleminen pois olisi saanu Leen erheellisesti kuvittelemaan saaneensa tuon seuraavan lyönnin. Siinä tapauksessa tuomari olisi voinut laittaa Leen palauttamaan pallonsa takaisin paikoilleen rangaistuksetta (Dec 2-4/3). Vaan eipä ammattituomarikaan ymmärtänyt golfin henkeä…

 • Kari Sirelius says:

  Varmaan tästä taitetaan peistä vielä pitkään, mutta kisaa suorana lähetyksenä seuranneena kommenttini Pettersenin käyttäytymisestä on tuomitseva. Turha vedota vastaavanlaiseen epäurheilijamaiseen käyttäytymiseen vuosia sitten tai olemme tilanteessa, jossa ”triljoona kärpästä ei voi olla väärässä – paska on hyvää”. Dame Lauran kommentit olivat täysin paikallaan.

 • Don says:

  Olihan tämä taas koko golfin kannalta melkoinen irvikuvaesitys. -Lee on niin amatööri ettei tajua olla tarpeeksi hereillä. -Pettersen taas on kova friidu, joka pelaa vain voitosta. Unohti tosin siinä samalla että suurin osa Euroopan joukkueesta on aika heikkoa materiaalia ja sisuuntunut USA tulee voittamaan singelit helposti. Siinä hänen virheensä. -Kerran golfissa yhä sovelletaan jotain Old Tom Morrisin kivitauluihin kirjaamia sääntöjä niin sitten se kanssa koskee kaikkia raitahousuja ja hameneitejä. Turha siellä on vollottaa ja antaa jaxuhaleja toisilleen. Inksterkin oikein kertoi miten hänen pelaajansa ei tehnyt mitään väärää. No ei tehnyt ei, ainoastaan perusreikäpelivirheen.. Voi voi. -Sitäpaitsi mitä väliä koko kisalla. Solheimista koottu dream team häviäisi ihan pystyyn E-Korean kakkosjoukkueellekin.