Masters-voitto antaa McIlroylle mahdollisuuden uuteen, rennompaan uravaiheeseen ilman jatkuvaa painetta ja vertailua.
Se hetki koitti vihdoin sunnuntaina. Rory Mcllroy oli jo työntämässä Mastersin voittoa Justin Roselle, mutta jostain hän kaivoi ne muutamat mestarilliset lyönnit, joilla englantilainen kaatui uusinnassa. Helpottunut tähti laskeutui polvilleen maahan, ja herkistyi vuolaaseen itkuun. Pitkä piina oli tullut päätökseen.
McIlroy on joutunut elämään suurimman osan huippu-urastaan jättimäisten paineiden alla. Kun Masters-voittoa ei kuulunut, McIlroyn asemaa yhtenä modernin ajan kirkkaimpana tähtenä alettiin jopa kyseenalaistaa, ja hänen virheensä olivat tavallista herkemmän syynin alla.
Vaikka pohjoisirlantilainen tilastoi vuoden 2014 The Openin jälkeen 30 pääkiertuevoittoa, mahdollistaa vasta viikonlopun Masters-titteli hänelle ansaitsemansa työrauhan. McIlroyn ei tarvitse enää osoittaa kilpakentillä itselleen tai kenellekään muulle mitään, sillä hän on käytännössä saavuttanut golfissa kaiken mahdollisen career grand slamin muodossa.
Nähdäänkö kentällä jatkossa vapautuneempi McIlroy ja miten hän suhtautuu uuteen tilanteeseen? Tuleeko pelaamisesta helpompaa? Nämä ovat relevantteja kysymyksiä, sillä hän ei välttämättä enää edes muista, millaista oli pelata ilman suuria odotuksia. Entä olisiko Mcllroysta kuoriutunut erilainen pelaaja, jos hän olisi vienyt homman päätyyn Augustassa jo vuonna 2011? Tähän emme saa koskaan vastausta, mutta hän kantoi tämän kilpailun epäonnistumisesta aiheutunutta kiviriippaa liian kauan harteillaan.
Rory McIlroyn major-voitot:
U.S. Open, 2011, Congressional Country Club
PGA Championship, 2012, Kiawah Island Golf Resort
The Open, 2014, Royal Liverpool Golf Club
PGA Championship, 2014, Valhalla Golf Club
The Masters, 2025, Augusta National Golf Club
On mielenkiintoista nähdä, millainen kilpailija McIlroysta kuoriutuu uudessa roolissaan lajilegendana, jollaiseksi häntä voi kaikki neljä majoria voittaneena kutsua. Saattaa olla, että voittohana aukeaa kunnolla majoreissa, mutta Masters-tittelin vaikutus voi olla myös negatiivinen.
Kun pelaaja on odottanut urallaan jotain merkittävää hyvin pitkään, ja sen lopulta saavuttaa, on mahdollista, että kylläisyyden tunne yllättää. Golfin kaltaisessa lajissa siimaa ei voi huipulla antaa senttiäkään. Se näkyy välittömästi tuloksissa.
Ei olisi yllättävää, jos McIlroy päättäisi laittaa pillit pussiin nelikymppisenä.
McIlroyn itseluottamus on varmasti Mastersin jälkeen tapissaan. Seuraavat majorit tulevat nopeasti, ja niihin sekä muutamiin muihin isoihin kilpailuihin on rajallinen aika valmistautua ja keskittyä. Hän on voittanut tänä vuonna jo kaksi isoa ja yhden jättimäisen turnauksen. Voittoja voi tulla hurmiossa pian kourallinen lisää.
Käänteentekevä hetki koittaa, kun kausi on ohi. Silloin McIlroylla on tilaisuus miettiä syvällisemmin aikaansaannoksiaan ja tarkastella uraansa taaksepäin. Voisiko käydä niin, että tuore major-voitto on merkittävä askel kohti uran päätepistettä? Ei olisi yllättävää, jos McIlroy päättäisi laittaa pillit pussiin nelikymppisenä.
Åbergissa aineksia McIlroyn manttelinperijäksi
Jordan Spiethillä on seuraava mahdollisuus liittyä McIlroyn ja viiden muun career grand slamin haltijan joukkoon toukokuun PGA Championshipissä. Hänenkin kurimuksensa voittoa odottaessa on venynyt pitkäksi. Uran kolmas ja viimeisin major-titteli on peräisin vuoden 2017 The Openista.
Kun tähtipelaaja on saavuttanut golfissa tarpeeksi menestystä, aletaan nuoremmista huippupelaajista ennustaa hänelle manttelinperijää. McIlroy ja Spieth ovat olleet ehdolla Tiger Woodsin manttelinperijäksi, mutta heidän saavutuksensa eivät riittäisi siihen yhteenlaskettunakaan.

Joaquin Niemann loistaa LIV-kilpailuissa, mutta majoreissa hän ei tunnu saavan itsestään parasta irti. Kuva: Getty Images
Ludvig Åbergissa voisi olla aineksia McIlroyn manttelinperijäksi. Toissa vuonna ammattilaiseksi siirtynyt 25-vuotias ruotsalainen on voittanut PGA Tourilla kahdesti ja DP World Tourilla kerran. Tilastojen joukosta löytyy myös Ryder Cupin voitto toissa syksyltä Roomasta.
Åberg on ehtinyt pelata vasta viisi major-turnausta, mutta Mastersista löytyvät jo toinen ja seitsemäs sija, jonka hän otti sunnuntaina. Åberg nousi finaalikierroksen takaysillä vaivihkaa kilpailun jaetulle kärkipaikalle, mutta lopun virheet pudottivat hänet voittotaistelusta.
Eslövistä kotoisin olevalla pelaajalla on hyvä luonne, rohkeutta ja teknisesti paitsi upea myös äärimmäisen helpon näköinen lyönti, joiden varaan on hyvä rakentaa. Hän on lisäksi nopea pelaaja, joita ei ole huippugolfissa yhtään liikaa. Åbergilla ei ole turhia maneereja, eikä lyöntiasennossa kulu montaa sekuntia, kun maila on jo liikkeellä. Se onnistuu, kun on ennen lyöntiä tehnyt kaikki tärkeät päätökset. Maailmanlistan viitoselle uskaltaa ennustaa useita major-voittoja, kunhan rutiinia kertyy lisää.
Ruotsalaisista miespelaajista ainoana major-voittoon on yltänyt Henrik Stenson, joka nousi The Openin ykköseksi vuonna 2016. Hän liittyi LIV-kiertueelle kesällä 2022, ja on kilpaillut sen jälkeen kolmesti The Openissa. Muihin major-turnauksiin Stenson ei ole saanut osallistumisoikeutta.
LIV-tähdet alisuorittavat majoreissa
LIV-kiertueen pelaajia Mastersissa oli 12, joista viisi jäi ulos viikonlopun kierroksilta. Jatkoon päässeiden panos oli hyvä, sillä Patrick Reed sijoittui kolmanneksi ja Bryson DeChambeau jakoi viidennen sijan. Myös Bubba Watsonin, Jon Rahmin ja Tyrrell Hattonin jaettu 14. sija menee vahvasti positiivisen puolelle, vaikka Rahmilta oli lupa odottaa enemmän.
Viime aikojen paras LIV-pelaaja Joaquin Niemann jakoi Augustassa 29. sijan, joten hänen panoksensa oli pieni pettymys. Reilun vuoden aikana neljä LIV-turnausta voittanut chileläinen ei ole juhlinut majoreissa, joissa hän on esiintynyt 23 kertaa. Paras saavutus on peräisin toissa vuoden Mastersista, jossa hän oli sijalla T16. Muita top 20 -sijoituksia ei Niemannilta major-kilpailuista löydy.
LIV haali kiertueelleen valtaosan maailman parhaista pelaajista, mutta suurin osa heistä alisuorittaa major-turnauksissa vuodesta toiseen. Arvostelijat ovat alusta asti epäilleet, että LIVin näytösgolfin kaltaiset kilpailut eivät sparraa pelaajia PGA Tourin tavoin riittävästi lajin kovimpiin koitoksiin. Siltä todellä näyttää, sillä harva pelaaja on pystynyt nostamaan tasoaan LIV:lle siirryttyään. Yleensä kohtalona on ollut hiljainen taantuminen. Karuin esimerkki lienee Augustassa tulokset 71–78 seikkaillut Cameron Smith.
Brooks Koepka (PGA Championship 2023) ja DeChambeau (U.S. Open 2024) ovat ainoat saudikiertueen pelaajat, jotka ovat saavuttaneet major-voiton LIVin jäseninä.
Mastersia perattiin myös Golfpisteen podcastissa, jonka uusimman jakson pääset kuuntelemaan alta.
Lue seuraavaksi: Uskomaton Masters-huipennus − Rory McIlroy nousi legendojen joukkoon