21.5.–28.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[12][16]
KilpailuaSuomalaista

21.5.–28.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[12][16]
KilpailuaSuomalaista
Asian Tour - Kilpagolf

Torstaina alkava kisa saattaa ratkaista Kalle Samoojan olympiapaikan: ”Aika lailla vika mahdollisuus”

Kalle Samoojan kauden päätavoite on uusia pelioikeus LIV Golf -kiertueelle. Kuva: Getty Images.

Kalle Samooja on luopunut DP World Tourin jäsenyydestä ja samalla menivät mahdollisuudet kerryttää pisteitä olympiarankingiin.

Olympiakisat saattavat jäädä Kalle Samoojalta haaveeksi. Kisoihin pääsee olympiarankingin 60 parasta pelaajaa, kuitenkin vain kaksi maata kohden, elleivät pelaajat sitten ole rankingissa 15 parhaan joukossa. Tällöin maksimimäärä on neljä pelaajaa maata kohti.

Tuoreimmalla, 4. maaliskuuta julkaistulla olympiarankig-listalla Samooja on sijalla 60.

”Lisää pisteitä pitää saada, tai tulen siltä listalta tipahtamaan. Siinä tapauksessa Pariisissa pelaa ehkä vain yksi suomalaismies”, Samooja sanoo ykskantaan.

LIV Golfilla pelaava turkulainen on parhaillaan Kiinan Macaossa, jossa käynnistyy torstaina Asian Tourin International Series Macau -kilpailu. Sen palkintopotissa on kaksi miljoonaa dollaria. LIV-pelaajien edellytetään osallistuvan kauden aikana vähintään kolmeen Asian Tourin International Series -kilpailuun. Macaon kisa on Samoojalle kauden ensimmäinen. Kisassa on myös mukava porkkana.

”Täältä saa OWGR-pisteitä. Tämä on minulle aika lailla viimeinen mahdollisuus kerätä niitä. En tarvitse mahdottoman paljon pysyäkseni kiinni olympiapaikassa. Sitten on US Open, josta saa pisteitä jos sinne pääsee, mutta suoraan sanottuna haluan enemmän päästä sinne kuin olympiakisoihin. Katsotaan, jos menisi jonkun Nordic Leaguen pelaamaan kesällä, saahan sieltäkin pisteitä”, Samooja sanoo puolitosissaan.

Hän sanoo hyväksyneensä sen, että olympiapaikka saattaa olla tavoittamattomissa.

”Ei olympialaiset ole ollut mikään tavoite, mutta olisi se ollut kiva ne pelata. Neljän vuoden päästä on sitten seuraava mahdollisuus. Yritetään sitten sinne, jos näihin ei pääse.”

Ennen kauden alkua Samooja ei sulkenut pois mahdollisuutta pelata ennen olympiakisoja DP World Tourin kilpailuissa, joista saa maailmanlistan pisteitä. Se edellyttäisi kuitenkin DPWT:n määräämien sakkomaksujen kuittaamista. Käytännössä kyse on vähintään sadoista tuhansista euroista.

Maailmanlistan pitäisi listata maailman parhaat pelaajat ja sitähän se ei tee.

Tähän Samooja ei halunnut taipua, joten hän päätti luopua DP World Tourin jäsenyydestä kokonaan.

”Ei minulla olisi ollut montaakaan kisaa aikaa hankkia pisteitä varmistaakseni pelioikeuden seuraavalle kaudelle. Yhtälössä ei olisi ollut järkeä. Tilanne on se, että karsintojen ja Challenge Tourin kautta pääsee takaisin DPWT:lle”, hän kertoo.

”Joku takaportti saattaa olla, jos tulee jokin yhdistyminen kiertueiden välillä, mutta siinä on liian monta jossia matkalla. Villeillä korteilla voisin tietenkin pelata DPWT:tä, mutta se vaatisi sen, että joku haluaa antaa minulle villin kortin. Kyllä LIV:n miehiä nähdään DPWT:llä, esimerkiksi Martin Kaymer pelaa Saksassa kesällä”, hän sanoo.

Samoojan mielestä maailmanlistasysteemi on mennyt rikki pahemman kerran sen jälkeen, kun niin moni maailmanhuippu on siirtynyt LIV Golfin leipiin. Hänen nähdäkseen systeemi ei voi olla toimiva, jos aktiivisesti pelaavien major-voittajien maailmanlistasijoitukset ovat sellaisia, etteivät he pääse enää mukaan majoreihin.

”Maailmanlista ei ole absoluuttinen mittari missään määrin. Varsinkaan sen jälkeen, kun se muuttui niin, että PGA Tourilta saa niin paljon pisteitä. Maailmanlistan pitäisi listata maailman parhaat pelaajat ja sitähän se ei tee, jos listalta puuttuvat maailman parhaat pelaajat.”

Samooja ymmärtää, että osallistumisoikeudet majoreihin on kytketty maailmanlistaan. Kun maailmanlistajärjestelmä vielä toimi hyvin, se oli reilu ja selkeä mittari. Tilanne on kuitenkin muuttunut ratkaisevasti.

Jos Samooja ei tule saamaan Macaon kilpailusta niin paljon ranking-pisteitä, että ne riittäisivät nostamaan hänet tukevasti olympiakoneeseen, keskittyy hän toistaiseksi LIV Golfiin pyrkien uusimaan pelioikeutensa kiertueella.

LIV Golfin kauden viimeinen kilpailu, Greenbrier, päättyy 18. elokuuta. Sen jälkeen pelataan kaksi kilpailua, joiden ajankohtaa ei ole vielä julkaistu. Kaksi ”puuttuvaa” Asian Tourin International Series -kilpailua Samooja pelaa todennäköisesti marraskuussa Hongkongissa ja Qatarissa.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (20 kpl)

  Chip Greenside says:

  Eikö tällä Samoojalla ollut tiedossa LIV-tourille liittyessään, että OWGR-pisteitä ei tuolta tourilta saa? Turha sitä on nyt jälkeenpäin ihmetellä.

  kuukkeli says:

  Maailmanlistallahan on parhaat kilpapelaajat. LIV-porukassahan on ehkä maailman parhaat kilpailuja näyttelevät pelaajat.

  PokiTuuppari says:

  Mitä itkua aikuiselts mieheltä, joka tiesi tämän asian loikatessaan Jasserin leipiin, vai uskoiko Normanin julkisiin lupauksiin, että LIV tulee saamaan OWGR pisteitä??

  Kallen voittama karsinta ynnä muita tasoisilla pelaajilla oli LIV:in silmänlumetta OWGR statuksen saantiin.

  backlander says:

  Luetun ymmärtäminen vaikuttaa olevan vaikea laji

  de facto says:

  Just ajattelin samaa.

  Missähän kohtaa juttua Kalle ”ihmettelee” tai ”itkee” LIV:n maailmanrankingpisteiden perään? Saa laittaa asiaa meille muillekin selventävän sitaatin, vassakuu.

  Kalle puhuu kyllä OWGR-pisteiden keräämisestä, mutta AT:n ja epätodennäköisesti ET:n kisoista sekä mieluiten US Openista – eli aivan samoin kuin joulukuun podcastista 13/12 julkaistussa jutussa:

  ”Samooja sanoo, että major-kilpailut ja olympialaiset kiinnostavat häntä yhä. Ongelma on se, että LIV Golfin kilpailuista ei myönnetä maailmanlistan pisteitä, joita pelaajat tarvitsevat selviytyäkseen mukaan majoreihin ja olympiakisoihin. Asetelmaa Samooja ei pidä sinänsä epäreiluna.”

  Siitäkin on helppo olla samaa mieltä, että OWGR ei ole enää maailman- vaan korkeintaan PGAT-ranking, ja sitäkin aika huonosti. Tämän ovat sanoneet ääneen moraalimajakka Tigerista lähtien lähes kaikki, viimeksi sangen lystikkäästi Paul Azinger:

  “I don’t want to get in too much hot water and make big headlines or anything but the best players aren’t on the PGA Tour. That’s over. Suddenly, the LIV Tour, let’s just say it like this: the PGA Tour has fast become the qualifier for LIV and it’s a sad day for golf. They’re scattered all over the place and that’s similar to what happened in tennis. The best players are going to be at the four majors, just like tennis, and it’s unfolding right before our eyes. I’d rather call the Senior Tour than the PGA Tour to tell you the truth. I’m over the PGA Tour. To call the best senior players in the world, at least they’re the best.”

  Chip Greenside says:

  Samooja:

  ”Maailmanlistan pitäisi listata maailman parhaat pelaajat ja sitähän se ei tee, jos listalta puuttuvat maailman parhaat pelaajat.”

  Onhan tuo nyt jo ihan täyttä puutaheinää!

  de facto says:

  Slowhandin jatkumoa odotellessa lisää puutaheinää! 🫢

  Tiger Woods:

  “It’s a flawed system. That’s something we all here recognize. The field at Dubai got less points than Sea Island, and more of the top players were there in Dubai, so obviously there’s a flawed system. How do you fix it? You know, those are meetings we’re going to have to have. We’re going to have to have it with World Golf committee and as well as our — the main tours that are involved in it somehow [need to] come up with a better system than is in place now. I remember in my career, when I had a big lead in my career, I didn’t have to play a single tournament the next year and I still would be ranked No. 1. We changed that system then. So it has been changed in the past, and I’m sure this will be changed hopefully soon.”

  Patrick Cantlay:

  “I think the World Rankings has a very particular set of criteria, and I don’t know if broken is the right word, but I think that there’s been so much uncertainty and change in the last couple years that it’s inevitable that things need to be updated or things need to be changed.”

  Xander Schauffele:

  “The LIV Tour definitely has really good players, and players that are in the top 10 or top 25 in the world, and there’s many of ’em. So, they’re just sort of unranked right now, but to me, I do believe they’re definitely top-ranked players in the world.”

  Matt Fitzpatrick:

  “I don’t think the World Rankings are a true representation of the golf game at the minute. I don’t really look at them or pay attention to them anymore. I don’t think they’re right. So I look at @datagolf as a better representation of how people are playing in the world, in my opinion. I think it’s partly a sign that there’s plenty of depth on here, which we’ve known that for years on the PGA Tour, there’s always been a lot of strength and depth, but I certainly think nowadays the ranking side of it is a little bit skewed. I don’t think it’s right to not have these players involved in the World Rankings. I mean what’s Dustin Johnson in the world? I don’t even know. What’s Brooks Koepka? I just think that’s the only issue right now with the world golf rankings.”

  Will Zalatoris:

  “You see what Joaquin’s done this year, and he’s 73rd in the world. The guy’s played some really good golf. I think, you know, having to get a special exemption from Augusta, it’s just, there’s some really good players, and there’s some guys that have gone around the world and played really good golf and I think that’s something that, once we get to the majors, it will be really fun to have us all back together. But, I know that that’s kind of the utopian goal for all of us right now is to have the best players in the world play week in, week out.”

  David Micheluzzi:

  There is two photos I’ve posted, one is a result I had at the Aus PGA at the start of the year which was just an Aus Tour event I came 9th and got 4.48 points. The other is last week a DP tour event with Cam playing, I came 6th and got 2.01 points. WTF is this shit!! 🤬🤬

  Oldman says:

  Koska LIV on suljettu sarja, ei siellä voi tietenkään saada OWGR pisteitä. Kalle onnistui avaamaan rahahanat omalla hyvällä pelillä karsinnassa. Nyt tulevaisuus on turvattu ja golf on nyt vain rahakas harrastus ilman urheilullisia tavoitteita ja avointa kilpailua. Nyt saadaan jännittää Samin PGA kisoja ja toivoa että saamme uusia nuoria DPWT ja PGA sarjoihin.

  Chip Greenside says:

  Onko Kallella tulevaisuus niin turvattu? Mikäli hän sattuisi putoamaan LIV-tourilta, eikä pääsisi karsinnoista takaisin, joutuisiko hän maksamaan, kuten Wiesbergerin kerrotaan joutuneen (1 M€) tekemään, päästäkseen takaisin DPWT:lle ja olisiko paikka saatavissa edes rahalla? Paljonko hän on toistaiseksi tienannut ja paljonko noilla häntäpään sijoituksilla tienaa tällä kaudella?

  vputin says:

  Kallen tienestit LIV tourilla tähän asti 335.625 $.

  Ihminen says:

  Oldman kertoi hienosti tämän KultaPossuKerhon aseman.

  PokiTuuppari says:

  LIV tietää saavanss OWGR pisteitä, heti kun muutettavat konseptinsa:

  * yksilökilpailuksi, koska eihän PGA:n Zurich Classic Fourball kisassa jaeta OWGR pisteitä.

  * ~25% pelaajista tippuu/tiputetaan kauden lopuksi = eli sarjasta tulee oikeasti avoin ja läpinäkyvämpi.

   PG says:

   ”eihän PGA:n Zurich Classic Fourball kisassa jaeta OWGR pisteitä.”

   Zurich Classicissa 1. ja 3. kierroksen pelimuoto on Four-ball ja 2. ja 4. kierroksen Foursome. Niiden säännöthän eivät kaikilta osin noudata lyöntipelin sääntöjä, mm. samaan joukkeeseen kuuluvat jäsenet voivat neuvoa toisiaan. On siis luonnollista, ettei henkilökohtaisia OWGR-pisteitä voida jakaa.

   LIV-kilpailut pelataan lyöntipelin säännöillä, jossa neuvominen on kielletty. Oman joukkueen kesken se ei käytännössä onnistuisikaan, pelaavathan saman joukkueen kaikki jäsenet eri ryhmissä.

   Muutoksia LIV kyllä tarvitsee, mutta mielestäni joukkueosuutta ei välttämättä tarvitsisi karsia.

    PokiTuuppari says:

    LIV on kyllä lyöntipeliä ja neuvominen kiellettyä, mutta kyse onkin siitä, että joukkueen heikoin pelaaja voi heittää (Jasserin käskystä) bogey-golf viihteelle, jotta joukkueen kapteenit ei kärsisi noloa pr-tappiota. Kaikkien tuloksilla pitäisi olla merkitystä.

    Enivei, OWGR on luotu yksilökisoihin ja LIV on joukkuekisa.

  Range says:

  Nopeasti selvitettynä (eli voi olla pielessä) arvio: nyt tienattu noin 2.4 milj ja nyt ilmeisesti 1.5 milj vaikka olisi joka kisassa viimeinen, yhteensä siis 3.9 milj. Tuosta kun maksaa juoksevat ja kiinteät kulut, niin eiköhän noilla lopuilla elä ihan hyvin vaikka enää senttiäkään tienaa…

  Hoylake says:

  Eihän tolla rahalla saa edes kunnon taloa Turusta meren rannalta.

  backlander says:

  Väärin kahteen kertaan Bogituuppari. LIV on yksilökisa jossa sivussa on joukkuekisa. Lisäksi ei voi heittäytyä bogeygolf-viihteelle koska finaalipäivänä kaikkien tulos lasketaan. Joukkuekisa on siisti lisä kun jokaisella lyönnillä on merkitystä, niin henkkoht skoreen kuin joukkueenkin skoreen. Ennenminkin PGAlla voi heittäytyä viihteelle jos ei peli kulje… siellähän niitä WD ja RTD näkyy milloin mistäkin syystä.

  backlander says:

  Kalle -4 Macaussa ensimmäisen kierroksen jälkeen ja jaetulla sijalla 15. Olympialaisissa saatetaan sittenkin nähdä kaksi suomalaista!