Tekeekö vierasjoukkue USA:lle tylyn tempun? – Eurooppa tavoittelee Solheim Cupissa ennätyksellistä putkea    - Golfpiste.com

17.9.–24.9. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][19]
KilpailuaSuomalaista

17.9.–24.9. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][19]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Solheim Cup

Tekeekö vierasjoukkue USA:lle tylyn tempun? – Eurooppa tavoittelee Solheim Cupissa ennätyksellistä putkea   

Charley Hullilla on Solheim Cupista hyvä tilastohistoria. Kuva: Getty Images

Kristallipokaali ei ole koskaan lähtenyt neljää kertaa peräkkäin saman joukkueen matkaan.

Euroopan joukkueella on mahdollisuus tehdä perjantaina alkavassa Solheim Cupissa historiaa. Mikäli Team Europe yltää USA:n kanssa Gainesvillessä Virginiassa käytävässä haasteottelussa vähintään tasapeliin, tulee se pitäneeksi pokaalin hallussaan neljännen kerran peräkkäin. Tähän ei ole kumpikaan joukkue koskaan pystynyt.

Vuosi sitten Espanjassa pelatussa Solheim Cupissa päädyttiin ensimmäisen kerran tasapeliin. Haasteottelun sääntöjen mukaan voittoa puolustava joukkue pysyy tasapelin sattuessa hallitsevana mestarina. Tasaisuus on muutenkin ollut viime vuosien trendi, sillä Eurooppa otti kaksi edellistä voittoaan yhden ja kahden pisteen marginaaleilla.

Putki alkoi Skotlannin Gleneaglesissa vuonna 2019, kun Suzann Pettersen sinetöi 18. reiän birdiellään voiton kotijoukkueelle viimeisessä kaksinpelissä. Tämän jälkeen norjalainen ilmoitti lopettavansa ammattilaisuransa, ja hän toimii nyt toisen kerran peräkkäin Euroopan Solheim Cup -joukkueen kapteenina.

Varakapteenistoon kuuluva ruotsalaisikoni Anna Nordqvist osallistuu haasteottelun kokeneimpana pelaajana yhdeksänteen peräkkäiseen Solheim Cupiin. Haasteottelun ensimmäinen sveitsiläispelaaja Albane Valenzuela sekä Saksan Esther Henseleit ovat ryhmän debytantit. He ovat lisäksi ainoat pelaajat, jotka eivät olleet mukana Euroopan viime vuoden voittoisassa joukkueessa.

Yhdysvaltain joukkueesta vain Thompson ja Alison Lee ovat olleet voittamassa Solheim Cupia.

Paljon pohjoismaalaista väriä

Euroopalla on Nordqvistin ohella neljä muutakin pohjoismaalaista pelaajaa: Linn Grant ja Maja Stark debytoivat Solheim Cupissa vuosi sitten, Madelene Sagström ja Emily Kristine Pedersen ovat mukana neljättä kertaa.

USA:n ryhmään harkinnalla valittu Lexi Thompson ilmoitti aiemmin tänä vuonna lopettavansa aktiivisen ammattilaisuransa. Thompsonin viime aikojen esitykset eivät välttämättä olisi olleet joukkuepaikan arvoisia, mutta hän tuo kapteeni Stacy Lewisin mukaan ryhmään tärkeää kokemusta. Sitä nuori kotijoukkue tarvitsee, vaikka Thompsonkin on vasta 29-vuotias. Yhdysvaltain joukkueesta vain Thompson ja Alison Lee ovat olleet voittamassa Solheim Cupia.

Nelly Korda on yleisön suursuosikki ja USA:n joukkueen ykköstähti. Kuva: Getty Images

Euroopalla kokeneempi joukkue

Vieraiden vahvuus on kokemuksessa. Charley Hull on pelannut seitsemän Solheim Cupia ja Carlota Ciganda kuusi. Kun vielä Georgia Hall valmistautuu viidenteen Solheim Cupiinsa, on Euroopalla Nordqvistin johdolla heittää kentälle useita rutinoituneita runkopelaajia.

Yhdysvallat on tuttuun tapaan paperilla vahvempi, jos tuijotetaan pelkästään maailmanlistasijoituksia. Sillä on rankingin kymmenen joukossa kolme pelaajaa, joista Nelly Korda ja Lilia Vu muodostavat kärkikaksikon. Euroopan ainoa top 10 -pelaaja on kymmenenneksi rankattu Celine Boutier.  Hänen lisäkseen vierasjoukkueesta top 20:een mahtuu ainoastaan Charley Hull.

Aiemmat haasteottelut ovat osoittaneet, ettei ranking-sijoituksilla ole lopputuleman kannalta isompaa merkitystä. USA:lla on Solheim Cupista kymmenen voittoa ja Euroopalla kahdeksan, kun viime vuoden tasapeli lasketaan sen voitoksi.

Etenkin pitkin järvenrantaa kulkevalla takaysillä pelaajille avautuu useita riskinottomahdollisuuksia.

Robert Trent Jones Golf Club ei ole aikaisemmin järjestänyt Solheim Cupia, mutta kentällä on pelattu neljästi Presidents Cup. Kentän suunnittelija Robert Trent Jones löysi 80-luvulla vahingossa paikan Lake Manassasin rantamilta tutkiessaan aluetta toista projektia varten.

Tyypillinen Robert Trent Jonesin kenttä

Kisa-areena tunnetaan vaikeasta layoutistaan pitäen sisällään Trent Jonesin luomuksista tuttuja elementtejä. Yli sadan bunkkerin lisäksi kentällä on paljon ”vesiesteitä” ja kookkaita aaltoilevia viheriöitä. Etenkin pitkin järvenrantaa kulkevalla takaysillä pelaajille avautuu useita riskinottomahdollisuuksia. Kierroksen puolivälissä kahdella par-kolmosella on puolestaan tarjolla draamaa, jos tiilyönti lipsahtaa viheriöitä ympäröivään veteen.

Solheim Cup pelataan toisena peräkkäisenä vuotena, koska haasteottelu halutaan palauttaa parillisiin vuosiin. Tästä rytmistä jouduttiin poikkeamaan ensimmäisen kerran syyskuun 2001 terroritekojen vuoksi. Tuolloin Ryder Cup peruuntui ja siirtyi vuodesta 2002 alkaen parillisille vuosille. Ryder Cup jäi toistamiseen väliin pandemian vuoksi vuonna 2020, ja on siitä lähtien pelattu alkuperäisellä paikallaan parittomina vuosina. Solheim Cupin rytmin muutoksen ansiosta miesten ja naisten haasteotteluita ei tarvitse jatkossa järjestää samana vuonna.

Kilpailussa pelataan perjantaina aamupäivällä neljä foursome-ottelua (palloa lyödään vuorotellen) ja iltapäivällä ohjelmasssa on neljä fourball-ottelua (reiän parempi tulos jää voimaan). Lauantaina sama kuvio toistuu uudelleen ja päätöspäivänä, sunnuntaina, on vuorossa 12 singeliä.

Lue seuraavaksi: Solheim Cupin hurmoksellinen loppuratkaisu omin silmin ja kuninkaan seurassa koettuna

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje