23.7.–30.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[16][25]
KilpailuaSuomalaista

23.7.–30.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[16][25]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf

Tanskan miespelaajat jyräsivät kaudella 2023, mutta ensikaudella hajoaa kaksospari

Made in HimmerLand -kilpailu on ollut jo vuosia Tanskan kilpagolfin kohokohta, jonka arvostus näkyy suurissa katsojamäärissä. Kuva: Getty Images

Koska lähes kaikki parhaat pelaajat ovat iältään hyvin nuoria, on Tanskan menestys turvattu tulevaisuudessakin.

Väkiluvultaan jotakuinkin Suomen kokoisessa Tanskassa on golfin harrastajia vain hieman enemmän kuin meillä, eikä rekisteröityneitä junioreita edes Suomen vertaa. Kenttiä maassa kyllä piisaa lähes tuplat Suomeen verrattuna.

Pitkää pelikautta lukuunottamatta lähtökohdat ovat siis hyvin pitkälti samankaltaiset kuin Suomessa. Silti maa tuottaa huippupelaajia hämmentävällä tahdilla. Muutama vuosi takaperin Tanskan naiset iskivät itsensä kirkkaimpiin valoihin, kausi 2023 taas on ollut Tanskan miehille erittäin menestyksekäs.

Miesten eurooppalaisella pääkiertueella, DP World Tourilla, pelioikeutensa uusi kuluvalla kaudella kuusi tanskalaista: Thorbjørn Olesen, Nicolai Højgaard, Rasmus Højgaard, Jeff Winther, Marcus Helligkilde ja Niklas Nørgaard

Heistä peräti kolme mahtui rankingissa 18 parhaan joukkoon ja huonoimmankin sijoitus oli 77. Joukon paras oli finaalin voittanut Nicolai Højgaard, joka sijoittui Race to Dubai -listalla upeasti toiselle sijalle.

Turnausvoittoihin pystyivät kauden aikana myös Thorbjørn Olesen kuin Nicolain kaksoisveli Rasmus Højgaard.

Højgaardin kaksoset eri kiertueille

Ensi kaudella tanskalaisten panos eurokiertueella tulee kuitenkin todennäköisesti heikkenemään. Syynä on uusittu järjestelmä, jossa PGA Tour kuppaa DPWT:ltä vuosittain vähintään kymmenen valovoimaista ja menestyvää pelaajaa uuden mantereen taalapinojen tavoitteluun. Kehitys ajaa jatkossa auttamatta siihen suuntaan, että DPWT:llä eivät kilpaile Euroopan parhaat pelaajat enää edes siinä määrin kuin tähän saakka.

Tämän kauden päätteeksi PGA Tourille nousivat Nicolai Højgaard ja Thorbjørn Olesen. PGA Tour on juuteilta vielä toden teolla valloittamatta, eikä siellä kaudella 2022–23 ei pelannut yhtään tanskalaista. Esimerkiksi Ruotsilla on PGA Tourilla puolentusinaa miestä, joista valtaosa uusii pelioikeutensa. Isossa kuvassa Skandinavian golfvaltikka onkin yhä tiukasti Ruotsin hallussa, mutta Tanskalla on edellytykset se Ruotsilta riistää.

Olesen lukeutuu jo konkariosastoon. Hän on ehtinyt pelata PGA Tourilla 62 kisaa. Hänen nousunsa takaisin lajin huipulle on ottanut aikansa vuonna 2019 lentokoneessa tapahtuneen häirintätapauksen ja siitä seuranneen oikeusprosessin jälkeen. Kuluvalla kaudella Olesen on vihdoin löytänyt pelinsä, joka riittää huippujenkin joukossa pitkälle.

Rasmus Højgaard (oikealla) pelaa ensi kaudella DPWT:llä, mutta velipoika Nicolai jatkaa uraansa PGA Tourin puolella. Kuva: Getty Images

Ensi kaudella tilanne on Højgaardin veljeksille sikäli erikoinen, että Rasmuksen jäätyä rankingissa sijalle 18, joka oli ensimmäinen, jolla PGA Tourin pelioikeutta ei saanut, pelaavat vasta 22-vuotiaat kaksoset ensi kaudella pääosin eri kiertueilla.

Haastajakiertue Challenge Tourin kautta pääkiertueelle ei nouse ensi kaudeksi yhtään tanskalaista, mutta karsintojen kautta kortin lunasti kolme juuttia: Sebastian Friedrichsen, Søren Broholt Lind ja Jonathan Gøth-Rasmussen.

Etenkin Friedrichsen, 21, on nuoresta iästään huolimatta valmis menestymään. Hän sijoittui päättyneellä debyyttikaudellaan Challenge Tourin pistelistalla 43:nneksi. Edellisen kauden päätteeksi hän nappasi CT:n kortin sijoittumalla Nordic Leaguen pistelistalla viiden kärkeen.

Søren Broholt Lind ja Jonathan Gøth-Rasmussen ovat molemmat 25-vuotiaita. Molemmat ovat pelanneet edelliskaudet Nordic Leaguella melko hyvällä menestyksellä. Sarjanousuun asti tasaisuus ei kuitenkaan ole riittänyt, mutta vahvat otteet karsinnoissa muuttivat asetelman ja ensi kauden suunnitelmat kertaheitolla.

Kun amatööripuolellakin on kypsymässä pari superlupausta, Frederik Kjettrup ja Gustav Frimodt, on Tanskan tulevaisuus miesten huippugolfin puolella turvattu pitkälle tulevaisuuteen, ovathan pelaajista vain Olesen, Nørgaard ja Winther iältään yli kolmekymppisiä.

Tanskan vahva akatemiamalli kantaa hedelmää

Puskista tai puun takaa tanskalaisten menestys ei ole tullut. Käyrä on osoittanut ylös jo vuosia. Menestyksen tukipilareita on kaksi. Toinen on satellittikiertue Nordic League, toinen vahvasti keskitetty maajoukkuemalli.

Satelliittikiertue Nordic League on etenkin pohjoismaalaisille pelaajille reitti ylöspäin Challenge Tourille. Joka vuosi sitä kautta pelioikeuden haastajakiertueelle saa rankingin kärkiviisikko. Kiertue nojaa vahvasti Tanskan Ecco Touriin ja Ruotsin Swedish Golf Touriin ja on neljästä eurooppalaisesta satelliittikiertueesta todennäköisesti kaikkein tasokkain.

Tanska on pieni maa, joten kiertueen kisoissa pelimatkat ja kustannukset pysyvät aisoissa. Pelaamalla kovatasoisia kisoja kotimaassaan tanskalaislupaukset hankkivat arvokasta kisakokemusta edullisesti. Esimerkiksi Suomeen verrattuna tilanne on huomattavasti parempi.

Amatööripuolella Tanskassa on luotettu jo pitkään keskitettyyn malliin, jossa yksi akatemia hoitaa lähes kaikkien lupauksien luotsaamisen eteenpäin. DJGA eli Dansk Junior Golf Akademi perustettiin 2005. Se on Peter Thomsenin ja David Dickmeissin aloittama projekti. Tanskan menestyvistä nykypelaajista lähes kaikki ovat jalostaneet taitojaan DJGA:n siipien suojassa.

Akatemian toimintamalli on hyvin sitova. Pelaajilla ei esimerkiksi ole omia henkilökohtaisia valmentajia, vaan kaikki harjoittelu tapahtuu akatemian valmentajien johdolla. Malli on hyvin poikkeuksellinen ja sillä on myös kriitikkonsa. Tulokset kuitenkin puhuvat sen puolesta, että jonkinlainen viisasten kivi on louhittu esiin.

Esimerkiksi Suomessa juuri maajoukkuevalmennuksen ja pelaajien henkilökohtaisten valmentajien välinen kommunikaatio on tökkinyt ja herättänyt närää. Tanskan mallin siirtäminen Suomeen olisi hankalaa siksi, että Suomessa etäisyydet ovat niin suuret, että pelaajien olisi käytännössä pakko muuttaa sinne, missä akatemia toimii. Moninkertaisesti lyhyempien etäisyyksien Tanskassa se ei ole samalla tavalla välttämättömyys. Mallia tuskin ollaan muuttamassa, tulokset kun ovat huippuluokkaa.

Miespelaajat maailmanlistalla 23.11.2023

100:n joukossa500:den joukossa1000:nnen joukossa
Ruotsi41631
Tanska3817
Norja126
Suomi038

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje