PGA Tour ilmoitti muuttavansa tapaa valvoa pelinopeutta, kun naishuiput ottavat samanaikaisesti kantaa asiaan poikkeuksellisen suoraan.
Yksi golfin ikuisuusaiheita on pelinopeus. Kattojärjestöt ja kiertueet jauhavat siitä tasaisin väliajoin kuukauden–pari, mutta todellista muutosta ei ole oltu valmiita tekemään. Moni on sitä mieltä, että vain todellinen uhka – lyöntirangaistus – riittäisi pistämään vauhtia hidastelijoihin.
Eikä siitä mihinkään pääse, kilpagolf on tuskastuttavan hidasta hommaa. Viisi tuntia on aika lailla vakiomitta kierrokselle, eivätkä lähemmäs kuutta tuntia venyvät kierrokset ole poikkeuksellisia.
Selitä siinä sitten tavan harrastajille, että neljän hengen ryhmän pitää pystyä pelaamaan kierros neljään tuntiin, kun kaksi pelaajaa caddieineen ei selviydy kentältä pois alle viiden tunnin. Kaksikko lyö kierroksen aikana noin 140 kertaa, neljän hengen harrastajaporukka ehkä 400 kertaa.
Ongelma on todellinen ja se häiritsee kilpagolfin seuraamista. Kiertueilla on silloin tällöin tehty tempauksia pelinopeuden puolesta, mutta vaikutus on ollut lyhytaikainen. Periaatteessa lyöntiaikaa on 40 sekuntia alkaen siitä, että pelaaja on saapunut pallolleen ja alkanut valmistautua lyöntiin. Ei ole mitenkään poikkeuksellista, että aika ylitetään moninkertaisesti.
Se todellakin latistaa peliä. Tämän todella pitää muuttua.
–Nelly Korda–
Hitaasta pelistä on mahdollista jakaa rangaistuksia, mutta se on äärimmäisen harvinaista. Etenkään isoille nimille niitä ei juuri koskaan lätkäistä. Riittää, kun joku stara älähtää, että tämän on henkilökohtainen ajojahti ja epäreiluuden huipentuma, minä vielä vaihdan kiertuetta… ja se siitä. Pelatkaa ihan rauhassa vaan!
Naisten maailmanlistan ykkönen, USA:n Nelly Korda otti aiheeseen hiljattain kantaa suorasanaisesti.
”Henkilökohtaisesti se (hidas peli) on minusta aika iso asia. En usko, että fanit pitävät sen katsomisesta. Jos minä olisin siinä tilanteessa, olisin tosi, tosi ärtynyt katsoessani viiden tunnin, yli viiden tunnin, viiden tunnin ja 40 minuutin mittaisia kierroksia. Se todellakin latistaa peliä. Tämän todella pitää muuttua”, Korda paukutti.
Kenties Kordaakin valovoimaisempi tähti, Englannin Charley Hull tykitti vielä suoremman kehitysehdotuksen Golf Monthlylle.
”Olen melko säälimätön, mutta sanon, että kun jäät kolmesti kiinni hitaasta pelistä, seuraa joka kerta kahden lyönnin rangaistus. Kun rangaistuksia on kolme, menetät kiertueen pelioikeuden välittömästi. Takaisin karsintoihin. Olen varma, että se nopeuttaisi pelaamista, eihän kukaan halua menettää korttiaan. Siihen loppuisi hidas peli, mutta eivät he koskaan tekisi tällaista… se on naurattavaa ja minun käy sääliksi faneja”, Hull paukutti suorasukaiseen tapaansa.
Molemmat naiset ovat asian ytimessä, ongelmasta päästään eroon helpoiten kiristämällä sääntöjä, mutta ainakin PGA Tour näyttää etenevän täysin toiseen suuntaan. Se ilmoitti hiljattain tiputtavansa hitaasta pelaamisesta määrättäviä sakkoja tuntuvasti. Kun hitaasta pelaamisesta on tähän asti saanut 50 000 dollarin sakot, on summa jatkossa 10 000 dollaria.
Jos aika yksittäisen lyönnin kohdalla ylittyy, mutta pelaajaa ei vielä niin sanotusti kelloteta, sakko on 5000 dollaria nykyisen 10 000 dollarin sijaan.
Kiertue perustelee päätöstään sillä, että kun sakko on matalampi tuomareiden on helpompi se myös antaa pelaajalle.
Lyömiseen kuluvaa aikaa seurataan myös kilpailuissa. Jos pelaajalta kuluu lyömiseen keskimäärin 12 sekuntia tai enemmän keskimääräiseen aikaan verrattuna, hän joutuu erikoistarkkailuun. Tämän jälkeen hän saa varoituksia hitaasta pelistä. Kahdesta ensimmäisestä ei seuraa sakkoa, kolmannesta sakko on 50 000 dollaria ja siitä eteenpäin jo mainittu 10 000 dollaria.
Kisatilanteessa kentällä on paikan päällä on kahdeksan pelinopeutta tarkkailevaa tuomaria. He saavat puhelimensa applikaatioon ajankohtaista tietoa pelinopeudesta. Kentällä on kuitenkin 156 pelaajaa samanaikaisesti, joten kahdeksan tuomarin voimin tilanteeseen on vaikea puuttua.
Automatiikan voimaan kuitenkin luotetaan. Sen avulla pystytään osoittamaan pelaajille, kauanko heillä menee lyönnin suorittamiseen aikaa ja miten se eroaa muista kilpailijoista. Data vieläpä jaetaan eri lyöntien välille. Se kertoo, missä ongelma piilee, eli kauanko aikaa menee tiilyönteihin, lähestymisiin, lähipelilyönteihin ja puttaamiseen.
”Me emme yritä tehdä sinusta nopeaa pelaajaa, vaan keskiverron”, PGA Tourin sääntö- ja kilpailukomitean varajohtaja Gary Young linjaa.
Jokaisesta kilpailusta poimitaan 5–10% hitaimmista pelaajista, ja heidän kanssaan keskustellaan ongelmasta. Jos pelaajan käytös ei sen jälkeen muutu, kiertue lätkäisee hänelle tuntuvammat sanktiot. Ainakin näin Young sanoo toimittavan. Niin on kuulemma toimittu ennenkin, mutta näistä ei kerrota julkisuuteen.
Laajasti jaettu käsitys on se, että hitaaseen peliin tehoaa sakkoja huomattavasti paremmin lyöntirangaistus. Sellaista PGA Tour ei ole ottamassa käyttöön. Hitaan pelin ongelman käsittelyä aiotaan jatkaa ja jos pelaajat itse esittävät lyöntirangaistuksen käyttöönottoja, ei kiertue Youngin mukaan tyrmää ajatusta. Moni maailmanhuippu alkaa olla niin väsynyt jatkuvaan hidasteluun, että katsojan sopii vain toivoa pelaajien pian ehdottavan lyöntirangaistuksen käyttöönottamista.