14.5.–21.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][18]
KilpailuaSuomalaista

14.5.–21.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][18]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Major

Kauden viimeisessä major-turnauksessa tehdään suomalaista golfhistoriaa

Matilda Castren on pelannut kauden 2022 jokaisessa major-turnauksessa jatkokierroksilla. Kuva: Mark Runnacles/LET

Muirfield Golf Clubin ensimmäistä kertaa isännöimä naisten major-kilpailu sisältää myös annoksen symboliikkaa.  

Suomalaiset tekevät historiaa torstaina Skotlannin itärannikolla Muirfield Golf Clubilla käynnistyvässä Women’s Openissa, sillä koskaan aiemmin ei ole golfin major-turnauksessa nähty neljää suomalaispelaajaa.

Entinen ennätys jaettiin vuosien 2005 (Minea Blomqvist-Kakko, Riikka Hakkarainen ja Jenni Kuosa), 2006 (Blomqvist-Kakko, Hakkarainen ja Ursula Wikström) ja 2021 (Matilda Castren, Sanna Nuutinen ja Wikström) Women’s Openissa sekä tämänvuotisessa (Castren, Tiia Koivisto ja Nuutinen) Evian Championshipissä, joissa kussakin oli mukana kolme suomalaisosallistujaa.

Aiemmin paikkansa kauden viidenteen ja viimeiseen major-turnaukseen olivat sinetöineet Matilda Castren, Tiia Koivisto ja Sanna Nuutinen. Joukko täydentyi vielä maanantaina, kun Ursula Wikström onnistui ottamaan Women’s Openin karsintakilpailusta ennätyksellisen paikan varsinaiseen turnaukseen. Kisa pelattiin seitsemän kilometrin päässä Muirfieldistä sijaitsevalla North Berwickin kentällä.

Kyseessä ei ollut ensimmäinen kerta, kun Wikström lunastaa paikan Women’s Openiin karsintojen kautta. Hän voitti St Andrewsin Castle Coursella vuonna 2017 käydyn karsintaturnauksen edeten tuolloin Kingsbarnsissa pelattuun major-kilpailuun.

Wikströmillä edessään kymmenes Women’s Open

Wikström on kokenein suomalainen major-pelaaja osallistuen tällä viikolla jo kymmenennen kerran Women’s Openiin. Debyytti tapahtui Sunningdalessa vuonna 2004 pelatussa turnauksessa. Paras sijoitus on peräisin 13 vuoden takaa, jolloin Wikström päätyi Royal Lytham & St Annes -kentällä 46:nneksi.

Suomalaisilla oli hyvä panos viime vuonna Skotlannin koillispuolella Carnoustien kentällä pelatussa Women’s Openissa: Matilda Castren kiri niukasti 20 parhaan joukkoon ja vielä kolmannen kierroksen jälkeen neljäntenä ollut Sanna Nuutinen oli 26:s.

Castrenilla on mahdollisuus tehdä Muirfieldissä jotain ainutlaatuista myös yksinään. Hän on pelannut tähän asti kauden kaikki neljä majoria, ja yltänyt jatkoon (25:s, 44:s, 40:s ja 40:s) jokaisessa kilpailussa.  Mikäli Castren pystyy samaan myös tällä viikolla, kirjoittautuu hän tempullaan Suomen golfhistoriaan.

Minea Blomqvist-Kakko on pelannut kahdesti − vuosina 2008 ja 2009 − kauden kaikki major-turnaukset, jolloin Evian Championship ei kuulunut vielä major-kattaukseen. Hän ei kuitenkaan onnistunut kyseisinä vuosina selvittämään cut-rajaa kaikissa majoreissa. Vuonna 2008 tämä jäi kiinni ainoastaan LPGA Championshipistä.

Suomalaisten huippugolfin ystävien katseet kääntyvät Muirfieldissä ennen kaikkea maailmanlistalla sijalla 69 olevaan Castreniin, joka haki viikonloppuna latausta kovaan koitokseen Skotlannin ylämailta.

”Oltiin 1,5 päivää Skotlannin pohjoisosassa. Siellä oli tosi hienoja maisemia, kun kävimme (mukana puoliso Daniel Moreno) vähän retkeilemässä. Siinä sai hieman huilata ennen tätä viikkoa”, Castren sanoi tiedotteessa.

Kisassa pitäisi ilmeisesti olla tämä sama tuuli. Jos se sattuu kääntymään, voi tulla aika mielenkiintoista.

Castren on saanut harjoituspäivien aikana mukavasti tuntumaa Muirfieldin kuuluisaan kenttään.

”Tuntuu, että minulla on links-lyönnit aika hyvin hallussa. On ollut kiva lyödä niitä nämä pari päivää.”

Ursula Wikström pelaa Muirfieldissä kymmenennen Women’s Openinsa. Kuva: Trust Golf

Skotlannissa saa varautua siihen, että meren rannalla olevilla kentillä tuuli on pelissä mukana. Castren huomasi tuulen vaikutuksen jo harjoituspäivien aikana.

”Tuuli vaikeuttaa kenttää aika paljon. Riippuu paljon tuulen suunnasta, kuinka pitkinä väylät pelaavat. Löin harkkakierroksilla par-nelosilla jatkolyöntiin jopa puukolmosta, kun oli vastatuuli. Myötätuuleen pääsin par-viitosen draivilla ja rautanelosella griinille. Kisassa pitäisi ilmeisesti olla tämä sama tuuli. Jos se sattuu kääntymään, voi tulla aika mielenkiintoista.”

Muirfieldissä käytävässä kilpailussa on myös annos symboliikkaa, kun kaikkiaan 16 Open Championshipiä järjestänyt kenttä isännöi ensimmäisen kerran naisten major-turnausta. Muirfield Golf Club ajautui hetkeksi jopa R&A:n mustalle listalle, kun seura ei hyväksynyt naisten jäsenanomuksia.

Tilanne muuttui vuonna 2017, kun jäsenistö vihdoin puolsi äänestyksessä naisten liittymistä seuran jäseniksi. Ensimmäiset naiset saivat jäsenyytensä Muirfield Golf Clubiin kolme vuotta sitten.

Women’s Open osuu pidettäväksi mahdollisimman sopivaan aikaan saarivaltakunnassa, sillä Englanti ja Saksa pelasivat vastikään jalkapallon ikimuistoisen EM-finaalin täydellä Wembleyn stadionilla. Naisten urheilu on vahvassa nosteessa, ja mitä ilmeisimmin myös Women’s Open saa tänä vuonna tavallista enemmän huomiota golfin synnyinsijoilla ja vastaanottimien äärellä eri puolilla maailmaa.

Palkintoarvoltaan 6,8 miljoonan dollarin Women’s Openin voittoa puolustaa Ruotsin Anna Nordqvist, joka otti Carnoustiessa uran kolmannen major-voittonsa.

Suomalaisten lähtöajat ensimmäisellä kierroksella (Suomen aikaa):

15.27 In Kyung Kim KOR – Matilda Castren – Caley McGinty (a) ENG
16.33 Perrine Delacour FRA – Kelly Tan USA – Sanna Nuutinen
17.17 Tiia Koivisto -Jana Melichova CZE – Hayley Davis ENG
17.28 Carmen Alonso ESP – Ursula Wikström – Mariajo Uribe COL

Lue seuraavaksi: Ursula Wikström North Berwickin karsintakilpailusta Women’s Openiin

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje