23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][26]
KilpailuaSuomalaista

23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][26]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf

Suomalaishaastajat jäivät telineisiin kaudella 2015 – Wikström selkeä ykkönen

Oona Vartiainen pelaa ensi kaudella LET:llä. Kuva: Juha Saarinen.

<a href=Ursula Wikström pelasi tasaisen vahvan kauden Ladies European Tourilla. Kuva: Juha Taskinen">

Ursula Wikström pelasi tasaisen vahvan kauden Ladies European Tourilla. Kuva: Juha Taskinen

Naisten osalta kausi 2015 oli lähtökohdiltaan ennätyksellisen kiinnostava, kun peräti kuusi suomalaisnaista sai pelioikeuden Ladies European Tourille.

Konkariosaston Ursula Wikströmin ja Minea Blomqvist-Kakon lisäksi kiertueen pelioikeutensa uusi kauden 2014 päätteeksi Noora Tamminen. Kiertuepaikan hankkivat karsintojen kautta myös Linda Henriksson, Elina Nummenpää ja Marika Voss. Myös Krista Bakker ja Sanna Nuutinen lähtivät kauteen rajoitetun LET:n pelioikeuden turvin.

Suomalaisrintaman eteneminen oli kuitenkin tuskaista, kun LET kiertueena ei pystynyt tarjoamaan pelaajille ansaintamahdollisuuksien ja pelituntuman näkökulmasta mielekästä määrää kilpailuja. Kun harvat näyttöpaikat jäivät hyödyntämättä, muodostui monen kaudesta lähestulkoon pannukakku.

Kausi osoitti, että ero Suomen kärjen ja nuorten haastajien välillä on vielä varsin suuri. Vaikka taso riitti läpäisemään karsinnan, ei peli kantanut vielä pääkiertueen puolella. Osaltaan tilannetta toki sotki LET:n vaikea tila ja pelimahdollisuuksien vähäisyys.

Naisten amatöörimaajoukkueen valmentaja Mikael Mustosen mielestä LETAS otti kiertueena ison askeleen eteenpäin kuluneella kaudella.

”LET ei pysty tarjoamaan tarpeeksi kisoja pelaajille. He halusivat nostaa palkintopottien arvoa, mutta toisaalta voisi olla hyvä, että kiertueella on eriarvoisia ja -tasoisia kisoja, jotta pelimahdollisuuksia avautuisi. Myös kisojen kokonaismäärä on LET:llä todella pieni. LETAS puolestaan oli entistä kovatasoisempi, kun LET:n kausi oli niin erikoinen”, Mustonen kuvaili.

Hänen mukaansa tulokkailta vaaditaan paljon, jotta he pystyisivät heti pärjäämään nykymuotoisella LET:llä. Naisten kohdalla tilanne on sikälikin ongelmallinen, että saadakseen yhtälön taloudellisesti kannattavaksi, pelaajan on menestyttävä Euroopassa erittäin hyvin.

LETAS:in osalta edes paikka rahalistan kärkikymmenikössä ei tarkoita taloudellisesti turvattua kautta. Tukijoiden rooli on entistä tärkeämpi, mutta talouden laskusuhdanteessa sponsoreiden hankinta ei tapahdu sormia napsauttamalla.

Naisten kilpagolfin ykköskiertue LPGA Tourin ja LET:n välinen juopa on kasvanut yhä leveämmäksi eikä mikään viittaa siihen, että muutosta kannattaisi odottaa nopealla aikataululla.

Wikström selkeä ykkönen

Suomalaisista ylivoimainen ykkönen oli tuloksellisesti menestyksekkään ja 12 vuotta kestäneen ammattilaisuransa tähän asti parhaan kauden pelannut Ursula Wikström, joka sijoittui kiertueen rahalistalla 17:nneksi yli 93 000 euron ansioillaan.

Wikströmin kokemus kantoi häntä menestykseen, vaikkei pelaaja itse missään vaiheessa tuntenut olevansa huippukunnossa. Hienon kauden kannalta olennaisinta oli, että Wikströmin kausi sujui pitkästä aikaa ilman loukkaantumishuolia.

”Muutama ihan ok kisa, mutta muuten kausi oli vähän sellaista tasapaksua puurtamista. Tämä päätöskisa peilaa koko kautta varsin hyvin. Missään vaiheessa homma ei meinaa lähteä käyntiin ja loppu onkin sitten sellaista hengissäpysymistaistelua”, luonnehti neljä top 10 -sijoitusta kauden aikana kirjannut Wikström Dubain finaalikisan jälkeen.

Wikström teki pikavisiitin haastajakiertueelle Vihdin Hill Side Golfissa pelatussa HLR Golf Academy Openissa elokuussa. Myös tuossa kilpailussa hän oli paras suomalainen sijoituttuaan jaetulle kolmannelle sijalle. Kymmenen kärkeen mahtuivat myös Oona Vartiainen ja Elina Nummenpää.

Kärkikolmikon takana iso aukko

Kaudella 2014 Suomen golfin naisten ykköseksi nousseen Noora Tammisen kauden kulkuahäiritsivät terveyshuolet. Sitkeä mykoplasma-infektio esti harjoittelua ja kilpailemista alkusyksyllä eikä kaudesta rakentunut ehjää kokonaisuutta.

Sairaus puhkesi huonoon aikaan siinäkin mielessä, että Tammisen kauden paras jakso osui loppukesään, kun hän otti top 10 -sijoitukset Tsekin ja Englannin kisoissa.

Pelioikeutensa Tamminen uusi helposti ja ranking-sijoitus 33 on sekin uran paras, mutta rahkeisiin jäi vielä varaa kiristää.

Noora Tamminen uusi pelioikeutensa Naisten Euroopan kiertueella terveysongelmista huolimatta. Kuva: Juha Taskinen.

Noora Tamminen uusi pelioikeutensa Naisten Euroopan kiertueella terveysongelmista huolimatta. Kuva: Juha Taskinen.

Myös Minea Blomqvist-Kakko uusi lopulta pelioikeutensa helposti ollen rahalistalla 65:s. Huippuonnistumiset jäivät silti puuttumaan eikä kauden aikana kertynyt yhtään top 10 -sijoitusta.

Wikströmin, Tammisen ja Blomqvist-Kakon lisäksi suomalaisista vain Linda Henriksson ja Krista Bakker pystyivät pelaamaan itsensä jatkokierroksille LET:n kilpailuissa, mutta sijoitukset jäivät kauas kärjestä.

Henriksson pelasi yhdeksän, Elina Nummenpää seitsemän, Marika Voss kuusi ja Krista Bakker viisi kilpailua.

LETAS monen suomalaisen työmaa kaudella 2016

LET:n haastajakiertue LETAS muodostui monelle suomalaiselle menneellä kaudella ykköskiertueeksi. Suomalaiset myös niittivät kiertueella menestystä. Paras sinivalkoinen kiertueella oli lopulta yhden kisan voittanut ja kahdesti toiseksi yltänyt Krista Bakker, joka oli rahalistalla viides ja ansaitsi pelioikeuden LET:lle tulevaksi kaudeksi.

Bakker päätti jo hyvissä ajoin keskittyä LETAS:n kilpailuihin satunnaisten LET-starttien sijaan, ja lopputulos kertoo, että ratkaisu oli oikea.

Bakkerin kanssa viidennestä sijasta kamppaili loppuun saakka Oona Vartiainen, joka niin ikään pystyi kilpailuvoittoon kauden aikana. Rahalistalla kymmenen kärkeen ylsi myös Sanna Nuutinen.

LETAS on ensi kaudella yhä useamman suomalaisen työpaikka, sillä LET:n joulukuun lopussa pelatusta karsintafinaalista pelioikeuden pääkiertueelle pystyi nappaamaan vain Oona Vartiainen.

Turkulainen pelasi vahvan kisan eikä hermoillut edes viimeisellä kierroksella, jonka keskivaiheille sattui tuloksellisesti alavireinen jakso. Hän oli lopputuloksissa 22.

Linda Henriksson osoitti karsinnoissa henkisen kanttinsa kestävyyden takomalla toiseksi viimeisenä eli neljäntenä kilpailupäivänä pöytään Amalkis Golf Clubin kenttäennätyksen 64 lyöntiä (-8) ja punnertamalla itsensä kiinni korttiin. Viimeisellä kierroksella LET:n kortti kuitenkin lipsahti käsistä päätösreiän bogin myötä.

Tilanne saattaa silti olla Henrikssonin kannalta jopa edullisempi kuin LET:n pelioikeus. Kategorialla, jonka Henriksson saa sijoituttuaan karsinnassa sijalle T32, hän todennäköisesti pääsee mukaan useaan pääkiertueen kilpailuun, mutta saa pelata rajoituksetta myös LETAS-kilpailuita, kun LET:n pelaajien kohdalla osallistumisoikeus haastajakiertueelle on huomattavasti rajoitetumpi.

LETAS on todennäköisesti tulevalla kaudella myös karsinnan viimeiselle kierrokselle selvinneiden Sanna Nuutisen ja Elina Nummenpään työpaikka.

Kun naisten kilpagolfin tila ei eurooppalaisten kiertueiden osalta ole ideaali, on kiipeäminen kohti kärkeä kenties vaikeampaa kuin aikaisemmin. Kauden 2015 aikana Suomen kärkikolmikon ja haastajien välinen tasoero oli vielä suuri, toivottavasti kauden 2016 aikana joku haastajista pystyy kuromaan eron umpeen ja nousemaan kohti kirkkaampaa kärkeä.

Sami Sarpakunnas

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje