23.7.–30.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[16][25]
KilpailuaSuomalaista

23.7.–30.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[16][25]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Major

Säilyykö US Openin valtikka Euroopassa?

Lee Westwood (vas.) ja Ian Poulter pelasivat maanantaina yhteisen harjoituskierroksen Congressionalilla. © Getty Images

Graeme McDowellin viimevuotinen voitto US Openissa toimi suurena kannustimena muillekin kohti uransa huippua matkalla oleville ET-pelaajille. Ei ole sattumaa, että ”GMacin” unelmasaavutuksen jälkeen peräkkäiset major-tittelit ovat menneet Louis Oosthuizenille, MartinKaymerille ja Charl Schwartzelille. ”Jos tuttu kaveri Euroopan Tourilta, niin miksipä en minäkin”, kuului osapuilleen Oosthuizenin lausunto British Openin jälkeen. Tällä hetkellä kutakin major-titteliä hallitsee ensikertalaisvoittaja.

McDowellin voitto käynnisti eräällä tavalla uuden aikakauden vanhan mantereen huippugolfissa. Siinä missä jenkit ovat lamaantuneet keskinkertaisiin esityksiin Tiger Woodsin ongelmien myötä, ovat eurooppalaiset valloittaneet maailman terävimmän kärjen tyylillä. Luke Donaldin, LeeWestwoodin ja Kaymerin kolmoisjohtoa maailmanlistalla täydentävät top-10-sijoituksillaan McDowell, Rory McIlroy sekä Paul Casey.

Tältä pohjalta Euroopasta saapuu Marylandissa pelattavaan US Openiin todellinen tähtisikermä. Vuosi saa ihmeitä aikaan. 40 vuoden voitoton putki ei antanut eurooppalaisten US Open -menestykselle kaksisia vedonlyöntikertoimia. Nyt tilanne on toinen.

Eurooppalaissuosikit Congressionalilla

Lee Westwood: Kahteen eri otteeseen maailmanlistan ykkösenä viivähtänyt Westwood on jo pitkään sanonut kaiken harjoittelunsa tähtäävän major-menestykseen. Tätä on helppo uskoa, sillä hän on sijoittunut 12 viimeisessä majorissaan viisi kertaa top-3:een. Osoitti keväällä kovaa kuntoa voittamalla peräkkäisinä viikkoina Indonesian Mastersin ja Ballantines Championshipin. Olisiko Congressionalilla vihdoinkin Westwoodin vuoro?

Luke Donald: Maailmanykkönen on kisasta riippumatta aina voittajasuosikki. Pohjalla on upeat saavutukset reikäpelin MM-kisoissa ja BMW PGA Championshipissä. Donald on pelannut 31 major-turnausta, joissa on sijoittunut viidesti kymmenen parhaan joukkoon. Oli Mastersissa neljäs.

Rory McIlroy: Alkaa tuntua jo ”kokeneelta tekijältä”, vaikka on vasta 22-vuotias. Juuri tästä syystä kantti petti Mastersin ratkaisuhetkillä. Kypsyminen voittajatyypiksi vie aina oman aikansa, tulevaisuus näyttää onko McIlroysta sellaiseksi. Voittanut silti kertaalleen ET:llä ja PGA Tourilla. Myös major-tilasto näyttää hyvältä: 10 starttia, neljä top-ten-sijoitusta.

Luke

Luke Donaldilta odotetaan viikonvaihteessa menestystä. &copy Getty Images

Paul Casey: 11 kisaa ET:llä ja yhden USA:ssa voittanut Casey oli tarjolla viime heinäkuussa British Openin (3:s) voittajaksi, mutta ei lopulta mahtanut Louis Oosthuizenille mitään. Jos saa viritettyä pelinsä syömähampaat, pitkät avaukset ja tarkan rautapelin kohdalleen, voi olla Washingtonissa todella korkealla…

Ian Poulter: Volvo World Match Play Championshipissä uransa 12. ET-voiton saavuttanut Poulter on vähitellen tottunut pelaamaan Yhdysvalloissa. Tyyliniekka on reikäpelitaitojensa (v. 2010 World Tour Match Play 1.) vuoksi hankalasti voitettavissa uusinnassa, jos tie sattuu viemään jatkokierrokselle.

Vaikka Graeme McDowell oli viime vuoden jälkipuoliskolla jäätävä, ovat hänen otteensa käyneet kauden edetessä vaisuiksi. Tammikuussa pelattujen Havaijin ja Abu Dhabin kisojen (3:s) jälkeen paras sijoitus lyöntipeliturnauksessa on Wales Openin 30. sija. Lisäksi karsiutumiset Mastersissa ja BMW PGA Championshipissä eivät lupaile McDowellille tällä viikolla suuria.

Myös Martin Kaymerin kunto on iso kysymysmerkki. Lyöntipelikisoissa ainoa top-10-sijoitus on Malesian avointen 9:s tila. Saksalainen pelasi hyvin Arizonan ja Espanjan reikäpeliturnauksissa, mutta jäi reilusti cutin huonommalle puolelle Mastersissa.

Mustat hevoset

Yllätykset ovat huippu-urheilun suola. Voittajasuosikit tulevat yleensä tilastojen kärkipäästä, mutta historia osoittaa mustien hevosten olevan vahvoilla. Ei olisi ihme, jos joku joukosta Justin Rose, Martin Laird, Miguel Angel Jimenez, Alvaro Quiros ja Sergio Garcia tappelisi sunnuntaina tosissaan US Openin voitosta.

Voitto

Voitto US Openissa olisi komea kruunu Miguel Angel Jimenezin uralle. &copy Getty Images

Pitkään Yhdysvalloissa pelanneet Rose ja Laird ovat voittaneet PGA Tourilla, ja tuntevat hyvin sikäläisen ilmapiirin. Garcia on hiljalleen löytänyt kadoksissa olleen itseluottamuksensa, vaikka vieläkin on paljon parantamisen varaa. Espanjalainen on sijoittunut 49 major-turnauksessa 15 kertaa kymmenen parhaan joukkoon. Jimenez puolestaan paranee kuin viini vanhetessaan. ”Mekaanikolla” on vielä kolme vuotta aikaa ennen siirtymistä ikämiessarjoihin, joten major-voiton olisi jo pian tultava.

Ruotsalaiset ja italialaiset

Ruotsalaiset lajifriikit päästäisivät vaikka Saabin konkurssiin, mikäli sinikeltainen miespelaaja onnistuisi voittamaan major-turnauksen. Henrik Stensonin ura on ollut laskusuuntainen, mutta hän viihtyy isoissa kinkereissä. Memphisin kisan uusinnassa hävinneeltä Robert Karlssonilta voi kuitenkin tällä kertaa odottaa enemmän.

US Open -tunnelmaa pääsevät länsinaapureista kokemaan myös Johan Edfors, Peter Hanson, Fredrik Jacobson ja Alexander Noren.

Molinarin veljesten lento on hieman tasaantunut, mutta löisikö Matteo Manassero Washingtonissa kaikki ällikällä? Kaksi major-turnausta amatöörinä pelanneen (neljä kierrosta) teinisensaation keppi kun ei tunnu tärisevän tiukassakaan paikassa.

Nelonen Pro lähettää US Openista suoria lähetyksiä torstaista sunnuntaihin:

16.6. klo 20. Selostus: Teemu Tyry ja Timo Rauhala, Pro 1 17.6. klo 21. Selostus: Teemu Tyry ja Antti Vaalas, Pro 2 18.6. klo 21. Selostus: Teemu Tyry ja Antti Vaalas, Pro 1 19.6. klo 20.30. Selostus: Teemu Tyry ja Timo Rauhala, Pro 1

Kisalähetyksiä voi seurata suorana myös Viasat Golf -kanavalta.

Marko Kuivasaari

US Open -birdieveikkaus / Castillo de Molina

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje