[11][17]

[11][17]
Kilpagolf - Major

Ryulle jättipotti Coloradossa

So Yeon Ryun voitto Colorado Springsissä oli todellinen jymy-yllätys. © Getty Images

Naisten huippugolfin kauden toinen major-voitto meni yllättäen So Yeon Ryun nimiin. Lukuisten sääkeskeytysten vuoksi maanantaina päättynyttä turnausta jatkettiin asetelmista, jossa 30 pelaajaa viimeisteli kierroksensa loppuun ylimääräisenä pelipäivänä.

Jo sunnuntaina 72 reikää valmiiksi saanut Hee Kyung Seo (-3) johti kisaa lyönnillä ennen Ryuta, jolle jäi maanantaiksi kolme reikää pelattavaa. Kun Ryu nousi varsinaisten reikien puitteissa tasoihin Seon kanssa, oli edessä kilpailun 66-vuotisen historian ensimmäinen kokonaan ei-amerikkalainen uusinta.

Uusinta aloitettiin Broadmooren East Coursen 16. reiältä, jossa molemmat avasivat rautaseiskalla griinille – tuloksena par. 17:llä (par-5) nähtiin kolmen reiän uusinnan varsinainen ratkaisu: Ryun lyötyä oma avauksensa väylälle, painui Seon draivi oikealla olleeseen bunkkeriin. Kun Seo (bogi) löi heken kuluttua jo neljättä lyöntiä raffista griinin oikealta puolelta, odotteli tulevaa voittajaa vastustamaton birdieputti parin metrin päässä reiästä.

Kahden lyönnin ero oli Seolle viimeisellä (18) uusintareiällä liikaa, maailmanlistalla 40:ntenä olleen Ryun kaunisteltua voittomarginaaliaan vielä kolmeen lyöntiin.

US Women’s Openin paremmuus ratkaistiin vuoteen 2007 saakka eri päivänä pelattavalla 18 reiän uusintakierroksella. Nykysäännön mukaan tasatulokseen päätyneet pelaavat välittömästi kilpailun jälkeen kolmen reiän uusinnan.

Kesäkuun lopussa 21 vuotta täyttäneestä Ryusta tuli ensimmäinen korealaisvoittaja LPGA Tourilla meneillään olevalla kaudella. Hän on myös US Women’s Openin nuorin voittaja sitten Inbee Parkin ja SeRi Pakin. Ryu tienasi upealla saavutuksellaan Coloradosta 585 000 dollarin palkintoshekin.

Cristie

Cristie Kerr jäi kahden lyönnin päähän paikasta play offiin. &copy Getty Images

Korean kiertueella vakituisesti pelaava Ryu esiintyi LPGA Tourilla vasta toisen kerran meneillään olevalla kaudella. Hän sijoittui vuoden ensimmäisessä major-turnauksessa Kraft Nabisco Championshipissä 41:nneksi. Kaikkiaan Colorado Springsin kisa oli Ryulle kahdeksas naisten Yhdysvaltain kiertueella, paras sijoitus ennen viikonvaihteen turnausta oli vuoden 2010 LPGA Hana Bank Championshipin 12:s tila.

Kuusi kertaa Korean kiertueella voittaneelle Ryulle on nyt tiedossa suora pelipaikka LPGA Tourille kauden 2012 loppuun saakka: ”En ole aikaisemmin pystynyt päättämään pelaisinko Korean vai Yhdysvaltain kiertueella. Ehkä tämä ratkaisu on tehtävä nyt”, mestari sanoi.

Ryu on myös lahjakas viulisti, joka joutui tekemään valinnan golfin ja muusikon uran välillä: ”Valitsin golfin, koska tässä tulos ratkaisee selkeästi paremmuuden. Viulistina hyvyytesi on kiinni tuomareiden ja kuuntelevan yleisön mielipiteistä.”

Korealaiskaksikon lisäksi kolmanneksi sijoittunut Cristie Kerr (-1) oli ainoa, joka alitti neljän kierroksen puitteissa kentän parin. Angela Stanford (par) oli neljäs ja 36 reiän jälkeen johdossa ollut Mika Miyazato (+1) viides. Norjan Suzann Pettersen (+6) oli parhaana pohjoismaalaisena 15:s.