27.2.–5.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][14]
KilpailuaSuomalaista

27.2.–5.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][14]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Ryder Cup

Ryder Cupissa riittää jännitteitä

Miguel Angel Jimenez, Jose-Maria Olazabal sekä Darren Clarke toivat Samuel Rydern vuonna 1927 lahjoittaman pokaalin Chicagoon © Getty Images

<a href=Tiger Woodsin ja Rory McIlroyn kohtaamisia Ryder Cupissa odotetaan kuumeisesti ympäri maailman &copy Getty Images" src="/wp-content/uploads/2012/09/12090708531701.jpg" width="505">

Tiger Woodsin ja Rory McIlroyn kohtaamisia Ryder Cupissa odotetaan kuumeisesti ympäri maailman &copy Getty Images

Rory McIlroy ja Tiger Woods ovat ennen kisaa joukkueidensa kirkkaat tähdet Medinah 3-kentällä käynnistyvässä järjestyksessään 39:ssa Ryder Cupissa. McIlroyn kolme voittoa viidessä viimeisessä kisassa ovat sementoineet hänen asemansa maailmanlistan kärjessä pitkäksi aikaa. Medinahissa hän ei ole koskaan pelannut kisakierrosta

Tiger Woods on puolestaan jopa kutsuttu Medinah Country Clubin jäseneksi. Syykin on selvä, Tiger juhli samalla kentällä PGA Championshipin voittoa vuosina 1999 ja 2006. Joukkueissa on kuitenkin 12 pelaajaa ja jaossa yhteensä 28 pistettä. Kisasta ei tule yhden miehen showta.

Tiimien tärkeinä osasina ovat kapteenit, kokeneet Ryder Cup-konkarit Jose-Maria Olazabal sekä Davis Love III joilla molemmilla on neljä apukapteenia sparraamassa pelaajiaan. USA:n joukkueen taustajoukoissa ovat lisäksi mm. Michael Jordan sekä Justin Timberlake, joten latausta ja tunnetta on haasteotteluun luvassa melkoisesti .

Ryder Cup heräsi aivan uuten kukoistukseen syksyllä 1987, jolloin Eurooppa voitti vierasottelun Jack Nicklauksen kotikentällä Muirfield Villagella. Eurooppa on voittanut 13:sta viimeisestä ottelusta kahdeksan ja juhlinut tasapelin kautta pytyn säilyttämistä kerran (1989). USA on ollut altavastaajana, voittoja on neljä.

Tämän vuotiseen tapahtumaan lähdetään varsin ympäripyöreistä asetelmista, kansainvälisten vedonlyöntitoimistojen mukaan USA on kuitenkin ennakkosuosikki.

USA:n pelaajilla negatiivinen saldo kisassa

Nostaako Davis Love III USA:n voittoon Ryder Cupissa?. Pelaajana hän on ollut mukana kuudesti, lisäksi apulaiskapteenina syksyllä 2010 &copy Getty Images

Nostaako Davis Love III USA:n voittoon Ryder Cupissa?. Pelaajana hän on ollut mukana kuudesti, lisäksi apulaiskapteenina syksyllä 2010 &copy Getty Images

Isäntien joukkue on World Rankingilla mitaten kaikkien aikojen vahvin. Tiger Woods on listan kakkonen, seuraavat kymmenen mahtuvat WR:n sijoille 7-17. ”Heikoin lenkki” Jim Furyk on listan 23:s. Kauden majoreista USA:n pelaajat ovat vieneet kaksi ( Bubba Watson, Webb Simpson), Fedex Cupin sankari, ensimmäistä kertaa Ryder Cupissa pelaava Brandt Snedeker saattaa hyvinkin nousta sytyttäjäksi viikonloppuna. Joukkueessa on peräti neljä ensikertalaista, joka saattaa olla jopa eduksi USA:lle.

Hämmästyttävä tilasto näet on se, että viidestä edellisestä Ryder Cupista neljästi hävinneessä USA:n joukkueessa ei ole yhtään pelaajaa, joka olisi voittanut enemmän pelejä Ryder Cupissa kuin on niitä hävinnyt.

Steve Strickerilla (3-3), Zach Johnsonilla (3-3), ja Matt Kucharilla (1-1) on parhaat recordit. Supertähdet Tiger Woods ( 13-14), Phil Mickelson (11-17), Jim Furyk (8-15), Bubba Watson (1-3) ja Dustin Johnson(1-3) ovat olleet kisassa ottavana osapuolena eurooppalaisten vastustajiensa kanssa.

Yhteensä USA:n pelaajat ovat voittaneet 41 ottelua, hävinneet 59. Kapteeni Davis Loven (9-12) negatiivinen saldo lisää varmasti myös hänen motivaatiotaan. USA saa ainakin näennäistä etua siitä, että Love apujoukkoineen saa isäntäjoukkuuen rooliin liiittyen tehdä päivittäin kentän set-upin, määritellä kentän mitat ja asettaa liput haluamiinsa kohtiin viheriöille.

Olazabalin vaikea haaste

Jose-Maria Olazabal jäi kabinettipelissä ennakko-odotusten vastaiseksi kakkoseksi taistelussa vuoden 2010 kapteenin roolista. Colin Montgomerie katsottiin yhteistyökumppanineuvottelujen ja muiden syiden johdosta soveliaammaksi kapteeniksi Walesissa käytyyn ottelusarjaan joka päättyi Euroopalle niukasti 14,5-13,5. ”Ollie” suostui kuitenkin apulaiskapteeniksi. Nyt hän on vetovastuussa ja kovan tehtävän edessä.

Olazabal muodosti Seve Ballesteroksen kanssa Ryder Cupin historian menestyksekkäimmän nelinpeliparin. Miehen kokonaissaldo on hätkähdyttävän hyvä, 18 voittoa, kahdeksan tappiota ja viisi tasuria. Espanjalaisella on käytössään varsin yhtenäinen ja rutinoitunut tiimi. Ainoa ensikertalainen on Belgian Nicolas Colsaerts (linkin takaa löytyy Golfing Worldin esittelyvideo pelaajasta), jonka lyöntien pituudesta voi Medinah Country Clubilla olla reikäpeleissä paljonkin hyötyä. Colsaertsin runsaan peluutuksen puolesta puhuu sekin, että hän voitti alkuvuodesta käydyn Volvo World Matchplay Championshipin.

<a href=Lee Westwoodin edellä Euroopan pistekurkoina Ryder Cupissa ovat vain NiIck Faldo, Seve Ballesteros sekä Jose-Maria Olazabal &copy Getty Images" src="/wp-content/uploads/2012/09/10122114502809.jpg" width="505">

Lee Westwoodin edellä Euroopan pistekurkoina Ryder Cupissa ovat vain NiIck Faldo, Seve Ballesteros sekä Jose-Maria Olazabal &copy Getty Images

Rory McIlroy (1 voitto, 1 tapppio ja kaksi tasapeliä) ei saanut 2010 Walesissa isoa vaihdetta silmään. Vastustajien kukistaminen tulee olemaan pohjois-irlantilaiselle kierroksen mittaisissa reikäpeleissä työlästä myös rajusti omiaan kannustavan yhdysvaltalaisyleisön edessä viikonloppuna.

Tähtirooliin Euroopalla on ehdolla USA:n tavoin pitkä lista pelaajia. Lee Westwood ( 16 voittoa, 11 tappiota) on rutinoiduin, upeat saldot koristavat myös Luke Donaldin (8-2). Sergio Garcian (14-6), Ian Poulterin (8-3), Graeme McDowellin (4-2), Justin Rosen(3-1) ja paluun joukkueeseen 13 vuoden tauon jälkeen tekevän Paul Lawrien (3-1) nimien perässä.

Suuri kysymysmerkki on käytännössä koko vuoden heikosti pelanneen Martin Kaymerin esitys ja peluutus. Oma veikkaukseni on, että Kaymer surkeudestaan huolimatta saa mahdollisuuden jo perjantaina iltapäivän peleissä. Joukkueen ainoat negatiivisen saldon pelaajat ovat Peter Hanson (1-2) sekä Francesco Molinari (0-2), jotka hekin saattavat nousta isoon rooliin tasaisessa tusinassa jos peli lähtee kulkemaan oikeaan suuntaan.

Myös Euroopan joukkue on World Rankingia mittarina käyttäen kovempi kuin koskaan. Kaikki 12 pelaajaa ovat sijoilla 1-35, viiden joukossa on neljä euroa ( McIlroy, Westwood, Donald, Rose). Eurooppalaispelaaja on ollut maailmanlistan lähes kärjessä ( Westwood, Kaymer, Donald, McIlroy) kaksi vuotta peräkkäin. Tämäkin tuo lisälatausta otteluun.

Ryder Cup on monella tavalla ainutlaatuinen haasteottelu kaikki lajit huomioiden USA:n ja Euroopan välillä Tapahtuma televisioidaan 195 eri maahan. Suomessa suorat lähetykset tulevat Nelonen Prolta sekä Viasat Golfilta. Lähetykset käynnistyvät perjantaina ja lauantaina kello 15.10, sunnuntaina 18.50. Kaikkina kolmena päivänä kisaa seurataan pelien päättymiseen, yli puolenyön, asti.

Teemu Tyry

Viasat

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)

    mai says:

    Kyllä kisasta odotetaan kuumeisesti kaikkia kilpailuja, todellista taistelua ja hienoa kokonaisuutta, miksi ihmeessä Woodsin ja McIlroyn keskinäistä?? Samaa mantraa toistetaan ennen jokaista PGA-kilpailua! Ei ole edes varmaa, että he ovat yhdessäkään osakilpailussa samassa lähdössä. Toivottavasti tv-kuva ja selostus eivät vesitä nautintoa keskittymällä seuraamaan Woodsin jokaista lyöntiä – Ryder Cup on paljon enemmän!