Royal Troonin kentällä on kolme erilaista luonnetta, joiden kanssa pelaajilla riittää tasapainoilemista - Golfpiste.com

3.9.–10.9. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][20]
KilpailuaSuomalaista

3.9.–10.9. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][20]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Major

Royal Troonin kentällä on kolme erilaista luonnetta, joiden kanssa pelaajilla riittää tasapainoilemista

Joihinkin bunkkereihin Troonilla joutuminen tietää automaattisesti yhtä lisälyöntiä. Kuva: Getty Images

Pelaajan kannattaa alussa haalia birdiejä, sillä takaysillä ne ovat kortilla.

Kauden neljäs ja viimeinen miesten major-turnaus käynnistyy torstaina kello 8.35 Suomen aikaa Skotlannin Ayrshiressä. Royal Troonin Old Course ei ole Open-kierrossa olevista kentistä vaikein, mutta sillä on kolme erilaista luonnetta.

Normaalisti myötätuuleen pelattava etuysi ja varsinkin Troonin kentän kuusi ensimmäistä väylää ovat huippupelaajille helppoja tarjoten paljon birdie-paikkoja. Ne kannattaa hyödyntää mahdollisimman hyvin, sillä pelin edetessä birdiet ovat tiukemmassa.

Seuraavien kuuden reiän joukosta löytyy Troonin tunnetuimmat väylät, joista 8 (Postage Stamp) ja 11 (The Railway) ovat ikonisessa asemassa. Kentän viimeinen kolmannes pelataan vastatuuleen, ja usein viimeistään tässä vaiheessa monella pelaajalla sävel muuttuu mollivoittoiseksi.

Takaysin kahdella ensimmäisellä reiällä pelaajaa testataan enemmän kuin minkään muun Open-kentän sisääntulon alussa. Näillä onnistuminen voi antaa virtaa, joka kantaa loppuun saakka vaikeissakin olosuhteissa. Toisessa ääripäässä on vaara, että mopo karkaa käsistä. Troonissa on monenlaisia kohtaloita nähty.

Draivin pitää kantaa kauas gorse-pensaiden yli ja matkaa jää reilusti lähestymiseenkin.

Kentälle kantautuu jonkin verran ilmailun aiheuttamaa melua, sillä yhdeksänneltä viheriöltä on vain noin puolen kilometrin matka Glasgow Prestwickin lentokentän pääkiitoradalle.

Lähestyminen 11. viheriölle vaatii tarkkaa ja oikeanmuotoista lyöntiä. Kuva: Getty Images

The Railway on paitsi mielenkiintoinen, myös pitkä ja erittäin vaativa par-nelonen, joka saattaa nousta kilpailussa ratkaisevaan asemaan. Kapean väylän avaus on takatiiltä sokko, jolla on taipumusta tietää hajontaa. Vino lyönti oikealle käy kalliiksi, sillä radanvarressa on valkoiset tolpat. Draivin pitää kantaa kauas gorse-pensaiden yli ja matkaa jää reilusti lähestymiseenkin. Pienehkö, korotettu griini vierittää lyhyeksi jääneet pallot alas, eikä out of bounds -raja ole kaukana.

Väylä 11 pelattiin vuosien 1962–1989 The Openeissa par-viitosena.

Bunkkerit ovat links-kentillä yleensä syviä, mutta Troonissa ne ovat tavallista syvempiä ja vieläpä osuvalla paikalla. Siksi bunkkereihin joutumista kannattaa välttää muun muassa kuudennella reiällä, joka oli vuoteen 2023 saakka Open-historian pisin par-viitonen.

Sikäläiset olosuhteet parhaiten tuntevat Britteinsaarten pelaajat eivät ole onnistuneet voittamaan Troonissa kuin yhden kilpailun.

Troon ei kilpaile Royal Liverpoolin kaltaisen kentän historian, Turnberryn kauneuden ja Royal St George’sin tai Muirfieldin tapaisten kenttien loiston kanssa. Mutta se on vuosien saatossa erinomaisesti pintansa pitänyt kisa-areena, jolla on mainio käyntikortti, kentän 8. reikä.

Open-kenttien lyhimmällä väylällä, vain 115-metrisellä Postage Stampilla oli draamassa roolinsa, kun Todd Hamilton otti yllätysvoiton vuonna 2004. Näin kävi myös 12 vuotta myöhemmin, jolloin hurmiossa pelannut Henrik Stenson jätti hyvän vastuksen tarjonneen Phil Mickelsonin kakkoseksi. Kuuluisan par-kolmosen viheriön pinta-ala on vain 245 neliömetriä, ja jos tiilyönti ei jää griinille, peliväline on hyvin usein palloja magneetin tavoin sieppaavassa bunkkerissa.

Stensonin voittotulos kahdeksan vuotta sitten oli hurja, 264 (-20), jollaista kukaan ei osannut etukäteen odottaa. Tyypillisesti Troonissa pelattujen The Openeiden voittotulokset ovat liikkuneet hieman -10:n paremmalla puolella.

Kenttää on pidennetty vuoden 1950 The Openista lähtien kerta toisensa jälkeen, ja nyt uudet takatiit ovat nostaneet kentän kokonaismitan 7276 jaardiin eli 6653 metriin.

Braidin luoma ilme on kestänyt hyvin aikaa

Royal Troon Golf Club isännöi tällä viikolla kymmenettä kertaa The Open -turnausta. Vaikka kyseessä on perinteinen skotlantilainen links-kenttä, eivät sikäläiset olosuhteet parhaiten tuntevat Britteinsaarten pelaajat ole onnistuneet voittamaan kisa-areenalla kuin yhden kilpailun, 101 vuotta sitten.

Yhdysvaltalaisille kenttä on ollut menestyksen näkökulmasta suotuisa. Voitto lähti Troonista Atlantin toiselle puolelle kaikissa kuudessa vuosien 1962–2004 välillä käydyissä turnauksissa, kunnes Henrik Stenson katkaisi putken.

Kahdeksannen reiän nimi, Postage Stamp, kuvastaa osuvasti griinin pientä kokoa. Kuva: Getty Images

Troon on vanha kenttä, sillä linksiä ehdittiin uudistaa jo ennen maisemissa pelattua ensimmäistä The Openia, vuonna 1923. Uudistus tehtiin viisinkertaisen Open-voittajan, aikakautensa parhaimpien kenttäsuunnittelijoiden joukkoon kuuluneen James Braidin toimesta. Kentälle on sittemmin tehty paljon muutoksia, mutta Braidin luoma ilme on säilynyt Troonissa yllättävän hyvin näihin päiviin saakka.

Kenttä sai vuonna 1978 satavuotisjuhliensa kunniaksi oikeuden käyttää Royal-nimeä. Heinäkuun alussa 2016 jäsenistö hyväksyi äänestyksen jälkeen naisten mahdollisuuden hakea Royal Troonin Golf Clubin jäsenyyttä. Äänestys järjestettiin vauhdilla, ja sen lopputulema oli klubille myönteinen. Muussa tapauksessa pari viikkoa myöhemmin pelattu The Open olisi jättänyt Trooniin ikävän sivumaun. Lisäksi kenttää uhkasi putoaminen Open-kierrossa olevien kenttien ulkopuolelle.

Lue seuraavaksi: Näin katsot The Openin suoria kisalähetyksiä

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje