PGA Tour testaa uusia keinoja pelin nopeuttamiseksi - Golfpiste.com

25.3.–1.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][12]
KilpailuaSuomalaista

25.3.–1.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][12]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - PGA Tour

PGA Tour testaa uusia keinoja pelin nopeuttamiseksi

Tuomarit seuraavat jatkossa entistä tiukemmin pelaajien joutumista kentällä. Kuva: Getty Images

Myös LPGA Tourilla aletaan syynäämään pelinopeutta tarkemmalla silmällä tästä viikosta lähtien.

PGA Tour kokee muiden isojen kiertueiden tavoin kasvavaa painetta saada kilpailukierrokset sujumaan juoheammin. Huoli on aiheellinen. Turnausten katsojalukujen pelätään kärsivän inflaation, jos  nopeatempoisen elämänrytmin omaksunut yleisö menettää kärsivällisyytensä ja samalla kiinnostuksen huippugolfiin.

Kiertue kertoi hiljattain suunnittelevansa kolmea muutosta, joiden se toivoo johtavan nopeampaan pelitahtiin ja parempaan katsojakokemukseen. PGA Tour aikoo tuoda julkisuuteen tilastoja keskimääräisistä lyöntiajoista, joiden tarkoituksena on paljastaa kilpakenttien pahimmat hidastelijat.

PGA Touria on toisinaan arvosteltu läpinäkyvyyden puutteesta, mutta nyt se haluaa osin pelotteeksi tarkoitetun pelinopeustilaston avulla tehdä selväksi, ettei viivyttelijöitä enää suojella.

Uutta pelinopeuskäytäntöä kokeillaan aluksi USA:n kakkoskiertue Korn Ferry Tourilla sekä PGA Tour Americas -kiertueella. Tarkoitus ilmeisesti on, että sanktioksi langetetaan aiempaa herkemmin sakkojen sijaan rangaistuslyöntejä. Testaaminen aloitetaan mainituilla kiertueilla 14. huhtikuuta käynnistyvällä viikolla.

PGA Tour aikoo testata myös sitä, millä tavalla etäisyysmittarit mahdollisesti nopeuttavat pelaamasta. Niiden kokeilujakso käsittää kauden kahden ensimmäisen major-turnauksen, Masters Tournamentin ja PGA Championshipin välissä olevat kuusi jenkkitourin kilpailua.

Olemme sitoutuneet löytämään oikeat keinot.

Pelaajien ensimmäiset reaktiot nopeampaan peliin tähtäävistä suunnitelmista ovat olleet positiivisia. Vaikka katsojakokemuksen edistäminen on kaiken keskiössä, kokee myös merkittävä osa pelaajista hitaiden kierrosten nakertavan kentällä heidän ”työhyvinvointiaan”.

”Mielestäni ainoa tapa tehdä muutos, on määrätä sanktioita joko rangaistuslyönteinä tai vähentämällä pelaajilta FedEx Cupin pisteitä. Sakot ovat osoittautuneet tehottomiksi, koska monet pelaajat tienaavat niin paljon, ettei niillä ole mainittavaa vaikutusta”, Collin Morikawa kertoi.

Vielä viime syksynä PGA Tour linjasi uudessa pelinopeustrategiassaan käyvänsä taistoon nopeamman pelin puolesta nimenomaan rahallisin sanktioin. Moni epäili tuolloinkin strategian toimivuuttaa, ja nyt kiertueen kelkka näyttää kääntyneen.

Muutoksen kannustimena on toiminut PGA Tourin lanseeraama Fan Forward -ohjelma, jonka toimintaa operoi PGA Tourin kannattajaneuvosto. Ohjelma on auttanut PGA Touria tunnistamaan paremmin, millaisia katsojakokemuksia se voisi tarjota faneille edistääkseen heidän kiinnostustaan kiertuetta ja turnauksia kohtaan.

Yksi merkittävimmistä fanien palautteissa esille tulleista ongelmista on liittynyt pelinopeuteen, ja tähän kiertue haluaa nyt laittaa paukkuja.

”Ongelman tunnistaminen on helppoa, mutta ratkaisun löytäminen on hieman vaikeampaa. Mutta olemme sitoutuneet löytämään oikeat keinot ja edistymään tässä asiassa”, PGA Tourin komissaari Jay Monahan sanoi.

Naisten Yhdysvaltain kiertue LPGA julkisti helmikuussa entistä tiukemmat säännöt saadakseen hitaan pelin aisoihin. Aiemmin ilmoitettujen määräysten lisäksi pelaajien toimintaa kentällä aletaan seurata pidemmällä otannalla. Jos pelaajalle kertyy tästä viikosta eteenpäin ohjelmassa olevissa kilpailussa 40 sallitun aikarajan ylittänyttä lyöntiin valmistautumista, hän saa rahallisen sakon. T-Mobile Match Play, U.S. Women’s Open, Dow Championship ja AIG Women’s Open eivät ole laskennassa mukana joko erilaisen kilpailuformaatin tai kentän vaikeuden takia.

Pitkän aikavälin nopeusseuranta otetaan käyttöön myös Epson Tourilla. Sakko napsahtaa kakkoskiertueella jo 20:sta liian hitaasta lyöntiin valmistautumisesta.

Artikkelia on päivitetty klo 9.25: lisätty maininta PGA Tourin syksyllä 2024 julkaisemasta pelinopeustrategiasta.  

Lue seuraavaksi: LPGA Tour tiukentaa rangaistuskäytäntöään hitaan pelin torjumiseksi

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (8 kpl)

    Sergio says:

    Morikawa toi esiin sen ainoan toimivan uhan, jolla pelaajat saadaan nopeuttamaan peliään oikeasti. Jostain syystä rangaistuksia ei ole juuri koskaan jaettu paitsi nimettömille ammattilaisille ja amatöörikiinalaisille. Uskallus jakaa rangaistuksia huippupelaajille puuttuu. Nyt yritetään taas jotain viritelmää, jolla vältettäisiin toimivan keinon käyttöönotto.

    Routagolf says:

    TV:n katsojana en koe hidasta peliä mitenkään ongelmaksi, koska useimmiten näytetään aktiivisessa toiminnassa olevia pelaajia ja aina voi näyttää suorituksen nauhalta. Livenäkin kun siirtyy kentällä toiseen katselupaikkaan, niin ei siinäkään ehdi turhia odotella. Toki moni katsoo pelit yhdellä griinillä ja siinä tapauksessa voi joskus pitkästyttää. Minusta tämä ei kuitenkaan ole kovin suuri ongelma.

      onejp says:

      Tuo on varsin totta. TV-katsojalle näkökulma suodattuu/valikoituu yleensävarsin sopivasti.
      Keskustelu ei oikeastaan ole yltänyt oikealle tasolle. Isot tourit ovat oikeastaan showta. Siis täysin urheilutapahtumia minusta ja urheilullisuus parantaa aivan ehdottomasti pelaajan onnistumisen mahdollisuuksia.
      MUTTA ilman näkyvyyttä ja sisällön kiinnostavuutta ei tule tarpeeksi rahaa, jotta järjestäjät olisivat kiinnostuneita tapahtumien järjestämisestä.
      Seuraava kysymys on, että keiden pitää nähdä ja olla kiinnostuneita. Ja pelaajat voivat periaatteessa olla yksinäänkin ”tapahtumia” tapahtuman sisällä. Pelaajalle onnistuminen tuo toki palkintorahaa, mutta mainosarvo voi olla sitäkin tuottavampaa.
      Hyvä kysymys on myös onko sillä väliä, että miten hitaampi tai nopeampi pelitapa sopii toisille ja toisille ei.
      Ei aikatauluikkunasta kiinnipitäminen vaikeaa olisi, mikäli siitä oikeasti ensisijaisesti haluttaisiin kiinni pitää. Jokaiselle pelaajalle voitaisiin antaa vaikka neljä ja puoli tuntia maksimissaan aikaa pelata kaikki reiät loppuun tai saisi +5 lyöntiä rangaistusta (hatusta heitetty esimerkki). Taktikoinnin välttämiseksi pallolle tulee siirtyä viipymättä ja pallolle tultua on 30 sekuntia aikaa tehdä päätös ja aloittaa lyöntiliike (myös greenillä).
      Olisiko tuo sitten pelaamista, jota haluttaisiin seurata? Varmasti tulisi huonoja pelivalintoja, mutta vähentäisikö se kiinnostusta? Arvaan että ei.
      Pelaajat voisivat valittaa, etteivät ehdi keskittyä tarpeeksi ja ottaa kaikkia tekijöitä huomioon, mutta ne jotka pelaisivat harkitummin olisivat olla useammin paremmilla lyöntipaikoilla ja aika riittäisi heillä paremmin. On loppupeleissä nykyäänkin pelaajan valinta millä riskillä tulosta yrittää tehdä, nyt riskit eivät vaan usein kostaudu tarpeeksi.

    Chip Greenside says:

    Tuo valvonta vaatii jonkinverran resursseja: 144:n fieldillä parina eka päivänä n. 50 valvojaa, joilla pitää olla täsmälleen samanlaiset kriteerit tasapuolisuuden takaamiseksi. Cut’in jälkeen n. 35 valvojaa. Jokaiseen lyöntiin käytettävä aika jokaisella pelaajalla lienee kellotettava.

    Chip Greenside says:

    Tänään (to) eka ryhmä Välimäki, Dahmen ja Montgomery pelasi tyhjään kenttään 4 tuntia 55 minuuttia. Se on todella hidasta.

    Chipping Eagle says:

    Pahin juttu hitaassa pelaamisessa on mielestäni se, ettei kaikki ehdi pelata kierroksensa loppuun samana päivänä. Tämä toki koskee enimmäkseen ”talvikauden kisoja”. Pelaajat joutuvat/pääsevät suorittamaan hyvin erilaisissa oloissa, mikä tietty eriarvoistaa lähtöryhmiä.

    Jos eilen ekalla 3-hengen ryhmällä meni lähes 5 tuntia niin se on jo aivan käsittämätöntä laahustelua?!

      PG says:

      Sami: ”Venailtiin 10 minuuttia ykköstiillä sateessa, ja sitten yhtäkkiä päätettiin, että pelaamaan vaan. Kolmen ensimmäisen väylän aikana ei nähnyt oikeastaan mitään. Draivista näki ensimmäiset 50 metriä, mutta sitten ei tiennyt, mihin pallo päätyy. 13 väylää pelattiin kaatosateessa.”

      Näissä olosuhteissa peli hidastuu.