16.7.–23.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][18]
KilpailuaSuomalaista

16.7.–23.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][18]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Olympialaiset

Pariisin olympialaisiin valittu Tapio Pulkkanen: ”Mitalia lähden tavoittelemaan”

Tapio Pulkkanen pelaa reilun kolmen viikon kuluttua olympiaturnauksessa. Kuva: Getty Images

Pulkkaselle aukesi paikka, kun Hollannin olympiakomitea jätti valitsematta kaksi kriteerit täyttänyttä pelaajaa miesten turnaukseen.

Yksi viime aikojen erikoisimmista golfin ympärillä velloneista tapauksista sai maanantaina päätepisteensä, kun Suomen olympiakomitea ilmoitti valinneensa Tapio Pulkkasen miesten olympiaturnaukseen.

”Todella hieno tunne oli, kun kuulin valinnasta. Vasta tänään se varmistui, niin epämääräinen homma tämä on ollut”, Pulkkanen sanoi.

Alun perin suomalaisista olympiaturnauksiin olivat lähdössä vain Noora Komulainen, Sami Välimäki ja Ursula Wikström. Pulkkanen oli toisella varasijalla, mutta hänen mahdollinen valintansa nousi tapetille, kun Hollannin olympiakomitea jätti valitsematta kaksi olympiakarsinnan selvittänyttä pelaajaa miesten turnaukseen.

Rannalle kisoista jätetty Joost Luiten vei asian henkilökohtaisesti tuomioistumien käsiteltäväksi, ja sai myönteisen päätöksen. Vaikka Luiten ilmoitti viime viikolla sosiaalisessa mediassa lähtevänsä Pariisiin, ei hollantilaista ole ponnisteluistaan huolimatta maan kisajoukkueeseen nimetty.

Norjassa vaeltamassa ollut ja paluumatkalla Ruotsista tavoitettu Pulkkanen kertoi seuranneensa huhtikuusta lähtien olympiarankingia, jossa hän on ollut pitkään toisella varasijalla.

”Asemani eivät olympialistalla siitä kohentuneet, vaikka Challenge Tourilla on hyviä sijoituksia tullutkin. Onneksi pysyin kuitenkin toisella varasijalla.”

Vaikka urheilija olisi muuten selvittänyt lajinsa olympiakarsinnan tai kisarajan, ei hänen valintansa ole varmaa, ennen kuin kyseisen maan olympiakomitea on paikan kisoihin vahvistanut.

Pidän sitä jonkinlaisena aseena, kun kentän tuntee entuudestaan.

Suomalaisista yleisurheilijoista esimerkiksi Topi Raitanen (3000:n esteet) nousi yllättäen kisajoukkueeseen, kun usean maan olympiakomitea jätti valitsematta rankingissa hänen edellään olleita urheilijoita Pariisiin.

Vaikea kenttä

Kisakenttä Le Golf National isännöi joka vuosi Open de France -turnausta ja on siksi tuttu kummallekin miesten kilpailun suomalaispelaajalle.

”Pidän sitä jonkinlaisena aseena, kun kentän tuntee entuudestaan. Mutta suurimmalle osalle eurooppalaisista se on tuttu.”

Pulkkanen on nähnyt Le Golf Nationalin erilaisilla kisavirityksillä. Ryder Cup -vuoden (2018) Ranskan avoimissa karheikot olivat hänen mukaansa erittäin pitkät.

”Se oli sillä virityksellä tiukin kenttä, missä olen ikinä pelannut. Syksyllä pelatuissa kisoissa siellä ei juurikaan ole ollut raffeja, mutta vastaaavasti keli on ollut vähän rajumpi. Vaikea kenttähän se on.”

Kymen Golfia edustava pelaaja muistuttaa, että Pariisissa on koolla kovatasoinen joukko. Hän lähtee kuitenkin matkaan mitalitavoittein. Pistesijakin olisi Pulkkasen mielestä mainio saavutus.

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

Henkilön Suomen Olympiajoukkue (@olympicteamfinland) jakama julkaisu

Olympiavalinta laittaa Pulkkasen kalenterin hieman uusiksi.

”Irlannin CT-kilpailu olisi ollut olympiaviikolla, joten se jää väliin. Saatan mennä viikkoa myöhemmin alun perin sivuuttamaani Skotlannin turnaukseen. Tämä on vielä epävarmaa, koska sen perään tulee jo Vierumäen turnaus. Syksy on muutenkin tiivis, ja tulee pelattua niin paljon kuin jaksaa.”

Visiitti Itävaltaan ennen Pariisia

Pulkkanen kilpailee ensi viikolla Itävallassa ja tulee sen jälkeen viikoksi kotiin valmistautumaan olympialaisiin. Lähtö Pariisiin on olympiaturnausta edeltävänä maanantaina. Paikan päällä hänen toiveenaan on ehtiä jonkin verran katsomaan muiden lajien kisatapahtumia.

”Ehkä iltaisin. Riippuu oman turnauksen lähtöajoista.”

Pulkkanen on aina ollut olympialaisten suuri ystävä.

”Parhaiten muistan Usain Boltin juoksut. Pienenä poikana jäi aina tyhjä olo ja haikea mieli, kun olympialaiset päättyivät.”

Hän ei ole ainoa Kymen Golfin jäsen, joka on kuulunut Suomen olympiajoukkueeseen. Seuran entinen kapteeni ja ry:n hallituksen nykyinen jäsen Juha Hirvi (ammunta) osallistui peräti kuusiin olympialaisiin. Hän saavutti Sydneyssä vuonna 2000 hopeaa pienoiskiväärissä. Lisäksi toisiin olympialaisiinsa lähtevän Ursula Wikströmin nimi löytyy seuran jäsenluettelosta.

Suomen olympiajoukkue täydentyi maanantaina 18 urheilijalla. Kaikkiaan Pariisin kesäkisoihin lähtee Suomesta 57 urheilijaa.

Lisäys 9.7.2024 klo 11.40. Ursula Wikström on kahden muun olympiaurheilijan, Tapio Pulkkasen ja Juha Hirven tavoin Kymen Golfin jäsen.  

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (9 kpl)