U.S. Open on ollut suomalaisille kova pala − Samooja lähtee kisaan nöyrin, mutta päättäväisin mielin - Golfpiste.com

16.–23.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[9][16]
KilpailuaSuomalaista

16.–23.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[9][16]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Major

U.S. Open on ollut suomalaisille kova pala − Samooja lähtee kisaan nöyrin, mutta päättäväisin mielin

Kalle Samooja pelaa Bostonissa uran toisen major-kilpailunsa. Kuva: Getty Images

Yksikään suomalaispelaaja ei ole yltänyt maailman vaativimpana pidetyn turnauksen jatkokierroksille.

Kalle Samooja on torstaina Bostonissa Massachusettsissa käynnistyvän golfin U.S. Openin ainoa suomalaisedustaja. Hän sinetöi paikkansa kauden kolmanteen majoriin otettuaan riemastuttavan voiton Hampurissa toissa viikolla pelatussa DP World Tourin kilpailussa.

Samooja oli mukana viime vuonna Kiawah Islandilla käydyssä PGA Championshipissä, jossa hän karsiutui. Tämänvuotinen U.S. Open tulee olemaan hänen uransa toinen major-kilpailu. Ennen Samoojaa suomalaisista maailman vaativimpana pidetyssä golfkilpailussa ovat pelanneet vain Mikko Ilonen ja Sami Välimäki tuliaisinaan pelkkiä karsiutumisia.

Pebble Beachillä vuonna 2010 ja Olympic Clubilla kaksi vuotta myöhemmin U.S. Openin pelannut Ilonen oli lähellä selvittää cut-rajan jälkimmäisessä kisassa. Jatkoonpääsy jäi kuitenkin lyönnin päähän. Välimäki puolestaan olisi tarvinnut Winged Footissa pelatussa viime kesäkuun turnauksessa kahdeksan lyöntiä paremman tuloksen edetäkseen viikonlopun kierroksille.

Mikko Korhonen sai Samoojan tavoin vuosi sitten paikan U.S. Openiin DP World Tourin karsintasarjan kautta, mutta hän jätti Torrey Pinesin kentällä pelatun kilpailun väliin henkilökohtaisista syistä.

Tämän viikon turnauskenttä Country Club ei ole Samoojalle ennestään tuttu. Hän mainitsi Golfpisteen Podcastissa googlanneensa tietoa kisa-areenasta, kun pääsy U.S. Openiin oli selvinnyt.

”Historiaa tuolla kentällä tuntuu olevan menneiltä vuosilta”, sunnuntaina Bostoniin lentänyt Samooja totesi.

Tämä kilpailu, jos joku, testaa tekemisen tason.

Samooja myönsi odottavansa kilpailua hieman pelonsekaisin tuntein.

”Onhan U.S. Open vuoden vaikein golfturnaus olosuhteiden valossa. Siksi halusin Green Eaglen (Hampurin turnauksen kenttä) kisaan mennä, koska kyseessä on hyvä kouluttava turnaus. Palaset, joita U.S. Openissa tarvitaan, ovat ihan kunnossa.”

Turkulainen oli ehtinyt tutustua tiistaina Country Clubin kenttään kahden harjoituskierroksen verran.”Aika tiukkia päiviä tässä tulee vedeltyä, että saa ensiksi jetlagin selvitettyä ja pelivireen löydettyä. Huomisaamuna vielä yksi ysi edessä, niin eiköhän sitten ruveta olemaan valmiina koitokseen.”

”Kenttä on tiukka, mutta rehti. Griinit ovat todella kaltevat, mutta myös supernopeat. Raffit greenien ympärillä ovat myös melko rajut, joten kyllä täällä palloa täytyy hyvin ampua tiiltä greenille. Siihen päälle saa olla vielä aika pehmoinen puttitatsi”, Samooja arvioi.

Maailmanlistalla sijalla 136 olevan Samoojan kausi on ollut kaksijakoinen. Hän on pelannut tänä vuonna 12 kilpailua, joissa voiton ohella on tullut yksi top 5 -sijoitus Qatarista. Turnauksista puolet ovat päättyneet karsiutumiseen. Näistä kolme tuli perätysten ennen Saksan menestyksekästä kilpailua.

Kalle Samooja pelaa U.S. Openin kahtena ensimmäisenä päivänä USA:n Beau Hosslerin sekä Japanin Satoshi Kodairan kanssa. Kolmikon lähtöaika torstain avauskierroksella on kello 15.35 Suomen aikaa.

Golfpiste Podcast · #167 – Kalle Samooja lähti kaukaa takamatkalta voittamaan ja pelasi elämänsä kierroksen

Mikko Ilonen: ”Amerikan meininki on melko erilainen kuin kotipaikkakunnilla”

Kahdesti U.S. Openissa pelannut Mikko Ilonen muisteli hyvillä mielin viime vuosikymmenen alun turnauksia, vaikka lahtelaisen tie nousi molemmilla kerroilla pystyyn kahden kierroksen jälkeen.

”Jälkikäteen ajateltuna olisi ollut optimi, jos olisi saanut 1–2 starttia Yhdysvalloissa alle juuri ennen U.S. Openeita. Amerikan meininki on melko erilainen kuin täällä kotipaikkakunnilla. Näin ollen olisi tottunut kisan tullen paikallisiin olosuhteisiin sekä yleisöön, joka poikkeaa eurooppalaisesta. Lämmöllä silti muistelen, Pebble Beach ja Olympic Club on päästy vetelemään”, hän sanoi.

Yhteensä 14 majoria pelanneen Ilosen omalla listalla U.S. Open jää nokkimisjärjestyksessä viimeiseksi.

”Hieno kilpailu kuitenkin. Kaikki turnaukset ovat keskenään erilaisia, ja U.S. Open niistä ehdottomasti vaikein pelaajalle.”

Tuoreen debyyttivoittajan Kalle Samoojan mahdollisuuksia hyvään sijoitukseen hän pitää realistisena.

”Kallella on tietenkin mahdollisuudet pärjätä, koska itseluottamus on topissaan voiton jäljiltä ja hän kokee varmasti, että on oikeassa paikassa muiden huippujen joukossa. Onnistunut viikko lähtee neljästä kiepistä, kaikki siitä ylöspäin on pelkkää plussaa. Huippuviikoksi kisa alkaa muuttumaan, kun hän breikkaa sinne 30:n sakkiin”, Ilonen mietti.

Lue seuraavaksi: Hampurissa voittoa juhlineen Kalle Samoojan tie parrasvaloihin ei ole ollut mutkaton

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje