Olympialaisista on paisunut niin valtavan suuri tapahtuma, että ilman vapaaehtoisten työpanosta sen läpivieminen ei olisi mahdollista.
Olympialaisten mittakaava on häkellyttävä. Lähes 11 000 urheilijaa, 206 maata, 25 000 toimittajaa – ja 45 000 vapaaehtoista, joita ilman urheilujuhlan kokoon kursiminen ei onnistuisi.
Olympiapuiston pääsisäänkäynnillä vapaahtoisille on oma kaistansa, jolla liikenne on taukoamatonta. Vapaaehtoisista useimmat ovat tavallisia brasilialaisia ja pääosa riolaisia. Heille on kunnia-asia, että kisaturistit viihtyvät.
Paikallisten lisäksi vapaaehtoisten joukossa on merkittävä määrä ulkolaisia ihmisiä, jotka pääsevät kokemaan olympiatunnelman lähietäisyydeltä omaa työpanostaan vastaan. Etenkin sellaisissa tehtävissä, joissa kielitaito on tärkeä, puoltavat ’ulkomaalaiset’ paikkaansa, sillä jo englannin kielen osaaminen on brasilialaisten keskuudessa harvinaista.
Suomalainen sisaruspari, Tanja ja Sami Seppänen, on nauttinut olympiatunnelmasta heinäkuun lopusta alkaen. Tanja, 27, on Riossa kaikkiaan kaksi kuukautta, sillä hän jää jatkamaan vapaaehtoisrupeamaansa myös paralympialaisiin. Sami, 21, palaa Suomeen olympiakisojen jälkeen käynnistämään opintojaan.
Tanja on työskennellyt purjehduksen ajanotto ja pisteytys -tiimissä, Sami painonnoston parissa eri tehtävissä. Työpäivät kestävät yleensä yhdeksästä kuuteen, purjehduksen osalta työpäivä rajoittuu valoisaan aikaan.
Palkkaa työstä ei makseta, ei myöskään lentoja tai asumista. Työpäivien aikana vapaaehtoisille tarjotaan ruoka ja kisalippuja saa sen mukaan, miten eri tapahtumissa tilaa on. Myös metrolippu kustannetaan.
”Kai sitä voi joskus tehdä jotain sellaista ei-tuottoisaakin. Kokemuksia tässä kuitenkin saa melkoisesti”, Tanja sanoo.
Seppäset ovat majoittuneet sekä hotelleissa että airbnb:n kautta vuokraamassaan asunnossa, jossa he tälläkin hetkellä asuvat. Asunto on valittu Barra de Tijucan alueelta, jossa kisapuisto ja golfkenttäkin sijaitsevat.
Tanja hallitsee portugalin kielen opiskeltuaan Portugalissa vuoden.
”Kyllä tämä kielenkin kannalta melkoinen mahdollisuus on hän”, Tanja sanoo.
”Minä yritän pärjätä englannilla ja tilanteen mukaan espanjalla”, Sami jatkaa.
Golfia sisarukset olivat seuraamassa, kun olivat tapahtumaan liput saaneet. Laji ei ole kummallekaan entuudestaan tuttu, joskin Tanja kertoo saaneensa golfiin erittäin lyhyen oppimäärään lukioaikoina kotikaupungissaan Salossa.
Olympiakokemus on molempien mielestä ollut ainutlaatuisen hieno ja opettavainen. Melkoista omistautumista matka kuitenkin vaatii, Tanja uhrasi matkaan koko neljän viikon kesälomansa ja otti sen jatkeeksi neljä viikkoa palkatonta lomaa.
”Työnantaja ymmärsi asian, kun huomasi, että olen tosissani”, hän nauraa.