Viimeiset viisi vuotta ovat olleet DPWT:lle taloudellisesti vaikeita.
DP World Tourin kireäksi käynyt taloudellinen tilanne herättää huolta ja on yhä enenevästi alkanut nostaa kysymysmerkkejä kiertueen ja sen taustayhtiön PGA European Tourin tulevaisuudesta. PGA European Tourin 18 edellisestä tilikaudesta 13 on ollut tappiollisia. Tällä ajanjaksolla tulos on saatu hilattua plusmerkkiseksi vain Ryder Cup -vuosina.
Kivijalkana toiminut Ryder Cup ei kuitenkaan muodostanut viime vuonna organisaatiolle sellaista puskuria kuin aiempina kausina. Roomassa pelattu vuoden 2023 Ryder Cup tuotti voittoa, mutta ei riittävästi kattaakseen PGA European Tourin tekemän 19,8 miljoonan punnan eli noin 23,5 miljoonan euron tappiot.
Vuoden 2023 Ryder Cupista saadut tulot olivat 40 prosenttia suuremmat kuin edellisessä, Ranskassa vuonna 2018 käydyssä haasteottelussa, mutta tästä huolimatta voitot laskivat 40 prosenttia. PGA European Tour on perustellut tätä Ryder Cupin budjettiin kohdistuneilla makrotaloudellisilla paineilla, kuten koronapandemian jälkeisillä toimitusketjuun liittyvillä ongelmilla, Ukrainan sodalla sekä vuodesta 2018 rajusti kohonneella inflaatiolla.
Miinusmerkkiset lukemat ovat olleet viiden edellisen tilikauden aikana hälyttävällä tasolla. Tappiota Englannin Wentworthissa päämajaansa pitävälle PGA European Tourille on sitten vuoden 2019 kertynyt peräti 77,2 miljoonaa puntaa.
PGA Tour on osana PGA European Tourin kanssa solmimaansa viisivuotista allianssia sitoutunut kuittaamaan DP World Tourin viime vuoden alijäämän. Yhdysvaltain kiertue ymmärrettävästi haluaisi hillitä DPWT:n toiminnan vajetta välttääkseen maksamasta vielä suurempia summia taloudellisena tukena.
Yhtälö muodostuu ongelmalliseksi, jos kisojen sponsorit eivät ole halukkaita kasvattamaan omaa rahoitustaan lisääntyvistä kustannuksista.
PGA Tour oli antanut vuoden 2023 loppuun mennessä DP World Tourille 53 miljoonaa puntaa lainaa, joten sillä on pelissä isot panokset. Lainojen tarkempia ehtoja ei ole julkistettu, mutta jos Yhdysvaltain kiertue vaatisi nopealla aikataululla lainojen takaisinmaksua, joutuisi PGA European Tour etsimään tappiollisessa kierteessä toisenlaisia rahoituslähteitä. Tällaisella tuella ja lainasummilla PGA Tour pitää eurooppalaista kiertuetta tukevassa kuristusotteessa.
Pienemmät turnaukset ahtaalla
Kiertueet sopivat vuonna 2021, että PGA Tour hankkii PGA European Tourista 15 prosentin osuuden. PGA Tour on tilittänyt vain osan kauppasummasta PGA European Tourille, mutta kauppaa mahdollisesti hyödynnetään vaihtoehtona lainan lyhennykselle. Osapuolet ovat myös neuvotelleet, että PGA Tourin omistusosuuus DPWT:stä voidaan lisäinvestoinneilla nostaa 40 prosenttiin.
Merkittävänä rahoittajana PGA Tour edellyttää, että DPWT:n kilpailut kohentaisivat tuottojaan. PGA European Tour on siksi vaatinut turnausten järjestelyoikeuksia omistavilta tahoilta lisää rahaa. Vaateet iskevät rankasti pienempiin kisoihin, ja tästä syystä esimerkiksi Ruotsissa ei ensi kaudella pelata DP World Tourin kilpailua.
Jotkut kisajärjestäjät ovat suostuneet vaatimuksiin nostamalla palkintopottejaan. Riski on melkoinen, sillä tässä vaiheessa ei ole tietoa, minkälaisia yleisömagneetteja turnauksiin onnistutaan houkuttelemaan. Yhtälö muodostuu ongelmalliseksi, jos kisojen sponsorit eivät ole halukkaita kasvattamaan omaa rahoitustaan lisääntyvistä kustannuksista. Osa turnausten taustalla olevista tahoista onkin harkinnut palauttavansa kilpailun järjestelyoikeudet PGA European Tourille.
DP World Tour on PGA Tourin siipien suojissa vuoteen 2027 saakka, mutta tämän pidemmälle Yhdysvaltain kiertue ei ole sitoutunut rahoittamaan sen tappioita. Epäselvää on myös, mitä DP World Tourille tapahtuu, kun PGA Tourin ja Saudi-Arabian valtiollisen sijoitusrahaston (PIF) väliset yhteistyöneuvottelut on saatu päätökseen. Omillaan kiertue tuskin kolmenkaan vuoden kuluttua pärjää.
Pitkä perinne tuli tiensä päähän
Kun Scandinavian Mixed -kilpailu jää DP World Tourin ensi kauden kalenterista pois, katoaa samalla osa merkittävää ruotsalaista huippu-urheiluperinnettä. Länsinaapurissa pelattiin miesten pääkiertueen golfturnauksia kuudella eri vuosikymmenellä kaikkiaan 56 kertaa. Vuonna 2020 kilpailua ei järjestetty koronan vuoksi.
DP World Tourin ja Ladies European Tourin yhteiskilpailun palkintopotissa oli viime vuonna kaksi miljoonaa dollaria ja turnauksen järjestäminen nielaisee helposti toisen mokoman. Talousahdingossa oleva kiertue vaati Scandinavian Mixed -turnausta organisoivalta We Do Sportsilta enemmän rahaa, mutta tässä kohtaa seinä tuli vastaan.
Vuonna 1973 ensimmäisen kerran pelattu kilpailu tunnettiin aiemmin muun muassa Scandinavian Enterprise Openin ja Scandinavian Mastersin nimellä. Golf oli jo 70-luvulla Ruotsissa kovassa nosteessa, ja yritysmaailman avokätisellä tuella kisoihin saatiin liukuhihnalta kuuluisia pelaajia. Voittajien joukosta löytyy Tony Jacklinin, Seve Ballesteroksen, Sandy Lylen, Greg Normanin, Craig Stadlerin, Nick Faldon, Adam Scottin ja Luke Donaldin kaltaisia maailmantähtiä. Myös Mikko Ilonen voitti Ruotsin turnauksen kahdesti lukuisten suomalaisten kannustamana, ensimmäisen Arlandastadin ja jälkimmäisen Bro Hofin kentällä.
Ruotsissa oli vuosina 1986–1990 toinenkin miesten pääkiertueen kilpailu, PLM Open, kunnes se sulautettiin vuonna 1991 Scandinavian Enterprise Openiin.
Myös Suomeen on ajoittain toivottu omaa DP World Tourin kilpailua, mutta kuten Ruotsin tilanne osoittaa, sellaisesta tuskin kannattaa lähitulevaisuudessa haaveilla.