27.2.–5.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][14]
KilpailuaSuomalaista

27.2.–5.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][14]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Ryder Cup

Mike "Fluff" Cowan valmistautuu kymmenenteen Ryder Cupiinsa

Mike "Fluff" Cowan ja lukuisille golfin ystäville tutut viikset. © Getty Images

Mike ”Fluff” Cowan vakuuttaa, ettei Ryder Cupin hohto ole kadonnut minnekään vuosien varrella. ”Kaikki on siinä suhteessa ennallaan, vain matkalaukun sisältö on muuttunut parempaan suuntaan.”

Vertailuperspektiivistä Cowanilla ei ole puutetta: hän oli kokemassa ensimmäisen kerran Ryder Cup -huumaa jo 25 vuotta sitten Belfryssä. Sen ja Walesissa lokakuun ensimmäisenä viikonloppuna pelattavan joukkueturnauksen väliin mahtuu kahdeksan muuta Cowanin kokemaa Ryder Cupia.

”Sähköä on edelleen yhtä paljon ilmassa, mutta nyt vaatevarustuksessa on muutakin kuin kaksi paitaa. Lennot ovat yksityisiä, ja meille (caddieille) maksetaan ihan hyvin”, Cowan sanoo Golf Todayn haastattelussa.

Jim Furyk on neljäs pelaaja, jonka bägiä Cowan on kantanut Ryder Cupissa. Ensimmäinen oli Peter Jacobsen (1985), neljä vuotta myöhemmin hän muodosti tiimin Fred Couplesin kanssa. Vuonna 1995 Cowan piirsi nuotteja jälleen Jacobsenin kanssa, kunnes 1997 hän käveli Valderramassa TigerWoodsin rinnalla. Celtic Manor Resortissa Cowan työskentelee viidennessä peräkkäisessä Ryder Cupissa Furykin puolesta.

Kaikkein mieluisimpana Ryder Cupinaan Cowan pitää kaksi vuotta sitten Valhallassa pelattua turnausta. Tuolloin Furykin voitto Miguel Angel Jiménezistä 17. reiällä ratkaisi samalla koko turnauksen voiton USA:lle.

Vähiten Cowan haluaa puolestaan vapaaehtoisesti muistella vuoden 1989 kisatapahtumia, jolloin Couples kärsi ratkaisevan tappion Christy O’Connor Jr:lle.

Tilanne oli ennen viimeistä reikää tasan, mutta Couplesin lähes 300 metrinen avaus keskelle väylää näytti kallistavan voiton USA:lle. Pian lyhytlyöntinen O’Connor otti jatkolyöntiinsä rautakakkosen, ja sivalsi pallonsa metrin päähän lipusta.

”Se on varmasti yksi Ryder Cupin kaikkien aikojen lyönneistä. Freddiellä (Couples) oli jäljellä rautaysin matka, mutta hänen lyöntinsä aukesi reilusti oikealle. O’Connorilla ei ollut sen jälkeen tarvetta putata palloaan. Minusta tuntui Freddien puolesta hyvin pahalta.”

Cowan on ollut todistamassa muitakin joukkueen tappioon johtaneita hetkiä. Vuonna 2002 Paul McGinley ratkaisi parimetrisellä par-putillaan tasapelin Furykin kanssa, ja samalla Cup-kannun Euroopalle.

Erikoisimpana tapauksena hän muistaa kommelluksen paras pallo -ottelussa, jossa Jacobsen ja Brad Faxon kohtasivat SeveBallesteroksen ja David Gilfordin Oak Hillissä vuonna 1995.

”Eräällä reiällä Jacobsen löi pitkän birdieputtinsa reiän viereen ja nosti pallonsa ylös. Luultuaan, että Faxon oli jo tehnyt omalla pallollaan parin, hänelle selvisi sillä samalla hetkellä pelipartnerinsa pelaamattomasta paikasta aiemmin ottama rangaistuslyönti.”

Walesissa pelattavaa Ryder Cupia ”Fluff” odottaa samalla innokkuudella kuin 25 vuotta sitten.

”Se on aina ollut yhtä kiihkeä turnaus. Urheilutapahtumana se on vuosien kuluessa alkanut saada maailmalla yhä enemmän huomiota. Mutta pelaajia Ryder Cup on sytyttänyt kerrasta toiseen samanlaisella intensiteetillä.”

Marko Kuivasaari

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje