[14][27]
Kilpagolf - Major

McIlroy voittoon vaikeuksien kautta

Rory McIlroy tuuletteli Kentuckyn tummenevassa illassa. Kuva: Getty Images.

Rory McIlroy voitti uransa neljännen ja toisen peräkkäisen major-turnauksen Valhallan kentällä Kentuckyssa. Eroa Phil Mickelsoniin jäi lopulta yksi lyönti. Rickie Fowler ja Henrik Stenson jakoivat kolmannen sijan, Jim Furyk ja Ryan Palmer viidennen.

Kisan suursuosikki, vuonna 2012 PGA Championshipin voittanut Rory McIlroy lähti neljänteen kilpailupäivään yhden lyönnin etumatkalta Bernd Wiesbergeriin. Hermostuneen alun jälkeen näytti kuitenkin pitkään siltä, että voitto lipuu pohjoisirlantilaisen ulottumattomiin.

McIlroy aloitti kierroksensa heikosti ja oli kuuden reiän jälkeen kierrostaan kaksi yli. Pian hänen kanssaan jakoivat johtopaikkaa Wiesberger, Mickelson, Fowler ja Stenson.

Kovissa liemissä keitetty konkari, PGA Championshipin vuonna 2005 voittanut Phil Mickelson aloitti armottoman takaa-ajon heti ensimmäisellä reiällä upottamalla lähes kymmenmetrisen birdieputtinsa. Mickelson ei nostanut jalkaansa kaasulta, vaan upotti birdien myös kolmannella reiällä.

<a href=Rory McIlroy teki viimeisellä kierroksella eaglen, kolme birdietä ja kaksi bogeya.Kuva: Getty Images.">

McIlroy hinasi itsensä mukaan mestaruustaisteluun tekemällä eaglen reiällä 10. Hänen tulivoimastaan kertoo se, että hän oli ainoa pelaaja, joka pääsi pitkän par 5:n kahdella päälle. Birdie 13:nnella nosti The Openin kuluvalla kaudella voittaneen McIlroyn jakamaan johtoa.

Wiesberger tippui pian kyydistä. Fowlerin ja Stensonin kohtaloksi koituivat bogeyt reiällä 14.

Ratkaisu nähtiin lopulta reiällä 16, kun Mickelsonin chippi kierähti ulos kupista. Kun parimetrinen putti ei uponnut, siirtyi McIlroy yksin johtoon.

Mestari naulasi uransa neljännen majorin voiton upottamalla birdien reiällä 17. Viimeisellä väylällä johto oli sulaa avaukseen, joka päätyi aivan vesiesteen viereen. Usko ei horjunut silloinkaan, kuten McIlroy voittajan haastattelussa vastasi.

”En missään vaiheessa ajatellut (etten voittaisi). Päätin lyödä palloni viheriölle ja tehdä kahden putin parin. Siinä se.”

Hankalan viime kauden jälkeen McIlroy on lunastanut kaikki ne odotukset, joita häneen on ladattu. Tiger Woodsin valtakausi golfissa on ohi, eikä McIlroylle näytä löytyvän pysäyttäjää.

Rickie Fowlerille kolmas sija oli neljäs peräkkäinen top–5-sijoitus majoreissa. Vaikka puristus ei vielä ole riittänyt voittoon, 25-vuotiaan Fowlerin pelistä huokuu, että uran ensimmäinen major-voitto on vain ajan kysymys.

Sateen kastelemanakin Valhallan kenttä pisti kilpailijat lujille, mutta yksi toisensa jälkeen pelaajat esittivät golfia, joka teki kunniaa majorille. Phil Mickelson esitteli häikäisevää chippivalikoimaansa, pitkälle pommittavat McIlroy ja Fowler onnistuivat erinomaisesti viheriöllä, Stensonin pelin kulmakivi oli pitkä peli.

Mikko Ilonen huipensi upean kilpailunsa tasapainoisella suorituksella päätöspäivänä. Hän jakoi lopulta seitsemännen sijan viiden muun pelaajan kanssa. Ilosen päätöspäivästä enemmän erillisessä artikkelissa.