Mastersin voittaja on harvoin jättiyllättäjä: Nyt kisasta povataan Schefflerin ja McIlroyn kaksinkamppailua - Golfpiste.com

22.4.–29.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[9][9]
KilpailuaSuomalaista

22.4.–29.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[9][9]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Masters

Mastersin voittaja on harvoin jättiyllättäjä: Nyt kisasta povataan Schefflerin ja McIlroyn kaksinkamppailua

Rory McIlroy ja Scottie Scheffler heittävät yläfemmaa The Genesis Invitational -kilpailussa. Kuva: Getty Images.

Mastersista povataan tänä vuonna ehkä tavallistakin pontevammin isojen nimien juhlaa.

Scottie Scheffler vai Rory McIlroy? Toinen heistä vie Mastersin, jos asiantuntijoihin ja vedonlyöntiyhtiöihin on luottaminen. Onneksi historia on osoittanut, että yllätyksille on sijaa, Mastersissa kuitenkin vähemmän kuin monessa muussa kilpailussa. Augustassa isot nimet ja suosikit ovat pitäneet pintansa paremmin kuin monessa muussa majorissa. Suuria yllätyksiä ei ole nähty vuosiin, ellei sellaisena pidetä Danny Willettin voittoa vuonna 2016, jaoki Tiger Woodsin vuoden 2019 ykkössijaa voi pitää yhdenlaisena poikkeustapauksena.

Tänä vuonna vaakakuppi kallistuu tavallistakin enemmän huippunimien ja suosikkien puoleen. Yksinkertaisesti siksi, että Scheffler ja McIlroy ovat pelanneet niin hyvin. Maailmanlistaa ylivoimaisesti johtava ja vuosina 2022 ja 2024 Mastersin voittoa tuuletellut Scheffler ei ole vielä yltänyt viimevuotiselle tasolleen, mutta pelkkä B-peli on niin vahvaa, että kilpakumppaneita hirvittää.

Scheffler on pelannut kuluvalla kaudella kuusi kisaa PGA Tourilla, ja huonoin sijoitus on 25:s. Voittoja ei ole tullut, kaksi top 3:sta kuitenkin. Pallonlyöminen on ollut totutun kliinistä, ja jos puttikin asettuu Augustassa uomiinsa, ei kolmas vihreä takki olisi kovin iso yllätys.

Scottie Scheffler oli rennolla mielellä treenikierroksellaan tiistaina. Kuva: Getty Images

Rory McIlroy taas on veikkaus voittajaksi jokaisen majorin alla. Hän on kuitenkin voittanut edellisen majorinsa vuonna 2014. The Playersin ja Pebble Beachin kisan jo tänä vuonna voittanut Rory on saanut paljon kuraa niskaansa, eivätkä kaikki enää usko hänen mahdollisuuksiinsa isoissa kisoissa.

Roryn ystävä ja kilpakumppani Shane Lowry on usein puolustanut McIlroyta kriitikkoja vastaan. Irish Independent -lehden haastattelussa Lowry tuuletti hiljattain kunnolla, kun hän kävi läpi McIlroylle viime vuoden U.S. Openin jälkeen satanutta kritiikkiä.

”Sellainen pas** saa minut kiehumaan, vit*** sohvakiriitikot”, Lowry tykitti.

”Hän on sukupolvemme paras pelaaja, eikä hän saa yhtään liikkumatilaa”, Lowry jatkoi.

Lowry onkin oikeassa siinä, että McIlroyhin kohdistetut odotukset, ja sitä kautta kritiikki, ovat aika ajoin kohtuuttomia. Tämä kertoo osaltaan siitä potentiaalista, jota 35-vuotiaalla pohjoisirlantilaisella yhä kiistämättä on. Potentiaalin voidaan kuitenkin nähdä jäävän käyttämättä täysimääräisesti, ellei lisää major-voittoja tule. Edellinen major-voiton jälkeen otetut 19 PGA Tourin voittoa ovat laiha lohtu, jos major-voittoa ei enää heru.

Rory McIlroy jaksoi hoitaa mediavelvollisuutensa hymyillen kisan alla. Kuva: Getty Images

Ketkä sitten ovat kovimmat haastajat? Ainakaan Collin Morikawan nimeä ei kannata veikkauksista unohtaa. Vuoden 2020 PGA Championshipin ja vuoden 2021 The Openin voittaja pelaa hyvää kautta ja lähtee Augustaan kovassa iskussa. Vyöllä on kaksi kakkossijaa PGA Tourilta, eikä hän viidessä startissaan ole ollut kertaakaan 17 parhaan ulkopuolella.

Morikawa on yksi huippugolfin parhaista pallonlyöjistä ja vahva etenkin rautapelissä. Viime vuonna hän oli Masterissa kolmas ja mahtui kahdella edelliselläkin yrittämällä kympin kärkeen.

Viime vuonna sensaatiomaisesti toiseksi sijoittunut Ludvig Åberg on hurjimmissa veikkauksissa nostettu mustaksi hevoseksi. Miehen major-saldo ei kuitenkaan juuri tue arviota. Yllättäjän viitan saa siksi päälleen Robert MacIntyre. Linksien kasvatti osaa työstää pallonlentoa ja pystyy kääntämään lyöntejään molempiin suuntiin. Augustassa kyky todella on arvossaan. Vasureille kenttä myös tuntuu sopivan mainiosti.

Entäpä sitten LIV-osasto? LIV:n kuumin pelaaja on ollut Joaquin Niemann. Jo kaksi voittoa kuluvalla kaudella pokannut chileläinen on kuitenkin ollut majoreissa hukassa, eikä hän ole koskaan yltänyt 15 parhaan joukkoon.

Bryson DeChambeua ei ole ollut parhaassa vireessään eikä moni usko Brooks Koepkan enää yltävän kärkikahinoihin. Jon Rahm on osoittanut pystyvänsä voittamaan Mastersissa, mutta espanjalainen on ollut LIV-siirtonsa jälkeen varjo entisestään. Jos Rahm on pystynyt kesyttämään peikkonsa ja tekemään ratkaisunsa kanssa rauhan, saattaa hän hyvinkin venyä kisassa parhaaksi liviläiseksi. Voitto olisi sentään yllätys.

Pitkän aikakauden päätös

Bernhard Langerin huikea Masters-putki tulee tänä vuonna päätökseensä. Jo viimevuotisen kisan oli määrä olla Langerin viimeinen, mutta hän ei pystynyt kilpailemaan akillesjännevaivojensa takia. Saksalainen tiedusteli tuolloin Augustan puheenjohtajalta, onko olemassa joku ikäraja osallistumiselle. Vuosien 1985 ja 1993 mestarille vastattiin, että hän saa osallistua kilpailuun juuri niin pitkään kuin haluaa.

”Tämä on todella tunteellista. Sen tajuaminen, että tämä tulee olemaan viimeinen Mastersini”, tavallisesti kivikasvoinen Langer sanoi lehdistötilaisuudessa kisan alla ääni väristen.

”Nyt on aika lopettaa. Kenttä on vain käynyt minulle liian pitkäksi. Lyön hybridillä siinä missä nuoret miehet lyövät kasi- tai ysirautaa, ehkä wedgeä”, hän perusteli.

Langerin saldo Mastersissa hakee turhaan vertaistaan: 40 kilpailussaan hän on selviytynyt jatkokierroksille 27 kertaa ja kymmenen parhaan joukkoon yhdeksän kertaa. Voittoja on kaksi. Tuloskeskiarvo on 72,84 lyöntiä. Edes jatkopaikka ei enää yllättäisi.

Lue seuraavaksi: Amen Corner – Augustan ikoninen kolmen reiän jakso murskaa unelmia

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (9 kpl)