21.2.–28.2. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[9][10]
KilpailuaSuomalaista

21.2.–28.2. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[9][10]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf

Martin otti tyylikkäällä tavalla ensimmäisen major-voittonsa

Mo Martin. Kuva: © Getty Images

Mo Martin (-1) ylsi sunnuntai-iltana Royal Birkdale Golf Clubin kentällä uransa upeimpaan saavutukseen. Hän voitti Women’s British Openin viimeisellä reiällä tekemänsä eaglen ansiosta. Martin jakoi kovassa tuulessa pelatun päätöskierroksen parasta tulosta, 72 lyöntiä. Hän oli lopulta ainoa, jonka kokonaistulos meni alle parin.

Kilpailua kolmen kierroksen jälkeen johtaneella Inbee Parkilla olisi ollut mahdollisuus nousta tasoihin 18. reiän birdiellä, mutta korealainen upotti haaveensa lyömällä avauksensa paksuun heinikkoon.

Martinin voittoon johtanut lyönti oli kuin sadusta. Amerikkalainen löi iski pallonsa puukolmosella suoraan lipputankoon, eagle-putille jäi matkaa vajaat kaksi metriä. Hän sai odottaa tunnin verran driving rangella, kunnes tieto kertoi, ettei uusintaa tarvita. Iloinen voittaja kuskattiin 18. viheriölle, missä häntä odotti samppanjasuihku.

”Tämä on eräänlainen Tuhkimotarina. Voin huoletta todea, että elämäni paras viikko”, Martin sanoi.

Mestari jakoi kiitosta valmentajalleen Ian Triggsille, joka kannusti häntä vaihtamaan pitkän putterin lyhyeen viime vuonna. Myös avausten tarkkuus oli tämänvuotisessa Women’s British Openissa valttia. Martin on ollut kahdella viimeisellä kaudella LPGA Tourin luotettavin draivaaja.

Aiemmin viikolla Martin kertoi, kuinka hänen tavoitteensa oli sijoittaa palloaan väylien leveimpiin kohtiin. Sieltä hänellä oli parhaimmat näkymät lähestymisiä ajatellen.

Martin omisti voittonsa isoisälleen Lincoln Martinille, joka kuoli aiemmin tänä vuonna 102-vuotiaana.

Southportin turnaus oli jälleen osoitus USA:n naisten huippugolfin uudesta noususta. Amerikkalaisilla pelaajilla on hallussaan kaikki kauden kolme ensimmäistä (Lexi Thompson ja Michelle Wie) major-titteliä. Näin on ollut viimeksi vuonna 1999.

Päätöskierroksella tuloksen 75 pelanneet Suzann Pettersen ja Shanshan Feng (par) jakoivat kakkostilaa. Viimeisellä bogin tehnyt Park (+1) oli neljäs. Muun muassa Jessica Korda ja Angela Stanford olivat viidettä sijaa jakavien joukossa.

Marko Kuivasaari

Park otti paalupaikan haltuunsa naisten British Openissa
Su-Ju Ahn joutui tekemään kärjessä tilaa sääntörikkeen vuoksi. Brian Harman ja Steve Stricker pelaavat John Deere Classic -turnauksen johtopallossa.

<a href=Inbee Park on Royal Birkdale Golf Clubin kentällä pelattavan major-turnauksen johdossa. Kuva: &copy Getty Images" src="/wp-content/uploads/2014/07/14071310061694.jpg" width="505">

Inbee Park on Royal Birkdale Golf Clubin kentällä pelattavan major-turnauksen johdossa. Kuva: &copy Getty Images

Women’s British Openin kolmas kierros päättyi lauantaina dramaattisissa merkeissä. Johdossa ollut Su-Ju Ahn (-3) sai kahden lyönnin rangaistuksen siirrettyään 18. reiän griinibunkkerissa hiekkaa jalkansa alle paremman lyöntiasennon saavuttamiseksi. Sanktion jälkeen kauden kolmannen major-turnauksen johtoon nousi maailmanlistan entinen ykköspelaaja, Inbee Park (-4).

”Olen pettynyt, mutta itse tein virheeni”, Ahn sanoi. ”Vielä on yksi päivä jäljellä, täytyy pysyä keskittyneenä ja yrittää parastaan huomenna. En tiennyt sellaista sääntöä, tarkoitukseni oli vain saada parempi lyöntiasento. Olen yllättynyt, mutta jo säännöt sanovat niin, minun hyväksyttävä asia.”

Ahn, 26, on voittanut urallaan 23 turnausta Japanin ja Korean kiertueilla. Rangaistuksen jälkeen hänen kierrostuloksekseen kirjattiin 71 lyöntiä. Kärjessä oleva Park löi lauantaina tuloksen 68. Tämä oli myös Suzann Pettersenin lyöntimäärä, joka jakaa Ahnin ja Shanshan Fengin kanssa kakkostilaa aivan Parkin kannassa.

Neljä major-turnausta, joista kolme viime kaudella voittanut Park, ei voisi juhlistaa 26-vuotissyntymäpäiväänsä sunnuntaina paremmin kuin Women’s British Openin voitolla.

”Kahtena ensimmäisenä päivänä lyöminen ei ollut tarpeeksi hyvää. Tänään lyönnit sujuivat loistavasti, enkä missannut yhtään viheriötä.”

Viime vuonna toisen major-voittonsa Evian Championshipissä ottanut Pettersen on kärsinyt tänä vuonna selkävaivoista. Tällä hetkellä kaikki näyttää kuitenkin hyvältä.

”Vammat eivät ole haitanneet pelaamistani sitten U.S. Openin. Olen hyvässä kunnossa”, Pettersen sanoi. ”Haluaisin ehdottomasti voittaa kaikki viisi major-turnausta ennen kuin urani päättyy. Pelini tuntuu sopivan nyt kaikenlaisille kentille.”

”Olen sellaisissa asemissa kuin haluankin olla. Aion antaa huomenna kaikkeni, mutta pelata samanaikaisesti fiksusti.”

Julieta Granada ja Amelia Lewis jakavat viidettä sijaa, kaksi lyöntiä kärjestä. Kisan puolivälissä paalulla ollut Mo Martin (-1) pelasi lauantaina tuloksen 77, mutta on edelleen vain kolme lyöntiä kärjestä.

Martinin kanssa seitsemättä sijaa jakavat muun muassa Stacy Lewis ja Charley Hull. Kisan muista menestyssuosikeista, Lydia Ko (+1) on sijalla 17,Lexi Thompson (+11) on menettänyt jo mahdollisuutensa voittoon. Hänen sijoituksensa on 62:s.

Marko Kuivasaari

Kaksi eaglea tehnyt Harman loistaa Illinois’ssa

Brian Harman on myös Mikko Iloselle tuttu pelaaja. He pelasivat kaksi kierrosta yhdessä toissavuotisessa U.S. Openissa. Kuva:  &copy Getty Images

Brian Harman on myös Mikko Iloselle tuttu pelaaja. He pelasivat kaksi kierrosta yhdessä toissavuotisessa U.S. Openissa. Kuva: &copy Getty Images

Brian Harman (-17) pelaa sunnuntaina ensimmäistä kertaa urallaan PGA Tourin kisan kärkiryhmässä. Kaksi eaglea kolmannella kierroksella taituroinut Harman pelasi lauantaina tuloksen 65, ja nousi kisan ykköseksi lyönnillä ennen Steve Strickeriä.

”Kiinnitän varmasti huomiota Steven (Stricker) tekemisiin, hän on menestynyt täällä useasti. Keskityn silti täysin omaan peliin”, vasemmalta puolelta lyövä Harman sanoi.

Kolmannella kierroksella tuloksen 64 lyönyt Stricker on 23 viimeisintä kierrostaan 116 alle parin TPC Deere Run –kentällä. Hänellä on plakkarissaan voitot Illinois’n kisasta vuosilta 2009, 2010 ja 2011.

Kolmantena oleva Scott Brown (-15) jakoi lauantaina PGA Tourin parasta kierrostulosta tällä kaudella. Tulos 61 sisälsi kymmenen birdietä ja kahdeksan paria.

Vasta kauden yhdeksättä kisaansa pelaava Stricker ei vielä haaveile neljännen John Deere Classic –turnauksen voitosta.

”Kärjen tuntumasa on niin monta kaveria”, Stricker sanoi. ”Jotkut saattavat lyödä kovat lukemat päätöspäivänä, mutta takaatulevana on aina mahdollisuus vastata.”

”Huomenna on vaikea päivä. Kovin usein ei tule pelattua kärkiryhmässä, etenkin nykyään. Haluan ottaa kaiken hyödyn irti, koska en pelaa kovin useasti. Voitto olisi minulle iso asia.”

Strickerin edellinen voitto on vuoden 2012 Hyundai Tournament of Champions –turnauksesta. Hänen kauden parhaansa on kuudes tila Memorial Tournamentissa. Harman ei ole koskaan yltänyt kolmatta sijaa korkeammalle.

Marko Kuivasaari

Martinilla kolmen lyönnin johto Southportissa

Suuret tähdet ovat kaukana kärjestä Women’s British Openissa. William McGirt kiilasi Zach Johnsonin seuraksi kärkeen Illinois’n turnauksessa.

Mo Martin on ollut Royal Birkdale Golf Clubin kentällä kuin kotonaan. Kuva:  &copy Getty Images

Mo Martin on ollut Royal Birkdale Golf Clubin kentällä kuin kotonaan. Kuva: &copy Getty Images

USA:n Mo Martin (-6) on ainoa pelaaja, joka on alittanut 70 lyönnin rajan kahdella ensimmäisellä kierroksella naisten British Openissa. Tulokset 69-69 riittävät kisan puolivälissä kolmen lyönnin johtoasemaan. Espanjan Beatriz Recari ja Korean So Yeon Ryu jakavat kolmatta sijaa.

Martin ei ole erityisen pitkälyöntinen, mutta hänet tilastoitu kahdella edellisellä kaudella LPGA Tourin ykköseksi dravitarkkuudessa. Hän strategiansa näyttää toimineen Royal Birkdalen kentällä tähän saakka loistavasti.

”On aina hienoa, kun homma sujuu suunnitelmien mukaisesti. Pelaaminen täällä on hauskaa”, urallaan kolme turnausta USA:n kakkoskiertueella voittanut Martin sanoi.

”Olemme löytäneet väyliltä sellaiset kohdat, mistä ovat parhaat näkymät lähestymisiä ajatellen. Kun en lyö niin pitkälle, minun täytyy panostaa tarkkuuteen. Avasin tänään useamman kerran puukolmosella, se ei ole minulle tyypillistä. Käytän yleensä draiveria aina kuin mahdollista.”

Euroopan Solheim Cup –pelaaja Recari sekä Japanin kiertueen rahalistan vuosina 2010 ja 2011 voittanut Sun Ju Ahn vastasivat kovimmasta kierroksesta (67) perjantaina. Recarille menestys maistuisi, sillä LPGA:lla kahdesti viime vuonna voittanut espanjalainen on selvittänyt tällä kaudella karsintarajan vain neljästi 12 pelaamassaan kilpailussa. Vaisu menestys johtuu pitkälti erilaisista loukkaantumisista.

Recarin ohella eurooppalaisista kymmenen joukkoon mahtuvat Ranskan Gwladys Nocera (-1) sekä toinen espanjalainen Azahara Munoz (par).

Women’s British Openin suurimmista menestyssuosikeista Inbee Park (par) jakaa kymmenettä sijaa. Suzann Pettersen ja Stacy Lewis (+1) ovat niukasti Top 15:n ulkopuolella. Nuorista tähdistä Lydia Ko (+4) on sijalla 34. Lexi Thompson ja Charley Hull (+5) jakavat 49. sijaa.

Michelle Wie (+9) karsiutui jatkosta.

McGirt Johnsonin seuraksi John Deeren paalulle

William McGirt on saanut puttipelinsä sujumaan John Deere Classic -turnauksessa. Kuva:  &copy Getty Images

William McGirt on saanut puttipelinsä sujumaan John Deere Classic -turnauksessa. Kuva: &copy Getty Images

Kokonaistilanteessa -12 olevat Zach Johnson ja William McGirtjakavat John Deere Classic –turnauksen paalupaikkaa 36 reiän jälkeen. Kolmikko Steven Bowditch, Johnson Wagner ja Brian Harman jahtaa heitä lyönnin päässä.

Kolminkertainen John Deeren voittaja Steve Stricker iski perjantaina tuloksen 65, ja nousi voittotaisteluun. Hän jakaa kuudetta sijaa Rory Sabbatinin, Ryan Mooren ja Todd Hamiltonin kanssa.

McGirt, 35, ei ole voittanut yhtään turnausta PGA Tourilla. Hänen kauden paras sijoituksensa on Northern Trust Openin kuudes sija. Tämän jälkeen McGirt on yltänyt 14 turnauksessa kerran kymmenen joukkoon ja missannut cut-rajan seitsemän kertaa.

PGA Tourilla 111 kilpailua pelanneen parhaat saavutukset ovat Kanadan avointen kakkostila vuosilta 2012 ja 2013.

Hän tuskaillut viime aikoina puttipelinsä kanssa, mutta Illinois’ssa McGirt on tarvinnut kahdella ensimmäisellä kierroksella vain 48 (24 x 2) puttia.

”Jostain syystä näen puttilinjat nyt paremmin”, McGirt sanoi. ”Minusta tuntuu että olen putannut paremmin viime viikot, mutta en ole saanut uppoamaan mitään.”

Kisan voittoa puolustava Jordan Spieth nousi onnistuneen (64) toisen kierroksensa ansiosta viiden lyönnin päähän kärjestä. Hänellä oli samanlainen ero kärkeen kisan puolivälissä myös vuosi sitten.

Marko Kuivasaari

Puolustava mestari kaipaili kadonnutta lyöntiään

Jordan Spieth jäi kättelyssä kauas kärkikolmikosta.

<a href=Jordan Spieth hioo kuntoaan Illinois'n turnauksessa, ennen ensi viikolla pelattavaa Open Championshipiä. Kuva: &copy Getty Images" src="/wp-content/uploads/2014/07/14071109341484.jpg" width="505">

Jordan Spieth hioo kuntoaan Illinois’n turnauksessa, ennen ensi viikolla pelattavaa Open Championshipiä. Kuva: &copy Getty Images

Jordan Spieth

tunsi torstaina ylpeyttä, kun startteri kuulutti hänet John Deere Classicin avauskierroksella lyöntivuoroon ykköstiillä. Ensimmäistä kertaa hänen nimensä yhteydessä mainittiin toteamus: ”puolustava mestari”.

Itse peli ei sujunut Spiethiltä niin lennokkaasti kuin olisi toivonut. Lopun kaksi birdietä pitivät tuloksen (71) kuitenkin siedettävänä.

”Minun on mentävä rangelle etsimään jotainj ideaa, sillä lyönti ei tuntunut hyvältä tänään”, Spieth sanoi. Illinois’n turnauksen voittoa puolustava nuorukainen on 18 reiän jälkeen kahdeksan lyöntiä jäljessä kärkikolmikosta: Zach Johnson, Rory Sabbatini ja Brian Harman. Heidän tuloksensa oli 63.

Spiethin on isosta välimatkasta turha lannistua. Hän oli vuodentakaisessa kisassa kuusi lyöntiä kärkeä perässä ennen finaalikierrosta. Lopulta Spieth korjasi potin uusinnassa Zach Johnsonin ja David Hearnin kustannuksella.

”Parannettavaa riittää”. Spieth sanoi. ”Puttipeli sujuu hyvin, vielä kun löydän lyöntini, saatan ehtiä kärjen tahtiin.”

John Deere Classicissa on tarjolla melkoinen porkkana pelaajalle, joka ei ole vielä varmistanut paikkaansa ensi viikon British Openiin. Paras viiden joukkoon yltänyt kilpailija saa viime hetken matkalipun Liverpooliin.

Lujimmin tässä ovat kiinni tällä hetkellä Sabbatini ja Harman.

Marko Kuivasaari 11.7.

Japanilainen yllätysnimi naisten Openin paalulla

Okinawalta kotoisin oleva Ayako Uehara oli iloisella pelillään avauspäivän paras Southportissa.

Ayako Uehara taivutti neljä alle -tuloksen naisten British Openin aloituksessa. Kuva:  &copy Getty Images

Ayako Uehara taivutti neljä alle -tuloksen naisten British Openin aloituksessa. Kuva: &copy Getty Images

Ayako Ueharan tulos 68 oli kovinta valuuttaa Women’s British Openin ensimmäisellä kierroksella. 30-vuotias japanilainen johtaa Royal Birkdalen kentällä pelattavaa kauden kolmatta major-turnausta lyönnillä ennen USA:n Mo Martinia. Tämä kaksikko alitti torstaina ainoina 70 lyönnin rajan.

Suurelle yleisölle tuntematon Uehara on voittanut Japanin naisten kiertueella kolme turnausta. Hän kertoi, että avauskierroksella olisi ollut paikkoja useampaankin kuin viiteen birdieen: ”Kaikki ei voi upota. Peli tuntuu hyvältä, ja se antaa itseluottamusta jatkoon.”

Kilpailun suurimmista suosikeista, Stacy Lewis löi tuloksen 71. Lexi Thompson, Inbee Park, SuzannPettersen ja Lydia Ko pelasivat parissa (72). Charley Hullin tulos oli 73, U.S. Women’s Openin kesäkuussa voittanut Michelle Wie sai tyytyä kolme –yli (75) tulokseen.

Marko Kuivasaari

Uusiiko Lewis viimevuotisen mestaruutensa?

Maailmanlistan ykkönen puolustaa Women’s British Openin voittoa.

<a href=Stacy Lewis kiikaroi uran kolmatta major-voittoaan Englannissa. Kuva: &copy Getty Images" src="/wp-content/uploads/2014/07/14071010031316.jpg" width="505">

Stacy Lewis kiikaroi uran kolmatta major-voittoaan Englannissa. Kuva: &copy Getty Images

Universumin parhaat naispelaajat ovat kokoontuneet täksi viikoksi Royal Birkdale Golf Clubin kentälle Englantiin, jossa taistellaan kauden kolmannen major-turnauksen paremmuudesta. Women’s British Open ja heti perään Liverpoolissa pelattava Open Championship osuvat tänä vuonna kalenterissa peräkkäisille viikoille.

Turnauksen voiton vei vuosi sitten Stacy Lewis, joka samalla katkaisi Inbee Park’in haaveet Grand Slamista eli kaikkien major-turnausten voittamisesta yhden kauden aikana. Korealainen voitti vuonna 2013 kauden viidestä majorista kolme. Evian Championshipin ykkönen oli Suzann Pettersen.

World Rankingin johdossa oleva Lewis on kisan ehdottomia menestyssuokkeja tälläkin kertaa. Plakkarissa on tältä kaudelta kolmen voiton lisäksi kymmenen muuta sijoitusta kymmenen joukkoon, mukaan lukien Kraft Nabisco Championshipin ja U.S. Women’s Openin Top 3 –sijoitukset.

Lewis’in pahimpia haastajia Birkdalessa ovat muun muassa kesäkuussa ensimmäisen major-tittelinsä saavuttanut Michelle Wie, maailmanlistan entinen ykkönen Park sekä kolmatta major-voittoaan jahtaava Pettersen.

Oman mausteensa kilpailuun tuovat lajin nuoret tähdet; Lydia Ko, 17, Lexi Thompson, 19. ja Charley Hull, 18, ovat kaikki olleet tämänvuotisten huipputurnausten kärkikaartia. Thompson voitti kauden ensimmäisen major-turnauksen, Kraft Nabisco Championshipin. Tällä kolmikolla on kaikki edellytykset dominoida naisten eliittigolfia tulevina vuosina.

Brittein saarten pelaajista katseet kääntyvät Hullin lisäksi Skotlannin Catriona Matthew’iin (yksi major-voitto) sekä Pohjois-Irlannin 20-vuotiaaseen Stepahanie Meadowiin. Jälkimmäinen sijoittui kolmanneksi sekä U.S. Openissa että Ladies European Mastersissa.

Royal Birkdale on ennestään tuttu kisa-areena sekä naisten että miesten British Openeista. Kentällä ensimmäisen, vuonna 2000, pelatun naisten Openin voitti Ruotsin Sophie Gustafson.

Southportissa sijaitseva kenttä on hyvin avoimella alueella, joten tuulisen ja kehnon sään sattuessa kovien tulosten teko voi olla työlästä.

Women’s British Openissa ei ole mukana suomalaispelaajia.

Lähde: LET

Marko Kuivasaari

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje