18.6.–25.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[17][22]
KilpailuaSuomalaista

18.6.–25.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[17][22]
KilpailuaSuomalaista
Major

Karsinnan voittanut Ursula Wikström starttaa kuudennen kerran Women’s British Openiin

Kingsbarnsissa pelattavan major-kilpailun toinen suomalainen, Noora Tamminen, pääsi turnaukseen LET:n rahalistan sijoituksen perusteella.

Torstaina alkavassa Women’s British Openissa nähdään kolmantena vuotena peräkkäin suomalaisväriä, kun Ursula Wikström ja Noora Tamminen starttaavat Kingsbarns Golf Links -kentällä pelattavaan kilpailuun.

Kyseessä on vuosittain Euroopassa pelattavista naisten major-turnauksista ensimmäinen. Turnaus juontaa juurensa vuoteen 1976, mutta vasta vuodesta 2001 lähtien myös Yhdysvaltain naisten ammattilaiskiertue LPGA on tunnustanut Women’s British Openin viralliseksi majoriksi.

Ursula Wikströmille, 37, esiintyminen WBO:ssa on uran kuudes. Hän oli ensimmäisen kerran mukana vuoden 2004 turnauksessa Sunningdalessa, jossa tuli karsiutuminen. Näin kävi myös hänen kahdessa edellisessä Openissaan vuosina 2012 (Liverpool) ja 2015 (Turnberry).

Paras sijoitus on peräisin kahdeksan vuoden takaa Royal Lytham & St Annes -kentältä, jossa Wikström oli 46:s tuloksellaan 302 (+14). Täsmälleen sama tulos toi 15 pykälää heikomman sijoituksen kolme vuotta aiemmin samalla kentällä.

Wikström on muiden suomalaispelaajien tavoin kärsinyt tällä kaudella turnausten vähyydestä Ladies European Tourilla. Tilastoissa on vain neljä LET:n turnausta, joista kolme (46:s, 49:s ja 41:s) tuotti jatkoonpääsyn.

Viime viikonvaihteen Scottish Openissa Wikström karsiutui, mutta voitti seuraavana päivänä St Andrewsin Castle Coursella pelatun Women’s British Openin 18 reiän karsintaturnauksen. Taakse jäivät muun muassa major-voittajat Paula Creamer ja WBO:ssa 37. peräkkäisen kerran pelaava Laura Davies.

Meneillään oleva kausi on ollut kokeneelle pelaajalle niukasta kilpailukalenterista ja hieman valjusta kaudesta huolimatta ikimuistoinen. Voittihan vantaalainen kesäkuun ensimmäisellä puoliskolla Hill Side Golfissa käydyn LETAS-kiertueen turnauksen. Kyseessä oli Golf Talman pelaajalle ensimmäinen turnausvoitto pitkällä ammattilaisuralla.

Noora Tammisen svingin toimivuutta testataan lähipäivinä mahdollisimman kovassa seurassa. Kuva: Tristan Jones/LET

Wikström on pelannut vuosien varrella yli 200 kilpailua naisten Euroopan kiertueella. Voitto on niin sanotusti kolkutellut ovella, sillä koossa on kuusi kakkostilaa LET:ltä.

Lähivuodet ovat viemässä Wikströmiä vääjäämättä jonkunlaiseen käännekohtaan. Hän on jo aikaisemmin sanonut, ettei pelaaminen Atlantin takana tule enää kyseeseen. Poika Erni aloitti koulunsa jo muutama vuosi sitten ja muutenkin perheen kuviot ovat tiukasti kotimaassa.

Naisten Euroopan kiertueen tulevaisuus on pitkälti auki, eikä kenelläkään taida olla tarkkaa tietoa siitä, mitä esimerkiksi pari seuraavaa kautta tuovat tullessaan. Se on kuitenkin selvää, että jollain tavalla naisten ammattilaisgolfia pelataan Euroopassa jatkossakin.

LET:n rahalistan sijoituksensa perusteella kisaan päässeelle Noora Tammiselle, 26, esiintyminen Women’s British Openissa on toinen perättäinen. Viime vuoden debyytti toi karsiutumisen Woburn Golf & Country Clubilla pelatussa majorissa.

Tamminen on pelannut tänä vuonna kuusi turnausta LET-kiertueella, ja otteet ovat olleet varsin vaihtelevia. Marokon (7:s) ja Espanjan (15:s) turnausten ohella muut neljä kilpailua ovat päättyneet LPGA-kiertuetta tavoitteenaan pitävän pelaajan osalta karsiutumiseen.

WBO:n voitto on vuodesta 2001 lähtien jäänyt vain kolme kertaa Eurooppaan, edellisen kerran siinä onnistui Skotlannin Catriona Matthew kaudella 2009. Kilpailun viimevuotista voittoa puolustaa maailmanlistan kolmonen, Thaimaan Ariya Jutanugarn.

Suomalaisten lähtöajat (Suomen aikaa) Women’s British Openin ensimmäisellä kierroksella:

11.53 Lindy Duncan (USA) – Ursula Wikström (FIN) – Jane Park (USA)
17.28 Noora Tamminen (FIN) – Su Oh (AUS) – Marissa Steen (USA)

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje