9.4.–16.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[5][8]
KilpailuaSuomalaista

9.4.–16.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[5][8]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Major

Lydia Ko kärkkyy British Openin voittoa Turnberryssa

Ursula Wikströmillä on meneillään uran paras kausi. Kuva: LET/ Tristan Jones.

3.pv

Turnberryn upealla kentällä pelattavassa naisten British Openissa on thrillerin aineksia päätöspäivälle. Kärjessä on kaksi pienemmillä kiertueilla kunnostautunutta yllättäjää Jin Young Ko sekä Teresa Ko. Näiden takana maailmantähtiä sekä urallaan nousukiidossa olevia pelaajia.

Jin Young Ko on voittanut kotimaassaan Koreassa neljä kisaa, linksgolf on hänelle kuitenkin kääntämätön kortti ennen tämän viikon kisaa. Teresa Lu omaa kokemusta myös LPGA Tourilta, suurimmat saavutukset ovat Japanista.

Keli on näytellyt isoa roolia etenkin perjantaina ja lauantaina, päätöspäivänä kysymys on paljon siitä, kuka sitkeimmin ja ilman virheitä etenee koleassa ja ennusteen mukaan sateisessa kelissä.

<a href=Lydia Ko on voittanut seitsemän LPGA Tourin kisaa, ensimmäisen 15-vuotiaana jolloin uusinnassa kukistui Inbee Park.Kuva Getty Images" src="/wp-content/uploads/2015/08/12082708563268.jpg">

Lydia Ko on voittanut seitsemän LPGA Tourin kisaa, ensimmäisen 15-vuotiaana jolloin uusinnassa kukistui Inbee Park.Kuva Getty Images

Inbee Park ja Lydia Ko taistelevat paitsi majorin voitosta, myös maailmanlistan ykköspaikasta, jonka Ko ensimmäisen kerran saavutti helmikuussa, 17 vuoden ja yhdeksän kuukauden ikäisenä.

Major-voitoissa Park on luvuin 5-0 Lydia Kota edellä. Vertailun vuoksi, maailman kaikkien parhaaksi pelaajattareksi arviotu Annika Sörenstam voitti ensimmäisen LPGA Tourin kisan ( US Open, 1995) samana vuonna jolloin hän täytti 25 vuotta.

Mikäli Ko voittaa, hänestä tulee kaikkien aikojen nuorin major-voittaja.

Ykkössuosikki kilpailun voittajaksi on kuitenkin kaksi lyöntiä heitä edellä oleva Suzann Pettersen, joka on saanut aivan uutta potkua peliinsä siirryttyään Butch Harmonin valmennukseen.

 • Suzann Pettersen on ainoana onnistunut pelaamaan kuutosella alkavat tulokset molempina päivinä.Kuva Getty Images

  Suzann Pettersen on ainoana onnistunut pelaamaan kuutosella alkavat tulokset molempina päivinä.Kuva Getty Images

  2.pv

  Toiveet eurooppalaisvoitosta ovat korkealla Suzann Pettersenin (68-69) johtaessa British Openia ennen kahta viimeistä kierrosta. 34-vuotias Pettersen on ollut kahdella viimeisellä kerralla kisassa neljäs ja toinen, joten voitto osuisi numerosarjaan paremmin kuin hyvin.

  Norjalainen ehti kisata 11 kertaa British Openissa ilman top-10 sijoitusta, joten sinnikkyys on saamassa palkintonsa.

  Pettersenillä on kaksi major-voittoa ( LPGA & Evian ), kesäkuussa hän katkaisi lähes kahden vuoden voitottoman jaksonsa LPGA Tourilla. Keliolosuhteet muuttuivat hankaliksi perjantaina, viikonlopun ennuste lupaa myös hyvin vaihtelevia kelejä, joten kisan tulostaululla tapahtuu varmasti vielä suuria käänteitä.

  18-vuotias <a href=Lydia Ko on pelannut 15 majoria, parhaat sijoitukset ovat toinen, kolmas ja kahdeksas.Kuva: Getty Images" src="/wp-content/uploads/2015/08/14112308352206.jpg">

  18-vuotias Lydia Ko on pelannut 15 majoria, parhaat sijoitukset ovat toinen, kolmas ja kahdeksas.Kuva: Getty Images

  Maailmanlistan ykkönen, 18-vuotias Uuden-Seelannin Lydia Ko jakaa yhdessä kolmen muun naisen kanssa kakkostilaa kaksi lyöntiä heikommalla tuloksella.

  USA:n pelaajille Turnberry on ollut vaikea rasti, vain konkari Cristie Kerr mahtuu kymmenen joukkoon kuusi lyöntiä Petterseniä heikommalla tuloksella.

  Suomalaiset bogeyjunassa

  Minea Blomqvist-Kakko valitteli avauspäivän jälkeen lyöntipelinsä ontumista. Perjantaina Minni oli aseeton, korttiin kirjattiin kahdeksan bogia ja kaksi tuplaa, yhteistulokseksi kertyi 84 jossa oli 12 lyöntiä avauspäivää enemmän osumia.

  Kovat olosuhteet selittävät vain osan lipsumisesta, pelillisesti Blomqvist-Kakko ei ollut valmis menestymään majorissa.

  Ursula Wikström aloitti perjantaina vaatimattomasti. Kolmen reiän jälkeen hän oli jo neljä yli parin. Kierroksen edetessä Wikström onnistui tekemään par-viitosilla kaksi birdietä, mutta ennen viimeistä hän oli kierrostaan kuusi yli. Birdie olisi vienyt jatkoon, tuloskorttiin piirrettiin kuitenkin päivän toinen tupla.

  Cut-raja jäi kahden lyönnin päähän. Kahteen kierrokseen jäivät myös viimevuotisen voittajan Mo Martinin, Laura Daviesin, Paula Creamerin sekä Beatriz Recarin pelit. Michelle Wien taiston keskeytti venähtänyt nilkka.

  Teemu Tyry

  <a href=Ursula Wikströmillä on perjantaina hyvät mahdollisuudet varmistaa paikka viikonlopun kierroksille. Kuva: LET/Tristan Jones" src="/wp-content/uploads/2015/08/15062118212465.jpg">

  Ursula Wikströmillä on perjantaina hyvät mahdollisuudet varmistaa paikka viikonlopun kierroksille. Kuva: LET/Tristan Jones

  1.pv

  Ursula Wikström aloitti uransa viidennen British Openin tuloksella 72, jolla hän jakaa sijalukua 53. Wikströmin avauskierroksen tuloskorttiin merkittiin parin lisäksi viisi bogia ja viisi birdietä, joista neljä syntyi par 5- väylille.

  – Liian monta draivia karkasi sen verran vinoon, että jouduin ottamaan niistä välilyönnit ja bogit nöyränä korttiin. Muuten peli oli tänään varmaa, etenkin par- viitoset pelasin hyvin. Tästä on hyvä jatkaa huomiselle, sanoi kierroksensa jälkeen fysioon kiirehtinyt Wikström.

  Tilastot kertovat Unskin osuneen avauksillaan Thurnberryn väylille kahdeksan kertaa ja lähestymislyönneillään viheriöille 12 kertaa. Putteja kirjattiin 33.

  Minea Blomqvist-Kakko esitti mainion loppukirin oltuaan 11. reiän jälkeen jo kolme yli parin. Viimeisten seitsemän reiän aikana hän teki neljä birdietä, kaksi paria ja bogeyn, nousten Wikströmin kanssa samaan tulokseen.

  ”Kyllä oli taas hyvin mielenkiintoinen kierros. Rauhallisuudesta ja putista annan itselleni arvosanan kymmenen. Lyöminen oli nelosen luokkaa. Rangella toimii, kentällä ei. Nyt täytyy vaan kaivaa esiin itseluottamusta perjantaille ja jaksaa pysyä luottavaisena,” Minni suunnitteli tulevaa.

  Kilpailun kärkipaikalla on kierroksellaan viisi birdietä ja yhden eaglen tehnyt Korean Hyo-Joo Kim (65, -7)

  Lyönnin päässä toista sijaa jakavat maailmanlistan kakkonen, Uuden-Seelannin Lydia Ko sekä USA:n kokenut Cristie Kerr. Korealaisten vahvaa panosta täydentävät neljättä sijaa tuloksellaan -5 jakavat Kyu-Jung Baek ja World Rankingin viitonen, So Yeon Ryu.

  Eurooppalaisista Suzann Pettersen, Azahara Munoz sekä Florentina Parker jakavat kuudetta sijaa (-4).

  Ricoh Women’s British Openia isännöi Trump Turnberry Resort ja nyt 39. kerran palattavassa turnauksessa ovat mukana kaikki maailmanlistan 20 parasta pelaajaa. Kilpailijoita on yhteensä 144 ja heistä 65 parasta ja samalla tuloksella olevat jatkavat kahdelle viimeiselle kierrokselle.

  Minni hakee rohkeutta suorituksiinsa

  Minea Blomqvist-Kakko osallistuu British Openiin jo kahdeksatta kertaa, Ursula Wikström muistelee pelanneensa ennen torstaina käynnistyvää kisaa Openin neljästi.

  Suomalaisgolfin ehdottomiin huippuhetkiin lukeutuu Minea Blomqvistin ensimmäisellä ammattilaiskaudella Sunningdalessa pelaama majorien ennätys 62 (-10). Lopullisella tuloslistalla Minni oli tuolloin kahdeksas.

  title_104225Tuolloin 19-vuotias Blomqvist tuli kisaan täynnä itseluottamusta ja ennakkoluulottomana voitettuaan muutamaa viikkoa aiemmin Unkarin osakilpailun. Uransa parhaalla kaudella 2008 Blomqvist-Kakko oli British Openissa 17. ja paras eurooppalainen.

  11 vuotta myöhemmin Blomqvist-Kakko joutui ahertamaan ensimmäistä kertaa itsensä mukaan karsintojen kautta, jotka pelattiin maanantaina.

  ”Oli hieno fiilis laittaa upottaa kahdeksanmetrinen birdieputti sisään. Sillä pääsin kuuden naisen uusintaan, joista neljä pääsi mukaan”, Minni muistelee alkuviikkoa.

  Viikonlopun jälkeen hän on maamme kokenein British Openin ( miehillä Open Championship) pelaaja kahdeksalla osallistumiskerrallaan. Mikko Iloselle St.Andrewsissa pelattu kisa oli seitsemäs.

  Valmistautuminen jäi lyhyeksi. Tiistaina hän ehti caddiensä, fysiikkavalmentaja Terhi Beilinsonin kanssa kävellä kymmenen reikää, kentälle ei ollut pro-amin johdosta asiaa.

  ”On tämä fantastisen hieno paikka ja tunnelma majoreissa on aina omassa luokassaan. Keskiviikkona pelasin kentän . Rangella ja yksin pelatessani lyönti toimii mainiosti. Sama oli tarina harkkakiekalla jota kiersin alkuun yksin. Kun takanani pelannut Jessica Korda liittyi seuraani, aloin himmata lyöntejäni. On se jännä juttu. Nuorena tyttönä tilanne oli ihan toisinpäin. Silloin range oli vaikea paikka, kentällä sain kaivettua parhaan osaamiseni esiin”, Blomqvist kertoi keskiviikkona ajaessaan kohden tunnin päässä kentästä sijaitsevaan majoituspaikkaansa.

  Ville Kalliala palasi valmentajaksi

  Ville Kallialan haasteellisena tehtävänä on saada Minea Blomqvist-Kakon peli toimimaan myös kilpailutilanteissa.

  Ville Kallialan haasteellisena tehtävänä on saada Minea Blomqvist-Kakon peli toimimaan myös kilpailutilanteissa.

  Kuluva kausi on ollut Blomqvist-Kakolle vaikea, kärkisijoitukset ovat kiertäneet kaukaa. Kesäkuussa käydyn Hollannin kisan jälkeen Blomqvist-Kakko teki ison ratkaisun, hän vaihtoi valmentajaa. Alkuvuodesta 2007 asti paria lyhyttä taukoa lukuun ottamatta kestänyt yhteistyö Timo Rauhalan kanssa päättyi. Tilalle astui Ville Kalliala, jonka oppeja Blomqvist-Kakko ammensi juniorivuosistaan syksyyn 2006 asti.

  ”Ei tähän mitään dramatiikkaa sisälly. Katsoin vain, että kun Timon kanssa emme saaneet tuloksia tasolle joita tavoittelimme, on aika tehdä muutos”, Minni kiteytti tilanteen.

  Kallialan kanssa hän on jo ehtinyt pitää 7-8 yhteistä harjoitus-ja pelikertaa kotimaassa.

  ”Tahtotilani on se, että saisimme Villen kanssa edelleen yksinkertaistettua tekemisiäni”.

  British Open käynnistyy Minea Blomqvistin ja caddienä toimivan Terhi Beilinsonin osalta torstain viimeisessä ryhmässä kello 17.28. Pelikavereina ovat niinikään karsintojen kautta mukaan tulleet

  Vikki Laing ja Linnea Ström.

  Tarkkoja avauksia ja kärsivällisyyttä

  Ursula Wikströmillä on mailapoikanaan miehensä Mika Wikström. Parivaljakko työsti links-virettä päälle jo edellisen viikon kisassa Skotlannissa, jossa ”Unski” oli 39.

  ”Oli hyvä vetää samantyyppistä rataa, linksiä ennen British Openia. Tämä on kuitenkin niin erilaista peliä. Momentumin ylläpitäminen on huomattavasti vaikeampaa kuin niillä kentillä, joihin tourilla totumme. Yksikin vaisumpi lyönti tai epäonninen pomppu voi tulla kalliiksi links-kentillä”, Wikström tietää.

  ”Avausten on hyvä olla kentällä, bunkkerit pitää välttää. Kärsivällisyyttä tarvitaaan. Par-kolmoset ovat pitkiä ja vaativia. Keli on ollut hyvä ja sen odotetaan sellaisena myös pysyvän. Tuulen suunta voi vaihtua. Se on voimakkuudeltaan kuitenkin ennusteen mukaan varsin kesyä, 6-7 metriä sekunnissa”, taustoittaa Mika Wikström.

  ”Kauden päätapahtuma on edessä, uralla viides kerta kun pääsen British Openiin..Jo harjoituskiekoilla on enemmän väkeä katsomoissa kuin useimmissa tavallisissa kisoissa. Tällainen sytyttää varmasti pelaajan kuin pelaajan”, tunnelmoi Wikström, joka lähtee kierrokselleen kello 12.10 Suomen aikaa

  Toisen kerran Turnberryssa

  Naisten British Open pelataan toisen kerran Donald Trumpin nykyään omistamassa Turnberryssa. Karrie Webb voitti vuonna 2002. Voittoa puolustaa USA:n Mo Martin.

  Parhaimmillaan majoreisssa. <a href=Inbee Park on voittanut viisi viimeisistä 13:sta majorista. Kuva Getty Images." src="/wp-content/uploads/2015/08/13070107545028.jpg">

  Parhaimmillaan majoreisssa. Inbee Park on voittanut viisi viimeisistä 13:sta majorista. Kuva Getty Images.

  Ykkössuosikki on kuitenkin Korean Inbee Park, jolle on majoreita kertynyt vuosina 2013-2015 peräti viisi. Saman jakson aikana korealaiset ovat voittaneet seitsemän majoria, USA:n pelaajat viisi.

  Lydia Ko metsästää uransa ensimmäistä British Openin voittoa, joka nostaisi hänet samalla kaikkien aikojen nuorimmaksi majorin voittajaksi.

  Suzann Pettersen oli paras Ranskassa käytävässä Evian Championshipissa 2013. Eurooppalaistoiveet kohdistuvat jälleen norjalaiseen, mahdollisuuksia lasketaan olevan myös Anna Nordqvistilla.

  Ursula Wikström on ennakkoon suomalaisparivaljakosta vahvempi. Sijoitus 20 ensimmäisen joukkoon olisi todella kova suoritus, viikonlopun peleihin yltäminenkin vaatii hyvää suoritusta.

  Teemu Tyry

  Lisää aiheesta

  Tilaa Golfpisteen uutiskirje

  Artikkelin kommentit (4 kpl)

   Valmentaja says:

   Ettei nyt vaan sattuis mitään.. Odotukset taas kerran korkealla melkein voitossa.

   pelaaja says:

   Kysyisin sinulta nimimerkki Valmentaja, mitä mielihyvää sait kommentistasi? Sama kysymys koskee montaa muuta golfpisteen sivuilla kommentoivaa. Harmittavan moni kommentti täällä sivulla on joko toimittajia tai pelaajia piikitteleviä kommentteja. Teidän ei tarvitse tulla lukemaan täältä uutisia, saatika kommentoimaan niitä jos teillä ei ole muutakuin negatiivista kommentoitavaa tai muussa tapauksessa kannattaa yrittää pitää mölyt sisällä. Miettikää jos ja kun myös todennäköisesti itse pelaajat ja toimittajat tulevat lukemaan kommentteja. Ei varmasti ole kannustavaa lukemista. He yrittävät parhaalla mahdollisella tavalla tehdä pelata ja tehdä työtään. Tässäkin jutussa Tyry puhuu positiiviseen sävyyn että mitkä ovat mahdollisuudet onnistuessa. Top 20 olisi todella kova suoritus suomalaiselta major kilpailussa ja sitä toivottavasti kaikki toivomme! Nimimerkki valmentajan kommentti kuulostaa siltä että ”älkää turhaan kannustako koska ei ne kuitenkaan onnistu” ”Ootellaan sunnuntaille… kyllä ne suomalaiset sieltä vielä hännille tippuu” ja sitten pääsee taas naureskelemaan ”minähän sanoin!” Yllättäen(!!!!!!) kun suomalaiset onnistuukin, nämä huutelijat ovat hiljaa. Tämän huomasin joukkue EM-kisojen yhteydessä. Miksi, suomalaiset miksi sillon ei voi kommentoida positiiviseen sävyyn kun olisi aihetta?! Positiivinen ruokkii onnistumisia, negatiivinen epäonnistumisia. Kumpaa me halutaan omaa maata edustaville?

   Enrico says:

   On helppo yhtyä pelaajan kommenttiin, peukku sille!

   äl says:

   Juu ei haukuta. Kehutaan. Hienosti pelasitte. Ei kannata olla mitään itsekritiikkiä. Jatkakaa vain samaan malliin. Varmasti teette oikeita asioita kun noin kulkee.