23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][26]
KilpailuaSuomalaista

23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][26]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Major

Louis Oosthuizen leikitellen British Openin voittoon

Louis Oosthuizen tarkisti heti Claret Jugin uusimman kaiverruksen. © Getty Images

British Openin voitto St Andrews’ssa on niitä huippupelaajan suurimpia haaveita, joita vain jotkut voivat urallaan oikeassa elämässä kohdata. Sunnuntaina oli Louis Oosthuizenin vuoro kirjoituttaa nimensä golfin historiaan, viemällä janottu voitto ”golfin kodissa” koko maailman lajieliitin nenän edestä.

Tämänvuotisen British Openin päätöspäivästä ei muodostunut missään vaiheessa trilleriä, vaikka ennen kaikkea Paul Caseyn odotettiin laittavan neljän lyönnin johdossa ollut eteläafrikkalainen ahtaalle.

Kärkiryhmän kierros eteni seitsemän reikää kyttäilyn merkeissä, kunnes Casey kavensi kahdeksannen parillaan Oosthuizenin bogia vastaan etumatkan kolmeen lyöntiin. Tämän lähemmäksi britti ei Oosthuizenia enää päässytkään.

Varsinainen ratkaisu syntyi Old Coursen 12:nnella, jossa Casey vetäisi avauksensa vasemmalle gorse-pensaisiin ja pyöritteli hetken kuluttua päätään triplan tehneenä. Oosthuizen teki birdien, ja ero oli kahdeksan lyöntiä.

Tässä vaiheessa Oosthuizenilla olisi ollut mahdollisuus jahdata British Openin voittoa kaikkien aikojen kovimmalla lopputuloksella, mutta viisaana pelaajana hänelle riitti ensin mainittu. Viimeiseen saakka vapautuneesti pelaten Oosthuizen (-16) tuuletti uransa ensimmäistä major-voittoa seitsemän lyönnin erolla toiseksi nousseeseen Lee Westwoodiin.

Nihkeästi finaalikierroksella pelannut Casey jakoi kolmannen sijan hienosti perjantain romahduksestaan toipuneen Rory McIlroyn ja Henrik Stensonin kanssa tuloksellaan kahdeksan alle.

Vaikka British Open on viime vuosina ollut yhdysvaltalaisten heiniä, ei heitä tällä kertaa kärjen tuntumassa näkynyt. Parhaat jenkit St Andrews’ssa olivat yhdessä Robert Rockin sekä MartinKaymerin kanssa seitsemännen sijan jakaneet Sean O’Hair sekä Nick Watney, koko nelikko (-6) potentiaalisia, tulevia major-voittajia.

Tämänvuotista British Openia leimasi mukavasti nuorten pelaajien hyvät esitykset. Ns. vanhoista tähdistä yhdentoista parhaan joukkoon ylsi vain kuudenneksi sijoittunut nelikymppinen Retief Goosen (-7). Vastapainoksi 14. sijalta löytyi kisan yksi positiivisimpia nimiä, 51-vuotias championstourilainen Tom Lehman (-4).

Toisen ”ikäpresidentin” Mark Calcavecchian (+6) ote kärjen tuntumassa petti lauantaina ja luisu jatkui myös viimeisellä kierroksella: hiljattain 50 vuotta täyttäneen Calcavecchian loppusijoitus oli 73:s.

Paul

Paul Casey ei keksinyt sunnuntaina minkäänlaisia konsteja Louis Oosthuizenin taltuttamiseksi. &copy Getty Images

Lehmanin kanssa saman sijan jakoi avauskierroksen jälkeen vuorenvarmalta putoajalta näyttänyt Rickie Fowler, joka pelasi kisan kolme jälkimmäistä kierrosta kaikkein parhaiten. Myös British Openin paras ja ainoa cutin selvittänyt amatööri Jin Jeong oli kisan yksi yhdeksästä, 14. sijan jakaneista pelaajista. Jeong vastaanotti palkintojenjaossa perinteen mukaisesti parhaalle amatöörille annettavan hopeamitalin.

Maailman ykkösen, Tiger Woodsin (-3) perjantaina alkanut saamattomuus jatkui kisan loppuun saakka. Hän oli lopputuloksissa vasta 23:s.

St Andrews’ssa 850 000 puntaa tienanneelle Louis Oosthuizenille kausi on ollut toiveiden täyttymys, vaikkakin kaksijakoinen. Tuskin kotimaassaan Pinnacle Pointissa asuva pelaaja olisi uskonut ennen kauden alkua, että heinäkuun puoliväliin mennessä hän olisi voittanut uransa ensimmäisen ET-turnauksen ja major-turnauksen.

Maaliskuisen Andalucia Openin jälkeen pelaamissaan kisoissa Oosthuizen oli ennen British Openia sijoittunut vain kerran 20 parhaan joukkoon. Alkukausi oli kokonaisuutena parempi: kaksi sijoitusta viiden parhaan joukkoon ja kolme muuta 15 parhaan joukkoon osoittivat Oosthuizenin olevan tulossa parrasvaloihin.

Maailmanlistalla 54:ntenä olevan Oosthuizenin tuoreesta saavutuksestaan saamat pisteet tulevat nostamaan hänet listan maanantaisessa päivityksessä arviolta sijan 20 paikkeille.

Oosthuizen on ilmoittautunut tulevalla viikolla Ruotsissa, Tukholman lähellä pelattavaan Scandinavian Mastersiin. Aika kuitenkin näyttää, saako mestari siihen mennessä juhlansa juhlittua.

Louis Oosthuizen pähkinänkuoressa:

Syntymäpaikka: Mossel Bay, Etelä-Afrikka Kotipaikka: Pinnacle Point, Etelä-Afrikka Ikä: 27 vuotta Mitat: Pituus 178 cm, paino 72 kg Perhesuhteet: Naimisissa Nel-Maren kanssa. Lapset: Jana, 6 kk Harrastukset: Metsästys ja elokuvat Ammattilaiseksi: 2003, seitsemäs kausi ET:lla Voitot Euroopan Tourilla: 2

Marko Kuivasaari

Oosthuizen ei horjunut British Openin kärjessä

Vaikka moni odotti Louis Oosthuizenin liukuvan kolmannella kierroksella hiljalleen ulos British Openin kärkikahinoista, toisin kävi. Eteläafrikkalaisella on kisassa neljän lyönnin johto Paul Caseyhyn, joka ei toisaalta takaa tässä vaiheessa mitään. Hyvällä pelillä seuraavana tuleva eurooppalaisnelikkokin voi vielä innostua mihin vain.

Louis

Louis Oosthuizen tutki tarkasti pallonsa paikkaa Old Coursen 17:llä. &copy Getty Images

Louis Oosthuizenin kehno historia pelaamissaan major-turnauksissa ei puoltanut hänen pysytteleyään British Openin kärjessä ennen kisan päätöskierrosta: heti ensimmäisellä reiällä tullut bogi saattoi vain vahvistaa monien arvioita. Sen enempää Oosthuizenin keppi ei lauantaina kuitenkaan tärissyt.

Jatkossa virheittä sujuneen eteläafrikkalaisen kierros sisälsi neljä birdietä, joista kaikki syntyivät identtisesti molempien kenttäpuoliskojen kolmanneksi viimeisellä ja viimeisellä reiällä. Oosthuizenin (-15) ero seuraavaan kapeni lauantaina yhdellä lyönnillä, mutta johtomarginaali on silti mukavahko neljä lyöntiä.

Neljän lyönnin johto saattaa silti pienessä virhesumassa olla hetkessä mennyttä. Varsinkin kun takaa-ajajien joukossa ovat toisena oleva Paul Casey sekä tästä kolmen lyönnin päässä väijyvä Martin Kaymer.

Oosthuizen oli startannut ennen St Andrews’n kisaa kahdeksaan major-turnaukseen, joista hän pystyi selvittämään cut-rajan vain yhdessä: tuossakin turnauksessa Oosthuizen oli 72 reikää pelanneista viimeinen.

Oosthuizen on kuitenkin osoittanut hyvää hermojen hallintaa Skotlannissa. Hän joutui odottamaan toisen kierroksen jälkeen kolmannen kierroksen avauslyöntiään peräti 28 tuntia. Syynä oli perjantaina 30 pelaajalta kesken jäänyt toinen kierros, joka viimeisteltiin lauantai-aamupäivänä loppuun ennen päivän varsinaista urakkaa.

Joka tapauksessa Oosthuizenista on mahdollista tulla St Andrews’ssa British Openin ensimmäinen eteläfrikkalainen voittaja sitten vuonna 2002 Muirfieldissä voittaneen Ernie Elsin.

Myös Caseyn pelissä on ilmennyt viime päivinä sellaisia elementtejä, jotka riittävät suuren turnauksen voittoon. Hän on tehnyt St Andrews’ssa viimeksi bogin avauskierroksen kahdeksannella reiällä, mutta toisaalta kakkoskierroksen tripla 17:llä oli iso tahra.

Näin lähellä suurta mahdollisuutta ei Caseykään ole aiemmin ollut. Hän oli kuusi vuotta sitten Troonissa kohtalaisen hyvissä asemissa ja johti US Openia Pebble Beachillä avauskierroksen jälkeen. Casey sanoi muutama päivä sitten olevansa huolissaan, kun ystävä toisensa jälkeen on tällä kaudella poiminut voittoja, eikä omalle kohdalle näytä onnistumista tulevan. Sunnuntaina kaikki voi olla toisin…

Tiger Woods jatkoi lauantaina hieman saamatonta peliään, sillä korttiin merkittiin toisen kierroksen tapaan neljä bogia. Hän pääsi puttaamaan birdieitä riittävän hyviltä paikoilta, mutta puteissa ei ole ollut tällä viikolla oikein tuuriakaan. Woods on ennen finaalikierrosta 18:ntena tuloksellaan -3: hänen mahdollisuutensa voittoon ovat minimaalisen pienet.

Kahden kierroksen jälkeen huomiota hyvällä pelillään herättäneet Mark Calcavecchia ja Tom Lehman joutuivat antamaan lauantaina jonkun verran periksi 77 ja 75 lyönnin kierroksillaan. Viisikymppiset pelurit jakavat British Openissa nyt sijan 26, tuloksellaan -2.

Marko Kuivasaari

Oosthuizen otti ohjat käsiinsä British Openissa

Kaksijakoiset olivat olosuhteet St Andrew’ssa myös British Openin toisena pelipäivänä, joskin iltapäivän lähtijät olivat perjantaina huomattavasti pahemmassa lirissä. Kärjessä jatkaa voimakkaimmat tuulet toistamiseen väistänyt Louis Oosthuizen, josta Mark Calcavecchia on viiden lyönnin päässä.

Luulen, että jokainen pelaaja unelmoi voittavansa British Openin St Andrews'ssa

”Luulen, että jokainen pelaaja unelmoi voittavansa British Openin St Andrews’ssa”, Louis Oosthuizen sanoi. © Getty Images

British Open alkoi perjantaina muistutella vähitellen parhaita puoliaan, kun links-kenttien perusominaisuuksiin kuuluva tuuli astui luokkaa vahvemmin peliin mukaan. Tosin avauspäivän tapaan aamulla ja aamupäivänä kiertäneet saivat tälläkin kertaa nauttia kierroksestaan melkoisen tyynessä ja poutaisessa säässä.

Päivä kävi edetessään aurinkoiseksi, mutta puuskittainen tuuli laittoi iltapäivällä kierrokselleen startanneet tiukan paikan eteen. Peli oli jopa keskeytettävä välillä yli tunniksi, sillä pallon liikkuminen viheriöllä itsekseen teki pelaamisen mahdottomaksi.

Autuaan tyytyväisenä omasta aikaisesta (6:41) starttiajastaan, Louis Oosthuizen hyödynsi tilanteen ja iski tulostaululle koko päivän kestäneen upean johtotuloksen -12. Eteläafrikkalaisen toisen kierroksen tulos oli 67 lyöntiä.

Aamuiseen aikaan oli liikkeellä niin ikään tuloksen 67 pelannut Mark Calcavecchia, joka nousi kisassa toiseksi. Kesäkuussa 50 vuotta täyttänyt ja samalla Champions Tourille siirtynyt jenkki on viisi lyöntiä Oosthuizenia jäljessä.

Torstaipäivän sankari Rory McIlroy joutui perjantaina kentällä kaikkein hankalimpaan aikaan, mutta se ei pelkästään selitä hänen ponnettomia otteitaan. Tulos 80 oli peräti 17 lyöntiä heikompi kuin avauskierroksella, ja nuorukainen romahti johtopaikalta sijalle 39. Kahden lyönnin johdossa yöpuulle torstaina käynyt pohjoisirlantilainen on nyt 11 lyöntiä kärjen takana!

Avauskierroksen jälkeen jaetulla kolmannella sijalla olleet John Daly, Andrew Coltart ja BradleyDredge menettivät myös rutkasti asemiaan. Heistä Daly ja Coltart pelasivat tuloksen 76, Dredgen tarvittua lyönnin enemmän. Kaksi ensin mainittua ovat niukasti 30 parhaan joukossa.

Keskeytyksen vuoksi toista kierrosta ei ehditty saada perjantaina kokonaan valmiiksi. Sitä jatketaan lauantai-aamuna, jolloin myös kisan tällä hetkellä +1 kohdalla oleva cut-raja lopullisesti selviää.

Hyvistä asemistaan totaalisen notkahduksen McIlroyn lisäksi kokivat Robert Rock, Oliver Wilson, RossMcGowan, Ernie Els ja Paul Lawrie, joista kaikki kenties Rockia lukuun ottamatta ovat varmoja viikonlopun kierroksilta putoajia.

Sama kohtalo näyttäisi koituvan juuri nyt myös Rickie Fowlerin ongelmaksi, vaikka hän pelasi Oosthuizenin, Calcavecchian ja Miguel Angel Jimenézin kanssa päivän parhaan kierrostuloksen, 67 lyöntiä. Fowler on yhteistuloksellaan +2 ensimmäisten putoajien joukossa.

———————————————-

Kun British Openin toinen kierros saatiin viimeisteltyä lauantai-aamupäivän aikana loppuun, nousi turnauksen cut-raja tuloksen +2 kohdalle. Näin sekä Robert Rock että Rickie Fowler selvittivät tiensä jatkoon.

Marko Kuivasaari

McIlroy aloitti British Openin vauhdikkaasti

Rory McIlroy oli loistavalla pelituulella kauden kolmannen major-turnauksen, British Openin ensimmäisellä kierroksella St Andrews’ssa. Pohjoisirlantilaisen johtotulos 63 jakaa kaikkien aikojen parasta major-turnausten kierrostulosta.

Tässä

Tässä Old Coursen 16:lla avaava Rory McIlroy esitti British Openin avauskierroksella todellisen loppukirin. &copy Getty Images

Letkeänoloinen, mutta sähäkästi palloa lyövä Rory McIlroy oli British Openin avauskierroksella kuin tulta ja tappuraa. Tunnustellen kierroksensa aloittanut nuorukainen asetti todellisen tehovaihteen päälle kierroksen jälkipuolella, pelaten kymmenen viimeistä reikää kahdeksan alle parin. McIlroyn tuloskortista löytyi torstaina yhden eaglen ja seitsemän birdien lisäksi kymmenen paria.

Tulos 63 on paras yksittäinen kierrostulos, johon on koskaan ylletty missä tahansa major-turnauksessa. Mistään harvinaisesta tuloksesta ei silti ole kysymys, sillä McIlroy oli 22:s pelaaja, joka on kirjoituttanut kyseiset lukemat major-kisan tulostaululle. Ennen McIlroyta tuloksen 63 olivat pelanneet British Openissa viimeksi Nick Faldo ja Payne Stewart, 17 vuotta sitten.

Faldon ja Stewartin kierrokset Royal St George’ssa olivat kuitenkin ”vain” seitsemän alle, joten McIlroyn tavoin yhdeksän alle tulokseen on häntä aiemmin BO:ssa pystynyt vain Paul Broadhurst, vuonna 1990.

McIlroy totesi kierroksensa jälkeen saaneen kosolti lisää itseluottamusta maanmiehensä Graeme McDowellin US Open -voitosta kesäkuussa Pebble Beachillä.

”Se, että hyvä ystäväni saattoi voittaa major-turnauksen, antoi minulle uskoa että voisin itsekin onnistua siinä yhtä hyvin. Toivottavasti tahti pysyy samanlaisena myös jatkossa. Aamun helpot olosuhteet antoivat mahdollisuuden hyvän tuloksen tekemiselle, mutta huomisen kelistä ei taas tiedä”, McIlroy sanoi.

Aamulla kentällä olleet hyötyivät selvästi lähes tuulettomasta säästä ja keskiviikon sateiden pehmentämästä kentästä. Iltapäivällä kierrokselleen lähteneet joutuivat tuulen ja sateen yltyessä jo huomattavasti vaikeamman tehtävän eteen.

John

John Dalyllä on paikalla vankka kannattajakunta St Andrews’ssa. &copy Getty Images

Toisena on Louis Oosthuizen, joka puolestaan hurjasteli rei’illä 4-10 yhteensä kuusi birdietä. 17:nnen bogi päästi McIlroyn kahden lyönnin etumatkalle, eteläafrikkalaisen päätyessä tulokseen 65.

Kolmannen sijan jakavat John Daly, Andrew Coltart, Peter Hanson, Bradley Dredge sekä yllätysnimi Steven Tiley, tuloksellaan 66. Heistä Daly olisi voinut pelata torstaina helpostikin kymmenen alle, mutta neljä reiän reunalla kierähtänyttä puttia seitsemällä viimeisellä jättivät hänet kolmen lyönnin päähän kärjestä.

”Vähän jäi hampaankoloon, vaikka en niin hirveän pettynyt ole. En ole kolmeen vuoteen tuntenut itseäni näin terveeksi, ja minusta tuntuu että olen saamassa luottamusta takaisin peliini”, Daly sanoi.

Samassa ryhmässä pelannut isäntämaan Coltart nousi Dalyn kanssa tasoihin viimeisen reiän birdiellään, ”Wild Thingin” pyöräytettyä hetkeä aiemmin oma birdieputtinsa ulos reiän reunalta.

Kymmenkunta pelaajaa on tuloksessa 67, heidän joukossaan mm. eleettömästi urakastaan suoriutunut Tiger Woods.

Marko Kuivasaari

Rose toivoo hyvä vireen jatkuvan St Andrews’ssa

Justin Rose on noussut viime viikkojen vahvoilla näytöillään British Openin menestyssuosikkien joukkoon. Englantilainen lähteekin torstaina positiivisin mielin jahtaamaan uransa upeinta saavutusta kauden kolmannessa major-turnauksessa.

Päättääkö

Päättääkö Justin Rose eurooppalaisten pitkän odotuksen St Andrews’ssa… &copy Getty Images

Pitkiä vaikeita aikoja pelinsä kanssa viettänyt Justin Rose on saanut meneillään olevalla kaudella otteisiinsa todellista lentoa. Parin huonon vuoden jälkeen 29-vuotias englantilainen on voittanut uransa kaksi ensimmäistä turnausta PGA Tourilla, joista molemmat kolmessa viimeisessä startissaan.

Hattutemppukaan ei ollut kaukana, sillä Rosella oli Travelers Championshipissä vielä kolmen lyönnin johto finaalikierroksella. Hän sijoittui Connecticutissa pelatussa kisassa lopulta yhdeksänneksi.

Ruusun nimi tuli ensimmäisen kerran suuren yleisön tietoisuuteen vuoden 1998 British Openissa, jolloin hän sijoittui 17-vuotiaana amatöörinä kisassa neljänneksi. Rose löi tuolloin Royal Birkdalen viimeisellä reiällä pallonsa raffista reikään, varmistaen birdiellään jaetun neljännen sijan yhdessä Jesper Parnevikin, Raymond Russellin ja Jim Furykin kanssa.

Heti tämän jälkeen ammattilaiseksi siirtyneestä Rosesta odotettiin nopeasti uutta huippugolfin kestotähteä, mutta tie rahakisoihin oli aluksi ohdakkeinen: Rose karsiutui 21 peräkkäin pelaamassaan turnauksessa.

Vähitellen alkoi tulla myös menestystä, hänen voittaessaan ensimmäiset kilpailunsa Euroopan Tourilla vuonna 2002. Seuraavana vuonna Rose nousi maailmanlistalla sijalle 33.

Kausi 2004 oli jälleen vaisu, ja Rose päättikin keskittyä pelkästään PGA Tourille. Uusi menestysaalto koitti kolme vuotta myöhemmin, jolloin britti voitti sekä Australian Mastersin että Volvo Mastersin. Samalla hän nousi maailmanlistan parhaana eurooppalaisena pelaajana sijalle 7.

Vuodesta 2008 lähtien Rosen nimeä ei juuri otsikoissa näkynyt, kunnes kausi 2010 nosti Etelä-Afrikassa syntyneen pelaajan uudelleen parrasvaloihin. Saavutusluetteloaan Memorial Tournamentin ja AT&T Nationalin voitoilla kuukauden sisällä koristanut Rose täydentäisi tulevana sunnuntaina CV:tään mielellään myös British Openin voitolla.

”Luottamus peliin syntyy menestyksen kautta, ja siitä olen saanut viime aikoina ihan mukavasti nauttia”, ensimmäistä kertaa British Openiin St. Andrews’ssa starttaava Rose sanoi.

”Tietenkään nuo aiemmat saavutukset eivät täällä enää paljoa auta. Torstai tuo tullessaan vain uuden kisaviikon ja uuden mahdollisuuden. Mutta, jos peli alkaa luistaa hyvin, niin varmasti tuoreet voitot antavat pohjaa menestyksen rakentamiselle.”

...vai

…vai ottaako kenties Graeme McDowell toisen peräkkäisen major-voiton? &copy Getty Images

Jos voittaminen PGA Tourilla ei ole aina ollut niin helppoa eurooppalaisille, on tämä kausi tuonut siihen iloisen korjauksen. Voittoja on kirjattu Rosen lisäksi myös Rory McIlroylle, Ian Poulterille, Lee Westwoodille ja Graeme McDowellille.

”Uskon, että ainakin yksi meistä (eurooppalaisista) taistelee sunnuntaina tiukasti British Openin voitosta. Jo pelkän maailmanlistan perusteella mahdollisuutemme näyttävät paremmilta kuin koskaan.”

Rosen hengenluonti onkin paikallaan, sillä sitten vuoden 1990 ei St Andrews’ssa pelatuissa British Openeissa ole nähty eurooppalaista voittajaa.

Kovin montaa eurooppalaista voittajaa ei vuoden 1910 jälkeen ole St Andrews’ssa muutenkaan juhlittu. Old Coursella on pelattu sadan vuoden sisällä 16 British Openia, joissa eurooppalainen voittaja on saatu ainoastaan vuosina 1939 (Richard Burton), 1984 (Seve Ballesteros) ja 1990 (Nick Faldo).

Nähtäväksi jää, kannustaako Graeme McDowellin ensimmäinen eurooppalaisvoitto 40 vuoteen US Openissa katkaisemaan eurooppalaisten 20 vuotta St Andrews’ssa kestäneen kuivan kauden tulevana sunnuntaina.

Justin Rosen kotisivut:

www.justinrose.com

Nelonen Sport Pro lähettää British Openista päivittäin suoria lähetyksiä alkaen torstaina klo 11.

Marko Kuivasaari

Woods vaihtoi putteria ensimmäisen kerran 11 vuoteen – Choi valitsi krokettityylin

Tiger Woods sai tarpeekseen vuodesta 1999 saakka palvelleesta Scotty Cameronistaan, korvaten sen uudella Nike Method -putterilla. Vaihdon kannustimena toimi St Andrews’n hitaahkot griinit, joilla maailman ykkönen toivoo ratkaisunsa myötä saavan parempaa tulosta aikaan. K.J. Choi on kuitenkin kerännyt suurimman huomion Old Coursen viheriöillä.

Vanha

Vanha väistyi uuden tieltä. Tiger Woodsin bägissä on nyt Niken putteri. &copy Getty Images

Mikään ei ole pysyvää. Ei edes Tiger Woodsin monissa kattiloissa kiehunut Scotty Cameron -putteri, joka lienee samalla maailman kaikkien aikojen menestynein yksittäinen ”työkalu”. Woods on meneillään olevalla viikolla käyttänyt uutta Nike Method -putteria, eikä Scotty Cameronin ilmestyminen takaisin bägiin ole näillä näkymin ilmeistä.

Scotty Cameron palveli Woodsia vuoden 1999 Byron Nelson Championshipistä lähtien. Hän puttasi sillä 63 PGA Tourin turnausvoittoa ja 14 major-voittoa.

Woods sanoi ratkaisun kannustimena olleen St Andrews’n hitaahkot ja tasaiset griinit. Old Coursen viheriöt ovat myös suuret, joten pitkissä puteissa oikean rytmin löytäminen voi olla menestymisen kannalta nousta tärkeimmäksi avainasiaksi.

”Uudella putterilla minun ei tarvitse tehdä kuin pieniä säätöjä verrattuna siihen, mitä entisellä mailalla olisi pitänyt tehdä. Olemme Stevien (caddie Steve Williams) kanssa keskustelleet jo vuosia, mitä minun olisi tehtävä hitaammilla griineillä. Minulla tuntuu olevan niillä aina vähän hankalaa”, Woods sanoi.

Woods on vuosien ajan kokeillut erilaisia puttereita, mutta siitä huolimatta Scotty Cameron on tähän saakka ilmestynyt takaisin bägiin ennen lähtövaatteen alle siirtymistä. Hänen mukaansa uusi putteri muistuttaa pitkälti entistä, joten tarvittavat muutokset itse lyöntiin ovat näkymättömiä.

Kokonaisuudessaan Woodsin puttipeli on ollut tällä kaudella kehnoa. Hän missasi esimerkiksi AT&T Nationalissa 15 puttia kolmen metrin sisällä. Tiger on parhaillaan sijalla 45 PGA Tourin puttikeskiarvotilastossa ja putts per round -tilastossa 96:ntena. Kaikkein murheellisin tilasto Woodsin kannalta on putit 4,5-7,5 metrin säteellä, joissa hän on vasta sijalla 180!

”Olen aina halunnut vaihtaa putteria hitaammille griineille. Jo juniori-iässä tunsin oloni hyväksi vain nopeilla griineillä. Parhaiten olen putannut silloin kuin griinit ovat olleet Stimpmeterillä mitattuna 14 paikkeilla”, Woods sanoi.

Paradoksaalista on kuitenkin se, että Woods voitti St Andrews’ssa kaksi British Openia syrjäytetyllä putterillaan…

Woodsin putterinvaihto saa Niken myyntiosaston hieromaan käsiään yhteen. Nike Methodin oletettavasti räjähdysmäisen kysynnän arvioidaan tuottavan yhtiölle 50 miljoonan dollarin eli 36 miljoonan euron lisämyynnin.

Choin uusi puttaustekniikka herättää huomiota

Krokettiako?

Krokettiako? K.J. Choi teki radikaalin muutoksen puttaustekniikkaansa. &copy Getty Images

Jos on Woodsin putterinvaihto ollut yksi alkuviikon puheenaiheista, ei K.J. Choinkaan toiminta Old Coursen griineillä ole jäänyt harjoituskierroksia seuraavalta yleisöltä huomaamatta. Puttipelinsä kanssa viime vuosina tuskaillut eteläkorealainen on ottanut käyttöönsä ns. krokettityylin, jossa pelaajan rintamasuunta on tähtäysasennossa suoraan reikää kohden.

Choin mukaan kyseessä ei ole kokeilu, vaan vakaa tarkoitus ottaa uusi puttaustekniikka vakituiseen käyttöön.

”Kun kokeilin uutta puttaustapaa ensimmäisen kerran, en ollut siitä täysin vakuuttunut. Mutta uskon, että tämä on minulle kaikkein toimivin tyyli. Olen harjoitellut uudella tekniikalla lujasti, enkä aio palata entiseen”, Choi vakuutti.

Huippupelaajat ovat kaikkein altteimpia tekemään nimenomaan puttaustekniikkaan tai putterehin liittyviä muutoksia. Näkyvimmät tekniset muutokset liittyvät useimmiten kuitenkin käsiotteeseen. Vastaote on griineillä jo arkipäivää, villeimpien käsiotevariaatioiden herättäessä katsojassa kaikkea muuta kuin luottamusta.

Menestyksen ja ansioiden kannalta homman on toimittava griinillä. Pelaajien mielikuvitus voikin parhaimmillaan olla lähes rajaton, kun uusia keinoja hyvän puttituntuman saavuttamiseksi kaivetaan esiin.

Marko Kuivasaari

Nykyaika ja menneisyys paiskaavat kättä Old Coursella

Huippugolfin tämän päivän sankareiden on jälleen torstaina mahdollisuus saada kokea autenttinen kosketus kauas menneisyyteen, kun maailman parhaat pelaajat aloittavat neljän päivän British Open -urakkansa St Andrews’ssa. Voittajasuosikeista ei ole pulaa, mutta Tiger Woodsin viihtyminen Old Coursella on todistettu.

Tiger

Tiger Woods vietti tiistaina hyvän ystävänsä Mark O’Mearan kanssa lähipelisessiota St Andrews’ssa. &copy Getty Images

Jotain käsinkoskeltavan hienoa on siinä vastakkainasettelussa, jossa maailman golftähdet ottavat loppuviikosta toisistaan nykyaikaisin välinein mittaa lajin virallisessa pyhätössä. Tarkemmat koordinaatit ovat vieneet pelaajat n. 90 kilometriä Skotlannin pääkaupungin, Edinburghin pohjoispuolelle Fifen maakuntaan ja St Andrews’n Old Courselle. Tapahtuma on tietysti British Open, ainoa Euroopassa pelattava miesten major-turnaus.

St Andrews’n links-seuduilla on historian kirjojen mukaan pelattu golfia jo 600 vuotta, mutta maailman vanhimman kentän viralliseksi avausvuodeksi on kirjattu keskiaikainen vuosiluku 1552. Nämä kauniit luonnonmaat houkuttelevat vuosittain kymmeniätuhansia golfin harrastajia ympäri maailman St Andrewsin golfkaupunkiin siinä toivossa, jos onnetar suosisi päivittäisessä arvonnassa ja antaisi lähtöajan seuraavan päivän startteihin. Sunnuntaisin Old Course on historiallisen perinteen mukaisesti suljettu, mutta tuolloin sen väylät ovat kentän public-aseman vuoksi täysin vapaita vaikka koko perheen iltapäiväkävelylle.

Tämänvuotinen British Open on järjestyksessään 139:s, mutta ensimmäinen BO pelattiin jo vuonna 1860 Prestwickissä. Näin ollen St Andrews’n turnaus on samalla British Openin 150-vuotisjuhlakilpailu.

Tiger Woods on voittanut kaksi edellistä St Andrews’ssa pelattua British Openia: ensimmäisen vuonna 2000 ja toisen viisi vuotta myöhemmin. Woodsin ensimmäinen voitto heltisi ennätyksellisesti tuloksella (67-66-67-69) -19, joka antoi hänelle kahdeksan lyönnin voittomarginaalin seuraavaan.

Sitä miksi Woods on menestynyt niin hyvin St Andrews’ssa, on kysytty tällä viikolla mm. hänen caddieltaan Steve Williamsilta.

Ryo

Ryo Ishikawa tuo Japanista nuorta voimaa British Openiin. &copy Getty Images

”Kaikki lajia tuntevat aistivat olevansa ”golfin kotona” viettäessään aikaansa St Andrews’ssa. Itse kenttä ja sen viritys, klubirakennus, Road Hole… siellä on paljon hyvään peliin sytyttäviä inspiraation lähteitä. Lisäksi St Andrews’ssa on aina paikalla maailman paras yleisö”, Tigerin uusiseelantilainen bäginkantaja selitti isäntänsä viihtymisen taustoja golfin mekassa.

Woods itse nimesi US Openin yhteydessä suuremmin miettimättä neljä kenttää, jossa hän pelaisi kaikkein mieluiten major-turnaukset. ”Neljä kertaa St Andrews.”

Vaikka Woodsin kausi käynnistyi tänä vuonna vasta US Mastersin kynnyksellä ja on muutenkin ollut hieman hajanainen, ovat Augustan ja Pebble Beachin kisojen neljännet sijat selvä merkki siitä, että tilanne on hallinnassa: maailman ykkönen on totutusti ykkössuosikkeja St Andrews’n kisan voittajaksi.

Myös muut ennakkosuosikit ovat tavallisesti suurissa turnauksissa viihtyviä pelaajia, kuten Luke Donald, Ernie Els, Jim Furyk, Retief Goosen, Padraig Harrington, Phil Mickelson ja Lee Westwood.

Els on vuoden 2002 BO-voittaja, joka oli St Andrews’ssa kaksi vuotta aiemmin toinen. Els on ollut tällä kaudella loistava, josta osoituksena PGA Tourin ansiolistan sekä FedExCupin tämänhetkiset kärkipaikat. Hän on startannut urallaan 19 kertaa British Openiin, joista 12 kertaa sijoittunut kymmenen parhaan joukkoon.

Westwood kantaa puolestaan tähtipelaajalle mahdollisimman vastenmielistä kunniaa olla maailman paras pelaaja, joka ei ole koskaan voittanut major-turnausta. Kuusi sijoitusta top-viitoseen sen sijaan löytyy, joista kaksi British Openissa. ”Westyn” kannattaa lyödä tulevina päivinä palloa tarkasti välttääkseen Old Coursen poterot, sillä hän on Euroopan Tourin bunkkeritilastossa vasta sijalla 190!

Musta

Musta hevonen. Justin Rose voitti PGA Tourilla kaksi kisaa kuukauden sisällä. &copy Getty Images

Mickelsonille on tarjottu viime viikkoina kuin tarjottimella tilaisuuksia nousta Woodsin ohi maailmanlistan ykköseksi. Paras terä on kuitenkin ollut hetken aikaa hakusessa. Mickelsonin tasoisen pelaajan kohdalla se saattaa silti enteillä ison vonkaleen saalistusta, jollaisen vasuri sai haaviinsa jo muutama kuukausi sitten Augustassa. Viime vuonna BO:n skipannut Mickelson ei voi ylpeillä British Open -tilastoillaan, mutta toisaalta eurooppalaiset eivät ole juhlineet St Andrews’ssa sitten Nick Faldon…

Mustia hevosia laukkaa aina, ja tällä kertaa sellaisen roolia voisi sovitella mm. Justin Roselle ja Edoardo Molinarille.

Rose on noussut kauden edetessä kohisten yhdeksi kuumimmista eurooppalaisista voittaessaan PGA Tourilla kaksi kolmesta viimeisimmästä startistaan. Britti tuli tunnetuksi vuoden 1998 British Openissa, sijoittuen kisassa 17-vuotiaana amatöörinä neljänneksi. Rose on ensimmäisen kerran mukana St Andrews’ssa pelattavassa BO:ssa.

Viime vuoden Challenge Tour -komeetta ja vuoden 2005 US Amateurin voittaja Edoardo Molinari voitti sunnuntaina Loch Lomondilla pelatun Scottish Openin. Voitto oli Molinarille ensimmäinen Euroopan Tourilla, mutta tasaisen hyvät otteet pitkin kautta ovat nostaneet italialaisen jo 19:nneksi maailmanlistalla. Selvästi isojen kisojen pelaaja-ainesta.

Myös Graeme McDowellia on vaikeaa jättää kesäkuisen US Openin voittajana mainitsematta, mutta toisen peräkkäisen major-voiton nappaaminen on tunnetusti todella työlästä.

Poimintoja torstain lähtöajoista (Suomen aikaa):

10:20, Lucas Glover-Rory McIlroy-Tim Clark

10:42, Ian Poulter-Ernie Els-Stewart Cink

11:09, Tiger Woods-Justin Rose-Camilo Villegas

11:20, Padraig Harrington-Ryo Ishikawa-Tom Watson

11:53, Mike Weir-Darren Clarke-Davis Love III

14:47, Luke Donald-Y.E. Yang-Ricky Barnes

14:58, Toru Taniguchi-Robert Karlsson-Dustin Johnson

15:31, Paul Casey-Angel Cabrera-Rickie Fowler

15:42, Miguel Angel Jiménez-Lee Westwood-Adam Scott

15:53, Jim Furyk-Graeme McDowell-Geoff Ogilvy

16:09, Hiroyuki Fujita-Steve Stricker-Sergio Garcia

16:20, Colin Montgomerie-Phil Mickelson-Retief Goosen

16:31, Rhys Davies-Edoardo Molinari-Justin Leonard

Marko Kuivasaari

Old Course jokseenkin ennallaan – Road Hole pidentynyt

St Andrews’n Old Coursen karisma on sen verran vahva, ettei maailman vanhinta kenttää tarvitse jokaiseen sen isännöimään British Openiin sen koommin muuttaa. Jotain on kuitenkin tehty, sillä jo kentän ennestään kinkkinen 17:s reikä on nyt lähes 40 metriä pidempi.

John

John Daly valinnee Road Holen avauksiin rohkean oikaisulinjan. &copy Getty Images

Kaikki St Andrews’n Old Coursella pelanneet tai siellä muuten kulkeneet tietävät kentän toiseksi viimeisen reiän uhkapelin. Käytännössä yksikään eliittiluokan pelaaja ei jätä hyödyntämättä Road Holen tarjoamaa oikaisumahdollisuutta avauksessaan, vaikka toki tiukan paikan tullen väylän vasempaan laitaan tähtäävien joukko kasvaa.

Tänä vuonna kisaorganisaatio on halunnut tehdä Road Holesta entistä ratkaisevamman reiän pidentämällä sitä vajaalla 40 metrillä. Tämä vaatii jatkossa kaikkein kovimmilta oikaisijoilta vielä tasaisempaa pulssia ja rohkeutta lyödä avaus yhä vaarallisemmin Old Course -hotellin nurkan yli. Jos vain kantti kestää, ei tässä olosuhteista riippuen liene huippupelaajalle edelleenkään suurempia ongelmia.

Porkkana on kiistaton: rohkea avaus suo 452-metrisellä par-nelosella reilusti paremmat mahdollisuudet birdien tekemiseen. Uuden oikaisulinjan valinta tulee olemaan harjoituskierroksilla joka tapauksessa tiukan harkinnan tulos. Mahdollisen vastatuulen vallitessa suurin osa pelaajista kuitenkin tähdännee avauksensa turvallisesti vasemmalle, kakkosväylää kohden.

Vuosien 2007 ja 2008 British Open -voittaja Padraig Harrington tietää vanhan kentän 17. reiän haasteellisuuden, mutta näkee Road Holen hieman erilaisesta näkökulmasta.

”17 on nyt vaativampi, mutta tulevaa British Openin voittajaa testataan huolella jo ilman sitäkin. Road Hole on juuri sellainen reikä kuin pitää ollakin tämän tason kisojen kenttien loppusuoralla. Modernissa golfissa tarvitaan näitä korkean profiilin reikiä.”

Ian Poulter ei ole missään tapauksessa kaikkein varmimman päälle pelaava tyyppi, mutta hän valitsi edellisviikon kahdella harjoituskierroksellaan suosiolla turvallisemman ratkaisun 17:n avauksiinsa.

”Ensimmäisellä kierroksella löin niin paljon vasemmalle, etten päässyt raffista griinille. Toisella kierroksella löin avauksen vain väylälle ja jatkoin rautaviitosella päälle. Olen silti ihan tyytyväinen, jos olen toisella griinin edustalla”, Poulter sanoi.

Marko Kuivasaari

British Openissa seitsemän amatööriä

Kolme englantilaista, kolme eteläkorealaista ja yksi ranskalainen. Ei mitään jalkapallon MM-kisoihin liittyvää, vaan tämänvuotisen British Openin amatöörien kansallisuudet. Heistä maailman amatöörilistan korkein rankingsijoitus on Jin Jeongilla, joka on USA:n Peter Uihleinin jälkeen kakkosena.

British

British Open on Victor Dubuissonille jo toinen major-turnaus tällä kaudella. &copy Getty Images

Maailman huippuamatöörit haaveilevat poikkeuksetta pääsevänsä joskus pelaamaan statuksellaan major-turnauksessa ennen siirtymistään ammattilaiseksi. Pelkkä haaveilu ei kuitenkaan aivan riitä, sillä paikka heltiää automaattisesti vain British Amateurin sekä edellisen vuoden US Amateurin ja henkilökohtaisten EM-kisojen voittajalle. Lisäksi paikallisista karsinnoista on mahdollisuus pelata itsensä varsinaiseen turnaukseen.

Mikko Ilonen voitti vuonna 2000 British Amateurin, tehden itsensä seuraavan vuoden British Openin yhdeksännellä sijallaan kansainvälisesti tunnetuksi pelaajaksi.

Tänä vuonna British Openiin ylsi seitsemän amatööriä, joista tässä tiivis esittely:

Jamie Abbott, 23, Englanti: Vuoden 2009 Portugalin avointen (amatöörit) kakkonen, joka oli mukana Kingsbarnissa pelatuissa karsinnoissa. Siellä kierrokset 70-70 riittivät kolmen muun pelaajan kanssa uusintaan ja sitä tietä pelipaikkaan St Andrews’ssa.

Byeong-Hun An, 18, Etelä-Korea: An tienasi paikan British Openiin voittamalla viime vuonna US Amateurin loppuottelussa USA:n Ben Martinin luvuin 7/5. Soulilaisen lahjakkuus huomattiin laajemmin jo vuonna 2002, kun hän voitti kansainvälisen juniorimestaruusturnauksen 10-11-vuotiaiden poikien sarjassa.

Laurie Canter, 20, Englanti: Canter voitti Fairmontissa pelatut paikalliset karsinnat vakuuttavalla tuloksella, 69-67. Englannin EM-joukkueen pelaaja on myös Etelä-Afrikan avointen hallitseva amatöörimestari. Canter oli myös Englannin parhaimpia nuoria tennispelaajia, kunnes lajivalinta kallistui golfiin.

Maailman

Maailman amatöörikakkonen Jin Jeong voitti mm. Toni Hakulan matkallaan British Amateur Openin voittajaksi. &copy Getty Images

Eric Chun, 20, Etelä-Korea: Chun oli mukana Malesiassa pelatuissa karsinnoissa, jossa varmisti paikkansa British Openiin viimeisen reiän birdiellään. Paikka Malesian karsintoihin heltisi Aasian amatöörimestaruusturnauksesta, jossa Chun oli toinen. Chun on asunut kymmenen vuotta Yhdysvalloissa, ja hän opiskelee Northwesternin yliopistossa.

Victor Dubuisson, 20, Ranska: Dubuisson nousi viime vuonna maailman amatöörirankingin ykköseksi voitettuaan miesten henkilökohtaisen Euroopan mestaruuden. Tittelinsä ansiosta hän oli mukana myös kauden ensimmäisessä major-turnauksessa US Mastersissa. Dubuisson oli viime vuonna Lyonissa pelatussa Challenge Tourin kisassa kolmas.

Tyrrell Hatton, 18, Englanti: Brabazon Trophyssä kuudenneksi sijoittunut Hatton jakoi Ladybankissä pelatun karsinnan voiton yhdessä kokeneen Phillip Archerin kanssa tuloksellaan 67-69.

Jin Jeong, 20, Etelä-Korea: Jeongista tuli kesäkuussa ensimmäinen aasialainen British Amateurin voittanut pelaaja. Turnausta on pelattu vuodesta 1885 lähtien. Jeong kukisti Muirfieldissä pelatussa 36-reiän finaalissa Skotlannin James Byrnen lukemin 5/4. Jeong voitti kisan toisella kierroksella Toni Hakulan 2/0, joka voitti Jeongin turnauksen lyöntipeliosuudella kahdella lyönnillä.

Kyseisistä amatööreistä Abbott ja Canter ovat mukana myös Vanajanlinnassa elokuun alussa pelattavissa miesten henkilökohtaisissa EM-kisoissa.

Marko Kuivasaari

St Andrews valmiina British Openiin

Nick

Nick Faldo on viimeisin eurooppalainen, joka on voittanut British Openin St Andrews’ssa. &copy Getty Images

Maailman kenties arvostetuin golfturnaus British Open kolkuttaa jo ovella. Panoksena on paitsi kauden kolmas ja ainoa Yhdysvaltain ulkopuolella jaossa oleva major-titteli, myös mahdollisuus kirjoituttaa itsensä ikiajoiksi lajin historiaan golfin mekassa, St Andrews’ssa.

Kun useimmilla on vielä tuoreessa muistissaan viimevuotisen British Openin yllättävät ja dramaattiset käänteet, ollaan jo pian todistamassa uutta Open-tarinaa, jonka tapahtumapaikkana on n. 90 kilometriä Skotlannin pääkaupungin pohjoispuolella sijaitseva St Andrews.

139:nnen British Openin näyttämönä toimiva kenttä ei suuremmin esittelyjä kaipaa. Legendaarinen Old Course on perustettu vuonna 1552 ja se on maailman vanhin golfkenttä. BO on pelattu St Andrews’ssa kaikkiaan 27 kertaa, joista kaksi edellistä, vuosina 2000 ja 2005 pelatut turnaukset menivät Tiger Woodsin nimiin.

Toisin kuin hyvin saattaisi luulla, eurooppalaiset eivät ole viime vuosisadan alun jälkeen liiemmin juhlineet St Andrews’ssa. Sitten vuoden 1910 Old Coursella on pelattu 16 Openia, joista eurooppalaiset ovat voittaneet kolme. Viimeisin voittaja on Nick Faldo, jonka mestaruudesta on vierähtänyt jo 20 vuotta. Woodsin ensimmäisen ja Faldon voiton välissä Claret Jug -palkintopokaalia kohotteli vuoden 1995 mestari John Daly.

Monet pitävät British Openia golfin epävirallisena MM-turnauksena. Sen himoittu titteli luokin pelaajien keskuuteen niin vahvan latauksen, että kisan käänteet ovat usein moninaiset. Viime heinäkuussa 59-vuotias Tom Watson oli vastoin kaikkia odotuksia kääntää Turnberryssä koko homman itselleen, kunnes jo selvältä näyttänyt voitto kääntyi playoff-tappioksi Stewart Cinkille.

Tom

Tom Watson otti maanantaina tuntumaa Old Coursen väyliin. &copy Getty Images

British Openin palkintopottia on nostettu reilusti tämän vuoden turnaukseen. Kisassa on jaossa yhteensä 4,8 miljoonaa puntaa, tässä on nousua kolmeen edelliseen Openiin verrattuna 600 000 puntaa. Myös voittajan osuus on nyt 100 000 puntaa suurempi kuin kausilla 2007 josta voittaja kuittaa tulevana sunnuntaina 850 000 puntaa 2007-2009: kauden kolmannen major-turnauksen ykkönen kuittaa tulevana sunnuntaina tililleen 850 000 puntaa.

St Andrews’ssa vuonna 1984 voittaneen Seve Ballesteroksen oli alun perin määrä olla mukana torstaina käynnistyvässä turnauksessa, mutta häntä ei nähdä Skotlannissa lääkärinsä suosituksesta. Vuonna 2008 aivokasvaimen vuoksi useassa leikkauksessa ollut Ballesteros on toipunut vaikeasta sairaudestaan hyvin, mutta vahvan latauksen sisältävät tapahtumat saattavat lääkärin mukaan riskeerata liikaa hänen terveyttään.

Myös toinen takavuosien tähtipelaaja Greg Norman on päättänyt jättää St Andrews’n kisan väliin. Hänen paikkansa 156 pelaajan joukkoon lunastaa niin ikään australialainen, Jason Day. Nyt 55-vuotias Norman oli kaksi vuotta sitten Royal Birkdalessa pelatussa British Openissa kahden lyönnin johdossa 54-reiän jälkeen, mutta joutui taipumaan kisan lopputiimellyksessä kolmanneksi.

Marko Kuivasaari

British Open -kisaveikkaus

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje