Challenge Tour - Kilpagolf

Kortit jaettu, Lauri Ruuska jäi CT-finaalissa jälkijoukkoon

Lauri Ruuska ei saanut tällä viikolla koneestaan kaikkia tehoja irti. Kuva: Getty Images

Ruuska saa uuden tilaisuuden "sarjanousuun" Tarragonassa.

Lauri Ruuska (+10) ei syttynyt parhaalle tasolleen Espanjan Mallorcalla viikonvaihteessa käydyssä Challenge Tourin finaaliturnauksessa. Hän pelasi sunnuntaina kisan kovimman tuloksensa, 72, ja päätyi 39. sijalle.

Club de Golf Alcanadan kentän etuysi osoittautui Ruuskalle hankalaksi. Hän pelasi kyseisen kenttäpuoliskon tällä viikolla yhteensä 11 yli parin. Takaysit Ruuska pelasi yksi alle, ja etenkin sunnuntain viimeiset yhdeksän reikää oli sellaista golfia, jota häneltä olisi toivottu aiempina päivinä.

Ruuska sijoittui Challenge Tourin Road to Mallorca -listalla 32:nneksi. Kauden kohokohtana oli elokuussa Vierumäellä tullut kotikisan voitto. Tämän lisäksi hän otti kaksi kahdeksatta sijaa, ja sijoittui haastajakiertueen turnauksissa kaikkiaan neljästi kärkitusinaan.

Isot edistysaskeleet avasivat Ruuskalle tien DP World Tourin ensi perjantaina Tarragonassa alkavaan karsintafinaaliin. Asia varmistui, kun hän ylsi kiertueen pistetilastossa 45:n parhaan joukkoon.

Challenge Tour Grand Final -turnauksen voitti ylivoimaisesti Marco Penge (-10). Ranskan Tom Vaillant (-4) hävisi englantilaiselle kuusi lyöntiä. Vaillantin maamies Frederic Lacroix (-3) oli finaalin kolmas.

Mallorcalla oli jaossa isot pisteet, ja Penge nousikin Road to Mallorca -rankingin top 20:n ulkopuolelta kokonaiskilpailun ykköseksi.

Finaalikilpailun kärkiviisikosta vain neljännen sijan jakanut Englannin Brandon Robinson Thompson (-1) jäi ilman DPWT:n korttia. Siihen olisi riittänyt lyönnin verran kovempi lopputulos.

Korttisijojen ulkopuolelle finaalissa luisuivat Zimbabwen Benjamin Follett-Smith, englantilaiset Ashley Chesters ja Jamie Rutherford sekä Skotlannin Euan Walker. Viimeisen kortin otti vaisun päätösturnauksen pelannut Stuart Manley, joka lähti kuluneeseen viikkoon pistelistan 14. sijalta.

Kytäjällä kymmenen vuotta sitten Finnish Challengen voittaneen Manleyn pelastukseksi koitui korttinsa aiemmin varmistanut Alex Fitzpatrick, joka ei ollut mukana Mallorcan turnauksessa. Kortti oli luvassa rankingin 20 parhaalle, mutta Fitzpatrickin pelioikeuden sinetöityminen avasi myös pisteissä sijalle 21 päätyneelle walesilaiselle tien DP World Tourille.

Pitkään pelinsä kanssa umpisolmussa ollut Matteo Manassero, 30, oli kauden kiinnostavimpia nimiä. Italialainen herätti viime vuosikymmenen alussa suurta ihailua voitettuaan teini-ikäisenä neljä DPWT:n kilpailua. Hän joutui kutomaan verkkonsa uudelleen, ja tekee paluun pääkiertueelle neljän vuoden tauon jälkeen.

DP World Tour -voittajista ylimmälle kiertuetasolle takaisin nousevat myös Italian Andrea Pavan sekä Etelä-Afrikan Brandon Stone.

Tuoreiden kortin saajien keski-ikä on 28,5 vuotta. Joukon nuorin kiertuenousija on 20-vuotias eteläafrikkalainen Casey Jarvis, joka sijoittui rankingissa kakkoseksi. Iäkkäin DPWT:n pelioikeuden lunastanut pelaaja on 44-vuotias Stuart Manley.