Kalle Samoojan valmentaja: ”Täällä on pakko osua väyliin, muuten tulee pahasti turpaan” - Golfpiste.com

19.11.–26.11. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[4][2]
KilpailuaSuomalaista

19.11.–26.11. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[4][2]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Major

Kalle Samoojan valmentaja: ”Täällä on pakko osua väyliin, muuten tulee pahasti turpaan”

Kalle Samoojan pelikirja alkaa olla uran ensimmäistä The Openia varten valmis. Kuva: Getty Images

Mika Piltz muistuttaa, että Royal Liverpoolissa ei ole hullutteluihin varaa. Hän uskoo, että parhaiten palloa tiiltä lyövät pelaajat ovat The Openissa vahvoilla.

Suomalaisten lähdöt ajoittuvat torstaina alkavassa The Openissa aamupäivään ja iltapäivään. Sami Välimäki aloittaa kierroksensa kello 11.15 paikallista aikaa ja Kalle Samoojan startti on päivän viimeisissä ryhmissä, kello 15.54.

”Kun on yhden tiin lähdöt, ja startteja aamusta pitkälle iltapäivään, voi lähdöissä käydä toisinaan huono arpaonni. Nyt kuitenkin vaikuttaisi siltä, että torstain sää olisi koko ajan samanlainen ja tasapuolinen kaikille, joten siinä mieleessä Kallen myöhäinen startti ei ole takaisku.”

Näin miettii kisamaisemissa oleva Mika Piltz valmennettavansa myöhäistä lähtöaikaa.

Ennusteiden mukaan avauspäivä Hoylakessa olisi poutainen, mutta perjantaista lähtien on odotettavissa sadekuuroja. Lauantaina sade saattaa olla aamusta iltapäivään jatkuvampaakin.

”Itselläni on sellainen käsitys, että mitä huonompi keli sitä parempi, jos Kalle saisi toivoa.”

Piltz sanoo, että tämän viikon kisakentällä on pakko osua väyliin, muuten tulee pahasti turpaan. Birdie Hoylakessa vaatii kaksi laadukasta lyöntiä, yhdellä ei tee vielä mitään. Huonoista hetkistä – joita kaikille tällä viikolla tulee – pitää myös päästä nopeasti yli.

”Väyläbunkkerit ovat sellaisia, joista ei voi lyödä kuin sivulle. Jos sitten pelaa vähän turvallisemmin tiiltä, pitää lähestymisessä olla todella hyvä lyönti rautaseiskasta neloseen, mikäli haluaa pallon jäävän noille griineille.”

He ovat päässeet tänne omilla ansioillaan, eikä kisapaikkaa ole voitettu millään arvalla.

Piltz ei halua nostaa nimiä, kenellä on Royal Liverpoolin kentällä parhaat mahdollisuudet menestyä tällä viikolla.

”Kun puttigriinillä ja rangella katselin, niin ei täällä yhtään hirveän huonoa pelaajaa ole. Marginaalit ovat sen verran pieniä, ettei kannata nimetä menestyssuosikkeja. Väyliin on osuttava, ja ketkä ovat hyviä tiiltä, on se heille iso etu. Tiistaina satoi paljon, eikä tuolta heinästä päässyt mihinkään.”

Kahden suomalaisen pelaajan mukanaolo The Openissa saa tuntemaan Piltzin suurta mielihyvää.

”On sinänsä ihan sama, pelaavatko nuo tuolla Suomen, Kenian tai jonkun muun maan lipun alla. Suomalaisten olisi kuitenkin hyvä ymmärtää, kuinka tasokkaita nämä pelaajamme ovat, kun täällä kilpailevat. Innoissani olen, että kaksi suomalaista pelaa The Openissa, vaikka neljä olisi ollut vielä kivempi.”

”Tässä vilisee koko ajan ohi kaikennäköisiä tv-tähtiä, ja meidän pitäisi osata vielä enemmän arvostaa, millaisessa seurassa pojat ovat. He ovat päässeet tänne omilla ansioillaan, eikä kisapaikkaa ole voitettu millään arvalla. Onhan tämä kova juttu Suomen golfille, ja osoittaa, että The Openiin pääsy on kaikille mahdollista.”

Pelikirja ja caddien rooli nousevat isoon asemaan

Matalaa lyöntiä pidetään yleensä links-kenttien tuulissa käyttökelpoisimpana lyöntinä. Onko siten luontaisesti korkealle lyövillä pelaajilla vallitsevissa olosuhteissa hankalampaa?

”Luulisin, että jokainen The Openissa kilpaileva pelaaja osaa kuusi erilaista toistettavaa lyöntiä per maila. En usko, että pelaajan omasta lyönnin perusprofiilista muodostuu kenellekään ongelmaa.”

Samooja pelasi tiistain harjoituskierroksella Justin Rosen ja Henrik Stensonin kanssa. Tuuli oli viisi-kuusi metriä sekunnissa eli samaa luokkaa kuin kisapäivinä on arvioitu olevan.

”Ihan normaalisti nämä kolme löivät tuulta vasten rautaviitosia griinille. Täällä pallot valuvat helposti pois viheriöltä, joten mataliin lyönteihin ei kannata liikaa nojautua. Pelikirja ja caddien rooli nousevat isoon asemaan verrattuna normaaliin kisaan.”

Mika Piltz ei aio jäädä seuraamaan valmennettavansa otteita. Se on hänestä aivan liian jännittävää.

Hullutteluihin ei Hoylakessa ole Piltzin mielestä varaa, vaikka sellainen saattaisi pientä riskiä ottamalla ajoittain toimiakin.

”Kentällä on väyliä, jossa pystyy lyömään bunkkereiden yli väylälle tai semiraffiin, mutta marginaalit jäävät silloin erittäin pieniksi.”

Tapiola Golfin pro kertoo vakuuttuneensa majoriin valmistautuvien pelaajien intensiivisestä toiminnasta harjoitusalueella, vaikka tiistaina sää oli ulkoilijan näkökulmasta surkea.

”Vettä tuli suoranaan, mutta kaikki harjoittelivat maailmantähtiä myöden koko ajan. Täällä ei mennä sateenvarjon alle. Matt Fitzpatrick ja muut seisoivat tuossa samalla lähipelialueella, eikä kukaan kiinnittänyt säähän tai muihin ulkoisiin tekijöihin mitään huomiota. Tähdet tekevät todella pitkiä työpäiviä.”

Vaikka taivaalta sataisi mummoja, pelaa joku heistä aina hyvin.

Samooja harjoitteli tiistaina Piltzin johdolla kolmeen eri otteeseen. Lounaan jälkeen oli vuorossa harjoituskierros ja pelin päälle vielä uudet puttitreenit.

”Kallen uusi caddie (maaliskuussa aloittanut John Dempster) vetää hyviä paineistettuja puttiharjoituksia. Hän samalla koutsaa pelaajaa griinillä, ja siinä on ihan erilainen ote kuin aikaisemmilla kavereilla. Dempster on kokenut ja hyvin ammattimainen caddie. Pidän hänestä.”

Kahdeksan alle riittää voittoon

Itsekin Euroopan pääkiertueella aikoinaan pelannut Piltz kilpailee edelleen kotimaassa Finnish Senior Tourilla, jonka parhaimmistoon hän kuuluu. Kysymykseen, jos saisit tunnin aikaa lämmitellä, minkälaisen tuloksen uskoisit pelaavasi tänään Royal Liverpoolissa, hän vastaa:

”En mistään hinnasta lähtisi kokeilemaan. Olen vanha ihminen, enkä halua enää kiusata itseäni. Mutta ei se tulos seiskalla tässä kunnossa alkaisi missään tapauksessa.”

Valmentaja löi suojattinsa kanssa vetoa kilpailun voittotuloksesta: Samoojan veikkaus oli -11 ja Piltzin -8.  Tällä vuosituhannella Royal Liverpoolissa pelatuissa The Openeissa, Tiger Woods voitti vuonna 2006 tuloksella -18 ja kahdeksan vuotta myöhemmin Rory Mcllroyn tulos oli lyönnin verran heikompi.

”On sen verran ison kaliiberin tyyppejä maisemissa, että vaikka taivaalta sataisi mummoja, pelaa joku heistä aina hyvin.”

Valmentaja ei aio jäädä seuraamaan suojattinsa edesottamuksia Hoylakeen.

”Olen yleensä paikalla vain kaksi harjoituspäivää. Kallen pelin seuraaminen on itselleni aivan liian jännittävää.”

Piltz antaa yhden vinkin The Openin televisiokatselijoille.

”Kannattaa etenkin seurata, miten eri pelaajatyypit lyövät tiiltä ulos. Osa lyö konservatiivisesti ja osa rohkeammin, mutta siellä tulee olemaan isoja eroja”, hän sanoo.

Lue seuraavaksi: The Openissa tehdään tällä viikolla suomalaista golfhistoriaa

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (2 kpl)

    heierk says:

    Samin ja Kallen suurin ero on caddiet. Näillä kentillä ja tällaisissa kisoissa vaaditaan luottamusta caddieen ja caddien kokemusta tällaisista kentistä/kisoista. Jännitys katsojanakin on liian kovaa jopa Pilzille.

    Bryson says:

    Golffia pidetään yksilölajina mut kun tätäkin juttua lukee niin ei ole ainuttakaan yksin toimivaa pelaajaa. Kaikilla on caddiet mukana ja kun Kallenkin caddiestä puhutaan niin osallistuu monella tavalla pelaajan toimintaan. Sitten on valmentajat mukana vahtimassa, että pelaaja swingaa/lyö niinkuin pitää. Bobby Jonesin sanoin: ”There are two different games, tour golf and club golf.”