Jaakko Mäkitalo: salilta vauhtia mailanpäähän ja ET:lle - Golfpiste.com

14.1.–21.1. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[7][3]
KilpailuaSuomalaista

14.1.–21.1. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[7][3]
KilpailuaSuomalaista
Challenge Tour - Kilpagolf

Jaakko Mäkitalo: salilta vauhtia mailanpäähän ja ET:lle

Jaakko Mäkitalo aloittaa kautensa Keniassa, jossa oli viime vuonna komeasti kuudes. Kuva: Getty Images

Alkava kausi on Jaakko Mäkitalolle uran viides ja kolmas peräkkäinen niin sanotusti täysi kausi Challenge Tourilla. Viime kauden päätteeksi hän oli kiertueen rahalistalla 60. ja uusi pelioikeutensa kiertueelle kivuttomasti.

CT on kovatasoinen kiertue, mutta Mäkitalo ei ajattele, että se olisi hänelle ylin porras. Viime kaudella hän pelasi kolme European Tourin kisaa ja selviytyi kahdesti jatkokierroksille. Potentiaalista kertoo sekin, että Tsekistä tuomisina oli 17. sija.

Alkavalla kaudella tähtäin on siis selvä.

”En sano, että nyt tai ei koskaan, mutta en näe itseäni loputtomasti pelaamassa Challenge Touria. Se ei perheelliselle oikein toimi”, sanoo kahden lapsen isä.

Lähes poikkeuksetta CT on pelaajille välietappi European Tourille. ET on tavoite ja CT askel sitä kohti. Yksi reitti ylemmäs on Asian Tour, mutta siellä kausilla 2012 ja 2013 pelannut Mäkitalo ei ainakaan tällä hetkellä tähyä itään päin.

”Asian Tour on niin kovin riippuvainen siitä, mikä se ohjelma milloinkin on. Esimerkiksi tälle vuodelle Asian Tourin kalenteri on sellainen, että karsintakortilla siellä on vain yksi kisa pelattavana ennen kesää. Siksi en nähnyt järkevänä lähteä karsimaan kiertueelle.”

Challenge Tourilla Mäkitalo on pelannut urallaan 70 kilpailua. Kuva Vesa Koivunen

Challenge Tourilla Mäkitalo on pelannut urallaan 70 kilpailua. Kuva Vesa Koivunen

Mäkitalon valinta on yksiselitteisesti CT. Siellä ohjelmassa on arviolta 15–20 kilpailua. Kausi alkaa Keniassa maaliskuun puolivälin kieppeillä.

”Kun ET:lle tähtää, se täysimittainen CT kausi on ehkä kuitenkin se järkevin muoto ja minun pelitavalleni sopivin.”

Golfliiton leirille Turkkiin

Ennen kauden alkua ohjelmassa on kaksi leirijaksoa. Jälkimmäisen Mäkitalo toteuttaa Dubaissa ja Ras Al Kaimahissa yhdessä Tapio Pulkkasen kanssa ja suuntaa sieltä kauden avauskisaan Keniaan.

Järjestyksessään ensimmäinen on Golfliiton amatööreille ja ammattilaisille organisoima yhteisleiri Turkissa. Se alkoi eilen maanantaina.

”Se leiri on ihan ratkaisevassa osassa tätä yhtälöä treenaamisen suhteen. Sekin on tärkeää, että siellä on muutama muukin pro mukana, varsinkin Pulkkasen Tapsa, hänen kanssaan tullaan kuitenkin kiertämään yhdessä CT:llä monia kisoja”, Mäkitalo pohti viime viikolla.

Turkin leirin omavastuu ammattilaisten osalta on kolmen sadan euron luokkaa, joten Golfliiton apu on tuntuva. Aikaisemmin vastaavaa toimintaa ei ole ollut ja se saa Mäkitalolta varauksettoman kiitoksen.

Muutoksia valmennustiimiin

Leirit ovat tärkeä palanen kauteen valmistautumista, mutta perusteet etenkin fysiikan osalta luodaan talvikuukausina kotimaan kamaralla.

Mäkitalo, 34, sanoo tiedostavansa hyvin, ettei ole enää ihan nuorukainen ja että läpimurto ET:lle pitää saada aikaan lähivuosina. Viime kauden jälkeen hän päätti tehdä muutoksia valmennustiimiinsä.

Lajivalmentajana jatkaa Mika Piltz. Siinä suhteessa valinta oli helppo, sillä Mäkitalo katsoo, että Piltziä parempaa svingivalmentajaa ei Suomesta löydy. Muilta osin pakka on mennyt kokonaan uusiksi.

”Vähän on joka rintamalla tullut muutosta. Vanhoilla päivillä olen pyrkinyt aktivoitumaan fysiikan kanssa. Täällä Nummelassa kuntokeskus Balanssi on lähtenyt jeesaamaan. Sami Hellgren tekee mulle ohjelmat. Koitetaan saada mailaan vähän lisää liikettä ja fysiikan saralta apuja golfiin”, hän avaa.

Mitään six pack -kuvia Mäkitalo ei ala Instagramiin postaamaan, vaan keskittyy sellaisiin harjoitteisiin, jotka edesauttavat golfia. Sali- ja voimaharjoittelu ei saa olla itsetarkoitus.

”Pidän itseäni edelleen golfarina, jos golf alkaa häiriintymään vammoista ja jumeista, sitten vähennetään sitä salihommaa. Sen pitää auttaa golfia. Jos itsetarkoitus on vetää itsensä triathlon-kuntoon, kannattaa siirtyä triathloniin.”

Fysiikkaharjoittelu ei tietenkään ole Mäkitalolle mitenkään uusi juttu. Kuminauhajumppaa, venyttelyä ja saliharjoittelua ohjelmaan on kuulunut aina. Joitain vuosia sitten, kun TPI löi itsensä läpi golfpiireissä, hurahti Mäkitalo jälkeen päin ajateltuna liiankin syvälle fysiikkaharjoittelun maailmaan.

Fyysisesti kunto oli kova, mutta harjoittelu ei sittenkään palvellut golfia parhaalla mahdollisella tavalla ja tuloksensa oli uran huonoin kausi.

Fysiikkaharjoittelusta on 2000-luvulla tullut golfissa käytäntö, jos se ennen sitä oli poikkeus.

”On sen merkitys ehdottomasti kasvamassa. Ei tuolta huipulta hirveän montaa ylipainoista kaveria löydy, eikä se ole huono juttu. Hyvä että golf on enemmän ja enemmän jo urheilua. Aika moni golfari uskaltaa jo sanoa normaali-ihmiselle, että tervetuloa salille testaamaan”, Mäkitalo nauraa.

Huippu-urheilussa menestys on monen asian summa. Golfissa henkisen puolen merkitys jopa korostuu moneen muuhun lajiin verrattuna. Mäkitalo on hakenut tähän puoleen ideoita ammattilaiselta jo muutaman vuoden ajan.

”Vaihdoin mentaalivalmentajaa myös. Urheilupsykologi Tuomas”Osku” Grönmanin opeilla mennään jatkossa. Kuitenkin on niin, ettei itselläni enää ole hirveästi aikaa lepäillä laakereillaan ja tuli sellainen fiilis että pitää kokeilla jotain uutta”, hän summaa.

Sami Sarpakunnas

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje