Woods löi viidennen reiän tiiltä varapallon, jota ei voinut sääntöjen mukaan jatkaa.
Huippugolfissa nähdään harvoin tilanteita, joissa pelaaja lyö samalla par 4 -reiällä kolme palloa tiiltä. Vielä harvemmin nähdään tilanteita, joissa pelaaja lyö tiiltä kolmannen pallon sen jälkeen, kun on nähnyt varapallona lyödyn toisen lyöntinsä päätyvän keskelle väylää. Näin kävi Tiger Woodsille Mastersin päätöskierroksen viidennellä reiällä.
Woods löi ensin avauslyöntinsä kauas oikealle metsään. Mahdollisen kadonneen pallon varalta Woods löi heti perään varapallon, joka päätyi varmasti keskelle väylää.
Woods lähti etsimään ensimmäistä avaustaan ja löysikin pallonsa, joka oli kuitenkin pelaamattomassa paikassa. Tilanteen teki haastavaksi se, ettei Woodsilla ollut järkevää mahdollisuutta pudottaa palloa kahden mailanmitan päähän sijaintipaikasta. Yhtään paremmin pelattavaa aluetta ei löytynyt myöskään pallon ja lipun linjalta taaksepäin mentäessä.
Pelialueelta harhautuneen pallon löytäminen ei aina kannata, tai siitä ei ainakaan ole tuloksen kannalta aina hyötyä.
Woods oli lyönyt tiiltä jo varapallon, mutta sitä hän ei voinut sääntöjen mukaan mukaan pelata. Varapallolla jatkaminen on sääntöjen mukaan sallittua vain, jos alkuperäinen pallo on kadonnut tai päätynyt ulos kentältä, out of bounds. Alkuperäisen pallon löydyttyä varapallolla ei voi enää jatkaa.
Woodsin ainoaksi järkeväksi vaihtoehdoksi jäi palata lyöntipaikalle, eli reiän tiiauspaikalle, josta hän oli metsään päätyneen lyöntinsä lyönyt. Vaikka Woods palasi tiille lyömään jo kolmannen pallonsa, häneltä lähti tiiltä vasta kolmas lyönti (alkuperäisen avauksen ja pelaamattomasta paikasta vapautumista seuranneen rangaistuslyönnin jälkeen).
Woods löi kolmannen pallonsa väylälle ja lähestymisensä griinille, mutta kolmen putin ja melkoisen seikkailun jälkeen korttiin kirjattiin lopulta triplabogey.
Tarinan opetus on, että pelialueelta harhautuneen pallon löytäminen ei aina kannata, tai siitä ei ainakaan ole tuloksen kannalta aina hyötyä. Palloa ei kuitenkaan ole missään tilanteessa pakko etsiä. Jos pelaaja arvelee lyöntinsä päätyneen paikkaan, josta hän ei pysty peliä jatkamaan eikä myöskään vapautumaan järkevään paikkaan kahden mailanmitan sisälle pallon sijaintipaikalta tai lipun linjassa taaksepäin, pelaaja voi julistaa pallonsa vaikka heti lyöntisuorituksen jälkeen kadonneeksi ja jatkaa peliään yhdellä rangaistyslyönnillä edellisen lyöntinsä lyöntipaikalta.
Lue seuraavaksi: Tiger Woods ennätysten kimpussa – joukko voittajasuosikkeja lähti Mastersissa laulukuoroon
Tuon sääntökohdan luulisi olevan kaikkien golfareiden tiedossa jo ennestään.
Jaa, todellisuudessa kun suurin osa golfareista ei tiedä edes mistä säännöt löytyvät ja mitä ne sisältävät.
Siinä mitään julistuksia tarvita. Uusi pallo vaan ilmaan ja se on heti pelissä.
Mitä tuo julistaminen tarkoittaa… Lyöt ensimmäisen metsään ja julistat sen juhlallisesti kadonneeksi. Sanot sitten vanhasta tottumuksesta varapallo kun lyöt seuraavan. Ensimmäinen onkin kimmonnut keskelle latua. Millä jatketaan? Mitäs sitten jos olet julistanut pallon kadonneeksi ja pelikaveri löytää sen, piruuttaan tai vahingossa?
Sergion tapa on selkeä, et sano mitään ja uusi pallo on pelissä.
Tunteeko sääntöjen määritelmä milloin pallo kadonnut moista julistamista?
Tää onkin mielenkiintoista: se miten ja millä jatketaan riippuu pallon sijainnista ja pelattavuudesta. Eikä sitä palloa piruuttaan kukaan ”löydä”, vaan etsiessään pelissä mahdollisesti olevaa palloa. Itse kysyn kyllä aina tiillä: varapallo vai uusi? Juuri niin, että jos et sano mitään, niin pelissä on automaattisesti uusi pallo.
Oma pohdinta on, onko tuo kadonneeksi julistaminen vain urbaania legendaa. Jos varapallo on pelissä ja alkuperäinen löytyy, niin kummalla mennään? Olettaen että varapalloa ei ole pelattu lähempänä reikää yms. Eli jos ainoa syy olla jatkamatta alkuperäisellä pallolla olisi tuo kadonneeksi julistaminen.
Missä kohtaa säännöissä puhutaan pallon kadonneeksi julistamisesta? Kadonnut pallo määritelmässä sitä ei taida olla.