Hideki Matsuyama hyödynsi mielenkiintoista puttausdrilliä ennen Mastersin finaalikierrosta - Golfpiste.com

12.11.–19.11. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[7][1]
KilpailuaSuomalaista

12.11.–19.11. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[7][1]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Masters

Hideki Matsuyama hyödynsi mielenkiintoista puttausdrilliä ennen Mastersin finaalikierrosta

Hideki Matsuyaman puttipeli oli viime viikolla rittävän laadukasta tuodakseen hänelle voiton kauden ensimmäisessä majorissa. Kuva: Getty Images

Kuuluisan valmentajan mukaan pelaaja harjaantuu kahden tiin avulla kiihdyttämään puttisvingiään oikealla tavalla.

Moni saattoi kummastella, jos sattui näkemään Mastersin televisiolähetyksessä sunnuntaina Hideki Matsuyaman Augusta Nationalin harjoitusgriinillä lyömässä putterillaan kahteen tiihin. Maailman tunnetuimpien puttausasiantuntijoiden joukkoon kuuluva Stan Utley ei valmenna Matsuyamaa, mutta hän arveli tienneensä, mistä kyseisessä drillissä oli kysymys.

”Pelaaja, joka antaa putterin lavan heilahtaa tiihin, todennäköisesti tavoittelee oikeaa nopeutta kiihdyttämättä putterinlapaa osumassa”, Utley sanoi Golf Digestille.

Utley pyysi yliopistossa tekniikkaa opiskelevan poikansa professorin kertomaan heilurifysiikasta, ja kävi ilmi, että monissa parhaissa puttilyönneissä on samat ominaisuudet.

”Kun heiluri heilahtaa, suurin kiihtyvyys on liikkeen laskeutuessa ja se on nollassa liikkeen pohjassa.”

On kaikkein ennustettavin ja toistettavin tapa rullauttaa palloa, kun sallii painovoiman pudottaa mailanpään alas heilurin tavoin. Se on Utleyn mukaan myös yksi syy, miksi lajia hallinnoivat kattojärjestöt R&A ja USGA ovat kieltäneet putterin ankkuroinnin vartaloon.

”Tavoiteltava heiluri on helpompi saavuttaa ankkuroimalla”, hän muistutti.

Hän ilmeisesti halusi karsia työntävän liikkeen puttisvingistään antamalla Sir Isaac Newtonin kantaa osan kuormasta.

Harjoittelemalla kahdella tiillä tai Flight Deck -harjoitusapuvälineellä, pelaaja ei ainoastaan työstä ”vapaan pudotuksen” ideaa, vaan näkee myös lyöntipinnan osuvan kumpaankin tiihin yhtä aikaa. Tällä tavalla voidaan samalla varmistaa, että pallo lähtisi haluttuun suuntaan.

Mitä Matsuyama harjoitteellaan sitten tavoitteli? Hän ilmeisesti halusi karsia työntävän liikkeen puttisvingistään antamalla Sir Isaac Newtonin kantaa osan kuormasta. Matsuyama oli Mastersissa 54 reiän jälkeen putts per greens in regulation -tilastossa 13:ntena jatkoon päässeiden joukossa. Ei mikään maaginen sijoitus, mutta osoitus huomattavasti paremmasta kuin saapuessaan Augustaan.

Hän on samassa tilastossa PGA Tourilla sijalla 61 ja strokes gained: putting -tilastossa 170:s.

”Kun opit pudottamaan putterinlavan vapaasti, sitten vain määrittelet pallon rullauksen tarpeen backsvingin pituudella. Minun mielestäni parhailla puttaajilla on aikainen putterinlavan kiihtyvyys ja laskeva kiihtyvyys – ei hidastuvuus – pallon läpi. Siksi kaikkein kovimpien puttaajien saattoliike on lyhyempi kuin backsvingi.  Pelaajan ei kuulu kiihdyttää liikettä läpi osuman”, Utley sanoi.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje