21.2.–28.2. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][9]
KilpailuaSuomalaista

21.2.–28.2. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][9]
KilpailuaSuomalaista
Challenge Tour - DP World Tour - Kilpagolf

Harva sarjanousija pitää korttinsa DPWT:llä, ja vielä herkemmin tippuvat karsinnoista nousseet

Sveitsin Jeremy Freiburghaus sijoittui CT:n rankingissa toiseksi kaudella 2022. Hyppy DPWT:lle osoittautui kuitenkin liian suureksi ja hän menetti korttinsa kauden 2023 päätteeksi, kuten enemmän kuin joka toinen sarjanousija. Kuva: Getty Images

Menestyminen DPWT:llä helpottunee jatkossa, kun parhaimmisto siirtyy PGA Tourille.

Paikka pääkiertueella on jokaisen golfammattilaisen tavoite. Euroopassa se tarkoittaa miehistä puhuttaessa DP World Touria. Reittejä sinne on käytännössä kaksi: kortin voi saada sijoittumalla haastajakiertue Challenge Tourin rankingissa riittävän korkealle tai yltämällä kiertueen karsinnoissa vähintään 25. sijalle.

Covid-19 lisäsi golfammattilaisten piinaa vuosina 2019–2020, kun karsintoja ei järjestetty. Kaudella 2022 karsintamylly alkoi taas pyöriä. Vuonna 2022 yksikään suomalainen ei korttiin asti yltänyt, mutta tänä syksynä Lauri Ruuska onnistui ottamaan pelioikeuden karsinnoista. Ruuska oli yltää korttiin jo CT:n pistelistan kautta, mutta vasta karsintojen tarjoama varapatruuna toi lopulta osuman.

Challenge Tourin pistelistan kautta pelioikeuden pääkiertueella sai rankingin 20 parasta. Pitkään raja oli 15 parasta. Edellisen kerran suomalaispelaaja on onnistunut saamaan pelioikeuden pääkiertueelle Challenge Tourin ranking-sijoituksen perusteella kaudella 2018, kun sekä Kalle Samooja että Kim Koivu ylsivät kortin saaneiden joukkoon.

Tähän kohtaan otetaan kuitenkin säännön vahvistava poikkeus: Koivu voitti kaudella 2018 kolme kertaa Challenge Tourilla. Kolme voittoa riittää suoraan sarjanousuun siltä seisomalta, kun kolmas voitto tilastoihin merkitään.

Samooja on pelannut sarjanousunsa jälkeen DPWT:llä. Koivun urakehitys ei ole edennyt samalla kaavalla, vaan hän on päätynyt kiertämään satelliittikiertueen kisoja. Tilanne on kuvaava, sillä monelle sarjanousijalle kaudesta pääkiertueelle muodostuu ranskalainen visiitti.

Alle puolet pitää korttinsa

Kauden 2022 päätteeksi pelioikeuden DPWT:lle sai Challenge Tourin pistelistan kautta 20 pelaajaa. Heistä yhdeksän onnistui uusimaan pelioikeutensa. Lisäksi kaksi pelaajaa uusi pelioikeutensa karsintojen kautta, koko karsinnat voittanut Saksan Freddy Schott sekä Norjan Kristian Krogh Johannessen.

DPWT:n karsinnoista pelioikeuden pääkiertueelle sai kaudella 2022 kaikkiaan 28 pelaajaa. Heistäkin niin ikään yhdeksän, eli ainoastaan alle kolmannes uusi pelioikeutensa.

Aikaisempien kausien läpiperkaaminen ei tässä yhteydessä ole tarkoituksenmukaista, riittää kun todetaan, että tilastot ovat olleet jo pitkään samansuuntaisia. Pelioikeuden pitäminen on epätodennäköisempää kuin sen menettäminen, ja karsintojen kautta saatu pelioikeus luiskahtaa käsistä herkemmin kuin haastajakiertueen kautta ansaittu kortti.

Karsinnat ovat lahjomattoman kova, kuuden kierroksen mittainen koitos, josta ei mennä läpi tuurilla. Sittenkin kyse on vain yhdestä kilpailusta. Haastajakiertueen pistelistalla menestyminen taas edellyttää, jos ei koko kauden mittaista vahvaa virettä, niin ainakin useassa kisassa onnistumista kiertueella, jonka taso on kiven kova.

Toki karsintojen kautta kortin saaneiden pelaajien joukossa on menestysvalmiita huippulahjakkuuksia, joille myös DPWT voi olla vain ponnahduslauta. Tähän joukkoon lukeutuvat mm. Sami Välimäki, 25, joka ehti pelata eurooppalaisella pääkiertueella neljä vuotta ennen nousuaan PGA Tourille sekä Japanin Ryo Hisatsune, 21, joka ponnahti jenkkikiertueelle heti ensimmäisen DPWT-kauden päätteeksi. Molemmat pelaajat ansaitsivat PGA Tourin kortin DPWT:n ranking-sijoituksen perusteella ja molemmat pääsivät DPWT:lle karsintojen kautta, Välimäki 2019 ja Hisatsune 2022.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (3 kpl)

  Chip Greenside says:

  Nousijoilla on vaikea saada edes pelipaikkoja kisoihin. Esim. Ruuskan edellä ovat kaikki CT:ltä nousijat ja suurin osa karsinnoistakin nousijoista. Tällä hetkellä hän on mukana vain Madagasgarin minikisassa. Tosin toisena viivan alapuolella tämän viikon Leopard Creekin kisassa. Aukeaakohan paikka ja jos aukeaa, niin onko mies paikalla?

  Sport Goofy says:

  Jännä nähdä, mikäli tuo DPWT -> PGA -reitti vakiintuu, alkaako DPWT:n karsintoihin valua enenevässä määrin PGA:lle tähtääviä jenkkejä (ja muita kansallisuuksia). Suora nouseminen PGA:lle on tehty erittäin hankalaksi ja verrattuna Amerikan omaan Korn Ferry -haastajakiertueeseen DPWT saattaa alkaa vaikuttaa houkuttelevammalta reitiltä PGA:lle niin palkintorahojen kuin kilpailun kovuuden suhteen. Jos näin käy, DPWT:n taso ei välttämättä kärsi kovin paljon PGA:lle vuosittain karkaavasta kärjestä, josta oletettavasti osa palaa vuoden kuluttua takaisin DPWT:lle.

  PS. Mauritius, ei Madagaskar. Hyvä että Ruuska on pääsemässä kuitenkin sinne.

  Bisa45 says:

  Ruuska pääsee pelaamaan tourin 4. kilpailuun. Ei päässyt kahteen edelliseen.
  Hänellä on monen toimittajan mukaan kattava kortti touriin. Todellisuus on toinen.
  Samalla tavalla luvataan Kiiralle kattava kortti LPGAhan, jos karsinnassa nousee 20.ksi.
  Näinhän ei ole. Hänhän saa silloinkin huonomman kortin kuin viime vuonna. Ja silloin monen kisan pelaaminen jäi kun ei mahtunut mukaan.
  Korttien arvot perustuvat eri kategoroihin ja jokaisessa niissäkin on oma ranking.
  Toivon että sanottaisi esim ”melko vahva” kortti jne.
  Nythän esim ne jotka sijoittuivat karsinnassa kymmenen sijaa paremmin kuin Ruuska ovat päässeet mukaan jokaiseen kisaan.