28.5.–4.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[12][14]
KilpailuaSuomalaista

28.5.–4.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[12][14]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf

Granberg Hattula PGA Shoot Outin ykkönen

Hattulassa oli maanantaina ilahduttavan paljon yleisöä seuraamassa ammattilaisten shoot out -koitosta.

Shoot Out on pelimuotona viihdyttävä niin pelaajille kuin yleisöllekin. Tämä asia konkretisoitui maanantaina Hattulan golfkentällä, missä pelattiin kautta aikain ensimmäinen Hattula Shoot Out –turnaus. Mukaan oli otettu yhteensä 16 (8 + 8) kotimaista mies- ja naisammattilaista, jotka kiersivät kisassa kolmea reikää: ykköstä, kakkosta ja ysiä.

Kilpailun voiton vei Joonas Granberg, joka sai viimeisellä reiällä vastaansa Ursula Wikströmin. Granberg kuittasi voitollaan 2600 euroa, Wikströmin osuus oli naisten kisan parhaana 1250 euroa.

Kilpailussa miehet ja naiset pelasivat omana ryhmänään. Alku sujui varsin verkkaisesti, sillä useat tasatulokset ja uusinnat kuluttivat aikaa. Startista oli kulunut tunti, kun molemmilla ryhmillä oli takana vasta kaksi reikää.

Hattulassa pelattiin poutaisessa, mutta navakan pohjoistuulen viilentämässä säässä. Tuulisten olosuhteiden vuoksi monilla oli lähestymisten kanssa isoja vaikeuksia, ja lopulta rutiinitaso nousi merkittävään rooliin.

Tuhti myötätuuli teki lähestymisistä varovaisia muutenkin pienelle ykkösen viheriölle. Kakkosella sivutuuli painoi tiilyöntejä helposti oikealle, ja voimakkaan vastatuulen vuoksi kenelläkään ei ollut mahdollisuuksia saada palloa yhdeksännellä väylällä (kolmas kisareikä) kahdella perille.

Avaukset tarjosivat yleisölle parasta antia, kun taas lähestymisissä tuuli teki kiusaa, minkä ehti. Puttipeli jäi keskinkertaiseksi huolimatta Hattulan loistokuntoisista ja tarpeeksi nopeista viheriöistä. Pitkät upotukset olivat vähissä. Annika Nykänen säkitti pari kertaa griinin ulkopuolelta, ja oli lyödä yhden sisään bunkkeriuusinnassa. Hän joutui lopulta taipumaan birdien tehneen Wikströmille, kun muita pelaajia ei ollut enää jäljellä. Noora Tamminen oli naisten kisan kolmas.

Kilpailun juontaja Tapio Korpaeus haastattelee voiton juuri ratkaissutta Joonas Granbergia.

Kilpailun juontaja Tapio Korpaeus haastattelee voiton juuri ratkaissutta Joonas Granbergia.

Miesten kisan kaksi viimeistä, Granberg ja Jani Perttilä, löivät kakkosella tiilyöntinsä sivutuulen saattelemana selvästi viheriön oikealle puolelle. Kun vain ensin mainittu onnistui ”up & downissa”, ei miesten finaalipaikasta tarvinnut käydä uusintaa. Edellisellä reiällä putosi kolmanneksi sijoittunut Henri Satama.

Miesten ja naisten kisojen kakkoset saivat 850 euroa ja kolmoset 450 euroa. Ykkösellä ei pudotettu vielä ketään, kahdeksanneksi sijoittuneet (200 euroa) joutuivat siirtymään syrjään seuraavan reiän jälkeen.

Hattula PGA Shoot Out huipentui miesten ja naisten kisan ykkösten kaksintaisteluun yhdeksännellä reiällä. Molemmat tekivät parin, joten edessä oli lähemmäksi lippua -uusinta viheriön alapuolelta, n. 30 metrin päässä reiästä. Tässä Granbergin pitchi oli hieman Wikströmin vastaavaa tarkempi.

Granbergin ja Wikströmin rutiini nousi tiukassa paikassa esille. Kumpikaan ei välttynyt uusinnoilta, mutta näissä kaksikon pitchi- tai bunkkerilyönnit olivat tarpeeksi laadukkaita, eikä keppi tärissyt. Molemmat näyttivät jo pidemmän aikaa suurimmilta finaaliehdokkailta.

Kisan jälkeen Granberg mietti tapahtumaa positiivisena kokemuksena.

”En ollut koskaan aiemmin pelannut shoot outia. Mielenkiintoinen tuttavuus, ja mukavaa vaihtelua ammattilaisen tasaisen harmaaseen arkeen”, sanoi Granberg, joka oli voittamassa ryhmänsä kanssa myös pro-am-kilpailua. ”Hattulan kentästä jäi hyvä kuva. Olin nyt ensimmäisen kerran täällä, ja kenttä on todella hienossa kunnossa.”

Wikström piti kisaa hyvänä välipalana pelikauden keskellä, mutta päivä pääsi venähtämään hänen mielestään turhan pitkäksi.

”Kivaa täällä oli, mutta olen ollut tänään 14-15 tuntia jalkeilla – se on liian paljon. Tämä oli ensimmäinen Hattula Shoot Out, ja särmissä riittää vielä hiottavaa”, espoolainen sanoi. ”Jostakin on aloitettava, ja varmasti koko kisaorganisaatio miettii parannuksia jatkoa ajatellen. Nyt kisa eteni liian hitaasti.”

<a href=Ursula Wikström oli naisten kisan paras. Finaalin uusinnassa Joonas Granbergin pitchi oli hieman tarkempi." src="/wp-content/uploads/2015/06/15061607225344.jpg" width="505">

Ursula Wikström oli naisten kisan paras. Finaalin uusinnassa Joonas Granbergin pitchi oli hieman tarkempi.

Wikström totesi, että pro-am’in ja varsinaisen kilpailun pelaaminen samana päivänä ei oikein sovi ammattilaisen näkökulmasta yhteen. ”Pro-am alkoi yhdeksältä aamulla ja shoot out oli ohi klo 19, tähän pitäisi mielestäni keksiä parempi ratkaisu ensi vuodeksi.”

Hattulassa oli ilahduttavan paljon yleisöä haasteellisesta viikonpäivästä huolimatta. Lisäksi mainittujen kolmen reiän pelaaminen oli strategisesti mainio ratkaisu. Shoot outin suola on kuitenkin mahdollisuus nähdä kaikki kilpailijat yhtä aikaa. Nyt katsojan oli tehtävä valintoja, kulkeako naisten vain miesten ryhmän mukana. On silti selvää, ettei koko 16 pelaajan joukkoa olisi ollut järkevää tai toisaalta mahdollista viedä kentälle yhtenä yksikkönä.

Hattula Golfin toiminnanjohtaja/pro Jouko Mikkola toimi shoot outissa kilpailunjohtajana. Hänen mukaansa ei ollut työlästä saada pelaajia jakamaan 10 000 euron kokonaispottia. ”Päinvastoin, meillä oli positiivinen ongelma, kun ilmoittautumisia tuli niin reilusta. Emme valitettavasti voineet ottaa kaikkia mukaan, vaan osa jäi varalle.”

”Voin jo nyt sanoa, että tästä on tarkoitus tehdä perinne”, Mikkola jatkoi.

Riihimäki: Haluan viedä omalla panoksellani suomalaista golfia eteenpäin

Reijo Riihimäki on yksi kotimaan golfammattilaisten 'kummisedistä'.

Reijo Riihimäki on yksi kotimaan golfammattilaisten ’kummisedistä’.

Hattula Golfin toimitusjohtaja ja kentän omistaja ReijoRiihimäki mainitsee kaksi seikkaa, miksi hän halusi toteuttaa shoot out –kilpailun Lehijärven rantamilla.

”Haluan tuoda tällä tavalla Hattulan kenttää tutummaksi. Monilla on vieläkin sellainen mielikuva, että olemme vain jäseniä haaliva etäseura, jolla on pelkkä range”, hän sanoo. ”Katso tuota kenttää, niin näet kuinka se on 12 vuoden aikana kypsynyt. Tänne kyllä kelpaa tulla pelaamaan.”

Riihimäki muistuttaa myös Kosti Kurosen suunnitteleman kentän vaikeudesta. ”Kenttähän sopii klubipelaajalle oikein hyvin, mutta tuloksentekeminen Hattulassa ei ole yksinkertaista. 18 reiän kenttäennätys on edelleen vain 72 lyöntiä. Tänään se saattaa mennä pro-am’issa rikki.”

”Toinen syy shoot out –kisan perustamiseen liittyy siihen, että haluan viedä omalla panoksellani suomalaista golfia eteenpäin. Olen tehnyt sitä jonkun aikaa Paltamossa, ja onhan tämä nyt myös olympialaji”, Riihimäki taustoittaa.

”Elämme myös tasa-arvon aikaa, ja siksi ehdottomasti halusin ottaa naiset mukaan kilpailuun. Meillähän on hyvänen aika tällä hetkellä naisten huippugolf paljon laadukkaampaa kuin miehillä.”

”Retsi” Riihimäki muistaa Aulangon ajoiltaan 80-luvulta, klubin eturivin pelaajille järjestetyt shoot out –kilpailut jännittävinä tapahtumina. ”Pelimuoto on itselleni entuudestaan tuttu, ne (shoot outit) olivat silloin Aulangolla merkittäviä kisoja, ja seuran aktiivit olivat joko pelaamassa tai yleisönä. Sieltä se kipinä juontaa juurensa.”

Suomessa ei ole järjestetty koskaan aiemmin mies- ja naisammattilaisille yhtä aikaa pelattavaa shoot out –kilpailua. Muutenkin pelimuoto on tällä suunnalla varsin vieras, toisin kuin isossa maailmassa, jossa sen viihdearvo tiedetään suureksi.

”Aulangolla on pelattu joskus 90-luvulla ammattilaisten shoot out, mutta mielestäni muita tämän pelimuodon rahakisoja (shoot out) ei näiden kulmien kentillä ole järjestetty.”

Hattula PGA Shoot Out 2015, kilpailijat:

Joonas Granberg, Toni Karjalainen, Henri Lipsanen, Matti Meriläinen, Ossi Mikkola, Jani Perttilä, Tuomas Pollari ja Henri Satama.

Krista Bakker, Linda Henriksson, Sanna Nuutinen, Annika Nykänen, Noora Tamminen, Marika Voss, Oona Vartiainen ja Ursula Wikström.

Marko Kuivasaari

Kuvat: Juha Hakulinen

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (8 kpl)

  mukana ensi vuonnakin says:

  Olipa kiva kilpailu, hidas toki ja odotusajat olivat pitkiä, mutta pelaajat huippua ja tilanteet jännittäviä. Olisipa siinä odotellessa ollut mahdollista vaikka syödä grilli/höyrymakkaraa lämpimikseen, myyntipaikka mahtuisi hyvin klubitalon kärrykatokseen. Muutamat kahvitkin olisi maistuneet, mutta sitä varten ei viitsinyt lähteä kipuamaan ravintolaan. Ravintolassa pettymys oli voileipien tms. puuttuminen. Päivä oli kuitenkin pitkä eikä pelkällä makean syömisellä pitkälle pötkitä. Toinen asia oli ’tytöille’ ’isällinen’ lässytys. Herran jestas – siellä oli meidän naisgolfaajien huiput paikalla – he ovat tosi ammattilaisia – ja kohtelu oli kuin pikkutyttöjen kyläkisassa! Myötähäpeä ja harmitus oli valtava. Naiset olivat vetonaulanakin kisan ennakkojutuissa, mutta sitten kohtelu oli tällaista. Uusinnassa miehet chippasivat lähimmäksi lippua – naisilla ’eihän me nyt lähdetä teitä juoksuttamaan’ oli puttikisa. Miksi oi miksi tämä sama jatkuu aina vaan, eikö mene kaaliin, että nainenkin on urheilija eikää mitkään näytöskappale. Kolmas asia oli jatkuva rahan hehkutus. Siinä nyt oli 50 euron putti – mahtuuko rahaa vielä taskuun vai onko liian tiukat housut….. tätä juttua jatkui loputtomiin. Kiitos Retsi. Hienoa, että naiset olivat mukana – hienoa, että mahdollistat tällaisen kisan – aivan varmasti kaikki katsojat nauttivat päivästä hyytävästä tuulesta huolimatta. Ensi vuonna uuidestaan! (Neljäs – Retsille – olisiko ensi vuonna mahdollista jakaa antaa yhtä suuri palkinto TTersill

  korjaus edelliseen, anteeksi says:

  Lipsahti lähetys ilman tarkistusta. Katsoin palkintosummia ja hetken ihmettelin olivatko naisten palkkiot pienempiä, joka on aika tavallista golfissa. SItten muistin, että viimeinen kisa oli henkilökohtainen voittajien välinen, joten palkintosummien ero johtui siitä. EHkä tuon olisi voinut laittaa juttuunkin mukaan…..

  KK says:

  Retsi tuossa jutussa totesi, että ”Aulangolla on pelattu joskus 90-luvulla ammattilaisten shoot out, mutta mielestäni muita tämän pelimuodon rahakisoja (shoot out) ei näiden kulmien kentillä ole järjestetty”. En tiedä, tarkoittiko hän tuolla vain Hämeenlinnan seutua vai Suomea yleisesti. Mutta lisätietona joka tapauksessa mainittakoon, että ainakin Espoon (EGS) golfkentällä on järjestetty shoot-out kisa muistaakseni vuonna 1985. Mukana oli Suomen parhaimmistoa ja lisäksi joitakin ulkomaan pelureita. Nimekkäin oli varmasti kaksinkertainen Major-voittaja Johnny Miller. Ja kuumin juuri tuolloin taisi olla Gary Hallberg, joka keväällä 1985 roikkui pitkään kiinni US Masterisin voitossa, joka kuitenkin lopulta lipsui Bernard Langerille Hallbergin jäädessä sijalle T6.

  Kari Hovi says:

  Aivan, ”juontajan” jutut olivat alta navan, jännäkakkoineen yms. Vaihda Retsi seuraavaksi kerraksi joku asiallinen ihminen paikalle. Tuollainen ala-arvoinen juontaminen latisti kyllä tunnelmaa, edellisen kommentoijan kommentit vielä huomioon ottaen. Muuten tosi OK, kelille ei kukaan mahtanut mitään. Kari Hovi (ex Hattulan pelioikeuspelaaja)

  Shooter McGavin says:

  Edellä kirjoitettiin: ”Kolmas asia oli jatkuva rahan hehkutus. Siinä nyt oli 50 euron putti – mahtuuko rahaa vielä taskuun vai onko liian tiukat housut….. tätä juttua jatkui loputtomiin.” Rahastahan tuolla nimenomaan oli kysymys. Ei sinne olisi noita pelureita saanut ilman rahaa. Retsi on kukaties maksanut starttirahaakin joillekin osallistujille, miksei kaikille. Ainakin kulut on korvattu.

  tapsa korpaeus says:

  ammattilaisten kisassa pelataan rahasta juontajan mielestä lyöntien arvon ilmaiseminen on yksi ammattipelaamisen perusasioita. kilpailijoilta saamani palautteen perusteella en osaa antaa paljon arvoa yksittäisille mielipiteille, mutta tarkoitukseni oli tehdä omalta osaltani tapahtumassa parasta mitä osasin,koska kunnioitan golftaitojensa parusteella kaikkia pelaajia . pelaajat myöskin ovat niin fiksuja että ymmärtävät tapahtuman olevan ”showtime” vaikka rahasta pelataankin ja mielestäni jountaja ei pysty mitätöimään hienoja pelisuorituksia. annan arvoa arvostelulle,sillä ilman arvosteluja mikään tapahtuma ei parane seuraavaksi kerraksi oli juontaja kuka tahansa, mutta kehottaisin keskittymään enemmän hienoihin golfsuorituksiin ja nauttimaan niistä,sillä ne ovat shoot outin suola ja sokeri. parasta golfkesää kaikille toivottaen tapsa korpaeus ps.näkisin mieluummin positiivia palautteita pelaajien hyvistä suorituksista ja pelaajien positiivisesta asenteesta, sillä hehän ”shown” tekevät,tosiasia on ikävä kyllä kuitenkin se että suomalaisen ympärillä pyörii ihan liian paljon ”näkijöitä” ,mutta kun tarvitaan tekijöitä näillä suurilla näkijöillä on juuri silloin esteitä tekemiseen. aika yllätys vai mitä.

  Heikki Hattulasta says:

  Se on just niin kun Tapsa sanoi. Tyypillinen suomalainen lähestymistapa. Kannattaisi keskittyä olennaiseen. Itsekin joskus juontamista kokeilleena voin sanoa että eilisen kisan juontaja osaa hommansa. Ei tuo niin vakavaa saa olla tarkoitan että kyllä huumoria pitää olla lämmikkeenä. Minulla on täysin sellainen käsitys että pelaajat ja suurin osa yleisöstä tykkäsi niin koko tapahtumasta kuin Tapsan juontamisesta. Minä äänestän jatkoon.

  tepi62 says:

  jatkoon, mulle ihan sama. Ai niin nyt ollaankin Suomessa, joten voidaan suomalaisella huumorilla tehdä yleisötilaisuuksia. Hehe mitä juttua… Ei siis jatkoon, jos ei rivien välistä tullut selväksi!