Liitto luopui junioreiden aluevalmennuksesta, jonka toiminta koettiin tehottomaksi.
Suomen Golfliitto on tehnyt täksi kaudeksi uudistuksia Team Finland -amatööriryhmiinsä, joita on nyt seitsemän: U15- ja U18-ikäluokan maajoukkueet ja haastajaryhmät, Am-maajoukkue ja haastajaryhmä sekä Am-collegeryhmä. Myös ryhmien pelaajamäärät ovat lisääntyneet tuntuvasti viimevuotisesta.
Huomio kiinnittyy erityisesti nuorempiin valmennettaviin. Golfliitto julkisti perjantaina ensimmäisen kerran U15-ikäluokan amatööriryhmät, jotka on perustettu entisten aluevalmennusryhmien tilalle. U15-valmennusryhmien toiminnan lisäksi Golfliiton kilpaurheilu- ja seuratoimintayksiköt järjestävät ryhmien ulkopuolelle jääneille avointa Future Tour -leiritystä.
”Meillä on uutena 15-vuotiaiden maajoukkueryhmä, johon kuuluu kahdeksan pelaajaa sekä 12 pelaajan haastajaryhmä. Molemmilla on oma leiritysohjelmansa. U15-ryhmien leiritys perustuu yläkoululeirityksen ohjelmiin, joissa golfin ohella keskiössä on urheilijaksi kehittyminen ja kasvaminen”, kertoo Suomen Golfliiton valmennuspäällikkö Eero Kangasniemi.
Tavoitteena on saada Future Tour -leirityksiin parisataa junioria mukaan.
U15-ryhmät korvaavat aiemmat Team Finland Akatemian aluevalmennusryhmät, joiden toiminta koettiin tehottomaksi.
”Pidimme viidellä alueella noin 12 pelaajan ryhmille kuukausittain treenipäiviä, joista vastasivat aluevalmentajat. Vaikuttavuus pelaajien tekemiseen jäi aluevalmentajalle isojen ryhmäkokojen vuoksi vähäiseksi. Siitä tuli palautetta sekä pelaajilta että aluevalmentajilta. Uusi leirityskuvio on aktiivisempi, sillä haastajaryhmissä on aiempien 50 aluevalmennettavan sijaan 20 pelaajaa.”
Future Tour -leiritys on kohdistettu erityisesti alle 12-vuotiaille, joilla on kiinnostusta lähteä kilpaurheilijapolulle golfin parissa. Tavoitteena on saada näihin tänä vuonna parisataa junioria mukaan. Leirien vetovastuu on U15-ryhmän Team Finland -valmentaja Ville Sirkiällä ja Golfliiton Mika Hollolla.
Aluevalmennusryhmien alasajon vuoksi kymmenet pelaajat jäävät liiton järjestämien treenipäivien ulkopuolelle.
”Heidän osaltaan seuravalmennus on isossa roolissa. Sitä me pyrimme kehittämään tukemalla valmentajien, ohjaajien ja seurojen toimintaa. Välitämme myös viestiä seuroille U15-ryhmien toiminnan sisällöstä ja leirityksistä”, Kangasniemi toteaa.
Enemmän vaikuttavuutta urheilijapolun alkupäähän
Uudistuksen kautta tavoitellaan parempaa kontaktia ja vaikuttavuutta yläkouluikäisiin sekä urheilijapolun alkupään pelaajiin. Pelaajamäärien kasvattamisella Golfliitto haluaa tavoittaa aiempaa suuremman määrän urheilijoita, jotta pystytään jakamaan tietoa laajemmalle massalle.
”Olemme viime vuosina tulleet liittotasolla mukaan vasta 16–18-vuotiaiden ikäluokassa. Nyt meillä on paremmin koko polku hallinnassa pienemmistä junioreista alkaen, kun alamme toteuttaa U12-ikäisille jonkinlaista toimintaa. Uskomme, että tällä toimintamallilla ja ajalla olemme saaneet enemmän kehitystä aikaan, kun pelaajat alkavat lähestyä U15-ikäluokkaa ja U18-maajoukkuetta.”
Alle 18-vuotiaiden poikien ja tyttöjen maajoukkue- sekä haastajaryhmissä on kussakin neljä pelaajaa. Näiden lisäksi vedämme lukiovalmennusryhmää, jota pyöritetään yhteistyössä Mäkelänrinteen urheilulukion ja Pääkaupunkiseudun urheiluakatemian (Urhea) kanssa.
Haastajatason valmennusryhmiä ei Golfliitolla ollut parina edellisenä vuotena, minkä vuoksi valmennusryhmissä olevien amatööripelaajien määrä on noussut 57 pelaajaan. Määrä on lähes tuplaantunut, sillä vuoden 2023 valmennusryhmissä oli kolmisenkymmentä pelaajaa.
Team Finlandin pro-ryhmän pelaajat julkistetaan lähiviikkojen aikana, olympiaryhmä julkaistiin jo aiemmin.
Urheilijadatan hallintaan kehitetty sovellus käyttöön
Uusien valmennusryhmien aloittaessa toimintansa Golfliitto siirtyy käyttämään urheilijadatan hallintaan kehitettyä Bryson-nimistä sovellusta. Tämä mahdollistaa entistä tehokkaamman valmennusryhmien ja urheilijadatan hallinnoinnin sekä kommunikaation urheilijan henkilökohtaisen valmennustiimin kanssa.
”Yritimme pari kolme vuotta etsiä ratkaisua sille, miten yksittäisestä pelaajasta kuukausien ja vuosien aikana kertyvä tieto saataisiin parhaiten välitettyä urheilijan taustajoukoille ja liiton valmennustiimien kesken. Bryson-sovellus tuntuu vastaavan parhaiten tähän tarpeeseen”, Kangasniemi sanoo.
Sovellus on lähtöisin Tsekistä, ja se on ollut jo vuosia Tsekin sekä muutamien muiden maiden golfliittojen käytössä. Suomen Golfliiton uusi valmennustiimi saa pikapuoliin koulutuksen järjestelmään päästäkseen syventymään sovelluksen tarjoamaan kokonaisuuteen. Kangasniemen mukaan myös muutamat kotimaiset golfseurat ottavat sovelluksen koekäyttöön tämän vuoden aikana.
Team Finland -amatööriryhmät 2024
U15-maajoukkue
Matias Karjalahti, VG
Migel Mutikainen, PGC
Oskari Rantala, AG
Valtteri Lindroos, TG
Anna Sovijärvi, NGK
Oona Nousiainen, HyG
Seela Sistonen, LG
Tuuli Hovila, GP
U15-haastajaryhmä
Aapo Marttinen, ERG
Emil Maijala, HGK
Lukas Asikainen, LG
Lukas Sovijärvi, NGK
Miki Nylund, NGK
Oskari Hankimo, StLG
Emmi Nurmberg, KosG
Emmiina Koivisto, AGN
Enni Lähde, KG
Henni Kokko, GPi
Lotta Välilä, AG
Peppi Vihervirta, AG
U18-maajoukkue
Hugo Nylund, NGK
Lauri Rosendahl, NRG
Leevi Hellberg, KosG
Rasmus Lindberg, StLG
Anastasia Hekkonen, HGK
Iiris Ahti, NGCC
June Weckman, Tarina
Sandra Palin, HGK
U18-haastajaryhmä
Joel Himanen, GT
Neo-Niko Hiltunen, NGK
Topi Käyhkö, OGK
Veeti Puumalainen, KGV
Veera Gynther, AGK
Aino Kiiskilä, OGK
Essi Ekholm, VaG
Katariina Hallikas, VG
Am-maajoukkue
Elias Haavisto, KG
Jesse Saareks, KosG
Markus Luoma, HGK
Saku Ellilä, AGN
Adeliina Virtanen, ERG
Emilia Väistö, EPG
Henni Mustonen, TGS
Oona Kuronen, TawG
Am-haastajaryhmä
Arttu Kulmala, AG
Jaapo Jämsä, PGC
Viggo Talasmäki, EGS
Ville Virkkala, EGS
Ada Huhtala, VG
Ella Salama, AGN
Fanni Grönlund, PGC
Sara Pihlajamäki, NRG
Am-collegeryhmä
Niilo Mäki-Petäjä, KGV
Oskari Nikku, GT
Veikka Viskari, ViGS
Aada Rissanen, AG
Ella Mäki-Tanila, SaG
Hyvältä vaikuttaa, nyt vain määrätietoista työtä joka tasolla, niin hyvä tulee!