Golfin olympiakarsinta käynnistyi – Tokioon tähyää toistakymmentä suomalaispelaajaa - Golfpiste.com

19.11.–26.11. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[4][2]
KilpailuaSuomalaista

19.11.–26.11. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[4][2]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Olympialaiset

Golfin olympiakarsinta käynnistyi – Tokioon tähyää toistakymmentä suomalaispelaajaa

Mikko Ilosen sijoitus Riossa oli 21:s, Ursula Wikströmin 44:s

Golf palasi yli sadan vuoden jälkeen olympialaisten viralliseksi lajiksi Rio de Janeirossa elokuussa 2016.
Miesten kisasta kehittyi huikea thrilleri, jossa Justin Rose nousi kahden lyönnin erolla kultamitalistiksi ennen Henrik Stensonia. Päätöskierroksella Mikko Ilosen kanssa kiertänyt Matt Kuchar (63) nousi pronssille, Ilonen (73) oli 21.

Naisten mitalit matkasivat Aasiaan. Korean Inbee Park oli omaa luokkaansa, Uuden-Seelannin Lydia Ko oli toinen ja Kiinan Shanshan Feng kolmas.

Inbee Park jätti Lydia Koon viiden lyönnin päähän Rion olymipialaisissa. Kuva: getty images

Molempiin sarjoihin otettiin 60 pelaaja maailmanlistan perusteella. 120:n osallistujan joukossa oli 41 eri maan edustajaa. USA:lla pelaajia oli seitsemän, Etelä-Korealla kuusi. Suomi lukeutui niiden 17:n maan joukkoon, joilla oli sekä miesten että naisten sarjoissa kaksi edustajaa.

Vähälle huomiolle on jäänyt fakta, että aiemmilla kerroilla jolloin golf oli lajina (1900 & 1904) pelaajia oli vain neljästä ja kahdesta eri maasta.

Käytännössä Rion kisat olivat siis ensimmäiset, joita voidaan pitää vakavasti otettavina golfkisoina.

Kisoja varjosti Zica-virus, jonka pelottamana miesten maailmanlistan koko kärkinelikko ( Jason Day, Dustin Johnson, Jordan Spieth, Rory McIlroy) sekä kuusi muuta 27:n ensimmäisen joukossa olleesta jättäytyi pois.

Naiset olivat rohkeampia, vain yksi sadan joukossa ollut jätti olympiamatkan väliin.

Karsinta lähtee nollatilanteesta ja kestää kaksi vuotta

Tokiossa 2020 pelattaviin kisoihin karsinta käynnistyy tämän viikon kilpailuista ja kestää kesäkuun lopulle 2020.

Maailmanlistan pisteet ratkaisevat. Kaikki pelaajat lähtevät nollatilanteesta ja tuoreimmilla pisteillä on normaaliin tapaan suurempi painoarvo.

Kustakin maasta otetaan korkeintaan kaksi pelaajaa sarjaa kohden. Poikkeuksena on Rion tapaan sääntö, jonka mukaan 15:n ensimmäisen joukossa olevista edustajista maa saa mukaan maksimissaan neljä pelaajaa.

Tämä sääntö koskettaa Japanin kisan osalta mahdollisesti USA:ta ja Etelä-Koreaa.

Kisat pelataan vuonna 1929 perustetulla yksityiskentällä, Kasumigaseki Country Clubilla. Se on aiemminkin isännöinyt kansainvälisiä kisoja.

”Haasteena kisakentän osalta on erityisesti se, että se sijaitsee yli 60 kilometrin päässä kisakylästä erittäin kuumalla alueella, jossa lämpötila elokuussa voi kivuta jopa 40 asteeseen”, kertoi kansainvälistä kisagolfia aktiivisesti seuraava Japanin Golf Digest Onlinen toimittaja Ryota Imaoka.

Suomalaispelaajilla kova taisto kisapaikoista

Mikko Ilonen ilmoitti heti Rion olympialaisten jälkeen ottavansa tavoitteekseen osanoton Japanin kisoihin.

”Nytkö se karsinta alkaa, en tiennytkään. Ajatus on edelleen sama, olympialaiset jättivät niin hyvän fiiliksen, että haluan kokea saman uudestaan. Ohjelmaani ja peleihin karsinta ei tässä vaiheessa vaikuta, mutta kyllä se tuo loppusuoran häämöttäessä varmasti sykettä kisoihin ja pelaajiin”, hän luonnehti tilannetta ennen ensimmäisen karsintakisan, Irlannin avointen käynnistymistä.

Mikko Ilonen omasi hyvät mahdollisuuden mitaliin Riossa ennen viimeistä kierrosta Kuva: Getty Images

Miesten sarjaan pääseminen edellytti Rion kisoissa paitsi oman maan kahden parhaan joukossa olemista, myös listasijoitusta 400:n ensimmäisen joukkoon.

Naisten kisassa viimeisten pelioikeuden saaneiden sijoitukset olivat päälle 500:n.

Nämä rajat elävät karsinnan aikana, mutta oletettavasti rima on tältä osin samoilla korkeuksilla Tokiossa kuin Riossa.

Suurimmat suosikit kisoihin lähtijöiksi suomalaisista ovat luonnollisesti Mikko Korhonen, Tapio Pulkkanen ja Mikko Ilonen. Eturivin haastajina ovat Challenge Tourilla kovaa nousua tehneet Kim Koivu ja Kalle Samooja, sekä kovan potentiaalin omaava Oliver Lindell. Jokeripelaajaksi voi nostaa Riossa pelanneen Roope Kakon.

Muiden kuin edellä mainittujen nousu kisakoneeseen vaatisi melkoista tulostason nousua.

Sanna Nuutinen on noussut maailmanlistalla 500:n ensimmäisen joukkoon. Kuva: Tristan Jones/LET

Ursula Wikström ( listan 285.) ja Noora Komulainen (411.) ovat pitkään pitäneet  hallussaan kahta ensimmäistä sijaa naisten listalla LET:n menestystensä johdosta.
Sanna Nuutinen (485) on nostanut tasoaan ja on tällä hetkellä ykköshaastaja.

Minea Blomqvist-Kakon (544) paluu kisakentille toisen lapsen syntymän jälkeen voi tuoda suomalaisten keskinäiseen kisaan mielenkiintoa.

Nuoremman kaartin pelaajista Krista Bakker ja USA:ssa läpimurtoa hakeva Matilda Castren ovat jokerikortteja, joilla on potentiaalia huomattavasti enempään kuin mitä viimeaikaiset tulokset ovat olleet.

Mitalin saavuttaminen Tokion olympialaisista on pitkäaikaisten tilastojen valossa vaikeaa, mutta todennäköisempää miesten kuin naisten sarjassa.

Minea Blomqvistin vuoden 2004 British Openin kahdeksannen sijan jälkeen suomalaiset ovat jääneet majoreissa varsin kauas kärkikymmeniköstä.

Ilosella on ansiolistalla yhdeksäs (2001) ja seitsemäs (2014) sija majoreista.

Ilonen jäi Riossa kymmenen lyöntiä pronssista oltuaan ennen päätöspäivää seitsemäs. Roope Kakon ero Matt Kuchariin oli 15 lyöntiä.

Naisten kisassa Ursula Wikströmin ero pronssiin oli 20 lyöntiä, Noora Tammisen 21.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje