26.–31.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[2][0]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Solheim Cup

Euroopalle riemastuttava voitto jännittävässä Solheim Cupissa  

Suzann Pettersen tuulettaa haasteottelun voiton ratkaissutta puttiaan PGA Centenary -kentän 18. viheriöllä. Kuva: Getty Images

Suzann Pettersen ja Bronte Law käänsivät kaksinpelivoitoillaan tappioaseman kotijoukkueen eduksi. Kannu palasi Eurooppaan neljän vuoden tauon jälkeen.

Solheim Cupin himoittu kiertopalkinto teki sunnuntai-iltapäivänä paluun vanhalle mantereelle neljän vuoden tauon jälkeen, kun Euroopan joukkue otti niukan voiton USA:n yhdistelmästä äärimmäisen jännittävien vaiheiden jälkeen.

Skotlannin Gleneaglesissa pelattu haasteottelu eteni alusta alkaen pienillä marginaaleilla, ja kaksinpeleihin lähdettiin ensimmäisen kerran tasatilanteesta kahdeksaan vuoteen.

Yhdysvallat näytti jo ottavan niskalenkkiä vastustajastaan kiilattuaan kahden pisteen johtoon, kun PGA Centenary -kentällä oli enää kolme singelimatsia. Tässä vaiheessa USA:lle olisi riittänyt Cupin pitämiseksi Atlantin takana puoli pistettä.

Vaikka Anna Nordqvist kavensi USA:n etumatkaa selvällä voitollaan Morgan Presselistä, oli tilanne vieraiden kannalta edelleen otollinen.

Kun kamppailut Suzann Pettersen vs. Marina Alex sekä Bronte Law vs. Ally MacDonald olivat loppusuoralla tasan, puuttui yhdysvaltalaisilta edelleen vain 0,5 pistettä haasteottelun voitosta.

Law’n taisteltua tasatilanteessa reikävoitot −  ja samalla matsivoiton − 16. ja 17. reiällä, jäi koko Solheim Cupin ratkaisu Pettersenin ja Alexin käsiin.

Lopullisen niitin iski kapteenin harkinnalla Euroopan ryhmään valittu Pettersen, joka upotti 18. reiällä 2,5-metrisen birdie-putin tuoden siten ratkaisevan pisteen kotijoukkueelle numeroin 14½−13½ päättyneessä Solheim Cupissa.

Myös Alexille tarjottiin mahdollisuutta tasapeliin ja pokaalin säilyttämiseen yhdysvaltalaisten hallussa, mutta hieman Pettersenin puttia pidempi birdie-putti epäonnistui.

Suurimmaksi sankariksi noussut Pettersen, 38, valittiin joukkueeseen alun perin varakapteeniksi vetäydyttyään loppuvuodesta 2017 tauolle perheenlisäyksen vuoksi. Myöhemmin kesällä kisakentille palannut norjalainen oli monen yllätykseksi yksi kapteeni Catriona Matthew’n villi kortti -valinnoista.

”Suzannin esitys kertoo, että valinta osoittautui oikeaksi”, Matthew sanoi pelin ratkettua.

Pettersen ei tiennyt birdie-puttinsa upottua, että hänen matsivoittonsa ratkaisi voiton Euroopalle. Olivathan Nordqvist ja Law aloittaneet omat kaksinpelikamppailunsa hänen jälkeensä.

”En tiennyt, että tähtäsin siinä puttia Solheim Cupin voitosta. Yritin vain tehdä birdien.”

Pettersen samalla kertoi lopettavansa uransa ikimuistoiseen, historian kirjoihin jäävään birdie-puttiin.

”Tämä on täydellinen tapa päättää peliura.”

Voitto oli Euroopalle ensimmäinen kotikentällä kahdeksaan vuoteen. Edellisen kerran se oli pystynyt kaatamaan USA:n Coloradossa vuonna 2013.

”Mahtavaa, että tämä ratkesi viimeisessä kamppailussa. Tuskin pystyin katselemaan. Kaikki tulevat muistamaan tuon viimeisen putin. Upea viikko ja upea suoritus koko joukkueelta”, Matthew hehkutti.

USA:n joukkueen kapteeni Juli Inkster antoi reilusti tunnustusta voittoisalle vastustajalleen.

”Eurooppa pelasi loistavasti ja me nostamme heille hattua. Mutta nyt käännämme katseet Toledoon, ja vuoden 2021 Solheim Cupiin.”

Kyseessä oli järjestyksessään 16. Solheim Cup. Euroopalla voittoja on koossa kuusi ja Yhdysvalloilla kymmenen. Euroopan voitoista puolet on tullut tällä vuosikymmenellä. Skotlanti on ollut suotuisa maaperä kotijoukkueelle, sillä kaikki kolme golfin äitimaassa pelattua Solheim Cupia on päättynyt Euroopan voittoon.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje