Etäisyysmittarit käytössä PGA Championshipissä – pelaajat skeptisiä peliä nopeuttavasta vaikutuksesta - Golfpiste.com

17.12.–23.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[3][9]
KilpailuaSuomalaista

17.12.–23.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[3][9]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Major

Etäisyysmittarit käytössä PGA Championshipissä – pelaajat skeptisiä peliä nopeuttavasta vaikutuksesta

Rory McIlroyn caddie Harry Diamond tarkasteli mittoja etäisyyskiikarilla PGA Championshipin harjoituspäivänä. Kuva: Getty Images

PGA of America -järjestö sallii etäisyyttä mittaavien laitteiden käytön myös kesäkuun lopussa pelattavassa naisten majorissa.

PGA Championshipissä tehdään tällä viikolla historiaa, kun major-turnauksessa on ensimmäisen kerran lupa käyttää etäisyyden mittaukseen tarkoitettuja laitteita. PGA of America -järjestön aiemmin tänä vuonna tekemällä päätöksellä tähdätään pelin nopeuttamiseen sen järjestämässä kilpailussa.

Etäisyysmittarit ovat olleet sallittuja amatööreille ja kaikille tavallisille harrastajille vuodesta 2006 lähtien, mutta turnauskomiteoilla on ollut mahdollisuus kieltää mainitut laitteet paikallissäännön avulla. Ammattilaiskiertueilla on kuitenkin sen verran joustettu, että laitteiden käyttö on hyväksytty kilpailuiden harjoituskierroksilla.

Pelaajat ottivat PGA Championshipin alla kantaa etäisyysmittareiden tai lähinnä -kiikareiden käytön sallimiseen. Moni oli sillä kannalla, että kyseisten laitteiden käyttö tulee pikemminkin hidastamaan kuin nopeuttamaan peliä.

”En ole niiden kannalla, koska etäisyyskiikarit heikentävät laadukkaasti taustatyönsä tekevän caddien merkityksen. Kiikareiden käyttö tarkoittaa teknisesti sitä, ettei pelaajan tarvitse edes nähdä kenttää tai pelata siellä etukäteen”, Justin Thomas sanoi Golf Digestille.

Jordan Spieth kertoi, että hän tulee käyttämään majorissa kiikaria caddiensa Michael Grellerin kanssa tehdäkseen tuplavarmistuksen etäisyydestä.

”Olemme tehneet mittojen kanssa kahdeksan vuotta töitä, mutta ei se mene jatkossakaan niin, että otamme tuosta vain matkan lipulle, ja peli jatkuu. Lyöntiä suunnitellessa pitää ottaa paljon muutakin huomioon kuin pelkkä etäisyys.”

Bryson DeChambeau oli samalla kannalla kuin Thomas todeten juuri Spiethin mainitseman tuplavarmistuksen vievän turhan paljon aikaa. Hän ei kuitenkaan kokonaan tyrmännyt etäisyyslaitteiden käyttöä.

”Silloin kun käyttö tietyissä tilanteissa osoittaa selvästi nopeuttavan peliä, pidän sitä vain hyvänä asiana”, hän sanoi.

DeChambeaun nopeampaan peliin liittyvät kommentit saattavat herättää joissakin hilpeyttä, sillä häntä on yleisesti pidetty huippugolfin hitaimpana pelaajana, ja ennen kaikkea juuri siinä mitä tulee lyönnin valmistautumiseen.

Justin Thomas ei ole etäisyysmittareiden käytön kannalla kilpailukierroksilla. Taustalla valmentajana toimiva isä Mike Thomas. Kuva: Getty Images

Webb Simpsonin caddie Paul Tesori muistutti tarvitsevansa mitan viheriön eteen sekä tiedon siitä, paljonko lyönnin pitää kantaa ilmassa ja paljonko lipusta on matkaa viheriön reunaan vasemmalla ja oikealla puolella. Vasta viimeisenä tulee etäisyys lipulle.

”Entä jo etäisyyskiikarin lukemassa onkin heittoa? Tesori kysyi. ”Sitten meidän pitää laskea kaikki muutkin mitat uudelleen, jotta olemme varmoja mitä olemme lyönnin suhteen tekemässä.”

Sitä tuskin kuitenkaan kukaan voi kiistää, että hyöty on olennainen, kun pallo on reilusti karheikon puolella. Etäisyysmittaria käyttävän pelaajan ja caddien ei tarvitse kävellä palloltaan sadettajan kannelle mahdollisesti kymmeniä metrejä saadakseen oikean mitan.

Vaikka etäisyysmittarit ovat kehittyneet merkittävästi viime vuosina, golfin sääntöjen mukaan pelaaja saa tulkita laitteen avulla ainoastaan etäisyyden ja suunnan. Korkeuseroja, tuulennopeutta ja muuta vastaavaa dataa ei ole lupa hyödyntää, joten nämä toiminnot on kytkettävä kiikarista pois päältä.

Kysymys ei ole pelkästään vain pelin mahdollisesta hidastumisesta tai nopeutumisesta. Joidenkin mielestä etäisyysmittari on vain yksi peliä helpottava laite muiden joukossa, mutta tarvitaanko näitä todellakin ammattilaisgolfissa tai ainakaan lajin ylimmällä tasolla?

Nähtäväksi jää, miten yleisesti kiikareita käytetään Kiawah Islandilla. Niin tai näin, pelaajan ja caddien muodostaman tiimin on hallittava golfin huipulla etäisyyden tulkinta ilman elektronisen laitteen antamaa apua. Se on yksi merkittävimmistä osa-alueista, joilla caddie voi osoittaa ammattitaitoaan ja vaikuttaa pelaajan päätöksiin kentällä.

PGA of America -järjestön päätös etäisyysmittareiden hyväksymisestä koskee lisäksi myöhemmin tässä kuussa pelattavaa Senior PGA Championshipiä ja kesäkuun Women’s PGA Championshipiä.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (2 kpl)

    GR says:

    Eiköhän tämä muutos nopeuta ammattilaisten kierroksia, kun caddien ei tarvitse enää veivata edestakaisin jalkamittojensa kanssa. Vähän ihmetyttää tuo Thomasin kommentti ”En ole niiden kannalla, koska etäisyyskiikarit heikentävät laadukkaasti taustatyönsä tekevän caddien merkityksen”. Onko tässä siis uhka, että avustajaa ei kohta enää tarvitakaan kuin bagin raahaamiseen? Näinhän tämä maailma etenee, että itse tehdään nykyään melkein kaikki, mistä joskus joku jonkun palvelun tarjosi. Vrt. vaikka puhelimen sentraalisannat. Nyt vaan itse hoidetaan nekin hommat.

    KL1 says:

    ’Webb Simpsonin caddie Paul Tesori muistutti tarvitsevansa mitan viheriön eteen sekä tiedon siitä, paljonko lyönnin pitää kantaa ilmassa ja paljonko lipusta on matkaa viheriön reunaan vasemmalla ja oikealla puolella. Vasta viimeisenä tulee etäisyys lipulle.’

    Jos caddie on ammattilainen, hän saa tarvitsemansa tiedot viheriökartasta ja etäisyysmittarilla tiedon pallolta griinin etureunaan nopealla vähennyslaskulla. Ajansäästö tulee siis siinä, ettei caddien enää tarvitse askeltaa pallolta lähimmälle mittapisteelle. Ehkä tässä on pientä muutosvastarintaa havaittavissa…