25.6.–2.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][24]
KilpailuaSuomalaista

25.6.–2.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][24]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - LPGA Tour

Choi paras Floridassa

Na Yeon Choi voitti kauden kaksi rahakkainta kisaa LPGA Tourilla. © Getty Images

Na Yeon Choi (-14) sai kunnian olla LPGA Tourin viimeisen turnauksen voittaja kaudella 2012. Choi löi Naplesissa pelatussa CME Group Titleholders -turnauksessa So Yeon Ryun kahdella lyönnillä. Kyseessä oli Choin toinen voitto tänä vuonna, sillä hän oli paras myös US Women’s Openissa. Päätöskisasta kuitatut 500 000 dollaria nostivat korealaisen kausiansiot 1,9 miljoonaan taalaan.

Naisten Yhdysvaltain kiertueella parhaaksi tulokkaaksi valittu Ryu nousi 13:lla tasoihin maannaisensa kanssa. 14. reiällä Ryun vajaa kymmenmetrinen birdieputti meni reilusti pitkäksi – seurauksena kolme puttia. Bogi kostautui, eikä Ryu kyennyt nousemaan enää Choin rinnalle. Molemmat pelasivat finaalikierroksen tuloksella 70.

”Olen todella onnellinen siitä kuinka pelasin tällä kaudella. Voitin ensimmäisen major-turnauksen ja tämäkin oli minulle iso kisa. Luulen, että voin asettaa odotukset jatkossa korkeammalle”, Choi sanoi.

Ryu antoi voittajalle tunnustusta: ”Oma puttipelini ei ollut kovin hyvää”, hän sanoi. ”Na Yeon (Choi) on mahtava pelaaja, itse olen vasta tulokas. Tämä oli rankka kisa.”

Vuoden Pelaajaksi valittu <a href=Stacy Lewis oli Floridassa vaisu. &copy Getty Images" src="/wp-content/uploads/2012/11/12111909013825.jpg" width="505">

Vuoden Pelaajaksi valittu Stacy Lewis oli Floridassa vaisu. &copy Getty Images

Iso voittopotti tuli Choille sopivasti, sillä hän suunnittelee parhaillaan talon hankintaa Orlandosta: ”Äitini tuli tänne auttamaan talon ostossa. Luulen, että voin ostaa nyt isomman kodin kuin etukäteen ajattelin.”

USA:n Brittany Lincicome (-11) oli kolmas ja Australian Karrie Webb (-10) neljäs. Ranskan Karine Icher (-8) sijoittui parhaana eurooppalaisena kuudenneksi. Pohjoismaalaisista Ruotsin Anna Nordqvist (-7) jakoi seitsemättä sijaa.

Rahalistan voiton n. 2,3 miljoonan dollarin ansioilla vienyt Inbee Park jännitti ennen turnausta Vare Trophyn (paras kierroskeskiarvo) kohtaloa tiukassa taistelussa Stacy Lewisin kanssa. Parkin neljännen kierroksen tulos 70 sinetöi tässä kamppailussa korealaisen voiton. Lewis pelasi päätöspäivänä tuloksen 74, vaisu viikonvaihde (29:s) pudotti hänet kierroskeskiarvotilastossa neljänneksi.

Lewis saavutti kuitenkin ensimmäisenä yhdysvaltalaisena Vuoden Pelaaja -tittelin LPGA Tourilla sitten vuoden 1994.

Marko Kuivasaari 19.11.klo 7.57

Choin vuoro nousta johtoon US Women’s Openin kesällä voittaneella Na Yeon Choi’lla on niukka johto LPGA Tourin päätösturnauksessa. Inbee Park varmisti rahalistan voiton.

Na Yeon Choi ja caddie Jason Hamilton suunnittelevat lyöntiä 14. reiällä.  &copy Getty Images

Na Yeon Choi ja caddie Jason Hamilton suunnittelevat lyöntiä 14. reiällä. &copy Getty Images

Kova tuuli teki pelaamisesta hankalaa LPGA Touriin kuuluvan CME Group Titleholders -turnauksen kolmannella kierroksella. Ainoana kaikki kierroksensa kuutosella alkavalla tuloksella pelannut NaYeon Choi otti tällä kertaa kärkipaikan kokonaistilanteessa -12. Major-voittaja selviytyi päivän urakastaan yhdellä virheellä, sillä kolmannen reiän bogi jäi ainoaksi. Birdieitä tuloksen 69 lyöneelle Choille kirjattiin neljä.

Kisan kärjessä 36 reiän jälkeen ollut Ai Miyazato menetti johtonsa kakkosella, kun epäonnistunut chippi rullasi takaisin hänen jalkoihinsa. Tuplabogin tehnyt Miyazato oli kierrostaan viitosen jälkeen kolme yli, kunnes hän ryhdistäytyi sisääntulossa. Takaysin neljä birdietä palauttivat tuloksen 71 pelanneen japanilaisen takaisin voittotaisteluun: toisena oleva Miyazato on lyönnin Choi’ta jäljessä.

Choin ja Miyazaton kanssa kolmantena finaalikierroksen viimeisessä ryhmässä pelaava So YeonRyu oli kuumimmillaan ulosmenossa. Päivän kuudesta birdiestä neljä tuli peräkkäin rei’illä 5-8. LPGA rookie of the year -palkinnon (vuoden tulokas) saanut Ryu on 54 reiän jälkeen kokonaistilanteessa -10.

Brittany Lincicome ja Ranskan Karine Icher – parhaana eurooppalaisena – jakavat neljättä sijaa lukemissa yhdeksän alle. Shanshan Feng ja Anna Nordqvist (-8) mahtuvat vielä kuuden joukkoon.

Lauantaina varmistui, että Inbee Park tulee voittamaan tämänvuotisen rahalistan. Stacy Lewisin olisi pitänyt voittaa Floridassa, jotta titteli olisi vielä voinut kääntyä hänelle. Lewis (-2) on ennen viimeistä kierrosta kymmenen lyöntiä Choi’ta perässä. Myös Vare Trophyn (paras kierroskeskiarvo) voittava Park (-4) on kaukana kärkikahinoista hänkin.

Marko Kuivasaari 18.11. klo 7.49

Miyazaton putit upposivat Loistavan puttivireen löytänyt Ai Miyazato nousi LPGA Tourin finaaliturnauksessa 16. sijalta johtoon. Kolmantena oleva Brittany Lincicome tietää syyn suosionsa salaisuuteen fanien keskuudessa.

Ai Miyazato tavoittelee viikonvaihteessa kauden kolmatta voittoaan.  &copy Getty Images

Ai Miyazato tavoittelee viikonvaihteessa kauden kolmatta voittoaan. &copy Getty Images

Maailmanlistalla kahdeksantena oleva Ai Miyazato teki vahvan nousun LPGA Tourin päätöskisan toisella kierroksella. Hän siirtyi turnauksen johtoon lyötyään Twin Eagles Clubin kentän uudeksi kenttäennätykseksi tuloksen 64. Kierroksen hurjin vaihe osui reikien 5-14 välille, joiden sisällä Miyazato taituroi seitsemän birdietä. Hänellä on lyönnin johto toisena olevaan Na YeonChoihin.

Miyazato otti perjantaina 25 puttia, kun avauspäivän puttisaldo oli 31. Japanilainen on viime aikoina panostanut lujasti nimenomaan puttausharjoitteluun.

”En ole saanut tätä (puttipeliä) toimimaan pariin kuukauteen, mutta olen ollut kärsivällinen”, Miyazato sanoi. ”Tämä on viimeinen turnaus, eikä itselläni ollut ennen kisaa erityisiä odotuksia. Siksi olen pystynyt pelaamaan rennosti ja se on auttanut onnistumaan myös puteissa.”

Miyazato on voittanut tällä kaudella naisten Yhdysvaltain kiertueella LPGA Championshipin sekä Arkansas Championshipin.

Brittany Lincicome, Karine Icher, Suzann Pettersen sekä Sun Young Yoo jakavat CME Group Titleholders -turnauksen puolivälissä kolmatta sijaa. He ovat Miyazatoa kolme lyöntiä jäljessä.

Lincicome valittiin tässä kuussa fanien äänestyksessä LPGA Tourin suosituimmaksi pelaajaksi. Valinnasta otettu Lincicome uskoo tietävänsä tärkeimmän miksi häntä pidetään kiertueen helpoimmin tunnistettavana ja lähestyttävänä pelaajana: ”Olen ollut aktiivinen sosiaalisessa mediassa. Pyrin vastaamaan jokaisen yksittäiseen viestiin”, hän sanoi.

”Paula Creamerilla on satoja tuhansia seuraajia Twitterissä ja monella muulla pelaajalla on seuraajia paljon enemmän kuin minulla. Mutta kun jaksaa vastata faneille, niin he palkitsevat sen.”

Marko Kuivasaari 17.11. klo 7.42

Pettersenin vahva meno jatkuu Kolmatta peräkkäistä voittoaan tavoitteleva Suzann Pettersen aloitti Floridan turnauksen terävästi. Hän löi kisan avauskierroksella päivän parhaan tuloksen yhdessä kahden muun pelaajan kanssa.

Suzann Pettersen upottaa putin Twin Eagles Golf Clubin kentän 17. reiällä.  &copy Getty Images

Suzann Pettersen upottaa putin Twin Eagles Golf Clubin kentän 17. reiällä. &copy Getty Images

Tuloksen 66 pelanneet Suzann Pettersen, So Yeon Ryu sekä Sun Young Yoo jakavat LPGA Tourin kisan kärkipaikkaa avauspäivän jälkeen. Kyseessä on Floridassa pelattava CME Group Titleholders -turnaus, joka on samalla kauden 2012 päätöskilpailu.

Kolmikosta Pettersen oli ainoa, joka välttyi torstaina tyystin virheiltä: hän teki 12 parin ohella kuusi birdietä. Ryun kortista löytyi seitsemän birdietä ja yksi bogi. Yoon kierros sujui kaikkein värikkäimmin: hän taituroi yhden bogin ja yhden tuplabogin vastapainoksi peräti yhdeksän birdietä.

Karine Icher, Lindsey Wright, Na Yeon Choi ja Cristie Kerr ovat lyönnin päässä kärjestä.

Sun Young Yoo – Karft Nabisco Championshipin voittaja – ei ole saanut tänä vuonna puttipeliään toimimaan toivotulla tavalla. Nyt oli kuitenkin toinen ääni kellossa: puttitilaston 74:s tarvitsi ensimmäisellä kierroksella vain 25 puttia.

Na Yeon Choi miettimässä mailavalintaa Naplesin kisan ensimmäisellä kierroksella.  &copy Getty Images

Na Yeon Choi miettimässä mailavalintaa Naplesin kisan ensimmäisellä kierroksella. &copy Getty Images

”Tapasin alkuviikosta valmentajani. Hän kehotti minua ottamaan putteristani alempaa kiinni, jotta voisin lyödä rennommin. Siitä oli paljon apua, sain pallon pyörimään todella hyvin”, Yoo sanoi.

Yoo oli jo matkalla selvään johtoon, kunnes kahdella viimeisellä tulleet tuplabogi ja bogi himmensivät hieman tunnelmia: ”En halua puhua siitä”, Yoo sanoi naureskellen.

Peräkkäiset kisat Koreassa ja Taiwanissa voittaneella Suzann Pettersenillä on hyvät mahdollisuudet täydentää voittoputkeaan Naplesissa.

”Paljon on vielä kisaa jäljellä, joten en aio tässä vaiheessa miettiä sellaisia. Pystyn pelaamaan vapautuneemmin kahden voiton jälkeen, kun ei ole akuuttia tarvetta saavuttaa mitään. Se tekee tästä helpompaa: voin yrittää hieman erilaisia lyöntejä ja pelata enemmän vaistollani”, norjalainen sanoi.

Perjantaina vuoden parhaan tulokkaan palkinnon vastaanottava So Yeon Ryu yllättyi hyvästä avauskierroksen tuloksestaan: ”Löin eilen niin huonosti driving rangella, etten osannut odottaa näin hyvää kierrosta.”

Vaikka aasialaiset ovat olleet tänäkin vuonna vahvasti esillä naisten huippugolfissa, ovat amerikkalaiset korjanneet kaudella 2012 eniten voittoja LPGA Tourilla. Stacy Lewisin neljän ykköstilan lisäksi voittopuheen ovat päässeet pitämään Cristie Kerr, Brittany Lang, Angela Stanford ja Jessica Korda. Tämän lisäksi jenkkien mieltä lämmittää Lewisin valinta Vuoden Pelaajaksi ensimmäisenä yhdysvaltalaisena 18 vuoteen.

Marko Kuivasaari 16.11. klo 7.47

Viimeistä viedään

Voittaako Inbee Park rahalistan ja Vare Trophyn? Entä pystyykö Suzann Pettersen kolmannen peräkkäisen LPGA-turnauksen voittoon? Floridassa viikonvaihteessa pelattava kauden päätöskisa antaa näihinkin kysymyksiin vastauksen.

<a href=Stacy Lewis on USA:n naisten huippugolfin todellinen valopilkku. &copy Getty Images" src="/wp-content/uploads/2012/11/12111409043978.jpg" width="505">

Stacy Lewis on USA:n naisten huippugolfin todellinen valopilkku. &copy Getty Images

Pian päätöksessään olevan kauden alku oli LPGA Tourilla Yani Tsengin näytöstä. Viime vuonna seitsemän kisaa naisten Yhdysvaltain kiertueella voittanut Tseng jatkoi siitä mihin kaudella 2011 lopetti: kolme voittoa viidessä ensimmäisessä kisassa antoivat osviittaa taiwanilaisen ylivoimaista, joihin muilla ei tuntunut olevan mitään sanomista.

Maaliskuussa pelatun Kia Classicin jälkeen Tsengin voittohanat sulkeutuivat ja hänen pelinsä alkoi yskiä. Erityisen vaikeata aikaa Tsengille oli jakso kesäkuun alusta lokakuun lopulle, jolloin hän ei saavuttanut yhtään Top-10-sijoitusta. Karsiutumisia kirjattiin kolme.

Tseng oli Kraft Nabisco Championshipissä kolmas, mutta vuoden loput major-turnaukset olivat hänelle kuin painajaista. Paras sijoitus oli Women’s British Openin 26:s tila, ensi kaudella täydet major-oikeudet saavassa Evian Mastersissa Tsengillä ei ollut asiaa edes jatkokierroksille.

Kaikesta huolimatta Tsengin asema World Rankingin kärjessä on yhä tukeva. Toisena oleva StacyLewis on häntä vajaat kolme keskiarvopistettä jäljessä, joten todellista taistelua maailmanykkösen valtikasta ei ole vähään aikaan luvassa.

Puolustusasemiin käynyt Tseng näyttäisi muutenkin saaneen uudelleen juonen päästä kiinni. Hän sijoittui Koreassa ensimmäisen kerran kymmenen joukkoon (3:s) sitten toukokuun puolivälin. Tämän jälkeen tulivat heti perään kolmas sija Taiwanissa ja neljäs sija Japanissa.

Lewis on yksinäinen jenkki lähinnä aasialaisten valtaamalla Rolex Rankings -listalla. Menestyksen taustalla on loistava kausi, joka nousi kukoistukseensa huhtikuussa. Mobile Bay LPGA Classicin lisäksi Lewis on voittanut tänä vuonna kolme muuta turnausta, joista viimeisimmän reilu viikko sitten Japanissa.

Suzann Pettersen on ollut vahvassa syysvireessä.  &copy Getty Images

Suzann Pettersen on ollut vahvassa syysvireessä. &copy Getty Images

Vaikka LPGA Tourin rahalistan voiton luulisi olevan Lewisin heiniä, niin tämä titteli on menossa Inbee Parkille. Hän sijoittui LPGA Championshipistä lähtien kymmenen kertaa peräkkäin Top-10:een. Näistä voittoja oli kaksi (mm. Evian Masters) ja kakkostiloja peräti neljä. Parkilla on rahalistalla yli 400 000 dollarin ero Lewisiin, joten jälkimmäisellä olisi vain kauden päätöskisan voitolla vielä teoreettinen mahdollisuus kiivetä kiertueen taalakuningattareksi.

Lewis varmisti viime viikolla Vuoden Pelaaja -tittelin ensimmäisenä amerikkalaisena sitten BethDanielin vuonna 1994. Park ja Lewis ratkaisevat tällä viikolla myös Vare Trophyn (kovin kierroskeskiarvo) paremmuuden. Tässä kamppailussa Parkilla on niukka pistejohto.

Tämän vuoden merkittävimpiin hetkiin kuului myös Kiinan Shanshan Fengin major-voitto (LPGA Championship) ja nousu maailmanlistalla kuudenneksi. Monella suunnalla odotetaan, että Fengin menestyksellä tulee olemaan samansuuntainen vaikutus Kiinassa kuin Se Ri Pakin saavutuksilla joitakin vuosia sitten Koreassa.

Pohjoismaalaisittain on viime aikoina pitänyt lippua korkeimmalla Suzann Pettersen, joka voitti lokakuussa peräkkäiset turnaukset Koreassa ja Taiwanissa. Ainona eurooppalaisena maailmanlistan kärkikymmenikköön mahtuva norjalainen (5:s) onkin Naplesissa, Floridassa torstaina käynnistyvän CME Group Titleholdersin suurimpia voittajasuosikkeja.

Marko Kuivasaari

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje