28.11.–5.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][3]
KilpailuaSuomalaista

28.11.–5.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][3]
KilpailuaSuomalaista
Challenge Tour - Kilpagolf

Challenge Tourilla on paljon pelissä – Suomalaiset taistelevat pelioikeuksista kahdelle kiertueelle

Lauri Ruuska on käytännössä jo varmistanut paikan CT:n finaalissa. Sarjanousu edellyttäisi kuitenkin huippusijoituksia.

CT:llä pelataan DPWT:n ja CT:n pelioikeuden lisäksi suorasta paikata pääkiertueen karsinnan kakkosvaiheeseen.

Challenge Tourin kausi lähestyy päätöstään ja sen huipentavaa finaalia. Mallorcan lomasaarella, Alcanadan kentällä pelattavaan finaaliin pääsee mukaan kiertueen pistelistan 45 parasta pelajaa.

Finaalissa tarjolla on tuplapisteet kauden normikisaan verrattuna, ja sen jälkeen kiertueen pistelistan 20 parasta nappaa paikan pääkiertue DP World Tourilla ensi kaudeksi.

Challenge Tourilla pelataan kuluvalla kaudella 29 kilpailua ja finaali. Jäljellä on kuusi koitosta ja finaali. Paitsi finaalin myös sitä edeltävän Kiinan kisan osallistujalista on rajoitettu. Kiinaan mahtuu 60 pelaajaa rankingin 75 parhaan joukosta. Peruskautta on siis jäljellä enää viisi kisaa.

Paitsi sarjanoususta, pelataan haastajakiertueella ensi vuoden työpaikasta CT:llä. Vahvan pelioikeuden saa 75 parasta. Sijoille 76–120 sijoittuneille tarjolla on rajoitettu pelioikeus, joka kuitenkin takaa jo hyvän starttimäärän kauden mittaan.

Eräs merkittävä rajapyykki rankingissa on 90. sija. Se nimittäin on viimeinen, jolla heltiää suora paikka DPWT:n kolmivaiheisen karsintarumban toiseen vaiheeseen.

Mikä on Challenge Tourin suomalaisten tilanne?

Miltä sitten näyttää asetelma kiertueen suomalaisten kannalta? Sinivalkoisista parhaissa asemissa on Lauri Ruuska. Sijalla 25 oleva Ruuska taistelee kotikisan voiton jälkeen tosissaan suorasta kortista pääkiertueelle. Ero sijalla 20 olevaan Jaco Prinsloohon on vajaat 67 pistettä. Se kuittaantuisi seitsemännellä sijalla, tai parilla top 15 -sijoituksella.

Ranking-pisteissä kärkipään sijoitukset palkitaan ruhtinaallisesti. Ruuska nettosi Vierumäen voitostaan 320 pistettä. Saman määrän pisteitä saa sijoittumalla kymmenisen kertaa sijan 15 tietämille. Viidennestä sijasta saa vielä 100 pistettä, mutta etenkin kärkikymmenikön jälkeen pistemäärä laskee jyrkästi.

Roope Kakko on edennyt jatkoon seitsemästi kymmenessä pelaamassaan kilpailussa. Huippusijoitukset kuitenkin antavat vielä odottaa itseään. Kuva: Johannes Simon/Getty Images

Avainasemassa ovat siis kärkisijoitukset, mielellään top 5:det, joita suomalaiset ovat kuluvalla kaudella pystyneet ottamaan luvalla sanoen vähän. Rankingissa toiseksi parhaana suomalaisena sijalla 81 oleva Matias Honkala esimerkiksi on kerännyt 186 ranking-pistettään vain kolmen kisan sijoituksilla. Niistä Kööpenhaminan turnauksen kolmossija toi peräti 140.

Kolmanneksi parhaana suomalaisena sijalla 88 oleva Roope Kakko on edennyt kovalla prosentilla jatkokierroksille. Kun huipputuloksia ei ole tullut, on pistepotti jäänyt harmittavan laihaksi. Kakonkin pisteistä lähes puolet on tullut yhdestä kilpailusta, hänen kohdallaan Saksan kisasta, jossa hän oli kuudes.

Sadan sakissa suomalaisista on myös Oliver Lindell. Hänelle Vierumäen kahdeksas sija oli tärkeä, sillä se toi noin kolmanneksen kauden pisteistä. Lindell on päässyt jatkoon lähes joka toisessa startissaan ja yltänyt usein vähintään kelvollisille sijoituksille. Huippusijoituksista reilusti palkitsevan pistelaskujärjestelmän johdosta pisteitä on silti koossa vasta 145,6.

Challenge Tourin parhaat suomalaiset (28.8.2023)
sijoituspisteet
Lauri Ruuska25467,7
Matias Honkala81186
Roope Kakko88167,1
Oliver Lindell100145,6

Suomalaisista myös Casper Simbergilla ja Alex Hietalalla on tilillään ranking-pisteitä, mutta ilman top 10- sijoituksia mahdollisesti jäljellä olevissa starteissa he eivät tule kilpailemaan pelioikeuden tai karsinnan kakkosvaiheen paikan tuovista ranking-sijoituksista.

Mitkä ovat maagiset rajat?

Challenge Tourin pistelaskujärjestelmä uudistui kuluvalle kaudelle, joten viime kauden pisteistä ei voi ennustaa pistemäärää, joka tulee riittämään DPWT:n korttiin tai CT:n pelioikeuteen. Pistemääriä voi kuitenkin yrittää haarukoida laskemalla, miten paljon kortissa kiinni olevat pelaajat ovat keskimäärin pisteitä yhdessä startissa tienanneet.

Edellä mainitulla kaavalla laskien sarjanousuun riittävään 20. sijaan tullaan tarvitsemaan noin 770–820 pistettä. Välitavoite ennen sitä on 45. sija, joka riittää finaaliin. Se tarkoittanee noin 450–470 pistettä. Lauri Ruuskan finaalipaikka siis näyttää olevan plakkarissa.

Suora CT-kortti, eli vähintään 75. sija, taas irronnee 290–320 pisteellä. Se lienee kaikkien suomalaisten minimitavoite. Honkala, Kakko, ja Lindell ovat siitä vain yhden top 3 -sijoituksen päässä. Yksi onnistuminen siis riittää pitkälle. Toisaalta mahdollisuudet käyvät vähiin, eikä keskikastin sijoituksilla pitkälle pötkitä.

Paljon on siis pelissä kauden viimeisissä kilpailuissa. Seuraava käynnistyy Ruotsin Vesterbyssä torstaina.

Artikkelia on päivitetty ti 29.8. klo 8.55: Lisätty Kiinan kilpailun osallistujarajoitukset.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (2 kpl)