Eurooppa pysyi pokaalin haltijana kaikkien aikojen ensimmäisessä tasapeliin päättyneessä Solheim Cupissa.
Eurooppa teki kovan tempun Espanjan Aurinkorannikolla viikonvaihteessa käydyssä Solheim Cupissa. Se pystyi haasteottelun historiassa ensimmäisen kerran kolmanteen peräkkäiseen voittoonsa, kun joukkue venyi tiukassa väännössä tasapisteisiin, 14–14, USA:n kanssa.
Solheim Cupin sääntöjen mukaan hallitseva mestari on voittaja ja pitää hallussaan olevan pokaalin edelleen huomassaan, mikäli haasteottelussa päädytään tasapeliin. Näin Euroopalle riitti voittoon päätöspäivänä ansaitut kuusi pistettä.
Sunnuntain kaksinpeleihin lähdettiin kutkuttavasta 8-8-tasatilanteesta. Päivän edetessä Eurooppa otti matseja hallintaansa, mutta osat näyttivät uhkaavasti vaihtuvan. Vieraat saivat hengen päälle, kun jo Euroopalle kallistumassa olleet Georgia Hallin (vs. Andrea Lee) ja Gemma Dryburghin (vs. Cheyenne Knight) ottelut päättyivät hieman tappiolta maistuneisiin pistejakoihin.
Hermoilua alkoi esiintyä myös USA:n leirissä, ja Eurooppa sai alakynnestä voittoon (vs. Ally Ewing) yltäneen Caroline Hedwallin hienosta taistelusta uutta virtaa.
Cigandalta upea venyminen
Kun ennakkoluulottomasti pelannut Maja Stark piti pintansa ottelussa Allisen Corpuzia vastaan, jäivät ratkaisun avaimet Carlota Cigandan ja Nelly Kordan käteen. Ciganda johti matsia ottelua parhaimmillaan 3 up, mutta maailmanlistan kakkonen hivuttautui Finca Cortesin -kentän 15. reiällä tasoihin.
Cigandalta löytyi kuitenkin vielä uusi vaihde. Espanjalainen otti 16. ja 17. väylän upeilla birdieillään reikävoitot, ja sai kunnian sinetöidä kotiyleisönsä sekä kuningas Felipe VI:n silmien edessä Solheim Cupin voiton Euroopalle.
Kentälle jäi vielä juhlahumun käynnistyttyä Emily Kristine Pedersenin ja Lexi Thompsonin välinen ottelu. Thompson korjasi viimeisessä matsissa 2/1-voiton, mutta tällä kamppailulla oli haasteottelun kannalta vain kosmeettinen merkitys.
Järjestyksessään 18. Solheim Cup tarjosi päivästä toiseen näyttävää ja korkeatasoista huippugolfia. Hienon viikon kruunasi Finca Cortesinin loistavasti haasteotteluun sopinut kenttä, runsas yleisö ja kaikin puolin täydelliset olosuhteet.
Kilpailua ilmensi myös esimerkillinen urheiluhenki, eikä yhdessäkään ottelussa ajauduttu vääntöihin säännöistä tai mistään muustakaan. Myös joukkueiden juhliminen hyvistä suorituksista ja voitoista oli vapautunutta, mutta toista joukkuetta kunnioittavaa.
Eurooppa sai vaatimattoman alun haasteottelulle, kun Yhdysvallat otti perjantain foursome-kamppailussa 4–0-johdon. Kotijoukkue ei tästä hätkähtänyt vaan kavensi iltapäivän fourball-otteluissa eron kahteen pisteeseen. Tämä oli Euroopalle äärimmäisen tärkeä onnistuminen koko viikon kannalta.
Vaikka USA Solheim Cupin hävisikin, se oli haasteottelussa kotijoukkueen veroinen.
Team Europe pelasi lauantain nelinpelit (2−2) huomattavasti avauspäivää paremmin, ja se ei antanut yhteensä kahdeksassa ”bestball”-matsissa naapurille kuin kaksi pistettä. Sunnuntain kaksinpeleissä kamppailtiin tämänvuotiselle Solheim Cupille tunnuksenomaisesti tasatahdissa. Matsit olivat enimmäkseen tiukkoja, sillä kamppailuista yhdeksän eteni vähintään 17. reiälle.
Euroopalla riitti onnistujia laajalla rintamalla. Menestyksen ruumiillistumaksi nousi haasteottelun ratkaissut Carlota Ciganda, joka oli voittamassa jokaista neljää kamppailuaan. Myös Linn Grant ja Leona Maguire kuuluivat joukkueen syömähampaisiin kolmella pisteellään. Maguiren ylivoimainen kaksinpelivoitto USA:n nuoresta tähdestä Rose Zhangista, päivän toisessa matsissa, antoi Euroopalle valtavasti energiaa.
Vaikka USA Solheim Cupin hävisikin, se oli haasteottelussa jo numeroidenkin valossa kotijoukkueen veroinen. Esitys vieraskentällä oli vakuuttava, eikä kaukana ollut, että Solheim Cup olisi matkustanut kuuden vuoden tauon jälkeen Yhdysvaltoihin.
Yhdysvalloilla oli Espanjassa nuori joukkue, keski-iältään alle 26 vuotta. Sillä on paljon uusia taitavia pelaajia, jotka tulevat muodostamaan haasteotteluissa pitkään joukkueen rungon. USA:n näkyvin hahmo oli 3,5 pistettä joukkueelleen hankkimassa ollut Megan Khang, joka otti sunnuntain singeleissä symbolisesti merkittävän avausvoiton Linn Grantista.
Myös vetämättömästi pitkin kautta pelannut Lexi Thompson nosti tällä viikolla roimasti tasoaan oltuaan kokoamassa jenkkien pistelaariin kolmea pistettä.
Major-voittajien panos jäi vaatimattomaksi
Ainoa kokonaan ilman pisteitä jäänyt pelaaja oli tänä vuonna Evian Championshipin voittanut Euroopan Celine Boutier. USA:n leiristä kauden kaksinkertainen major-voittaja Lilia Vu oli niin ikään yllättävän vaisu. Ainoan pisteensä hän otti lyötyään singeleissä Madelene Sagströmin.
USA otti 90-luvun ensimmäisissä Solheim Cupeissa muutaman ison voiton, ja monet ehtivät jo miettiä, onko Eurooppa sille liian heppoinen vastustaja. Kehitysaskeleet vanhalla mantereella ovat olleet pitkiä, ja 12 viimeisen vuoden aikana pokaali on lähtenyt vain kahdesti USA:n matkaan.
Eurooppa karisti vuosikymmeniä kantamansa altavastaajan roolin Ohiossa syksyllä 2021, ja kesti hienosti suosikin paineet Aurinkorannikolla. Voitto oli Euroopalle Solheim Cupissa kahdeksas, USA:lla on koossa kymmenen voittoa.
Seuraava Solheim Cup pelataan poikkeuksellisesti jo ensi vuonna Gainesvillessä Virginiassa. Koronapandemia sotki haasteotteluiden rytmiä, ja tällä ratkaisulla vältytään järjestämästä Solheim Cupia ja Ryder Cupia jatkossa samana vuonna.
Lue seuraavaksi: Solheim Cupin hurmoksellinen loppuratkaisu omin silmin ja kuninkaan seurassa koettuna
Ei Euroopan voittoa varmistanut kukaan, vaan ottelusta tuli tasapeli. Koska cup oli edelliskerran voiton ansiosta Euroopan hallussa, säilytti Eurooppa cupin (retained the cup).
Kaikki pelaajat yms ovat Chip Gn mielestä tyhmiä: puolustava mestari juhlii RC:säkin tasapisteitä voittona ja toinen puoli on kuin maansa myynyt jo siinä vaiheessa kun vähintään tasapisteet varmistuvat. Huom! kisan nimi on … cup. ”Tasapelit” merkitään tilastoissa yms. puolustavan mestarin voittoisa.
Näin on eli kannu pitää voittaa takaisin, tasapeli ei riitä.
Toivottavasti selostaja valmistautuu seuraavaan lähetykseen sen verran, että ottaa selville , kuinka pelasjien nimet lausutaan. Tai edes kuuntelee, kun pelaajat esitellään. Rasittavaa kuunnella, kuinka monella eri tavalla nimen voi lausua.
Tasapeli on tasapeli. Palkintoseremonioissakaan ei puhuttu voitosta vaan kyseltiin mm. kapteenilta: ”how does it feel to retain the cup?” Koko seremoniassa ei puhuttu voittamisesta (winning), vaan nimenomaan retaining the cup.
”Solheim Cupin sääntöjen mukaan hallitseva mestari on voittaja”
Chip lähtee varmaankin pikaisesti puhuttamaan järjestäjiä, jotta nuo säännöt saadaan muutettua. Seuraava kisa on jo ensi vuonna, joten Chipille tulee kiire…
14-14 on tasapeli!
”The team (USA or Europe) that is defending champion entering a Solheim Cup must win 14 of the 28 points to retain the Cup.”
Noissa ”säännöissä” sanotaan nimenomaan ”to retain the Cup”, ei ”to win the Cup”. Kummallista, että kaikilla ei riitä ymmärrys, eikä kielitaito tämän selvän asian ymmärtämiseen.
Kyse on siitä kannusta, joka on Euroopalla hallussaan. USA yrittää voittaa kannun itselleen, mutta ei onnistunut tälläkään kertaa eli Eurooppa on hallitseva Ryder Cupin voittaja edelleen.
Tarkoitin Solheim Cupin voittaja.
Uskomatonta minkälaisista asioista saadaan vääntö aikaan. Menkää ulos ja pelaamaan välillä!