11.6.–18.6 - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][23]
KilpailuaSuomalaista

11.6.–18.6 - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][23]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Major

Bradley nousi sankariksi

Keegan Bradley on major-turnausten seitsemäs peräkkäinen ensikertalaisvoittaja. © Getty Images

Kauden kenties erikoisin ja mielenkiintoisin major-turnaus PGA Championship päättyi maanantain varhaisilla tunneilla Keegan Bradleyn (-8) juhliin. Jälkeenpäin ajatellen mikä olisi ollutkaan sopivampi ratkaisu yllätykselliselle turnaukselle. Bradleyn nimeä ei varmasti mainittu yhdessäkään viestintälähteessä, silloin kun puitiin mahdollista voittajaa. Missä muussa urheilulajissa tämä voisi olla mahdollista kuin golfissa?

PGA Championshipin finaalikierroksen asetelmat olivat harvinaisen kutkuttavat. Kärjessä olleet nimet toivat lähinnä mieleen Yhdysvaltain kiertueen syyssarjan turnauksen tulosluettelon. Silmäys eteenpäin kuitenkin paljasti paikalla olleen maailman koko eliitin. Bradley, Jason Dufner ja Brendan Steele olivat jonossa ensimmäisinä tavoittelemassa himoittua Wanamaker Trophyä.

Edellä mainitun kolmikon hyytymistä odoteltiin, mutta vain Steelelle paineet kävivät liian koviksi. Kun kokeneemmalta osastolta Luke Donald, Lee Westwood ja Adam Scott eivät aivan saaneet itseään vaadittavaan lentoon, jäi ”konkarivastuu” kahden pohjoismaalaisen, Anders Hansenin ja Robert Karlssonin harteille.

Hansen taisteli loppumetreille

Sisääntulon kolmannella reiällä eaglen tehnyt Karlsson (-5) näytti nousevan kärjen hämmentäjäksi, mutta hänen kohtalokseen koituivat lopulta Athletic Golf Clubin kentän vaativa lopetus. Kolme peräkkäistä bogia jättivät ruotsalaisen jaetulle neljännelle tilalle David Tomsin ja Scott Verplankin kanssa.

Hansen oli lopulta eurooppalaisten viimeinen toivo, mutta upean (66) kierroksen ainoa bogi tuli hänen kannaltaan pahaan paikkaan. Tanskalainen paikkasi virheensä heti 17. reiän birdiellä, mutta jäi harmillisesti lyönnin päähän uusinnasta.

Kun 13:lla päivän neljännen birdiensä tehnyt Dufner venytti johtonsa viiteen lyöntiin, alkoivat uskaliaimmat julistaa jo varmaa voittajaa. Pahin oli kuitenkin edessä. Vaikka lähes eleettömänä loppuun saakka pysynyt Dufner oli pelannut vaativan kentän neljä viimeistä reikää virheettömästi, teki hän 15:ltä lähtien kolme bogia putkeen.

Anders

Anders Hansenille olisi suonut mahdollisuuden uusintaan. &copy Getty Images

Hieman aikaisemmin triplabogin 15:llä tehnyt Bradley näytti vetävän maton lopullisesti altaan, mutta elvyttävät birdiet kahdella seuraavalla palauttivat hänet takaisin kartalle. Viimeisen reiän par merkitsi tulokseen -8 päätyneiden Bradleyn ja Dufnerin lähtöä uusintaan.

Kolmen reiän uusinnan ensimmäinen rasti oli tulevalle vahvasti suuntaa antava. Birdien tehnyt Bradley siirtyi johtoon, eikä hän laskenut kahdella seuraavalla reiällä Dufneria enää tasoihin.

PGA-valmentajan pojasta Keegan Bradleystä tuli ensimmäisellä yrittämällään kolmas major-voittaja yli 100 vuoteen. 25-vuotias kiertuetulokas oli ennen Johns Creekissä Georgiassa pelattua turnausta maailmanlistalla sijalla 108, mutta nousee maanantaina tehtävässä päivityksessä 30 parhaan joukkoon.

”Tuntuu uskomattomalta, kuin näkisi unta. Pelkään, että herään viiden minuutin kuluttua huomatakseni, ettei se ollutkaan totta”, Bradley sanoi.

Parhaiden kategoriaan

Yllätysten turnaus jää mieleen myös koitoksena, missä Tiger Woods missasi cutin ja sijoittui ensimmäisen kerran sadan ulkopuolelle. Emme koskaan saa tietää sitäkään, mitä avauskierroksella ranteensa puunjuureen täräyttäneen Rory McIlroyn loukkaantuminen vaikutti hänen iskukykyynsä. Kisan suurin ennakkosuosikki sijoittui 64:nneksi, 19 lyöntiä voittajalle hävinneenä.

”En halua olla yksi niistä tyypeistä, jotka katoavat jonnekin major-voiton jälkeen. Haluaisin päästä parhaiden pelaajien kategoriaan, ja tulla mainituksi suurimman esikuvani Phil Mickelsonin kanssa”, Bradley pohti.

Juuri Mickelson oli se pelaaja, joka oli edellisenä yhdysvaltalaisena voittanut (Masters 2010) major-turnauksen. Sen jälkeen koitti kuuden kilpailun kuiva kausi, minkä johdosta jenkit olivat huolestuneina alkaneet etsiä ratkaisua venyneeseen suvantovaiheeseen.

PGA

PGA Championshipin loppukäänteet koituivat Jason Dufnerin pettymykseksi. &copy Getty Images

Vaikka Dufner sanan varsinaisessa merkityksessä näytti pisimpään PGA Championshipin voittajalta, ei hänellä ole syytä piilottaa päätään pensaaseen: toinen sija major-turnauksessa on aina merkittävä saavutus. Uusintatappio tuntunee silti karvaalta, varsinkin kun kaikki 148 starttia PGA Tourilla ovat jättäneet hänet ilman parasta palkintoa.

”Tästä on nyt niin vähän aikaa, etten vielä osaa arvostaa toista sijaani. Toisaalta saatan 10-15 vuoden kuluttua ajatella, etten koskaan tullut saaneeksi toista yhtä hyvää tilaisuutta”, Dufner sanoi pettyneenä.

Asiat voivat muuttua hetkessä. Nyt FedExCupin pisteissä neljänneksi noussut Bradley ei ole enää se suurelle yleisölle tuntematon nuori pelaaja, jonka voitto missä tahansa turnauksessa on yllätys. Hän on elokuun lopussa käynnistyvän Yhdysvaltain kiertueen play off -sarjan yksi potentiaalisimmista menestyjistä.

Marko Kuivasaari

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje