25.6.–2.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][24]
KilpailuaSuomalaista

25.6.–2.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][24]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Major

B. Watson ja F. Molinari PGA Championshipin kärkeen

Francesco Molinarin pelissä oli torstaina selkeät suuntaviivat. © Getty Images

Pitkälyöntinen Bubba Watson ja maailman parhaimman golfia pelaavan veljesparin nuorempi osapuoli Francesco Molinari iskivät PGA Championshipin ensimmäisellä kierroksella taululle tuloksen 68 (-4), joka riitti torstain pelien päätteeksi kisan johtoon.

Tuloksessa neljä alle ovat myös Matt Kuchar, Ernie Els ja Nick Watney, mutta heistä kullakin oli pimeyden laskettua Whistling Straitsin ylle vähintään neljä reikää pelaamatta kierroksestaan.

Avauspäivänä täyden kierroksen ehti pelata vain 78 pelaajaa kaikkiaan 156 kilpailijasta. Ongelmaksi kierroksen mutkattoman läpiviemisen kannalta muodostui sankka sumu, joka piti kilpailun keskeytyksissä kolme tuntia.

Torstain onnistujiin on viimeaikaiset otteet huomioiden luettava myös Tiger Woods, jonka tulos 71 oli yhden alle kentän parin. Woods aloitti kierroksensa terävästi, oltuaan jo neljän reiän jälkeen tilanteessa -3. Viimeisellä reiällä maailman ykkönen joutui turvautumaan birdieen selvitäkseen päivän urakastaan miinusmerkkisellä tuloksella.

”Ansaittu tulos. Pelini olisi ollut liian hyvää lopputulokseeni nähden, jos olisin jäänyt vain par-tulokseen. Hyvältä tuntui”, sanoi Woods, jonka vaatimustaso omiin suorituksiin vaikuttaisi madaltuneen.

Siitä pitääkö 14 major-turnauksen voittajan olla tyytyväinen kierrostulokseen -1, voidaan olla toistakin mieltä. Joka tapauksessa torstain kaltainen tulos on Woodsille täysin tyypillinen avaus verrattuna useimpien major-kisojen ensimmäisiin kierroksiin, jotka ovat vieneet hänet jatkossa voittoon saakka.

Hunter

Hunter Mahan sai seurata pelinsä lomassa hienoa auringonlaskua. &copy Getty Images

Tilanteessa -4 oleva Els (14 reikää) on lupaavan alun jälkeen edelleen toiveikas, tavoitellessaan major-voittoa kauden viimeisessä mahdollisuudessaan. Hienon alkukauden pelannut eteläafrikkalainen on tämän tästä ollut ennakkoon ajatellen yksi suurimpia voittajasuosikkeja kauden muissakin major-turnauksissa, mutta aivan loppusuoralle saakka hänen vireensä ei ole toistaiseksi riittänyt.

Kucharin ja Watneyn väijymistä maailman terävimmän eliitin takana voi pitää jälleen signaalina jostain tulevasta. Molemmat ovat tehneet pari vuotta tuloa kirkkaimpiin parrasvaloihin, vaikka toki kesken olevan ensimmäisen kierroksen jälkeen ei mahdollisesta menestyksestä Whistling Straitsilla pidäkään tehdä liian suuria johtopäätöksiä.

Kymmenen parhaan joukkoon mahtuvat Wisconsinissa pelattavassa kisassa vielä Jason Day, Ryan Moore, Charles Howell III, Gonzalo Fernandez-Castaño, Darren Clarke sekä Simon Khan. Heistä kolme viimeksi mainittua jatkavat avauskierroksensa loppuun perjantai-aamuna.

”En ole koskaan aiemmin herännyt aamulla klo 5.30 päästäkseni kierrokselle klo 12”, tuloksen 69 pelannut Howell III kiteytti päivän tunnelmat.

Marko Kuivasaari

Major-ennakko: Kiilaako Woods itsensä Whistling Straitsilta Celtic Manoriin?

Maailma on muuttuvainen, mutta vuosi sitten ei monellekaan olisi tullut mieleen, että Tiger Woods joutuu tänä vuonna taistelemaan paikasta USA:n Ryder Cup -joukkueeseen viimeiseen kisaan saakka. Woodsin suora valinta Celtic Manoriin matkaavaan ryhmään on puhtaasti kiinni hänen menestyksestään PGA Championshipissä.

Sean

Sean Foley vaihtoi Tiger Woodsin kanssa ajatuksiaan PGA Championshipin harjoituskierroksella. &copy Getty Images

Torstaina alkava PGA Championship pitää Tiger Woodsin kohdalla jälleen muutaman kysymysmerkin: Kuinka hyvin Woods on toipunut Bridgestone Invitationalin epäonnistumisesta? Entä mikä on todellisuudessa valmentaja Sean Foleyn tämänhetkinen rooli? Nouseeko Woods suoraan USA:n Ryder Cup joukkueeseen sunnuntaina, vai tarvitaanko villiä korttia? Päättyykö Woodsin vuosikausia kestänyt valta maailmanlistan kärjessä tämän viikon päätteeksi?

Siinäpä kerrassaan Woodsiin liittyviä kysymyksiä. Mutta Ryder Cup -valinnat ovat juuri nyt Yhdysvalloissa kuuma puheenaihe. Whistiling Straitsin major-turnaus on viimeinen kisa, josta pelaajat voivat vielä saada suoraan valintaan liittyviä pisteitä. Näin ollen sunnuntai-iltana kahdeksan jenkkiä tietää varmuudella olevansa sisällä joukkueessa, mutta Woodsin kohdalla tilanne on erikoinen.

Hän on pistetilastossa vasta sijalla 10, joten on mahdollista että Woods joutuu turvautumaan kapteeni Corey Pavinin syyskuun alkupuolella jakamiin neljään villiin korttiin. Tiger itse sanoi julkisen sanan välityksellä, että Pavin voisi jättää käyttämättä tämän valinnan hänen kohdallaan.

Olisiko Woods vahvistus?

Toisaalta Woods ei halua kieltäytyä kunniasta, mikäli kaikesta huolimatta Pavin hänen nimensä poimii näiden neljän armoitetun joukosta. On luonnollista, että Woods haluaisi pelata itsensä ”omilla avuillaan” suoraan Walesiin matkaavaan kisakoneeseen: maailman ykkönen kun ei ole tottunut almuja pyytelemään.

Tätä myös Pavin joutuu miettimään tarkkaan. Jos Woodsin peliotteet eivät ala hiljalleen kohentua, voidaan kysyä, olisiko hän joukkueelleen oikeasti vahvistus? Woods ei ole muutamassa aiemmassa Ryder Cupissa ollut mikään syömahammas, mutta sellaisia Pavin ryhmäänsä kuitenkin tarvitsee, mikäli mielii katkaista vuodesta 1993 jatkuneen vierastappioputken.

Eurooppa tulee olemaan Woodsin kera tai ilman vaikea lyötävä Celtic Manorissa. Maanosa on tuottanut tasaiseen tahtiin estradille nuoria ja nälkäisiä menestyjiä, joka on näkynyt tänä vuonna myös mukavina saavutuksina Yhdysvaltojen puolella. Viisaana kapteenina Colin Montgomeriekään ei varmasti sorru etukäteen hieromaan kämmeniään liian voimakkaasti yhteen.

Valmentaja Sean Foleyn rooli Woodsin kumppanina on vielä auki. Toukokuussa yhteistyönsä Hank Haneyn kanssa päättänyt Woods on läpi kesän treenannut ilman varsinaista valmentajaa, mutta Whistiling Straitsilla Foley on selkeästi osallistunut Woodsin harjoituksiin.

Hunter

Hunter Mahan nosti Ohion World Tour -kisan voitollaan osakkeitaan tuntuvasti PGA Championshipiä ajatellen. &copy Getty Images

Kanadalaistaustainen valmentaja vahvisti tällä viikolla Woodsin pyytäneen häntä katsomaan lyöntiään, mutta sanoi ettei kysymyksessä ole virallinen yhteistyö.

”Siihen on kuitenkin epäilemättä olemassa mahdollisuudet”, Foley sanoi viitaten vakituisempaan työsuhteeseen.

Tiistai oli jo toinen kerta kun Foley liikkui Woodsin ryhmän mukana kentällä, mutta molemmilla kerroilla Tiger on pelannut harjoituskierrostaan Sean O’Hairin ja Hunter Mahanin kanssa. Kaksi jälkimmäistä ovat Foleyn vakituisia asiakkaita.

Ensin Foley sitten Mahan

Kierroksen puolivälissä Foley kävi lyhyen keskustelun Woodsin kanssa ja lähti katsomaan kolmatta valmennettavaansa Stephen Amesia. Tämän jälkeen Mahan seisoi tarkkailijan paikalla Woodsin avatessa 11. tiillä väyläpuullaan.

Pelaajat auttavat tavallisesti mielellään toisiaan: O’Hair sanoi saaneensa viime vuoden Tour Championshipin alla tärkeitä puttausohjeita Woodsilta, ja otti kisassa tuloksellaan 66 ensimmäisen kierroksen jälkeisen johtopaikan.

Tämän jälkeen ainakaan puttipeli ei ole ollut O’Hairin kohdalla kaikkein haavoittuvin osa-alue.

Tiger Woods starttaa PGA Championshipin avauskierrokselle Whistling Straitsin 10. tiiltä yhdessä turnauksen puolustavan mestarin Y.E. Yangin sekä kentällä edellisen (2004) PGA Championshipin voittaneen Vijay Singhin kanssa torstaina klo 16.20 Suomen aikaa.

Marko Kuivasaari

Mickelsonilla diagnosoitu nivelpsoriasis

Tilanne

Tilanne hallinnassa. Phil Mickelson harjoitteli täysipainoisesti Whistling Straitsilla tiistaina. &copy Getty Images

Phil Mickelsonin lähipiirissä on viime aikoina ollut terveydellisiä murheita. Nyt pelaajalla itsellään on diagnosoitu nivelpsoriasis, joka ehti välillä äityä pahaksi. Sairaus ei kuitenkaan estä häntä osallistumasta torstaina käynnistyvään PGA Championshipiin.

Phil Mickelson kertoi muutamia päiviä ennen 40-vuotissyntymäpäiviään vaimoilleen Amylle tuntevansa olonsa erinomaiseksi.

”Minulla ei ole särkyjä eikä vaivoja ja selkäni tuntuu hyvältä. Tunnen itseni vahvemmaksi ja notkeammaksi kuin koskaan”, hän muisteli todenneensa puolisolleen.

Joitakin päiviä myöhemmin valmistautuessaan US Openiin, Mickelson nousi sängystään outojen vaivojen saattelemana: akillesjänteessä tuntui painetta, vasen etusormi ja oikea ranne vaikuttivat venähtäneeltä. Ibuprofeeni ja tulehduskipulääkkeet auttoivat vasuria vaivoissaan sen verran, että hän venyi Pebble Beachin kisassa neljänneksi. Mutta kun säryt levisivät Havaijin lomalla lonkkiin, nilkkoihin, olkapäihin ja käsivarsiin, Mickelson alkoi olla todella huolestunut.

Kivut rauhoittuneet

Diagnoosiksi määriteltiin nivelpsoriasis, jossa elimistön oma immuunisysteemi alkaa hyökätä terveisiin soluihin ja kudoksiin. Oireet aiheuttavat tulehduksia nivelissä ja jänteissä. Mickelson sai tulehduskipulääkkeiden avulla pidettyä itsensä pelikuntoisena British Openissa, mutta lääkitsee nyt itseään seitsemän päivän välein ottamallaan Enbrel-ruiskeella.

”Lääke rauhoittaa immuunisysteemiä ja estää sitä hyökkäämästä niveliin. Olen käyttänyt lääkettä nyt pari viikkoa ja vaikutukset ovat olleet hyvin positiviisia”, Mickelson sanoi PGA Championshipin lehdistötilaisuudessa.

Enbrel-ruiske on elvyttänyt vaivat, mutta Mickelson aikoo käyttää sitä aluksi vuoden verran. On mahdollista, etteivät oireet palaa enää sen jälkeen, mutta jos näin käy, hän voi aloittaa uuden hoitojakson.

”Minun pitäisi pysyä elämään normaalisti ilman haitallisia oheisvaikutuksia, joten en ole tästä nyt hirveän huolissani.”

Kun pitkäaikainen ennuste sairauden taltuttamiseksi ilmeni hyväksi, maailmanlistan kakkonen katsoi parhaakseen ottaa asian puheeksi PGA Championshipin tiistaisessa lehdistötilaisuudessa.

Phil Mickelson starttaa US PGA Championshipin avauskierrokselle torstaina yhdessä kauden kahden muun major-voittajan, Graeme McDowellin sekä Louis Oosthuizenin kanssa klo 21.35 Suomen aikaa.

Marko Kuivasaari

Jatkuvatko yllätykset kauden viimeisessä major-turnauksessa?

Kauden kaksi edellistä major-turnausta on ollut yllättäjien juhlaa. Nouseeko Whistling Straitsilla joku kisan mustista hevosista jälleen voittoon vai onko vaihteeksi kokeneen maailmantähden vuoro?

Louis

Louis Oosthuizen on valmis taistelemaan toisesta peräkkäisestä major-voitosta. &copy Getty Images

Kauden major-turnausten sarja on kääntymässä kohti viimeistä kisaa, kun maailman valiopelaajat ovat matkustaneet täksi viikoksi Wisconsiniin taistelemaan US PGA Championshipin voitosta. Kisa on merkittävä myös siksi, että onnistuminen Whistling Straitsilla tiennee monen kohdalla melko varmaa paikkaa syksyn Ryder Cupissa.

Vuoden 2010 ensimmäinen major-titteli US Masters meni Phil Mickelsonille, mutta kahden seuraavan voittajan puolesta ei ainakaan vedonlyöntitoimistojen tiskeillä vaihdettu suuria summia. Kuka tunnustaa nähneensä kristallipallostaan, että Graeme McDowell valloittaa US Openin ensimmäisenä eurooppalaisena 40 vuoteen, tai että pallon ennustama British Openin eteläafrikkalainen voittaja ei ollutkaan Ernie Els tai Retief Goosen, vaan Louis Oosthuizen?

Eurooppalaisilla tai ylipäänsä Euroopan Tourin jäsenillä on pyyhkinyt maailman pääkiertueilla viime aikoina melkoisen hyvin. Kun PGA Championshipin voittoa puolustava Y.E.Yang on vielä Wanamaker Trophyn tämänhetkinen haltija, onkin Mickelson voimassa olevista major-voittajista ainoa joka ei ole Euroopan Tourin jäsen.

Yangista tuli viime elokuussa ensimmäinen aasialainen, joka onnistui voittamaan major-turnauksen. Voiton arvokkuutta lisäsi se, että hän kukisti finaalikierroksen johtopallossa itsensä Tiger Woodsin. Vain ani harva saattoi uskoa tuntemattoman korealaisen korjaavan potin lähes varmana voittajana pidetyn maailman ykkösen nenän edestä.

Mestarit samalla ”lavalla”

Vanhan perinteen mukaan kauden kolmen edellisen major-turnauksen voittajat pelaavat PGA Championshipin kahdella ensimmäisellä kierroksella samassa ryhmässä.

”On tiedossa jännittävä viikko. Minulle Akronin (Bridgestone) kisa oli eräänlainen käännekohta, sillä tunsin itseni siellä ensimmäistä kertaa iskukykyiseksi Pebble Beachin jälkeen”, McDowell sanoi.

”Philin (Mickelson) ja Louisin (Oosthuizen) kanssa pelaaminen torstaina ja perjantaina tuntuu hienolta, myös ilmapiiri on varmasti mahtava. Tällaiset asetelmat saavat latauksen ilman muuta kohdilleen.”

British Openin sankari Oosthuizen on myös toiveikas PGA Championshipin suhteen. Hän pelasi Bridgestone Invitationalin päätöskierroksella tuloksen 65 ja nousi kisan lopputuloksissa kymmenen parhaan joukkoon.

”Olin Akronin kisan alussa hieman ruosteessa, mutta peli parani loppua kohden. Seuraavaan kisaan on aina mukava mennä, kun alla on vahva kilpailukierros”, Oosthuizen sanoi.

”En ole kuullut kentästä paljon muuta kuin että se on tuulinen ja vaativa. Toinen major-voitto maistusi, ja sen jälkeen kenties kolmaskin…Tietenkin voitto St Andrews’ssa antoi runsaasti itseluottamusta, joten olen valmis uuteen haasteeseen.”

John

John Daly ja Rickie Fowler ottivat tiistaina tuntumaa Whistling Straitsin juonikkaisiin väyliin. &copy Getty Images

US PGA Championship on pelattu viimeksi Pete Dyen luomalla Whistling Straitsilla vuonna 2004. Tuolloin Michigan-järven rantamilla kulkevan upean kentän kuninkaaksi nousi Vijay Singh. Hyviä muistoja kuuden vuoden takaisesta kisasta on myös Darren Clarkella ja Miguel Angel Jiménezillä, jotka kävivät 65 lyönnin kierrostuloksellaan kiinni Whistling Straitsin kenttäennätykseen.

Uusia voittajia edelleen luvassa

Kuudesta viimeisimmästä major-voitoista viisi on mennyt ensikertalaisille. Toissa vuonna Oakland Hillsissä ensimmäisenä eurooppalaisena sitten vuoden 1930 (Tommy Armour) US PGA Championshipin voittanut Padraig Harrington uskoo, että major-kisoissa nähdään lähitulevaisuudessakin yhä useampia ensikertalaisvoittajia.

”Lukuisat eurooppalaiset ovat alkaneet Graemen (McDowell) esimerkin jälkeen uskoa, että hekin voivat voittaa major-turnauksen. Varmasti Etelä-Afrikan nuoret pelaajat ajattelevat samalla tavalla Louis Oosthuizenin saavutuksesta. Kun hyvä kaveri tai tuttu voittaa ison turnauksen, se rohkaisee muitakin rennompiin suorituksiin. Pelaajat eivät enää pelkää voittoa ja nuorten menestyspotentiaali leviää laajemmalle”, Harrington sanoi.

Whistling Straitsilla ei nähdä torstaina viidessä edellisessä major-turnauksessa neljä kertaa top-kolmoseen sijoittunutta Lee Westwoodia, jota kiusaa pohjevamma. Loukkaantumisten vuoksi sivuun ovat jääneet myös Robert Allenby sekä Toru Tanaguchi.

Ensimmäistä kertaa PGA Championshipin lähtöluettelossa esiintyvät eurooppalaisista mm. Fredrik Andersson-Hed, Rhys Davies, Shane Lowry, Ross McGowan, Edoardo Molinari sekä Seung-yul Noh. Todellinen jymypaukku olisi, jos heistä joku tuulettaisi sunnuntaina kisan voittoa.

Paitsi himoitun major-kisan voitto, myös Ryder Cupin valinnat alkavat olla joukkueisiin ehdolla olevien pelaajien mielissä. Euroopalla on neljä pelaajaa maailmanlistan top-25:ssa, jotka eivät ole tällä hetkellä yhdeksän suoran paikan joukkueeseen saavien joukossa. Tähän voi Whistling Straitsilla tulla viikonloppuna korjausta joko keräämällä riittävästi pisteitä tai sitten kiinnittämällä muuten vain hyvillä esityksillä kapteeni Colin Montgomerien huomion.

USA:n joukkueen valintasysteemi on hieman toisenlainen, sillä jo PGA Championshipin jälkeen kahdeksan pelaajaa tietää olevansa varmuudella Celtic Manor Resortiin matkaavassa ryhmässä. Joukkueen kapteeni Corey Pavin valitsee neljä muuta pelaajaa villi kortti -käytännön mukaisesti syyskuun 7. päivänä.

Nelonen Sport Pro seuraa US PGA Championshipin tapahtumia suorana lähetyksenä ensimmäisestä kierroksesta lähtien. Lähetys alkaa 12. ja 13.8. klo 21 sekä 14. ja 15.8. klo 22.

Marko Kuivasaari

Osallistu US PGA -majorveikkaukseen ja voita Callaway-tuotteita!

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje