Augustan torstai oli tohinaa täynnä – ethän missannut näitä? - Golfpiste.com

12.11.–19.11. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[7][1]
KilpailuaSuomalaista

12.11.–19.11. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[7][1]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Masters

Augustan torstai oli tohinaa täynnä – ethän missannut näitä?

Mastersissa tulostaulu elää, kun kentällä sattuu ja tapahtuu. Kuva Getty Images

Langer karkasi DeChambeaulta, mutta Rory McIlroy sai Gerry-isänsä kiinni.

85:nnen Mastersin ensimmäinen päivä oli yksi tapahtumarikkaimmista kilpailun muistissa olevassa historiassa. Osa ensimmäisen kilpailupäivän tapahtumista oli toki luonteeltaan sellaisia, joita ainakaan asianosaiset eivät halua pitkään muistella.

Varmasti veden yli

Zach Johnson löysi vuonna 2007 voittoisan Masters-reseptin turvautuen Augustan par-viitosilla lay-upeihin sen sijaan, että olisi lähtenyt tavoittelemaan griinejä jo kakkoslyönneillään. Avauskierroksella näytti siltä kuin Robert Streb kokeilisi samaa taktiikkaa par-kolmosilla.

Streb löi Augustan lyhyimmällä reiällä, 140-metrisellä 12:nnella, avauksensa griinin editse solisevan Rae’c Creek -puron eteen ja nosti pallonsa pitchinä vasta kakkoslyönnillään griinille. Päälle kaksi puttia ja bogi taskussa turvallisesti seuraavalle reiälle. Strebin avauksessa saattoi olla myös vivahdus pesunkestävää ja onnenkantavaa sokettia.

Robert Streb kiersi hallitusti griinibunkkerin 12. reiällä.

Tähtäyspisteenä isä

Rory McIlroyn kadonneen Masters-voiton metsästys alkoi jälleen kuin voiveitsellä bambuja silpoen. McIlroy etsi macheteillaan Augustan aarretta georgialaisen mäntymetsän siimeksestä tuloksetta, mutta oman Gerry-isänsä hän golfpuiston uumenista kuitenkin löysi – ja varsinkin isänsä pohkeen.

McIlroyn 7. reiän lähestymislyönti vasemmalta raffista liisi yli väylän oikealle raffiin ja kopsahti pompun kautta Gerry McIlroyn jalkaan. Rory kertoi kierroksen jälkeen ottaneensakin isänsä tähtäyspisteekseen, mutta kaivattu draw jäi lyönnistä uupumaan.

Huippugolfin Ritari Ässä

David Hasselhoffin näyttelemän Michael Knightin yhtä runsas tukka oli astetta kiharampi ja ilme vielä ripauksen itsevarmempi, mutta Tommy Fleetwoodia voi torstain jälkeen tituleerata ainakin muilta ansioiltaan huippugolfin Ritari Ässäksi. Fleetwood teki edellisessä kilpailussaan, WGC Match Playssa, hole in onen ottelussaan Dylan Frittelliä vastaan, ja upotti Masters-torstaina avauslyöntinsä Augustan tunnetuimmalla ässäreiällä, 16:nnella.

Hole in oneja tehdään huippugolfissa kyllä harva se viikko, mutta kovin tavallista ei ole se, että sama pelaaja kirjoittaa ykkösen tuloskorttiinsa kahdessa perättäisessä kilpailussa.

Kotkaksi muuttunut mörkö

Mestari Merlin. Siinä Jordan Spiethille Ritari Ässää osuvammin istuva esikuva. Jordan Spieth on alkanut jälleen lyömään lyöntejä, joita Jordan Spieth on aiemmin lyönyt. Taianomaisia pitchejä, putteja ja pitkiä rautoja, joiden upottamisen todennäköisyyksiä Spieth pitää pilkkanaan.

Shane Lowry ja Sungjae Im olivat ehtineet jo pitää omat lähipeliharjoituksensa 15:nnen reiän ympärillä taiottuaan eagle-chipeistään bogin ja yhdeksikön, kun Spieth lennätti kakkoslyöntinsä samoille kummuille griinin taakse. Spieth nosti chippinsä griinille, liian lujaa, ja pallo oli jo matkalla iltapesulle, mutta kappas, reikä osui reitille – eagle. Jos lyönnin linjan olisi ollut pallonkin verran suuntaan tai toiseen, korttiin olisi kotkan sijaan piirretty luultavasti mörkö, kenties tuimempikin.

Vauhdissa vaarien – vaan ei paarien

Bryson DeChambeau on golfmaailman kerrotusti katu-uskottavin tiedemies, mutta kenttien slope-arvioijana tai edes parin määrittelijänä hän olisi kelvoton. Ennen viime marraskuun Mastersia DeChambeau uhosi Augustan parin olevan hänelle 72:n sijaan 67. Lausuntonsa jälkeen hän on pelannut Augusta Nationalissa kierrostulokset 70-74-69-73 ja nyt viimeisimpänä 76. Viiden kierroksen keskiarvo on näin ollen 72,4, joten Augustan kokonaispar on tiedemiehelle jopa pari kymmenystä liian alhainen.

Viime vuoden päätöskierroksella jännitettiin, kumpi hilaa itsensä tuloslistalla korkeammalle, 27-vuotias mörssäri-Bryson vai samassa peliryhmässä edennyt 63-vuotias väyläpuu-Bernhard (Langer). Vihreään takkiin kahdesti sonnustautunut saksalaisvaari jäi DeChambeausta draiveillaan noin kuuden mailan taakse mutta kipusi tulosluettelossa lopulta yhden lyönnin edelle.

Torstain avauskierroksella Langer karkasi heti kaksi lyönti DeChambeaulta karkuun, joten Brysonin on tällä kertaa syytä keskittyä toiseen haastajaan, niin ikään 63-vuotiaaseen Ian Woosnamiin, joka on torstain jälkeen DeChambeaun rinnalla tuloksessa +4. Masters-voitoissa tilanne on toki edelleen Woosnamin eduksi 1–0.

Bryson DeChambeau etsii vielä avainta Augustan salaisuuksien selvittämiseen. Kuva Getty Images

Lue seuraavaksi: Rosella yksi kaikkien aikojen komeimmista avauskierroksista Mastersissa – suosikeilla hankalaa

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje