18.6.–25.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[17][22]
KilpailuaSuomalaista

18.6.–25.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[17][22]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Major

"Aika hyvä teatteri"

Fredrik Jacobson tutustumassa Congressionalin päätösreikään. © Getty Images

Kun US Open pelattiin Congressionalilla viimeksi vuonna 1997 koettiin kisan kihelmöivimmät hetket kentän 17. reiällä. Todellinen monsteri, jonka aiheuttamat vapinat seurasivat vielä seuraavalle tiille. Tällä kertaa tuo pahamaineinen 17 on siirretty Congressionalin päätösreiäksi luvaten kauden toisen major-turnauksen huipennuksesta trilleriä.

Uudistuksen myötä nykyistä 18. reikää on pidennetty tuntuvasti. Takimmaiselta tiiltä mittaa tälle par-neloselle kertyy hulppeat 478 metriä, kun 14 vuotta sitten reikää (ka. 0.406 yli parin) pelattiin lähes 40 metriä lyhyempänä. 18:sta tekee vaikean pituuden ohella reiän strateginen vaativuus.

Avauksessa jyrkkä rinne viettää oikealta vasemmalle, joten draivit on syytä tähdätä väylän oikealle puolelle. Mutta ei hauskuus siihen lopu. Jäljellä on vielä parisataa metriä alarinnettä, josta ei liiemmin kannata hyökkäillä. Griiniä ympäröi vesi kolmelta eri suunnalta, viheriö on lisäksi bunkkeroitu molemmilta sivuilta.

Tuskin jää kovin harvoiksi ne ratkaisut, joissa pelaaja lähtee suosiolla hakemaan paria 18:lla chipin ja putin kautta. Jos pallo on griinillä kahdella, voivat ainakin pitkään birdieputtiin valmistautuvat toivoa että reikä on suotuisalla puolella: muotoiltu griini on kuin luotu kolmen putin viheriöksi…

Vuonna 1997 Tom Lehman kompastui tuolloin toiseksi viimeisenä pelattuun reikään. Yrittäessään tavoitella Ernie Elsin etumatkaa, Lehmanin mallikkaan näköinen lähestyminen sattui putoamaan väärälle kohtaa griiniä ja pallo valui veteen.

”Jos saisin antaa mielikuvitukseni laukata vapaasti, tulisi US Openin päätösreiästä juuri sellainen kuin Congressionalilla. Aika hyvä teatteri”, USGA:n edustaja Tom O’Toole sanoi.

Varokaa

Varokaa vihaista väylää! &copy Getty Images

12 amatööriä US Openissa

Yhdysvaltain avoimiin mestaruuskisoihin starttaa yhteensä 12 amatööriä. Joukon nimekkäin pelaaja on USA:n hallitseva amatöörimestari Peter Uihlein, joka komeilee myös maailman amatöörirankingin ykkösenä. 22-vuotias Uihlein saa torstain 11. lähdössä mielenkiintoista peliseuraa, sillä ryhmän kaksi muuta jäsentä ovat US Openin voittoa puolustava Graeme McDowell sekä edellisen British Openin ykkönen Louis Oosthuizen.

Muita kisan mielenkiintoisia amatöörejä ovat mm. Peter Cantley, Steve Irwin ja Russell Henley. Cantley valittiin hiljattain USA:n parhaaksi college-pelaajaksi, 36-vuotias Irwin on puolestaan kolminkertaisen US Open -voittajan Hale Irwinin poika.

Henley voitti viime kuussa kautta aikain toisena amatöörinä Nationwide Tourin kilpailun. Hän ei ole pitänyt kiirettä ammattilaisuuden kanssa, sillä nuorukainen haluaa pelata vielä myöhemmin kesällä Walker Cupissa. Vuosi sitten Pebble Beachillä 16:nneksi sijoittunut Henley on tusinan ainoa, joka on aiemmin pelannut US Openissa.

Jenkit

Jenkit odottavat Peter Uihleinista uutta tähteä. &copy Getty Images

Australiasta eniten pelaajia USA:n ulkopuolelta

156 pelaajan joukosta USA on luonnollisesti useimman kansallisuus. Yhdysvaltain ulkopuolelta eniten pelaajia US Openiin tulee Australiasta kärkipäähän povattujen Jason Dayn ja Adam Scottin johdolla. Ausseja on mukana 11. Englantilaisia on listalla yhdeksän ja ruotsalaisia kahdeksan. Tanskasta on kisaan mahtunut yllättäen vain Andreas Hartö, joka kilpaili viime elokuussa amatöörien EM-kisoissa Hämeenlinnassa.

Muita maansa yksittäisiä edustajia US Openissa ovat Argentiinan Angel Cabrera, Belgian NicolasColsaerts, Brasilian Alexandre Rocha, Hollannin Maarten Lafeber, Kolumbian Camilo Villegas, Taiwanin Cheng-Tsung Pan (a), Uuden-Seelannin Michael Campbell sekä saksalais-tsekkiläinen Alex Cejka, jonka kotimaaksi on osallistujaluettelossa mainittu Tsekki.

Sähköä ilmassa?

Sähköä ei US Openista varmasti tule puuttumaan, mutta sääennusteen mukaan Betshedaan on 60 prosentin todennäköisyydellä luvassa ukkoskuuroja torstaina ja perjantaina. Ennusteessa viitataan iltapäivään, joten aamustarttaajilla saattaa olla pientä etua aikaisista lähtöajoistaan. Viikonloppuna sään pitäisi olla vakaampi.

Nelonen Pro lähettää US Openista suoria lähetyksiä torstaista sunnuntaihin: 16.6. klo 20. Selostus: Teemu Tyry ja Timo Rauhala, Pro 1 17.6. klo 21. Selostus: Teemu Tyry ja Antti Vaalas, Pro 2 18.6. klo 21. Selostus: Teemu Tyry ja Antti Vaalas, Pro 1 19.6. klo 20.30. Selostus: Teemu Tyry ja Timo Rauhala, Pro 1 Kisalähetyksiä voi seurata suorana myös Viasat Golf -kanavalta

Marko Kuivasaari

US Open -birdieveikkaus / Castillo de Molina

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje